Wijngebieden ItaliŽ

In ItaliŽ wordt al drieduizend jaar lang wijn gemaakt en is het enige land ter wereld waar overal wijn wordt geproduceerd. Ook neemt ItaliŽ zo'n kwart van de wereldproductie voor zijn rekening. Met een gigantische hoeveelheid van wel zo'n 75 miljoen hectoliter jaarlijks, laat het Frankrijk en Spanje achter zich.


Klik hier voor: ItaliŽ, een laars vol goede wijn
Klik hier voor: De oudste wijnen van ItaliŽ


Valle d'Aosta

Piemonte
Barolo
Barbera d'Asti
Barbera d'Alba

Brachetto d'Acqui
Dolcetto d'Alba

Lombardia
Provincia di Pavia
OltrepÚ Pavese
Garda Bresciano

Trentino-Alto Adige

Liguria

Emilia-Romagna
Rubicone

Veneto
Bardolino
Soave

Valpolicella
Venezie
Veronese

Friuli-Venezia Guilia
Grave del Friuli
Collio
Isonzo

Toscana
Brunello di Montalcino
Chianti
Vino Nobile di Montepulciano
Rosso di Montepulciano
Vernaccia di San Gimignano

Umbria
Orvieto

Marche/Marken
Rosso CÚnero
Verdicchio dei Castelli di Jesi

Lazio/Latium

Abruzzo e Molise
Montepulciano d'Abruzzo
Colli Aprutini IGT
Terre di Chieti

Campania

Puglia/ApuliŽ
Daunia

Basilicata

Calabria

Elba

Sardegna

Sicilia
Malta

Pantelleria

Vino da Tavola


Italiaanse wijnclassificaties
ItaliŽ kent een van de modernste en meest omvattende wijnwetten die de kwaliteit van de wijn waarborgt.
De belangrijkste classificaties zijn:

Vino di Tavola (tafelwijn)
Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT; landwijn)
Denominazione di Origine Controllata (DOC; wijn met gecontroleerde herkomstaanduiding)
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG; de hoogste classificatie voor wijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding).

Deze laatste classificatie is op slechts negen wijnen te vinden. Dit zijn de Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Albena di Remagna, Gat tinara, Carmignano en Torgiano Rosso Riserva



Cliquez ici