Hoe rode wijn kan helpen infecties te bestrijden - 27 augustus 2020
Toenemende
antibiotica-resistentie van
bacteriën vormt een grote
bedreiging voor de
volksgezondheid. Gelukkig zijn
veel onderzoekers op zoek naar
nieuwe manieren om onszelf te
beschermen tegen infecties. Zo
ook microbioloog Ruben Cebrian
Castillo van de
Rijksuniversiteit Groningen.
Bron: nu.nl
Nieuwe druivenrassen moeten
beroemdste wijnen op de kaart
houden
- 28 januari 2020
2018, het beste Hollandse wijnjaar
ooit?
- 25 juli
2018
Franse wijnmakersfamilie veilt 'oudste
wijn ter wereld' uit 1774
In Parijs gaan drie van de oudste
flessen wijn ter wereld deze maand
onder de hamer. Het gaat om drie
flessen vin jaune uit
de Jura in het oosten van Frankrijk,
die bekend staat als ‘wijn voor
koningen en koning van de wijnen’.
De flessen zullen waarschijnlijk
duizenden euro's opleveren.
Louis Pasteur
Rode wijn en chocolade blijken wondermiddel
tegen veroudering
- 10 november
2017
Liefhebber van rode wijn of van
chocolade? Die guilty pleasure blijkt
zo slecht nog niet: Engelse wetenschappers
hebben ontdekt dat een stofje dat
voorkomt in beide de veroudering
van de huid tegengaat.
Bredere toepassing
Bron: ad.nl | Annemart
van Rhee
Spätlese of Vendanges Tardives - 19 juli 2017 Vrij vertaald betekent Spätlese en Vendanges Tardive beide late oogst. Heel vaak worden deze twee wijnen daarom ook één op één met elkaar vergeleken. De Spätlese aan de Duitse kant en in de Elzas de Vendanges Tardive. Hoewel beide woorden late oogst betekenen, hebben de wijnen vaak toch een behoorlijk verschil. Het leek ons goed om dit eens toe te lichten.
Spatlese
niet één op één te vergelijken met
Vendanges Tardives
Eisen aan
Vendanges Tardives
Verschil
in suikergehalte
Verschillend
in karakter Bron: domainealsace.nl Vrieskou nekt Franse wijnoogst - 9 mei 2017
De Franse
wijnoogst dreigt voor een groot
deel te mislukken. De vrieskou heeft
veel wijndruiven aangetast, aldus
Franse wijnhuizen.
Genoeg voorraad
Toeleveranciers
geraakt De wijngaarden in de Elzas, Champagne en de Languedoc zouden minder schade kennen. Bron: De Telegraaf Snoeploze Frambozen, door Onno Kleyn - mei 2016 De eerste zaterdag in mei:hoog tijd om het rosé seizoen te openen. April gaf er geen aanleiding toe, maar nu moet het dan toch maar eens gebeuren. Als openingszet plaats ik een rosé uit Bordeaux. Rosés zijn in, mondiaal gezien. Na de groei in de eerste jaren van deze eeuw is bij ons het marktaandeel gestabiliseerd op een procent of 13, maar andere landen zijn nog bezig veroverd te worden. Van oudsher komt rosé natuurlijk uit de Provence. Wijnmakers zijn echter net zulke ondernemers als alle andere, en dus is men elders in Frankrijk enthousiast aan de rosémakerij begonnen. Kijken wij dan eventjes in de Médoc, die parmantige punt land tussen Gironde en Oceaan, waar veel van ’s werelds beroemdste wijnen vandaan komen. Château La Tour de By, leverancier van verrukkelijk rood, blijkt een dito rosé te produceren, geheel en al van cabernet sauvignon. Glanst verlokkend zalmroze achter het glas en heeft net iets meer vulling dan veel Zuid-Franse versies. Dampt van bessen en framboos op een intense, elegante en - hoera - snoeploze manier. Bittertje toe om alles recht te zetten: koele houvast in barre lentetijden. Bron: Volkskrantmagazine Brutale wijndieven proosten na miljoenenroof - 25 juli 2015
Brutale
dieven hebben in Groot-Brittannië
hun geslaagde wijnroof gevierd door
ter plekke een paar dure flessen
champagne open te trekken. De daders
maakten voor zo'n 2 miljoen euro
aan dure wijnen buit. Er werden
onder meer flessen
Château Mouton-Rothschild en
Château Latour à 1500 euro per
fles buitgemaakt.
Werknemer betrokken? Bron: nos.nl Champagnemakers krijgen Unesco-bescherming - 4 juli 2015
Champagnebedrijven
hebben de beschermde status van
'werelderfgoed' ontvangen van Unesco,
de VN-organisatie die over cultureel
erfgoed gaat. Bron: De Telegraaf Zuur plukken - juni 2015 Druiven beginnen het leven zuur. Al rijpend verdwijnen zuren en ontstaan druivensuikers. Te koud, en druiven worden niet rijp - en de wijn smaakt groen en zuur. Maar: te weinig zuur is ook niet fijn. Want dan smaakt de wijn log, wee en vaak alcoholisch (want al die druivensuikers worden omgezet in alcohol). De kunst is de druiven te plukken op precies het juiste moment: als ze mooi rijp zijn en nog frisse zuren hebben. Bron: Tijdschrift: ZIN Zonnebrand voor Australische druiven - 9 januari 2015
De Australiërs
beschermen niet alleen zichzelf,
maar inmiddels ook hun druiven met
een zonnebrandmiddel. Het is momenteel
hartje zomer in Down Under en één
van de heetste zomers ooit. Om te
voorkomen dat de druiven verbranden
worden de wijngaarden bespoten met
een oplossing die zonnebrand bevat. Bron: winelifemagazine.nl Overnachten in een enorm wijnvat op Voorne-Putten - 7 januari 2015
De nacht
doorbrengen in een megawijnvat middenin
een wijngaard op het Zuid-Hollandse
eiland Voorne-Putten. Het klinkt
als een Bourgondische uitspatting
waarbij royaal aan Bacchus wordt
geofferd, maar dat is het niet. Fred Lorsheijd in zijn wijngaard, waar nu alleen nog wijnranken te vinden zijn. © Arie Kievit. En het blijft wat hem betreft niet bij deze nieuwe attractie op het terrein, waar nu nog alleen druivenranken en fruitbomen voor wijn en inkomsten zorgen. "Op termijn willen we ook trekkershutten op palen plaatsen, speciaal voor de fietstoerist. Het is een eerste stap op weg naar ons themapark wijnbouw."
Gezinnen Bron: AD.nl - Evelyn de Ruijter Muzikale wijngaarden - 31 oktober 2014
Sinds
een jaar gebruiken ze in de appellation
Montagne Saint-Émilion (Bordeaux)
‘biologische muziek’ om ziekten
in de wijngaarden te bestrijden.
Het is een vrij technisch verhaal,
maar kort gezegd bevordert of onderdrukt
de muziek de eiwitproductie van
de wijnstok, wat weer voorkomt dat
de ziekte zich verder verspreidt.
Verwacht geen lekker deuntje uit
de top 40; het is speciale muziek
ontwikkeld door een natuurkundige.
Tsja...
Zoals we al zeiden: een technisch
verhaal dus, waarbij de nodige natuurkundige
kennis geen overbodige luxe is! Bron: winelifemagazine.nl 'Suzukivlieg gevaar voor Nederlandse wijn' - 20 september 2014
De Nederlandse
wijnbouw wordt bedreigd door een
schadelijk fruitvliegje, waartegen
nog geen remedie bestaat. Vooral
de wijngaarden in het oosten des
lands geplaagd door de zogenoemde
suzukivlieg, die het met name heeft
voorzien op blauwe druiven.
Bron: AD.nl Frans ziekenhuis opent wijnbar voor patiënten - 1 augustus 2014
In een
Frans ziekenhuis opent in september
een ongewoon etablissement: een
wijnbar met exquise wijnen, champagne
en whisky voor terminale patiënten.
Medisch verantwoord Bron: Knack.be - Trui Engels Andrea Bocelli leent naam aan gevangeniswijn - 15 juli 2014
De Italiaanse
operazanger Andrea Bocelli heeft
zijn naam uitgeleend aan een wijn
die gemaakt wordt door voormalige
gevangenen. Dit meldt persbureau
AFP.
Bron: AD.nl Wereldwijde wijnproductie in de lift - 30 juni 2014
De wereldwijde
wijnproductie is weer aan het toenemen.
Zo blijkt uit het nieuwste rapport
van de Internationale Organisatie
voor Wijnbouw en Wijnbereiding.
In 2013 bedroeg de totale productie
276,6 miljoen hl; dat is 21,8 miljoen
hl meer dan in 2012. Bron: winelifemagazine.nl Wijn fraude met wijn Andrea Bocelli - 31 mei 2014 De Italiaanse operazanger Andrea Bocelli is opgelicht door een aantal fraudeurs die de wijn van Bocelli namaakten en voor echt verkochten. Overigens deden de oplichters dit niet alleen met de wijn van Bocelli, maar ook met andere wijnen.
30.000 valse flessen wijn Fraude met wijn blijft in Italië toenemen. Alleen al in 2013 werd er in Italië voor meer dan 31 miljoen euro aan nepwijn in beslag genomen.
Bocelli’s wijngaarden Bron: wijnbloggers.nl Museumwijntje - mei 2014 De hoed van Abraham Lincoln, Neil Armstrongs ruimtepak en de Amerikaanse vlag krijgen in de Hall of Fame van het Nationale museum van de Amerikaanse geschiedenis gezelschap van een fles wijn. Volgens het Smithsonian Instituut behoort een fles Cabernet Sauvignon uit 1973 van het wijnbedrijf Stag's Leap tot de '101 items die gezichtsbepalend waren voor de Amerikaanse geschiedenis'. Deze rode wijn uit Napa Valley liet in 1976 tijdens The Paris Tasting, een blindproeverij met de beste proevers, de beroemdste wijnen uit Bordeaux achter zich. Van dit evenement is zelfs een bioscoopfilm gemaakt: Bottle Shock. Bron: Vomar | Boodschappen Populairste vakantiewijnstreken van de wereld - 3 april 2014
Frankrijk
bezet eerste twee plekken in top
5 van de meest populaire vakantiewijnstreken
ter wereld.
Waar
de Bordeaux en Champagne streek
bekend staan als wijnstreken bij
uitstek blijkt uit onderzoek van
Zoover dat juist in andere regio’s
veel meer gesproken wordt over wijn
in de beoordelingen. De onafhankelijke
vakantiesite
Zoover bekeek beoordelingen
van de regio’s en in hoeveel beoordelingen
op een positieve manier over wijn
wordt gesproken.
Zuid-Afrika,
Duitsland en Italië Bron: De Telegraaf Handig trucje om wijnfles te openen zonder kurkentrekker -
Bijna
iedereen zit wel eens verlegen om
een kurkentrekker. Lekkere fles
wijn gekocht, voeten op de bank
van je vakantiehuisje, maar er is
in het hele huisje geen kurkentrekker
te bekennen. Wijnproductie zeer laag door weerschade - 26 augustus 2013
Parijs
- De wereldwijde wijnproductie is
gezakt tot het laagste niveau in
37 jaar, waardoor de voorraden scherp
afnemen. Dat heeft de Internationale
Organisatie voor Wijn (l'Organisation
internationale de la Vigne et du
Vin) maandag gemeld. De productie
kan dit jaar dalen naar 248,2 miljoen
hectoliter, terwijl in 2011 nog
264,2 miljoen hectoliter wijn van
de wijngaarden kwam. Bron: NU.nl Diefstal van 380 flessen Château d’Yquem - 13 juni 2013
In de
nacht van 10 op 11 juni is het beroemde
Château d’Yquem in Sauternes beroofd.
Dieven namen uit de wijnkelder 380
flessen d’Yquem van het wijnjaar
2010 mee. De flessen hebben een
waarde van rond de 330 euro per
fles, dus werd er in totaal voor
zo'n 125.400 euro gestolen. Het
alarm werkte wel, maar toen de politie
arriveerde waren de vogels gevlogen.
Het Château heeft de diefstal bevestigd
en de politie
van Langon onderzoekt nu de diefstal. Bron: Decanter.com Goldman-onderpand: 15000 wijnflessen - 11 juni 2013
Amsterdam
- Zakenbank Goldman Sachs heeft
een lening verstrekt met als onderpand
15.000 flessen Franse wijn. Bron: De Telegraaf Hoge opbrengst presidentiële wijnen in Parijs - 31 mei 2013
Parijs
- De veiling van exclusieve flessen
wijn uit de kelder van het Elysée
in Parijs heeft donderdag en vrijdag
met in totaal een half miljoen euro
twee keer zoveel opgebracht als
was verwacht. De duurste fles bleek
een Petrus uit 1990, die voor 6100
euro werden afgehamerd, zo meldden
Franse media vrijdag. Dat was bijna
drie keer de verwachte opbrengst. Bron: De Telegraaf Vins de Paris - mei 2013 Wijngaard Le Clos Montmartre brengt zo'n vierhonderd flessen per jaar op. In oktober worden hier echte wijnfeesten gehouden en de flessen worden geveild door de burgemeester van Montmartre. In het begin werden de deksels van de kistjes zelfs voorzien van een schilderij van de hand van een lokale kunstenaar. Tegenover de wijngaard ligt café Au Lapin Agile (www.au-lapin-agile.com) Hier bestelde Picasso vroeger graag een drankje. In Parc Georges Brassens bewaken twee reusachtige bronzen stieren (er stonden vroeger slachthuizen) de hoofdingang. De geurtuin, Le Jardin des Odeurs, aan de Rue des Morillons, is oorspronkelijk bedacht voor blinden. Het geluid van kleine fonteintjes helpt je de weg te vinden en langs het parcours zijn plantsoenen aangelegd, waar in mei een verrukkelijke geurexplosie plaatsvindt. En ook hier ligt een verborgen wijngaard: Le Clos des Morillons. Ruim zevenhonderd wijnstokken leveren een volle, krachtige Pinot Noir met een rijk bouquet op. Parc Georges Brassens: Rue des Morillons/Rue Brancion. Restaurant Il Vino (met Michelin-ster) is een must voor wijnfanaten. Sinds kort werkt hier de Nederlandse sommelier Peter-Paul Kleiss, die het vak leerde bij Cordial, stage liep bij Fat Duck in Londen en nu dus in Parijs zijn reuk- en smaakpapillen aan het werk zet. Peter-Paul sprak geen woord Frans toen hij solliciteerde bij 's werelds beste sommelier, Enrico Bernardo. Deze was onder de indruk van Peter-Pauls wijnkennis en nam hem direct aan. Leuk concept: kies eerst de wijn en zij bedenken er een gerecht bij. Boulevard de la Tour-Maubourg | www.enricobernardo.com Bron: Nouveau, hét luxe tijdschrift
Niet het eerste
waar je aan denkt
bij Parijs! En toch
zijn er wijngaarden
in het centrum van
de stad. De beroemdste
van Parijs is Le
Clos Montmartre
- nog door de Romeinen
geplant tegen de
hellingen van Montmartre.
Te midden van de
1900 wijnstokken
heeft u prachtig
zicht op de Sacré-Coeur
die net boven de
bomen uitpiekt.
Jaarlijks is er
in oktober een groot
oogstfeest, waarbij
veel beroemdheden
acte de présence
geven. De opbrengst
van de verkochte
wijn gaat naar lokale
goede doelen.
Bron: tijdschrift Zin - april 2008 Val af met wijn - 3 januari 2013 Dat een glas rode wijn per dag goed is voor je hart, is al langer bekend. Maar dat je er ook van afvalt weten de meesten nog niet! De universiteit van Navarro in Spanje heeft de afgelopen 30 jaar onderzoek gedaan naar het effect van rode wijn op het lichaamsgewicht. Aangezien rode wijn boordevol antioxidanten zit die goed zijn voor de stofwisseling, helpt het drinken van rode wijn bij gewichtsafname. Maar let op: het gaat hier om één glas rode wijn per dag. Zwaardere drinkers hebben wel meer risico om aan te komen. Als je wilt afvallen kun je het beste rode wijn drinken. De hoeveelheid calorieën van witte en rode wijn is nagenoeg gelijk. In rode wijn zitten wel meer antioxidanten. Deze antioxidanten zijn in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. De radicalen kunnen leiden tot de ontregeling van de celdeling en dus tot kanker. Door het nuttigen van antioxidanten kan dit worden voorkomen. Verder zijn deze stoffen belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. Als je genoeg groente, fruit en noten nuttigt is het gebruik van antioxidanten als voedingsupplementen overbodig en zelfs af te raden. Antioxidanten zijn te vinden in groenten, fruit, noten en rode wijn. Als dit allemaal voldoende genuttigd wordt heeft het een levensverlengend effect. Bron: winelifemagazine.nl en mens-en-gezondheid.infonu.nl Kurk of schroefdop - 24 september 2012 Er zijn wijnliefhebbers die erbij zweren omdat ze dan geen last hebben van kurkschimmel in het glas. En er zijn schroefdophaters omdat zo’n ding ‘de mystiek uit de wijn wegneemt’. Bovendien heeft het debat over pro of contra ook nog een imago-dimensie. Schroefdoppen zouden een goedkope indruk wekken en kurken refereren aan betere kwaliteiten. Een typisch professioneel argument gaat over de zuurstof die nodig is om wijn te laten ademen. Daarom is een schroefdop ook niet zomaar een metalen afsluiting, maar wordt hij gefabriceerd in verschillende ‘zuurstof-doorlaatbare’ versies. En ook daarover wordt weer gebakkeleid. En dat een schroefdop vooral niet op ‘bewaarwijnen’ moet zitten is ook al zo’n opvatting die in discussie is. Kortom werk aan de winkel voor onderzoekers. De universiteit van Californië begint daar nu serieus aan. De eerste stap is het testen van verschillende sluitingen. Maar om het brede terrein volledig te bestrijken zullen ook de varianten daarvan op eigenschappen moeten worden bezien. Pas dan kan worden vastgesteld welke sluiting voor welke wijn onder wat voor bewaaromstandigheden de beste resultaten geeft. Bron: WijnWijs.eu
Kurk
of schroefdop?
Ziehier ook
waarom de ober in het restaurant
u altijd even de wijn laat keuren
voordat hij deze aan tafel inschenkt.
Hij wil dat u controleert of de
wijn wel of niet goed is. Ruikt
hij muffig? Is hij - zijn fruitigheid
kwijt? Smaakt hij niet zoals het
moet? Dan heeft uw wijn 'kurk'.
In dat geval haalt hij graag een
nieuwe fles voor u. Maar u begrijpt,
'kurk' komt niet alleen in restaurants
voor...
Bron:
Schroefdop op een wijnfles 'Kurk' is besmetting van de kurk met het chemisch stofje TCA en kan de wijn infecteren. De wijn ruikt meestal schimmelig, muf, bedompt en kan niet meer gedronken worden.
Oplossing voor dit
probleem: De
Schroefdop!
Klik hier voor meer informatie over de schroefdop Oostenrijks dorp erft miljoen van wijnliefhebbers - 22 september 2012
Gols,
een klein dorp in Oostenrijk, heeft
een erfenis van 1 miljoen euro gekregen
van twee broers uit Tsjechië die
onlangs overleden. De twee mannen
schonken het geld omdat ze verzot
waren op de rode wijn die in het
dorp wordt gemaakt, vertelt Georg
Allacher, een bevriende wijnboer
uit de streek. Bron: parool.nl
Picpoul
de Pinet krijgt zijn eigen AOC
- 30
juli 2012 Bron: wijn.nl - René van Heusden Diepzeewijnkelder - 17 juli 2012
Frank Labeyrie,
van Château du Coureau
in
Cadillac (Côtes
de Bordeaux), hoopt
zijn eerste diepzeewijnkelder
in medio 2013 te
openen. De kelder
ligt op 1000 meter
diepte, zo'n 150
meter uit de Atlantische
kust. Als naam is
gekozen: Vin Mille
Lieu Sous les Mers,
gebaseerd op de
Franse titel van
de Jules Verne's
klassieker, 20.000
mijlen onder zee. Bron: Decanter.com Het wijnetiket van de toekomst? - 19 april 2012 Proefnotities zijn vaak de reden om tot aanschaf van een wijn over te gaan. Maar... eenmaal in huis wil je die proefnotitie nog wel eens kwijtraken en vergeten waar die lekkere wijn ook alweer het beste mee te combineren is. Daarvoor biedt dit 'wijnetiket van de toekomst' de uitkomt. Alle informatie staat gewoon op het etiket! Ideaal! Klik hier om de afbeelding in het groot te bekijken. Bron: winelifemagazine.nl Rode wijn: het geheim van een langer leven - 2 mei 2012
Het wonderingrediënt
resveratrol in rode
wijn zou een verjongende
kracht hebben en
bovendien kanker,
hartziekten en obesitas
bestrijden, als
we Amerikaanse wetenschappers
mogen geloven. Helaas
kan niet iedereen
profiteren van deze
voordelen, want
je moet hiervoor
drager van het gen
SIRT1 zijn.
Medicatie Bron: AD.nl Britse airlines scoren met wijn aan boord - 11 augustus 2011
EasyJet serveert
de beste witte wijn
en British Airways
de beste rode wijn
aan boord. Dit blijkt
uit onderzoek door
een panel van internationale
reizigers en wijnexperts
in opdracht van
online reisagent
Skyscanner, die
twaalf rode en twaalf
witte economy class-wijnen
van de luchtvaartmaatschappijen
blind proefden.
Elke wijn kreeg
een rapportcijfer
tussen de 1 en 10. Bron: Zakenreis.nl Wijn, goed voor het goede doel - juni 2011
Rotterdam: Georges
Janssens (25) en
Anja Cheriakova
(24) wilden, net
als duizenden jongeren,
reizen en ontwikkelingswerk
doen. Om iets goeds
te doen en om te
ervaren wat het
is om een wereldburger
te zijn. Daarna
zouden ze weer verder
studeren, in Nederland:
Anja zou aan haar
masterscriptie beginnen,
Georges promoveren.
Nooit hadden ze
kunnen bevroeden
dat ze twee jaar
later een half miljoen
dollar zouden hebben
verzameld om te
doneren aan een
school voor blinde
kinderen in Laos.
Bron: NRC Handelsblad, Marte Kaan Veiling Franse topwijn brengt ruim 8 miljoen euro op - 30 mei 2011
Op een wijnveiling
in Hongkong verkocht
het gereputeerde
huis Acker Merrall
& Consit Franse
topwijn voor een
totaalwaarde van
11,67 miljoen dollar
(8,17
miljoen euro).
Bron: Trends.be Oudste champagne onder de hamer - 20 april 2011
Twee van de oudste
flessen champagne
ter wereld zullen
worden geveild.
Dat hebben de provinciale
autoriteiten van
de Finse eilandengroep
Åland woensdag bekend
gemaakt.
Scheepswrak Bron: finlandsite.nl Mooie huid door rode druiven - 20 april 2011
Amsterdam - We weten
allemaal dat je
er jonger uit gaat
zien van Botox.
Maar iets simpels
als een tros rode
druiven kan dat
ook! Bron: De Telegraaf Eerste Twitter-wijnvat ter wereld bij Vyne - 23 maart 2011
Bij
wijnbar Vyne
in Amsterdam wordt
maandag 28 maart
het naar eigen zeggen
eerste Twitter-wijnvat
ter wereld afgeleverd.
Het betreft 'Vat
94 - Clocher d’Antugnac
Limoux 2009, AOC
Limoux - Producent
Jean Louis Fabre
’. Bron: Horeca Entree Nederlandse wijn: lekker of niet? - 23 oktober 2010
Wijnjournalist Cuno
van 't Hoff, auteur
van de Wijnalmanak
2011, vraagt zich
af of het wel zo'n
goed idee is: wijn
in Nederland. Het
lastige klimaat
levert vaak een
gebrek aan mineralen
op, terwijl die
zo nodig zijn voordat
aangename prikkelt
je op de tong bij
witte wijn en rosé.
Wat rode wijn betreft:
de Nederlandse exemplaren
die hij geproefd
heeft, waren moeizaam.
Maar over nieuwe
initiatieven is
hij enthousiast.
Bron: PSvdW Nederlandse rode wijnen gaan met sprongen vooruit - 19 september 2010
Baarn - Het gaat
goed met de kwaliteit
van Nederlandse
wijn. Tijdens de
Nationale wijnkeuring
2010 zijn voor het
eerst gouden medailles
uitgereikt, en wel
meteen vier stuks.
Dat hebben het Wijninstituut
Nederland en het
Wijngaardeniersgilde
Nederland bekendgemaakt. Bron: AD.nl Topper - 23 augustus |26 september 2010 De meest legendarische rode wijn ter wereld is Château Pétrus. Hij komt uit de Pomerol (Bordeaux) en bestaat, anders dan alle andere bekende Bordeauxwijnen, voor honderd procent uit merlot. Pétrus was een favoriete wijn van de Kennedy's en werd geschonken op het huwelijksdiner van Queen Elizabeth en Prince Philips in 1947. Bron: Gall&Gall - Proef&Feest Duurste wijnkist van Nederland: 40.250 euro - 15 juni 2010
De markt voor goede
wijn heeft vooralsnog
geen last van de
economische malaise.
Bij veilinghuis
Christie's in Amsterdam
ging een wijnkist
dinsdag voor een
recordprijs onder
de hamer. Bron: de Volkskrant Alcohol (wijn) tegen overgewicht - juni 2010 Alcohol bevat veel calorieën en het bevordert de eetlust doordat het de bloedsuikerspiegel laat dalen. Toch word je er niet dik van. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder bijna 20.000 vrouwen van 39 jaar en ouder met een normaal gewicht. Na bijna dertien jaar was ruim 41 procent te dik geworden en bijna 4 procent had obesitas. Van de vrouwen die dagelijks anderhalf tot drie glazen wijn dronken, had 30 procent minder kans op overgewicht en 60 procent minder kans op obesitas. Bron: Plus Magazine Rode wijn beschermt brein - 23 april 2010
Een ’wonder ingrediënt’
in de wijn kan de
schade verricht
door bloedklonten
in de hersenen minimaliseren.
Bron: De Telegraaf Bernar Venet ontwerpt etiket Mouton-Rothschild 2007 - 8 januari 2010 Al 86 jaar is het de traditie dat een beroemde kunstenaar het etiket ontwerpt voor de flessen van Château Mouton-Rothschild. De kunstenaars worden uitbetaald in natura middels een leuke voorraad flessen van dit zeer beroemde Château. Zelfs Pablo Picasso kon deze verleiding niet weerstaan. Dit jaar was het de beurt van de Franse kunstenaar Bernar Venet.
Bordeaux 2009 beste
jaar sinds 1983
Nieuwe regelgeving
voor Cru Bourgeois Het nieuwe etiket 2002 van "Mouton" Sedert het uitzonderlijke jaartal 1945, het jaar van de overwinning, verzorgt een kunstenaar ieder jaar de illustratie van het etiket van Château Mouton Rothschild. Barones Philippine vertrouwde het etiket van 2002 toe aan Ilya Kabakov, een prominente figuur uit de hedendaagse Russische kunst. Hij staat bekend als tekenaar, schilder en installatieontwerper. Zijn tekening "Okno", wat in het Russisch venster betekent, is een transparante, zinnebeeldige voorstelling van de betovering die van een grote wijn uitgaat". Bron: Vino magazine - april 2005 Robert Wilson ontwerp etiket Mouton-Rothschild 2001
Chagall,
Picasso, Haring, Miró, Warhol, Dali,
Baselitz, Cocteau - wat hebben deze
kunstenaars gemeen? Sinds 1945 hebben
ze allemaal een keer een etiket
ontworpen voor de nieuwe jaargang
Mounton Rothschild. Op die manier
heeft de producent de afgelopen
decennia gezorgd voor een oneindige
reeks collector's items. Bron: Proefschrift Wine & Food Professional - februari/maart 2004 Niki de Saint Phalle ontwerpt etiket voor Mouton Rothschild 1997
Pauillac
- Sinds 1945 wordt het etiket van
de eerste wijn van Château Mouton
Rothschild door een kunstenaar ontworpen.
Voor de jaargang 1997 heeft de barones
Philippine de Rothschild gekozen
voor een Franse kunstenares: Niki
de Saint Phalle. Geboren in 1930
in Neuilly-sur-Seine heeft Niki
de Saint Phalle haar jeugd door
gebracht in New York, waar zij tot
haar twintigste als model voor verschillende
modebladen heeft gewerkt. In 1952
keert zij terug in Frankrijk in
vestigt zich samen met haar man
en haar 2 kinderen in Parijs, waar
zij tevens begint te schilderen.
Tijdens een reis naar Barcelona
ontdekte zij Gaudi, die vanaf dat
moment haar schilderwerken voor
altijd zal blijven beïnvloeden.
Niki de Saint Phalle exposeerde
voor de eerste keer in 1956 in het
Zwitserse St. Gallen. Bron: De Wijnkrant | februari 2000 Karel Appel illustre l'etiquette de Château Mouton Rothschild 1994
Depuis
1945, un grand peintre illustre
chaque année l'étiquette de Château
Mouton Rothschild. Ainsi se constitue
une collection qui réunit les noms
les plus célèbres de la peinture
de notre temps, et qui, tous les
ans, s'accroît d'une oeuvre nouvelle.
Pour le millésime 1994, la Baronne
Philippine de Rothschild, propriétaire
de Mouton, a demandé à Karel Appel
d'illustrer l'étiquette de ce Premier
Grand Cru. Cet artiste à la manière
puissante et colorée, fondateur
en 1948 du groupe Cobra, est une
des figures les plus marquantes
de l'expressionnisme contemporain.
l'art et l'etiquette Bron: La Noblesse des Grands Vins
Kunstwerk
Het 1989 Château
Mouton Rothschild
etiket van de Duitse
kunstenaar Georg
Baselith werd kortgeleden
in Nederland gepresenteerd
tijdens een lunch
in het sfeervolle
restaurant Vermeer
van het Golden Tulip
Barbizon Palace
in Amsterdam, door
Yvo Houben, export-manager
van Baron Philippe
de Rothschild SA
en importeur André
Kerstens. Bron: Culinaire Ambiance 1992 Beste wijnboek is van een Hollander - 25 november 2009
Harry Karis schreef
'een van de beste
wijnboeken ooit'.
Hij verkocht zelfs
zijn eigen wijnkelder
om zijn boek te
kunnen maken. Vandaag
presenteert de Nederlander
zijn bejubelde boek
in Parijs.
Bron: AD.nl Warme rode familie - 14 februari 2009
Het is ongelijk
verdeeld in de wereld.
Buiten Europa groeien
wel wijndruiven,
maar die komen voornamelijk
uit Frankrijk. Zoals
chardonnay, sauvignon,
cabernet, merlot,
syrah/shiraz ...
Niks mis mee, maar
iets van je eige,
dat is toch ook
wel leuk. Bron: Elsevier, Nicolaas Klei Nederlandse wijnen in de prijzen - 5 februari 2009
Drie Nederlandse wijnen hebben een
gouden medaille gewonnen in Duitsland.
Dat maakte een van de winnaars,
Marius van Stokkom van
Wyngaard De Linie, donderdag
bekend. De prijzen zijn toegekend
door de
Berliner Wein Trophy
te Berlijn. Bron: ANP
Spanje -
2009 Bron: Hanoskrant 23 februari t/m 7 maart 2009 'Brunello' en maffiawijn verpesten wijnbeurs - 2 april 2008
Valse Brunello di Montalcino en
zeventig miljoen flessen goedkope
wijn gevuld met ondermeer kunstmest,
kankerverwekkende stoffen, water
en zuren beheersen deze dagen de
grootste wijnbeurs ter wereld, Vinitaly
in Verona. Bron: Fin. Dagblad, Maarten Veeger Wijn beschadigt brein meer dan bier - 17 maart 2008
Vooral het drinken van wijn
verkleint de hippocampus; het hersendeel
dat betrokken is bij geheugen en
ruimtelijke oriëntatie. Bij bier
zijn deze effecten minder sterk. Bron: NU.nl en Gezondheidsnet.nl Rode wijn - november 2007 Bevat veel resveratrol (vooral Pinot Noir), een stof die bij dieren een sterk kankerremmende werking heeft. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat matige drinkers langer leven dan geheelonthouders. Bron: Plus Magazine Nachtmerries door rode wijn - augustus 2007 Last van nare dromen? Misschien is het tijd om uw eetpatroon aan te passen. Uit onderzoek blijkt dat producten die gemakkelijk kunnen bederven of fermenteren, nachtmerries kunnen uitlokken. Gorgonzola, maar ook zware rode wijn, sojasaus, gerookt spek, tofu, zuurkool en rode pruimen bevatten veel van het chemische verbindingsstofje tyramine. Dat stofje moet worden afgebroken door een bepaald enzym, dat ook actief is tijdens heftige droomperiodes. Wellicht roept de aanmaak van dit enzym dus de angstige dromen op - Prof. Steve Jones Universty College Londen Bron: Psychologie Magazine - november 2007 Feministische wijn - september 2006 Een opmerkelijk bericht uit Italië. In het Toscaanse Montalcino runt Donatella Cinelli Colombini met een staf van vier vrouwen twee kleine wijngaarden, met als uitgangspunt instinct en zintuiglijke waarneming. De Brunello Prime Donne is een van de exclusieve wijnen die er geproduceerd worden. In totaal werken er 26 vrouwen, mannen worden alleen voor de druivenoogst ingeschakeld. Bron: NRC Handelsblad Wijnveiling: Niet kijken maar proeven - 18 maart 2006
Champagnes hebben
meestal geen jaartal
op het etiket, wat
betekent dat je
ze hooguit twee
jaar kunt bewaren.
Jaartalchampagnes
(millésimé) daarentegen
kun je vele jaren
later nog wel drinken.
Ze worden alleen
in heel goede jaren
gemaakt, uitsluitend
van de in dat jaar
geoogste druiven
en ondergaan een
wettelijk voorgeschreven
tweede gisting op
fles (prise de mousse)
van minimaal drie
jaar. Bron: Het Financieele Dagblad
De (on)zin van wijn
bewaren
- januari 2006 Bron: hét magazine van Vomar Boodschappen Mähler Besse ontwerpt nieuwe etiketten - april 2005 Het handelshuis Mähler-Besse, mede-eigenaar van Château Palmer in Margaux en eigenaar van Cheval Noir in Saint-Emilion, heeft haar etiketten een nieuwe look meegegeven om ze makkelijker leesbaar en vooral aantrekkelijker te maken. Op ieder etiket wordt de naam van het product gelinkt aan een sterk en aangepast beeld. Zo bijvoorbeeld een zwart paard voor de gelijknamige wijn, een kroon voor Château La Couronne of de Ark van Noah voor Château d'Arche. Natuurlijk staan op het rugetiket alle wettelijke vermeldingen. Bron: Vino magazine Frankrijk heeft logo voor "biowijnen" - april 2005 Sedert 1 januari van dit jaar, mogen etiketten het AB-logo vermelden (dat eigendom was van het Franse ministerie voor landbouw) op alle producten uit de biologische landbouw. Een beslissing waarmee Frankrijk zich aan de Europese wetgeving aanpast. Wettelijk gezien bestaan er geen "biowijnen". Alleen "wijnen die afkomstig zijn van druiven uit de biologische landbouw" worden officieel erkend. De wijnen die het logo vermelden, moeten duidelijk aangeven dat het logo alleen betrekking heeft op de druiven. Bron: Vino magazine Ruster Ausbruch - november|december 2004 De historie van zoete Oostenrijkse wijnen begint bij de Ausbruch uit het plaatsje Rust. Jarenlang liep de ontwikkeling van de wijn en zijn reputatie parallel aan die van Tokaji, logisch gezien het feit dat de wijnbouwgebieden van Rust tot 1921 Hongaars grondgebied waren en de Ruster Ausbruch en de Tokaji Aszu veel overeenkomsten vertonen. De Ruster Ausbruch verdween echter bijna van het wijntoneel en het imago van zoete Oostenrijkse wijnen had natuurlijk veel te lijden onder het schandaal in de jaren tachtig. Bron: Proefschrift Slimme wijn - november 2004 'Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan'. Uit onderzoek van het University College in Londen bleek dat niet te kloppen: wie ten minste 1 glas wijn per dag drinkt, denkt scherper dan een geheelonthouder. Dat komt door een betere doorbloeding van de hersenen bij maximaal dertig eenheden alcohol per week ofwel 4 tot 5 flessen! En: vrouwen scoorden 10 tot 30 procent beter dan mannen! Dat lijkt te maken te hebben met de verdeling van vet en water in het lichaam en de manier waarop alcohol in het lichaam wordt afgebroken. Bron: Nouveau
Rode wijn verlengt levensduur
Bron: De Wijnkrant | maart 2004
Reageerbuisdruiven
- 2 november 2003 Bron: mywinebutler.nl Edwin Raben wint Trophée Ruinart 2001 - 19 september 2001
Edwin
Raben (Restaurant Wofslaar, Breda),
won gisteren (17 september 2001)
voor de tweede keer de finale van
de sommelierwedstrijd Trophée Ruinart
2001 die plaatsvond in Hotel Pulitzer
te Amsterdam. Bron: Wijninfo.nl Edwin Raben, mede-eigenaar en gastheer van restaurant Wolfslaar in Breda, is op 17 september gekozen tot de beste sommelier (wijnober) van Nederland. Een terechte winnaar: Edwin wist veel te vertellen over de combinatie wijn en eten, herkende wijnen en andere dranken tijdens een blindproeverij en kon een prachtige wijnkaart samenstellen. De Nederlandse verkiezing is een voorronde voor de finale van 'De Beste Sommelier van Europa', die elke twee jaar wordt georganiseerd door het Champagne-huis Ruinart. De landenwinnaars strijden op 15 en 16 juni 2002 in Reims om deze Europese titel en Edwin zal ons land daar gaan vertegenwoordigen. Bron: Libelle 2001 Kevertje bedreigt wijngaarden - Zomer 1999
Al een
aantal jaren worden wijngaarden
in met name Zuid-Europa bedreigd
door de ziekte 'flavescence dorée'-
goudrot. Het ziekmakende virus wordt
door een kevertje (Scaphoï-deus
titanus) op de planten overgebracht. Bron: EuroSlijter Magazine
Onbekende
druivensoorten: clinton en monica
- Winter
1998 Bron: EuroSlijter Magazine
Wijn drinken kan
blindheid voorkomen
-
8 juni 1998 Bron: Hanos Courant
Recordbedrag op
veiling wijnen -
24 april 1997 Bron: Het Parool
Delfts wijngenie
derde in Parijs
-
18 juni 1997 Bron: Rotterdams Dagblad
Koelvloeistof
in witte wijn Gall
& Gall
-
3 april 1997 Bron: Het Parool (van een verslaggeefster)
Verkoop Château
d'Yquem verhinderd
-
28 maart 1997
Bron: Het Parool Edwin Raben verkozen tot sommelier 1996 - 21 oktober 1996
Amsterdam - Edwin
Raben, sommelier
in restaurant La
Rive van het Amstel
Hotel te Amsterdam,
is onlangs verkozen
tot de beste Nederlandse
Sommelier van 1996.
Hij zal Nederland
gaan vertegenwoordigen
tijdens de in juni
1997 te houden internationale
finale in Parijs.
De Grand Prix Sopexa
du Meilleur Sommelier
en Vins et Spiritueux
Francais, zoals
de vakwedstrijd
voluit heet, is
in Frankrijk in
het leven geroepen
om meer bekendheid
te geven aan het
beroep van sommelier.
Volgens de organisatie
'een ambacht dat
het waard is om
in ere te worden
gehouden'. De vakwedstrijd
wordt eens in de
drie jaar georganiseerd
en werd dit jaar
voor de vijfde keer
gehouden. De wedstrijd
staat open voor
iedere wijnkenner
die zich beroepsmatig
met wijn en het
vak van sommelier
bezighoudt.
Bron: Hanos Courant
Revolutie in Franse
wijnwereld -
11 september 1996
Bron: De Telegraaf AOC op de helling? door Gert Crum - juni/juli 1996
In november 1995 publiceerde de
Franse consumentengids Que Choisir
een artikel waarin de vloer wordt
aangeveegd met het systeem van de
appellation contrôlée en de kwaliteit,
in algemene zin, van wijnen met
een Appellation d'Origine
Contrôlée. De essentie van het artikel
is dat AOC-wijnen steeds meer op
elkaar lijken; de fijnste kunnen
amper worden onderscheiden van de
top uit de Nieuwe Wereld en lager
op de ladder is het niveau bovendien
niet zelden bedroevend. Vrouwen en wijn - Winter 1995/96
De oude
Griekse samenleving was een mannenmaatschappij
waarin de vrouw weinig ruimte had.
Het leven van de vrouw speelde zich
voornamelijk binnenshuis af. Tot
de belangrijkste taken behoorden
het grootbrengen van de kinderen
en het verrichten van huishoudelijk
werk. Voor mannen en vrouwen golden
duidelijk verschillende gedragscodes.
Terwijl de mannen tijdens de maaltijd
"aanlagen", zaten de vrouwenapart
op bankjes. Aan drinkfeesten, die
soms na de maaltijd plaatsvonden,
mochten zij niet meedoen. "Zij (de Etrusken) lieten zich aan tafel door naakte slavenmeisjes bedienen. Bij de vrouwen is het geen schande zich open en bloot te tonen. Zij gebruiken hun maaltijden niet met hun eigen man, maar willekeurig met mannen die toevallig aanwezig zijn en zij toasten op iedereen die maar wil. De vrouwen zijn ook stevige drinkers, maar zij zien er prachtig uit." Ook de wijze Romein Caecus, op latere leeftijd blind geworden, had goed naar de Etruskische vrouwen gekeken: "Etruskische vrouwen blozen niet of het zou van de wijn moeten zijn." Hij dacht dan ook het einde van de levenslustige Etrusken te voorzien: "Zij leven te goed, worden decadent, zwak en corpulent." Bron: Gilde Wijnhuis Magazine Wijngaard bescherming door Gerhard Horstink - 1995 Bescherming van de wijngaard tegen allerlei ziekten is voortdurend het onderwerp van vele onderzoekers. Zowel landbouw-onderzoeksinstituten als producenten van de bestrijdingsmiddelen zijn druk doen, de steeds efficiëntere en -milieuvriendelijkere producten te testen om de wijngaard optimaal te kunnen beschermen. De aandacht is de laatste jaren vooral gericht op meer betrouwbaarheid en lagere kosten. Ook het aantal keuzemogelijkheden dat de landbouwer kan maken is vergroot.
Amerikaanse
ziekten
Carbamaten
Oogstbescherming
Resistentie
Bron: Wijn techniek
Gedrukte etiketten
bestaan al zo'n
tweehonderd jaar.
In 1798 ontwikkelde
Alois Senefelder
de techniek van
het lithografisch
vlakdrukken. Nadien
ontstond in 1826
de meerkleurendruk,
terwijl in 1837
de chromolithografie
werd uitgevonden.
Strikt genomen zou
men kunnen stellen
dat er al tussen
4000 en 6000 jaar
geleden een soort
etikettering voor
wijn werd toegepast.
Dat was onder andere
het geval bij de
Sumeriérs. Later
pasten ook Egyptenaren,
Grieken en Romeinen
een bepaalde vorm
van etikettering
toe en altijd had
dit tot doel om
het type wijn en
de herkomst aan
te geven. Bron: Lekker Eten & Drinken
Bacillus thuringiensis is een bacterie
die een natuurlijke vijand van rupsen
vormt. Wanneer rupsen deze bacterie
binnenkrijgen, kiemen de sporen
en worden de bacteriën actief. Als
de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen,
scheiden ze gifstoffen af. Deze
gifstoffen zorgen ervoor dat de
rups binnen 1 tot 7 dagen dood gaat.
Bron: royalbrinkman.nl Enkele bewaartips voor opslag van wijn
Om wijn korte of
langere tijd te
bewaren is een kelder
ideaal.
Flessen wijn moeten altijd liggen:
als de kurk uitdroogt, verzuurt
de wijn. Grote wijn- of champagneflessen
De fles genaamd
bouteille met een
inhoud van 0,75
liter is de meest
gebruikte fles en
de fles genaamd
Magnum met een
inhoud van 1,5 liter
is een vrij vaak
gebruikte fles.
De flesjes
genaamd Quart de
bouteille met een
inhoud van 0,18
liter en de
Piccolo met een
inhoud van 0,2 liter
zijn de kleinste
flesjes. De daarop
volgende flessen
zijn: De bodem van ronde kiezelstenen in het wijngebied Châteauneuf-du-Pape Is een Vino Dulce Natural (VDN) en is gemaakt van de Muskaatdruif. Een halfzoete wijn met de smaak van rozijntjes, honing en speculaaskruiden. Is nu goed op dronk, maar kan ook zo'n 20 jaar blijven liggen. Pourriture noble: schimmel (Botrytis cinerea) die onder gunstige omstandigheden de Edelrot kan veroorzaken.
Pourriture
noire: alias Black rot,
is een schimmelziekte die zonder
behandeling vele jaren in
wijnstokken aanhoudt. Infectie
symptomen worden meestal pas
gezien als de druiven ongeveer
halverwege zijn ontwikkeld. In
het begin ontstaan er witte
vlekken van circa 1 mm, die snel
veranderen in vlekken omringd
door een roodbruine ring. Binnen
enkele dagen drogen,
verschrompelen de zieke druiven,
worden hard en zwart en worden
dan gemummificeerd.
Gemummificeerde druiven blijven
over het algemeen stevig aan het
steeltje vastzitten. Net als bij
de bladeren en scheuten,
bevatten de mummies kleine
zwarte schimmelstructuren die
pycnidia worden genoemd.
Pourriture grise: tijdens
koud en regenachtig weer
opereert de grijze rotting. Deze
catastrofale schimmel heeft een
vernietigende uitwerking op de
bladeren en het fruit van de
wijnstok. Men ziet een grijze,
viltige schimmellaag, die snel
om zich heen grijpt.
De edele vorm hiervan is
de
pourriture noble,
veroorzaakt door
botrytis cinerea. Passerillage: het proces waarbij rijpe druiven extra lang aan de stokken blijven hangen en daardoor indrogen. Dit resulteert in druiven met een geconcentreerd sap dat een hoog suikergehalte en een hoge concentratie aan geur- en smaakstoffen bezit. Amarone: wijnterm voor wijnen van half ingedroogde druiven, vooral in de provincie Veneto in Italië
Recioto:
wordt gemaakt van
de bovenste, uitstekende
delen van de druiventros
die in de wijngaard
het meest
van de zon hebben
geprofiteerd en
voor 100% gezond
zijn. Deze druiven
worden opgeslagen
voor indroging.
De loodsen waarin
de druiven maandenlang
zorgvuldig in kistjes
worden opgeslagen
moeten dus over
een goede ventilatie
beschikken. In het
begin van januari
zijn de druiven
wat rimpelig en
de steeltjes broos
geworden. De druiven
zijn dan 35% ingedroogd.
Ze hebben voldoende
vocht verloren en
daarmee is het suiker-
en glycerinegehalte
fors gestegen. Deze
langzame manier
om druiven op natuurlijke
wijze in te drogen
wordt kwalitatief
door geen enkel
kunstmatig proces
geëvenaard. De vinificatie
van de ingedroogde
druiven vindt plaats
in eikenhouten vaten
of roestvrijstalen
tanks. Het hoge
suikergehalte is
er de oorzaak van
dat het type amarone
(= droog) op natuurlijke
wijze 15% alcohol
kan verkrijgen.
Dan nog wordt de
wijn gekenmerkt
door veel fruit
en tannine. Sommige
producenten laten
de wijn jarenlang
op fust rijpen en
flesrijping is in
andere gevallen
noodzakelijk om
de wijn uit te laten
rijpen. Orvieto Classico: komt van de wijngaarden rondom de stad Orvieto. De wijn werd vroeger 'Het goud van de stad' genoemd. Ook verschillende wijnproducenten uit Toscane hebben daar van oudsher hun wijnboerderijen gehad. Wat de DOC-wetgeving nooit toestaat, gebeurde daarom hier: wie hier al vóór 1971 wijngaarden bezat mag met de druiven daarvan ook buiten het gebied Orvieto maken. 'Met permissie van het Ministerie van Landbouw en Bosbouw.' Niet ten onrechte. Verschillende grote Chianti-producenten hebben het Orvieto-gebied in de jaren vijftig gered, toen er omgeschakeld moest worden naar een droge wijn. Classico: de aanduiding 'Classico' bij alle Italiaanse wijnen betekent dat de wijn afkomstig is uit dat deel van het wijngebied dat van oudsher als beste wordt beschouwd. In feite is Classico dus een districtsaanduiding. De extra titel 'Superiore' verdient hij omdat hij meer alcohol bevat dan minimaal wettelijk is vereist.
Rancio:
smaakwijziging die gerijpte
wijnen kunnen ondergaan. Ze worden
dan enigszins ranzig. Meestal een
geoxideerde of gemaderiseerde witte
wijn: amberkleurig, hoog in alcohol. Maderisatie: de franse term is 'madérisé. Hier wordt bedoeld een witte wijn die door oxidatie enigszins bruin van kleur is geworden en die ook in smaak aan Madera doet denken. Edelzwicker: is een droge witte mengwijn van eventueel alle druivensoorten van de Elzas. De wijn wordt vaak voor een groot deel samengesteld uit de pinot blanc met daaraan toegevoegd (al naar gelang de gewenste stijl) de riesling, gewürztraminer, pinot gris en/of muscat. Doorgaans zijn het aangenaam frisse, fruitige wijnen die makkelijk drinkbaar zijn maar niet het specifieke karakter hebben van de gebruikte druiven. Millésimé: het oogstjaar, de jaargang, van de wijn. Wordt bij Champagne gebruikt om een speciale hoge kwaliteit aan te geven die is gemaakt van druiven uit een bijzonder goed jaar. De gangbare en meest gemaakte champagnes zijn melanges uit verschillende jaren. Saignée méthode: saignée betekent in het Frans: het bloeden van de druiven. Hierbij worden de gekneusde blauwe druiven in een gistkuip gedaan, Na 12-24 uur, afhankelijk van de kleur rosé die de wijnmaker wil hebben, laat hij een gedeelte van het sap aflopen. Dit deel (saignée genaamd) gist verder zonder schillen en pitten. Het overige deel gist verder tot rode wijn. Méthode champenoise: een methode om mousserende wijn te maken. Jonge wijn wordt met suiker en gistcellen gebotteld. Op fles ontstaat een tweede gisting, die alcohol en koolzuurgas brengt, waardoor de wijn gaat mousseren. In de fles ontstaat bezinksel dat moet worden verwijderd. Hiertoe plaatsen remueurs (bewegers) de flessen horizontaal, met de halzen iets naar beneden gericht, in houten flessenrekken (pupitres). Gedurende enige weken schudden en draaien ze de fles waardoor het depot loskomt en naar de hals, tegen de onderzijde van de kurk, wordt gedreven. De hals wordt door een ijskoud pekelbad gehaald, waardoor het bezinksel bevriest. Daarna wordt de fles geopend, waarna het ijspropje onder druk wegschiet. Met wijn en een liqueur d'expédition wordt de inhoud aangevuld, en daarna ontvangt de fles zijn definitieve kurk. Méthode traditionelle: dit is de nieuwe term die wordt gebruikt voor mousserende wijnen à la méthode champenoise die in Frankrijk buiten het Champagnegebied worden gemaakt. Méthode dioise: is een methode om mousserende wijn uit de druivensoorten clairette en muscat à petits grains te maken. Na persing van de vruchten laat men de most gedurende een periode van drie tot vier maanden langzaam bij zeer lage temperatuur gisten. Daarna vindt de botteling van de nog gistende wijn plaats. De gisting zet zich in de fles voort en het daarbij ontwikkelde koolzuurgas blijft in de wijn gevangen. Hierbij ontstaat eveneens bezinksel dat na enige maanden wordt verwijderd, door de wijn licht te filtreren, zodanig dat de mousse intact blijft. Men slaat de wijn een week in tanks op en vult hem daarna op fles af. Méthode rurale: is een minder bekende methode om mousserende wijnen te maken. Na een korte gisting stopt men deze door middel van afkoelen. Volgens deze oude manier wordt de wijn enkele malen door doeken gefiltreerd, waarbij deze wat extra zuurstof krijgt. Na filtreren wordt de wijn gebotteld. Méthode gaillacoise: een licht mousserende wijn uit Gaillac wordt bereid volgens de méthode rurale, die sterk overeenkomt met de méthode dioise.
Méthode ancestrale: de
vinificatie geschiedt volgens de
méthode ancestrale, dat wil
zeggen een gisting op een
temperatuurgecontroleerde
inox-tank bij een lage
temperatuur, vervolgens bij 6
graden alcohol een grove
filtratie gevolgd door een
botteling waarbij de restsuikers
en achtergebleven gisten zorgen
voor een vervolg van de gisting
en het ontstaan van een prise de
mousse (term
voor 2e gisting; bij de 2e
gisting op fles ontstaat de
mousse),
een druk van 5 bar en
restsuikergehalte van ongeveer
45 g per liter en een
alcoholpercentage van 7,5%. De
wijn is dus een licht
mousserende wijn met een
behoorlijk milde zoetheid. Marcération carbonique: druiven worden in hermetisch afgesloten stalen gistkuipen gedaan en onder CO,-atmosfeer (koolzuurgas) druk tot gisting gebracht. Door het gewicht van de druivenmassa kneust slechts een deel van de druiven. Bij deze begint nu de fermentatie op gang te komen; er ontstaat alcohol en koolzuurgas. Binnenin de niet-gekneusde druiven vindt een intercellulaire gisting plaats. Daarbij komen veel kleur- en smaakstoffen vrij. Het resultaat van de macération carbonique is een wijn met een lage zuurgraad, die minder tannine bevat waardoor hij ronder, soepeler en krachtiger is. Appellation d'Origine Contrôlée (AOC): gegarandeerde hoogste kwaliteitscategorie herkomstbenaming, waarbij onder andere de afbakening van het productiegebied, de druivensoort, de opbrengst per hectare en het minimale alcoholgehalte in de wet zijn omschreven. Alle AOC-wijnen worden van overheidswege via I.N.A.O (Institut National des Appellations d'Origine, opgericht in 1932 te Parijs) officieel gekeurd.
Vins Délimité de Qualité Supérieure
(VDQS):
een kwaliteitscategorie
voor Franse wijnen tussen de hogere
AOC en de lagere Vins de Pays in.
V.D.Q.S wijnen moeten aan een aantal
wettelijke regels voldoen met betrekking
tot o.a. de productie (expositie
en de ligging van de wijngaard),
aangeplante druivensoorten en het
minimum alcoholgehalte. Deze regels
zijn minder streng dan die voor
de AOC-wijnen. Net als de AOC valt
de VDQS-catogorie onder de overkoepelende
EG-classificatie V.Q.P.R.D. Vins de Qualité Produits dans des Régions Délimitées (VQPRD): kwaliteitswijnen die binnen de Gemeenschap worden geproduceerd. Deze wijnen moeten aan een groot aantal wettelijke vastgestelde eisen voldoen. Ze moeten afkomstig zijn uit een nauwkeurig vastgesteld gebied, dorp of wijngaard en moeten bovendien aan een aantal minimum eisen voldoen. De moet gemaakt worden van voorgeschreven druivensoorten. De opbrengst per hectare is aan beperkingen onderheven. Er is een minimum of maximum alcohol-gehalte is voorgeschreven en kunnen er allerlei voorschriften gelden voor de wijnbereiding en rijping. De naam van de appellation ( herkomst) moet op het etiket worden vermeld. Vin Doux Naturel (VDN): zijn zoete versterkte wijnen. De gisting wordt voortijdig gestopt door de toevoeging van wijnalcohol (alcohol verkregen door wijn te distilleren) waardoor er nog onvergiste suikers in de wijn overblijven. Klik hier voor De Franse Vins Doux Naturels zijn Vin de presse: wijn van het druivensap dat is gewonnen bij het persen en napersen. Vooral de wijn die wordt gewonnen bij het napersen heeft een hogere percentage zuren en tannine, dat is de minst goede wijn van de oogst. Denominación de Origen (DO): is een wettelijk beschermde herkomstbenaming voor Spaanse wijngebieden. Het instituut stelt normen vast waaraan de daar geproduceerde wijnen moeten voldoen. Vergelijkbaar met de Franse appellation contrôlée. Denominación de Origen Controlada (DOC): in 1970 zijn herkomst en kwaliteit officieel geregeld met de instelling van het Instituto Nacional de Denominaciónes de Origen voor een groot aantal Italiaanse wijnbouwregio's. Hoewel de term 'Denominación de Origen Controlada' is te vergelijken het de Franse 'Appellation d'Origine Côntrolée', zijn de etiketteringvoorschriften op dit punt minder in strijd met de wet. Denominazione di Origene Controllata e Garantita (DOCG): dit is de allerhoogste klassering voor Italiaanse wijnen. De G van garantita staat voor gegarandeerd. Indicazione Geografica Tipica (IGT): kwaliteitsniveau voor Italiaanse wijnen van bepaalde geografische herkomst met een gecontroleerde herkomstaanduiding, die binnen nauwkeurige regels geproduceerd is. Op het etiket staat de herkomst van de wijn vermeld en ook mag de gebruikte druivensoort op het etiket worden vermeld. Vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays. Is een categorie van de Vino da Tavola en lager dan de DOC-wijnen. Rosé: roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Binnen de Europese Unie is het namelijk verboden om rosé te maken door witte en rode wijn met elkaar te mengen. De enige uitzondering hierop is rosé Champagne. Aan de witte mousserende wijn wordt op het allerlaatste moment wat rode wijn toegevoegd om de rosétint te krijgen. Blanc de blanc: wit van witte druiven. Staat soms vermeld op het etiket van witte wijn om aan te geven dat deze is gemaakt van uitsluitend witte druiven. Dit in tegenstelling tot blanc de noirs. Verreweg de meeste witte wijn wordt gemaakt van witte druiven. Blanc de noir: witte of bleekroze wijn van uitsluitend blauwe druiven. De meeste Champagnes zijn blanc de noirs: het zijn melanges van witte wijnen gemaakt van zowel de witte chardonnay, de blauwe pinot noir en de blauwe pinot meunier. Doordat de kleurstoffen van blauwe druiven in de schil zitten en niet in het vruchtvlees (behalve bij hybriden), is het mogelijk om het gekleurde sap te verkrijgen door de druiven zeer mild te persen. De blanke most laat men vervolgens gisten tot een witte wijn. Perst men met iets grotere kracht dan komen er toch kleurstoffen in de wijn, waardoor er een lichtgekleurde, 'blozende' rosé (vin gris) ontstaat. Hybride: kruisingsproduct, bastaard. In de wijnwereld: kruising tussen een druivensoort van de familie Vitis vinifera en een Noordamerikaanse soort (Vitis labrusca) Vitis vinifera: de 'moeder' aller Europese wijnstokken, afgeleid van het Latijnse woorden vinum voor 'wijn' en ferens voor 'dragend' Vitis labrusca: het bekendste Amerikaanse wijnstokkengeslacht van resistente soorten die wijnen leveren met de bekende foxy geur en smaak. Soorten als concord, catawba en niagara. Guyot-methode: snoeiwijze waarbij de druivenstok tot op 1 tak wordt teruggesnoeid. Deze snoeiwijze komt in de Nederlandse wijngaarden het meest voor en is ook kenmerkend voor de streek Bordeaux.
Aan een vrij korte, ongeveer 1 meter, meerjarige stam worden 1 of 2 eenjarige scheuten horizontaal langs ijzerdraden geleid, al dan niet in boogvorm, meestal met het uiteinde van de stengel naar beneden gericht. Laat men 1 scheut aan de hoofdstam, dan spreekt men van enkel Guyot, bij 2 scheuten van dubbel Guyot. Het aantal ogen van de scheut(en) dus ook de lengte van de scheut(en) bepaalt de mogelijke opbrengst aan druiven per plant. Op ieder oog ontstaat als regel een jonge zijtak die bloemknoppen draagt en zodoende ook druiven kan vormen. De jonge zijtakken groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale steundraden vastgebonden. In de winter laat men 1 jonge zijtak aan de scheut die het dichtst bij de stam is geplaatst staan en snoeit de scheut weg. Deze zijtak wordt net als de scheut van het vorige jaar weer horizontaal langs het ijzerdraad geleid op lengte (het gewenste aantal ogen) teruggesnoeid. Cordon: die voluit Cordon de Royat heet, is genoemd naar het stadje Royat in het departement Puy-de-Dôme. Cordon is een veel toegepaste snoei- en geleidingswijze van een druif door middel van de snoei van vruchtsporen. Hierbij worden één of twee scheuten van de plant op een hoogte van 0,5 tot 1,0 meter horizontaal langs een steundraad geleid. Laat men één meerjarige zijtak (arm) aan de hoofdstam, dan noemt men dit een enkele cordon, bij twee armen spreekt men van dubbele cordon. Op deze één of twee vaste zijtakken, laat men na de wintersnoei het gewenste aantal ogen (of sporen) staan waaruit in het voorjaar weer vruchtdragende jonge scheuten groeien. Deze groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale draden vastgebonden. Deze jonge scheuten worden in de winter weer teruggesnoeid tot het gewenste aantal ogen, enz. De horizontale arm(en) van de druivenplant is (zijn) dus dik en meerjarig. Dit in tegenstelling tot de eenjarige zijtakken van de druif die ieder jaar worden vervangen bij de nog veelvuldiger toegepaste Guyot-methode, (Dts. Zapfen-Kordon, Eng. cordon pruning, spur pruning.)
Polyfenolen: zit vooral in de druiven (schillen) waar rode wijn van wordt gemaakt en men denkt dat door deze plantaardige stoffen de functie van de bloedvaatwanden gestimuleerd wordt. Een Cabernet Sauvignon gemaakt van deze druif, welke relatief veel schil bevat, zou het gunstigst zijn. Glycerol/Glycerine: een belangrijke chemische stof (een driewaardige alcohol) die tijdens de fermentatie ontstaat. Het is een kleurloze, zoete, stroopachtige vloeistof die het meest voorkomt in zoete wijnen en deze de volle, fluweelachtige zachte smaak geeft. Sulfiet (zwavel): conserveringsmiddel en antioxidant dat bij de wijnbereiding wordt gebruikt. Naast deze positieve eigenschappen heeft sulfiet een extra gunstig effect op de wijnbereiding. Zo doet sulfiet tijdens de gisting het glycerolgehalte toenemen (geeft een volle, zachte smaak) en het klaren van met name witte wijnen gemakkelijker verlopen. Bij het oplossen van sulfiet in water wordt zwaveldioxide gevormd. Dit zwaveldioxide is de werkzame stof in het vinificatie-proces. Zwaveldioxide is een gas dat goed oplosbaar is in water en een zeer scherpe en prikkelende geur heeft. Het is in hogere concentraties en grotere hoeveelheden schadelijk, maar in de bij de wijnbereiding gebruikte lage concentraties voor de mens onschadelijk. Het remt reeds bij lage concentraties de groei en activiteit van vele micro-organismen. De meeste bacteriën en gisten die het wijnmaakproces bedreigen zijn zeer gevoelig voor het vrije zwaveldioxide. De wijngisten zoals Saccharomyces cerevisiae zijn er echter veel minder gevoelig voor. Dit betekent dat in gesulfiteerde druivenmost alleen de gewenste gisten actief kunnen zijn en de aanwezige suikers in ethylalcohol en koolzuurgas omzetten. Het gebruik van sulfiet is aan strenge regels gebonden. Zo is er een maximum vastgesteld voor de hoeveelheid vrije zwaveldioxide in een liter wijn. Het vrije zwaveldioxide in een wijn gaat oxydatie tegen en zorgt ervoor dat met name witte wijnen niet te snel bruin en ondrinkbaar worden. Zwaveldioxide is niet alleen in de vrije vorm in wijn aanwezig, maar ook voor een deel in een (met name aan suikers) gebonden vorm. Zoete witte wijnen bevatten dan ook een hoger totaal gehalte (gebonden en vrij) zwaveldioxide dan droge witte wijnen. Rode wijnen hebben minder sulfiet nodig dan witte wijnen omdat ze veel meer conserverende tannine bevatten. Men kan het gebruik van sulfiet bij het produceren van wijn sterk beperken door zeer schoon en zorgvuldig te werken. Tot op heden heeft men in de wijnproductie nog geen goed alternatief voor sulfiet. (Boek: Prisma van de wijn - Karel Meesters) Saccharomyces cerevisiae: genus (geslacht) van circa 30 schimmelsoorten, met onder andere de wijngisten, die suikers (koolhydraten, zetmeel) omzetten in koolzuur en alcohol. Coulure: een plantenziekte, waarbij de jonge druifjes voortijdig, soms al tijdens de bloeiperiode, afvallen. Millerandage: is de naam voor ziekte waardoor de druiven aan een druiventros niet alleen volgroeide druiven bevat, maar ook talrijke minuscule, onontwikkelde druifjes zonder pit. Wordt veroorzaakt door een onregelmatige en slechte vruchtzetting. Er zitten zowel rijpe als onrijpe druiven aan de trossen, hetgeen de kwaliteit van de wijn nadelig beïnvloedt. Bepaalde druivensoorten hebben snel de neiging millerandage te vertonen, met name bij ongunstig weer (nat, koud en somber) tijdens vlak na de bloei.
Mildiou: alias valse
meeldauw (populaire benaming van
Peronospora viticola), niet te
verwarren met oïdium. Valse
meeldauw is een veel voorkomende
schimmelziekte die snel
evolueert wanneer de
omstandigheden gunstig zijn:
regen, hoge luchtvochtigheid en
temperaturen tussen 12 en 25°C.
Als deze ziekte onbehandeld
blijft, kan deze snel leiden tot
totale oogstverlies.
In
samenhang met een ernstige
verzwakking van de aangetaste
wijnstokken gedurende
verscheidene jaren. Oïdium: meeldauw (plasmopora viticola), een zwam die parasiteert op het ontluikende groen en het vruchtbeginsel van de druivenstok. De ziekte manifesteert zich als een witbepoederde of witbedauwde laag op de bladeren. De vruchtjes verschrompelen en vallen af. Oïdium werd ongewild in 1845 vanuit de Verenigde Staten in Engeland geïntroduceerd en verspreidde zich met grote snelheid over bijna alle Europese wijngebieden en richtte daar een ware ravage aan. Peronospora: of donzige meeldauw is een gevaarlijke schimmel die het blad en later de vrucht van de wijnstok aantast. Peronospora werd ongewild in 1878 vanuit de Verenigde State in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd. Phylloxera vastatrix (fylloxera): druifluis of wijnbladluis die de wijnstok aantast. De Phylloxera heet officieel Dactylosphaera vitifoliae. Dit insect is inheems in het oosten van de Verenigde Staten en het stroomdal van de Mississippi. Het komt voor op de daar levende inheemse wilde druivensoorten die er min of meer immuun voor zijn. Voor de Europese druivensoort Vitis vivifera is dit insect het meest schadelijke. Waaraan in de periode tussen 1867 en 1880 ruim 2/3 van de Franse wijngaarden ten offer viel.
Klik
hier voor:
'Phylloxera in Europa'
Botrytis cinerea: een schimmel, ook wel kortweg Botrytis genoemd. Heeft meestal een schadelijke uitwerking, maar kan ook een kwaliteitsverhogende invloed op de druiven, zoals pourriture noble (edele rotting), hebben. Botrytis tast zowel het fruit als de druivenplant aan als pourriture grise (grijze rotting) en veroorzaakt bij blauwe druiven kleur- en kwaliteitsverlies. Tast ook witte druiven aan en heeft op onrijpe of beschadigde druiven een negatieve uitwerking. Vochtige ochtenden zorgen voor een sterke spreiding van de schimmel door de wijngaard, droge, zonnige middagen doen de aangetaste druiven indrogen en verschrompelen. Wanneer de druiven rijp en gezond zijn kan er onder speciale omstandigheden pourriture noble optreden: het gehalte aan suiker, glycerol, geur- en smaakstoffen in de druiven neemt door uitdroging sterk toe, terwijl het zuurgehalte ongeveer gelijk blijft. Van deze druiven kan men intens zoete wijnen van topkwaliteit maken. Oxidatie: reactie van wijn met zuurstof, waardoor zowel kleur, geur als smaak van de wijn kunnen worden aangetast. De oxideerbare stoffen in wijn zijn onder andere tannine, kleurstof, ijzer en zwavelig zuur. Wijnen oxideren als ze in het vat of in de fles met lucht in contact komen. Zowel rode als witte geoxideerde wijn krijgt een bruinachtige kleur en gaat naar een overrijpe appel geuren. Vinificatie: staat voor het hele wijnbereidingssproces. Zoals de gisting (alcoholische en malolactische), het persen, stabiliseren (koelen, centrifugeren, filteren) en soms ook de rijping van de wijn. Moderne vinificatie is o.a.: macération pelliculaire en marcération carbonique en de klassieke vinificatie is o.a. het vergisten in open cuve. Witte wijn wordt gewoonlijk gemaakt door de druiven te persen en de most daarna te laten gisten. Rode wijn ontstaat na gisting van de most, schillen, pitten en eventueel de steeltjes, die voor de tannine in de wijn zorgen. De blauwe druiven worden dan niet geperst, maar gekneusd. Rosé wordt op delfde manier als de rode wijn gemaakt, alleen worden de kleurgevende schillen eerder verwijderd. Zo ontstaat een roze kleur. Voor mousserende wijnen gelden verschillende vinificatiemethoden. Het simpelste is de methode gazéifiée: daarbij wordt koolzuurgas in een 'stille' wijn gespoten. Een betere manier is die van de cuve close, waarbij de wijn zijn 2e gisting in een gesloten tank ondergaat. De beste manier is de méthode champenoise, waarbij de 2e gisting in de fles plaats heeft. Cuve: open vat of kuip. Meestal wordt er de gistkuip mee bedoeld en kan verschillende afmetingen hebben en van allerlei materiaal zijn: eikenhout, cement (aan de binnenkant met glas bekleed) polyester of roestvrij staal. Wordt meestal gebruikt voor het vergisten van gekneusde druiven (rode wijn). Charmat-methode: een Franse methode om de tweede gisting bij mousserende wijnen in afgesloten grote vaten of in tanks te laten plaatsvinden, in plaats van in flessen. Ten onrechte wordt deze methode soms als minderwaardig beschouwd. Ripasso: vinificatie-methode voor Valipocella-wijnen waarbij de gerede jonge wijn nog even in contact wordt gebracht met het bezinksel van Valopolicella recioto of amarone. Hierdoor wordt een geringe hergisting van de jonge wijn veroorzaakt, hetgeen in een meer tintelende en zachtere wijn resulteert. Frizzante en Spumante: een wijn die 'frizzante' is heeft een heel licht belletje dankzij de toevoeging van wat koolzuur. Italiaanse wijnen met 'spumante' op het etiket hebben vaak wat meer 'bruis'. Deze hebben hun mousse te danken aan een tweede gisting die in de tank of in de fles is ontstaan.
Qualitätswein/Kwaliteitswijn:
gemaakt van rijpe, zeer rijpe of
overrijpe druiven. Qualitätswein
bestimmter Anbaugebiete (QbA) is
de categorie, waarin de grootste
hoeveelheid Duitse wijn wordt ondergebracht.
De wijn komt uit één van de dertien
gespecificeerde wijnbouwgebieden
en is gemaakt van goedgekeurde druivensoorten,
die voldoende zijn gerijpt om de
stijl en de traditionele smaak van
hun gebied waar te maken. Deze lichte,
verfrissende en fruitige wijnen
zijn bedoeld om jong te worden gedronken,
wijnen voor alledag of voor aan
tafel. Kabinett: fijne, meestal lichte wijn, gemaakt van volledig rijpe druiven. De Kabinett is meestal de droogste van de predikaatswijnen. Uitstekend, óók aan tafel.
Klik
hier voor meer
info: Kabinett
en Spätlese
Spätlese: betekent letterlijk late oogst. Edele wijnen, vervaardigd van druiven, die minimaal zeven dagen na de normale oogst worden binnengehaald. Deze wijnen zijn intens van smaak en meer geconcentreerd, maar niet per se zoet. Prima bij zwaardere gerechten, die een meer uitgesproken smaak hebben of om zomaar te drinken. Klik hier voor: 'Spätlese, een Duitse specialiteit' | Klik hier voor: 'Spätlese of Vendanges Tardives' Auslese: geoogst van speciaal uitgekozen, zeer rijpe druiventrossen. Edele wijnen, intens van boeket en smaak, meestal zoet. Beerenauslese: geoogst van speciaal geselecteerde, overrijpe druiven. Zeldzame, buitengewoon rijke, zoete dessertwijnen, die natuurlijk ook zo maar alleen genoten kunnen worden. Klik hier voor: 'Beerenaulese rosé' Eiswein: wordt gemaakt van druiven die in een zeer warme zomer zijn gerijpt en aan de wijnstokken blijven hangen totdat ze bevroren zijn door nachtvorst. De druiven worden bevroren geoogst (bij een temperatuur die niet hoger mag zijn dan -7 °C) en geperst. Zeldzame en unieke wijnen met een buitengewone concentratie van fruitig zuur en zoetheid. Klik hier voor: 'Winterwijn: ijswijn of Eiswein' Klik hier voor: 'Succesvolle Eisweinoogst in 2003 dankzij ijskoude omstandigheden' Klik hier voor: 'Koude kerst redt Duitse Eiswein' Trockenbeerenauslese (TBA): geoogst van druiven, die stuk voor stuk uitgekozen zijn, druiven, die overrijp zijn en bijna tot rozijnen verschrompeld. Rijke, zoete, weelderige, honingachtige wijn.
Klik hier voor meer info: Trockenbeerenauslese
Ausbruch:
wijnterm voor zeer
zoete wijnen uit
Burgenland, van
overrijpe en door
edelerot (pourriture
noble)
aangetaste druiven.
Minimaal 27° KMW
(ca. 150 graden
Öchsle
mostgewicht)
is vereist volgens
de Oostenrijkse
wijnwet. Ausbruch
is een kwaliteitscategorie
tussen Beerenauslese
en Trockenbeerenauslese.
VDP: Die
Prädikatsweingüter.
VDP, de vereniging
van Duitse predikaatswijngoederen,
is de grote motor
achter de kwaliteitsverbetering
in Duitse wijnbouwgebieden.
De organisatie telt
ongeveer 200 leden
die alle tot eredivisie
van hun gebied behoren
en actief zijn binnen
regionale afdelingen.
Ze moeten voldoen
aan strenge nationale
richtlijnen ten
aanzien van het
productieproces.
Op afdelingsniveau
hebben de leden
in diverse regio's
concepten uitgewerkt
voor topwijn onder
de noemer Grosses
Gewächs. Versterkte wijn: wijnen die met wijnalcohol (alcohol verkregen door wijn te distilleren) zijn aangesterkt, meestal om gisting voortijdig te stoppen waardoor er nog restsuiker in de wijn overblijft. (Zie ook Fortificeren) Kritt: is een soort onkruid dat groeit in de omgeving. De wijngaard, 100% biologisch-dynamisch sinds 1989, ligt op een kleine heuvel met een steenachtige bodem, die rijk is aan ijzer, leisteen, zandsteen en graniet, buiten het dorpje Eichhoffen.
Fortificeren:
betekent versterken - toevoegen
van wijnalcohol. Bij een alcoholgehalte
van circa 14 procent of hoger sterven
de gistcellen. Dat betekent dat
het moment van toevoegen, van zoveel
wijnalcohol dat de totale vloeistof
ten minste 14 procent bevat, mede
bepalend is voor het eindproduct.
Élevage sur lies: techniek waarbij een wijn wordt gerijpt zonder deze van de droesem te scheiden om de rondheid en de aroma's te vergroten. De droesem is deze geelachtige afzetting die zich na de fermentatiefase op de bodem van de tank of het vat bevindt. Hochgewächs: een officiële aan duiding voor een wijn van minimaal Kabinett-kwaliteit (10 graden Öchsle hoger dan Q.b.A.) uitsluitend gemaakt van de rieslingdruif en droog tot halfdroog van karakter. Voorts moet de wijn bij de verplichte proeverij van Amtliche Prüfung minimaal 3 (van de 5 te behalen) punten krijgen toegekend. In alle Duitse wijngebieden is het toegestaan Hochgewächs-wijnen te produceren. Weiβherbst: is het Duitse equivalent voor rosé. Het is een lichtrode wijn van minimaal Q.B.A.-kwaliteit, gemaakt van rode druiven die meteen na aankomst in de kelder zijn geperst. Door dit persen komt er een zeer kleine hoeveelheid rode kleurstof in de wijn terecht die verantwoordelijk is voor de rosétint. Deze rosé is vaak erg fruitig, fris en licht van smaak. Wordt veel gemaakt in Baden van de spätburgunder. Öchsle: schaal voor suikermeting in most. Deze meting berust op het feit dat suiker zwaarder is dan water. Een oplossing van 2,5 gram suiker in 1 liter water (= 1000) komt overeen met 1 graad Öchsle. Geeft de Öchslemeter 1080 aan, dan spreekt men van 80 graden Öchsle en bevat de most ongeveer 2,5 maal 80 gram suiker per liter. Refractometer: dichtheidsmeter die de brekingsindex van stoffen bepaalt. Hiermee is het suikergehalte van het druivensap in de wijngaard te meten. Polyfenolen: de verzameling van bittere smaakstoffen in wijn, onder andere tannines en anthocyanen. Chemische benaming van een groep ingewikkeld gebouwde aan elkaar verwante organische stoffen. Anthocyanen: rode kleurstoffen die behalve in rode kool ook in rode wijn en rosé voorkomen (afkomstig uit de schil van de blauwe druif). Anthocyanen zijn ingewikkelde organische verbindingen, behoren tot de polyfenolen. Ze hebben betrekkelijk weinig invloed op de smaak van de wijn. Cerasualo: kleur van de wijn: kersrood, wordt verkregen door de schillen van de montepulcianodruiven kortere tijd mee te laten gisten. Men verkrijgt dan een kersrode wijn die jong gedronken kan worden maar zich zelden met de kwaliteit van de rosso kan meten. Superiore: wijn met een hogere alcoholische waarde dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit. Cru bourgeois: van 1977, beneden het niveau van grands crus classés; verdeeld in crus grands bourgeois exeptionnels, crus grands bourgeois, en crus bourgeois. Cru classé: officieel grand cru classé, wijnen die behoren tot de 5 officiële niveaus van de classificatie van médoc, die in 1855 werd opgesteld voor de belangrijkste rode Bordeauxwijnen. De rangorde kent 5 premiers grands crus classés in, daarna volgen 14 deuxièmes, 14 troisièmes, 10 quatrièmes en 18 cinquièmes. Grand cru classé: hoogste categorie van Haut-Médoc-wijnen in de classificatie van 1855. Het Château Cantemerle is de trost van Macau en werd in 1855 het laatste in de vijfde klasse geplaatst, maar de rode wijn die het produceert, halen veelal hogere prijzen dan de meeste wijnen van de 4e en 3e klassen. Remuage: het proces waarbij flessen Champagne door ervaren kelderwerkers elke dag worden gedraaid, geschut en iets meer rechtop in pupitres worden bewogen. Op deze manier worden ongeveer zo'n 40.000 flessen per dag behandeld. Pupitre: (lessenaar) dat zijn 2 schuin tegen elkaar staande houten panelen waarin 60 gaten zijn gemaakt. Flessen mousserende wijn worden met de hals in die gaten gestoken, om door middel van de remuage het bezinksel naar de kurk te drijven. Gyropallette: het arbeidsintensief en daarvoor kostbare systeem van de remuage wordt meer en meer vervangen door machinaal bewegende metalen bakken en die per stuk zo'n 500 flessen kunnen bevatten. Ze draaien, schudden en plaatsen de flessen steeds iets meer ondersteboven. Voordeel van dit mechanische systeem is dat ze dag en nacht doorwerken, inclusief de weekends.
Vendange verte:
groen oogsten of verdunnen is een
wijnbouwmethode die tot doel heeft
de hoeveelheid druiven te verminderen.
De druivenstokken kunnen erg productief
zijn, dus enorm veel fruit dragen.
Dit komt de kwaliteit niet ten goede
dus knipt de wijnboer soms een flinke
hoeveelheid jong, onrijp fruit weg.
Hierdoor krijgen de druiven die
blijven hangen meer voedsel uit
de plant waardoor de kwaliteit stijgt. Vendanges tardives: (late oogst) wordt vaak toegepast om extra rijpe druiven te verkrijgen voor zoete dessertwijnen zoals in de Elzas.
Klik hier voor: 'Spätlese of Vendanges Tardives'
Sélection de Grains
Nobles:
is een intense
zoete en rijke wijn
die uitsluitend
is gemaakt van de
door
pourriture noble
aangetaste druiven
en zéér kostbaar! Vin jaune: bijzondere gele wijn van uitsluitend savagnin. Rijpt minimaal 6 jaar in eikenhouten vaten. Net als in het Sherrygebied kan hier flor del vino vormen. Specialiteit van de Jura, die op een bijzonder model fles, met een inhoud van ruim 6 deciliter, de clavelin, wordt gebotteld. Vin de paille: (strowijn) een specialiteit uit de Jura. De druiven worden op stromatten in de zon te drogen gelegd of opgehangen in een goed geventileerde droge ruimte. Daar verliezen ze in 2, 3 maanden een deel van hun vocht. Daarna gist de zeer zoete most heel langzaam; de gisting kan tot 2 jaar duren. Tot slot rijpt de wijn 3 tot 4 jaar. De wijnen bezitten een rijke, zoete smaak met aantrekkelijk veel zuur en een geconcentreerde geur en smaak. Het zijn kostbare wijnen vanwege hun lage opbrengst per hectare en kostbare, langdurige en bewerkelijke, productiewijze. Vin de paille heeft 14 tot 17% alcohol en komt in halve flessen in de handel. Nagenoeg onbeperkt te bewaren. In Italië maakt men ook zulke wijnen, daar heten ze recioto en passito Flor: of flor del vino, bloesem van de wijn. Een witte laag van grijs-witte gistcellen dat spontaan op de wijn ontstaat. Het is deze laag (flor-gisting), die de onderliggende wijn van de lucht afsluit en zodoende oxydatie daarvan tegengaat. De gisten behoren tot de soort Saccharomyces cerevisiae. Het zijn echter specifieke stammen van deze soort die goede en voldoende dikke flor-laag op de wijn kunnen maken. De wijn verliest wat zuren en krijgt een nootachtige aroma, dat bijvoorbeeld Sherry typeert. Solera: een systeem om een specifieke standaardkwaliteit van de wijn te waarborgen en wordt bij uitstek bij de productie van Sherry, Montilla-Moriles en Málaga toegepast. De solera bestaat uit 3 of meer rijen op elkaar gestapelde houten vaten. De kant-en-klare sherry wordt uit de onderste vaten getapt, die vervolgens uit de bovenliggende vatenlaag worden bijgevuld. Zo ontstaat een menging van jonge en oude wijnen die steeds hetzelfde smaken. Men tapt eens per jaar uit de onderste rij uit elk vat maximaal 1/3 van de wijn en bottelt die. Door middel van een solera met 5 lagen krijgt men een wijn met een minimale leeftijd van 5 jaar. Het voortdurend mengen en ten dele vervangen van de oudere wijn is de essentie van het solera-systeem. Dit systeem wordt ook toegepast voor Madera (in aangepaste vorm) en voor enkele Ports. Criadera: letterlijk kinderkamer, term ter beschrijving van de rij vaten gevuld met sherry van één oogstjaar in een solera-systeem. Saumur-Champigny: een betere AOC van Saumur gemaakt van de cabernet franc, cabernet sauvignon en pineau d'Aunis. Kenmerken van de Champigny zijn: frisheid en lichte, zeer fruitige, framboosachtige smaak. De krachtiger typen hebben meer stenig karakter en zijn donkerder gekleurd. Vin de Pays 'De Cépage': steeds vaker komen we Vins de Pays tegen die de naam van een druivenras op het etiket voeren (cépage is Frans voor wijnstok of druivenras). In tegenstelling tot de Europese wijnwet, die 85% als norm stelt, moeten Franse Vins de Pays voor de volle 100% van het genoemde druivenras gemaakt zijn. Enkele veel gebruikte druivenrassen voor cépage wijnen zijn: cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc. Steeds meer consumenten hebben de zuivere smaak van het druivenras leren waarderen. Door de wijn van één druivenras te maken beschikken ze over een zeer herkenbaar karakter. |