Rood voor warm weer, door Hilary Akers

Bijna niemand kent de Aramon nog, een onvergetelijk druivenras uit de Languedoc. In een gehucht bij Béziers wordt er transparante, dorstlessende wijn van gemaakt.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stond er nog 150.000 hectare Aramon in de Franse Languedoc aangeplant. Aramon, denkt u - inderdaad, niemand die dit rode druivenras nog kent. Het is dankzij subsidie met wortel en tak uitgeroeid. Want in de 19de eeuwveranderde de onbegrepen Aramon de Languedoc in een plas neutrale wijn, die niets opleverde behalve armoede en dronkenschap. Weg ermee. Maar een paar wijngaarden hielden moedig stand. Gelukkig. Want proef je de Aramon, dan vergeet je die nooit meer.

Het wijnbedrijf La Banjouliére, van Sébastien Benoît-Poujad, bevindt zich in een gehucht boven de stad Béziers. De meeste druiven van zijn biologische wijngaarden gaan naar de plaatselijke coöperatie, maar van de beste percelen maakt hij zelf wijn. La Prairie is anderhalve hectare groot, en op die kalk- en mineraalrijke grond staat Aramon, die al in de jaren vijftig werd aangeplant.

Bij La Banjoulière zorgen ze voor perfecte druiven en houden ze het wijnmaakproces simpel. Ze verwijderen de stelen, weken de druiven kort in hun sap, dan vergisten ze het sap in betonnen vaten en daarna rijpt de wijn in roestvrijstalen vaten. Ze voegen niks toe, ook geen sulfiet.

En wat heb je dan? Een transparante, rozenbottelrode wijn voor rodewijndrinkers die ook op warme dagen echt rood willen, verfrissend en dorstlessend rood. Hij heeft maar 10,5% alcohol. Hij geurt zuiver en zacht, naar aarde, er is wat stallucht, een beetje Rivella, fris rood fruit, en in de smaak is hij net zo, met net een lekker tikkie tannine aan het eind. De Aramon 2014 (Domaine de la Banjoulière | wildewijnen.nl)  is een levenslustige opkikker. Wat zullen andere boeren spijt hebben van hun gerooide stokken.  

Bron: fd persoonlijk |zaterdag 22 april 2017 


Terug Info-pagina: Artikelen over wijn