Druif & Merlot - Tekst Magda van der Rijst
Wijn gemaakt van merlot is opvallend zacht en romig. Daardoor past hij bij veel gerechten én is hij ook heel geschikt om zo, zonder iets erbij, te drinken. Hoe heerlijk merlotwijn is, weten velen, waaronder Koninklijke hoogheden.  

Uiterlijk: De merlot is een tamelijk grote druif  met een vrij dunne schil die, in vergelijking met bijvoorbeeld  de cabernet sauvignon, minder kleurstof en minder tannines bevat. Vandaar dat merlotwijnen lichter van kleur zijn - van helderrood in een koel klimaat tot robijnrood in warmere gebieden - en dat ze in de mond zachter aanvoelen. De tint verandert al na enkele jaren van fris kersenrood in warm bruinrood.

Oorsprong: Merlot stamt uit de Bordeaux, waar hij bij altijd in één adem met zijn grote broer cabernet sauvignon wordt genoemd. Dat komt doordat ze samen de basis van bijna elke Bordeaux vormen. Lange tijd vonden wijnmakers van buiten Bordeaux merlot niet interessant genoeg om te verbouwen. En dat terwijl wijndrinkers juist dol zijn op de ongecompliceerde, romige wijn. Wijnbouwers pikten dat signaal op en inmiddels wordt de druif wereldwijd verbouwd.

Smaak: Merlot heeft een intense, geurige smaak met fruitige aroma's van bessen, kersen en pruimen. Ook de smaak van chocolade kun je in een merlotwijn tegenkomen. Oudere merlots krijgen het aardse van truffel. Merlot uit een koel klimaat smaakt fris en pittig, met het fruitige van rode bes. Hij heeft een strakkere structuur doordat hij meer zuur bevat. Merlots uit warme jaren en warmere streken hebben het vlezige van zwarte kersen en komen zwoeler en romiger over.

Merlot en cabernet sauvignon vormen samen de basis van bijna alle beroemde wijnen uit de Bordeaux en van veel  blends uit andere wijnlanden. De druiven vullen elkaar goed aan. Ze zijn allebei fruitig, maar ze verschillen duidelijk in mondgevoel. Cabernet sauvignon bevat meer tannines en zorgt in de blend met merlot voor stevigheid, kracht en een langere afdronk. Andersom geeft merlot de stoere cabernet een zacht kantje en verfijning.

Merlot is vroeg rijp en wordt van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Zijn vlotte ontwikkeling is ideaal voor koele gebieden waar de herfst vroeg inzet en het risico op regen in september groot is.

Een merlot uit een relatief koel klimaat als Bordeaux of het noorden van Italië valt makkelijk te combineren met gerechten. Hij past door zijn slanke, middelzware stijl goed bij rood vlees, bijvoorbeeld biefstuk (met frites en groene salade), eendenborstfilet en lamsbout, maar ook bij pasta's met tomaat, kipfilet en groenten uit de wok. Een krachtige, volle, houtgerijpte merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.

Bron: Gall&Gall - Proef&feest - 23 augustus|26 september 2010


Merlot-druif, door Michael de Rooij

In het dialect van Bordeaux betekent merlot 'kleine merel'. Volgens wijlen onderzoeker Petit-Lafitte zou dit erop moeten duiden dat de druif hier zijn herkomst vindt, omdat hij door de merel als eerste wordt gegeten en dat de zwarte kleur van de vogel op die van de druif lijkt. Het is maar wat we willen geloven, want het vergt natuurlijk niet veel denkvermogen om aan een paar andere druiven of bessen te denken die aan dezelfde kenmerken voldoen.
Dat het een betrekkelijk 'recente' druivensoort is blijkt uit een districtsrapport van Fauvreau uit 1784. Hierin staat de Merlot omschreven als één van de betere druivensoorten van de Libournais. Nog steeds neemt hij het merendeel voor zijn rekening in groot St. Emilion en Pomerol, dat als Libournais bekend staat.
Eigenlijk moeten we Merlot Noir zeggen omdat er ook een blanc-versie bestaat, maar door de tanende interesse voor de blanc is het overduidelijk dat er Noir wordt bedoeld.
Voor Bordeaux is de Merlot eigenlijk een reddende engel. Door de verschillen in
bodemsamenstelling tussen de linkeroever (Medoc, Haut Medoc en Graves ) en rechteroever (Libournais en Cotes de Bourg, -Blaye, Canon Fronsac en Fronsac) zijn hier ook verschillen in de druivenblend. De meer gedraineerde bodems op de linkeroever hebben een groter deel Cabernet Sauvignon in de wijn waar op de rechteroever, met zijn meer klei- en zandhoudende bodems, over het algemeen de Merlot het hoogste percentage op het veld en in de fles voor zijn rekening neemt. Van elke drie druivenstokken zijn er hier twee merlot. Maar ook als we de gehele Bordeaux-streek bekijken voert Merlot de boventoon. De druif heeft een dunnere schil, een lager tanninen- en zurengehalte dan zijn compagnon Cabernet Sauvignon maar rijpt sneller. Gemiddeld wordt hij zo'n 10 dagen eerder geoogst en omdat moedertje natuur het nu eenmaal voor het zeggen heeft wat o.a. regenval betreft, komt het nogal eens voor dat de Merlot-druif rijper wordt geoogst dan collega Cabernet. Zo kan een Château op de linkeroever zijn wijn altijd nog van een hoger Merlot percentage voorzien als de Cabernet-oogst deels mislukt. Het gevaar voor Merlot ligt, door vroege vruchtzetting, meer aan het begin van het groeiseizoen als er nog voorjaarsnachtvorst heerst en de ijsheiligen nog niet de benen hebben genomen. Door niet tijdig handelen kan een wijnboer een deel van zijn oogst verliezen en dat zou prijsverhogend werken. Door de wijngaard te verwarmen met potkachels wordt het risico beperkt of zelfs weggenomen. De speling van de natuur verzorgt jaarlijks interessante wijnen. In mindere jaren zijn het wijnen die eleganter en sneller op dronk zijn en voor de 'zwartkijkers' zijn het in zonrijke jaren diep gekleurde romige en krachtige wijnen. Een goed voorbeeld is Château Rocher Corbin - Montagne St. Emilion, die deze vergelijking in vloeibare vorm vertaalt in de jaren 1997 (elegant en nu op dronk) en 2000 (voorlopig nog wegleggen).
De interesse voor deze kwaliteitsdruif wordt gestaafd door de totale Franse aanplant die inmiddels de 60.000 ha heeft overschreden en hiermee beide Cabernets in de schaduw stelt. Samen met Syrah heeft de Merlot voor een opmars van betere wijnen gezorgd in de Midi. Een recent voorbeeld is het resultaat dat de (door ons gevoerde) Les Jamelles Merlot behaalde, door in een vergelijkende proeverij met soortgenoten de wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding onder de kurk vandaan te toveren. Ook in Noord-Italië wordt er enthousiast met de Merlot gewerkt.
In Alto Adige, waar Aloïs Lageder al jaren tot de meest succesvolle wijnproducenten behoort, maakt een sappige, zachte, naar pruimen en kruiden smakende Merlot permanent deel uit van zijn indrukwekkende wijngamma. Ik kan me nog als de dag van gisteren de uit midden-Portugal afkomstige Ma Parthila herinneren, een krachtige maar elegante Merlot die helaas ons assortiment niet meer siert omdat de vraag ernaar te gering was.
In Spanje vonden we sinds enkele jaren twee uiterst verleidelijke en meesterlijke Merlots. Puig e Roca introduceerden ons een Merlot uit zijn geliefde Penedes-regio die massa's rood fruit in het glas laat dansen. Het is raadzaam deze wijn te decanteren en een kwartiertje te laten 'ademen' alvorens hem te genieten. Enate verraste ons met een houtgelagerde Merlot/Merlot. De naam voor deze 100% Merlot-wijn kwam tot stand toen ze voor het eerst het geoogste fruit voor deze wijn de bodega binnenreden. Er wordt ook een Cabernet-Merlot gemaakt, maar om zeker te zijn riep de keldermeester: "is het voor de Cabernet-Merlot of voor de Merlot.../Merlot?", en een nieuwe naam was geboren. Intens romig rood fruit met mooi verweven houttonen vallen je ten deel. Dat de nieuwe wereld al jaren aan de weg timmert zal niemand onopgemerkt zijn gebleven.
Met de internationale aandacht, erkenning en kwaliteitsresultaat verdient de Merlot het niet als mindere beschouwd te worden van de Cabernet Sauvignon.

Bron: De Wijnkrant | juni 2002


Merlot, een druif van wereldformaat
Overal ter wereld wordt wijn verbouwd en de meeste gebieden hebben wel een of meerdere karakteristieke druiven die alleen daar voorkomen. Andere druiven zijn juist weer over de hele wereld verspreid te vinden en voelen zich op de meeste plaatsen prima thuis.

De vriendelijke merlot
Weelderigheid. Dat is het alles samenvattende begrip waarmee de merlot te typeren is. De merlot komt van oorsprong uit Bordeaux, waar hij aan de basis staat van grote wijnen. Het is een vroeg rijpend ras dat gemakkelijk veel suiker (en daardoor alcohol) vormt. Vaak wordt hij vergeleken met cabernet sauvignon, waarvoor hij vaak als partner gekozen wordt. Eén van de grootste verschillen (nog afgezien van geur en smaak) is dat de merlot veel minder tannine heeft, waardoor de wijnen veelal een natuurlijke fluweligheid bezitten. Net als de merlot, rijpt de wijn over het algemeen bijzonder snel. Karakteristiek zijn verder de aroma's van kersen, bessen en pruimen. Buiten Europa is merlot op dit moment dé hit in de VS. De makers hier kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen.

Cépagewijnen
Steeds vaker zie je dat wijnen  van uitsluitend deze, of andere, druivenrassen gebotteld worden en dat men de naam van de druif op het etiket vermeldt. Cépagewijnen (cépage is Frans voor druivenras) worden ze genoemd.

Culinair
Merlot smaakt heerlijk bij allerlei soorten rundvlees, maar ook bij wild, stevige pastagerechten en pittige kazen.

Duidelijkheid
Vermelding van het druivenras op het etiket geeft duidelijkheid. Als je enige malen bijvoorbeeld een Merlot in je glas hebt gehad, ga je het wijntype steeds beter kennen. Mis je die proefervaring dan heeft vermelding het voordeel dat het helpt die kennis sneller op te doen.

Bron: Gall&Gall 2000


Merlot
Naast de cabernet sauvignon is de merlot de belangrijkste rode wijndruif van Bordeaux. Hij komt veel voor in o.a. de gebieden Saint-Emilion en Pomerol. De merlot is wat minder hard van smaak (minder tannine, lagere zuurgraad) dan de cabernet sauvignon en kan dus ook wat jonger gedronken worden. Beide soorten vullen elkaar in veel Bordeaux-wijnen uitstekend aan. De smaak van de merlot is doorgaans sappig, vol, fruitig en doet soms aan een rode Bourgogne denken. De merlot wordt in veel wijngebieden steeds meer als cépage-wijn gemaakt, bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk, Oost-Europa en Californië.

Bron: EuroSlijter Magazine | Winter 1998


Terug webpagina  Alle druivensoorten: Merlot