Hoe rode wijn kan helpen infecties te bestrijden - 27 augustus 2020

Toenemende antibiotica-resistentie van bacteriën vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Gelukkig zijn veel onderzoekers op zoek naar nieuwe manieren om onszelf te beschermen tegen infecties. Zo ook microbioloog Ruben Cebrian Castillo van de Rijksuniversiteit Groningen.
Tijdens zijn onderzoek richt hij al zijn pijlen op een bijzonder stofje, dat je onder meer vindt in rode wijn: resveratrol. "Resveratrol staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten", vertelt hij. "Het verlaagt bijvoorbeeld de kans op kanker en hart- en vaatziektes."

Bron: nu.nl


 

Nieuwe druivenrassen moeten beroemdste wijnen op de kaart houden - 28 januari 2020

Bourgogne, Bordeaux, Rioja en Chianti: het zijn de beroemdste en vaak ook oudste wijngebieden ter wereld. Als de klimaatverandering doorzet, worden ze langzaam ongeschikt voor wijnbouw. Andere druivenrassen introduceren kan de helft tot een derde van de schade voorkomen, schrijft een internationaal onderzoeksteam.
Klimaatverandering heeft zeer ingrijpende gevolgen voor de mondiale wijnbouw. Als de wereldwijde opwarming beperkt blijft tot 2 graden, zal al meer dan de helft van de huidige wijngebieden verdwijnen. Bij een opwarming van 4 graden loopt dit op naar circa 85 procent, zo schrijven de onderzoekers in wetenschapsblad PNAS.
Om de schade te beperken moeten de klassieke wijngebieden gaan experimenteren met andere 'cultivars', zo schrijven de auteurs. Dat zijn druivenrassen met genen die beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Zo is het bijvoorbeeld de vraag of de klassieke pinot noir-druif, die kenmerkend is voor wijnen in de Franse Bourgogne, in dit gebied wel kan overleven in steeds hogere temperaturen.

'Als we niets doen, zal de smaak van wijnen drastisch veranderen'
Kees van Leeuwen is als wijnbouwprofessor verbonden aan de Universiteit van Bordeaux, die aan de studie heeft meegewerkt. De aanpassingen aan de druiven hoeven niet ten koste te gaan van de smaak van de wijnen, legt hij uit aan NU.nl. "De karakteristieke smaak van wijn komt niet alleen door de 'variëteit', maar ook door het klimaat en de bodem."
Het is juist de klimaatverandering die de smaak van wijnen al aan het beïnvloeden is. "Een warmer klimaat geeft wijnen met een hoger alcoholpercentage, minder zuren en andere aroma's. Als we niets doen, zal het smaakprofiel van wijnen uit alle beroemde wijnbouwgebieden rond de wereld dramatisch veranderen."
"Juist door andere variëteiten te planten die later rijp worden, wordt dit effect verminderd", zo zegt de wijnbouwprofessor. Het beschermende effect van dergelijke aanpassingen op de wijnproductie neemt wel af als de opwarming niet wordt begrensd.
In een 2 graden warmere wereld kan de introductie van klimaatbestendige variëteiten de schade ongeveer halveren. Bij een opwarming tot 4 graden loopt het beschermende effect terug tot een derde - en dreigt alsnog meer dan de helft van de klassieke wijngebieden van de kaart te gaan.
Van Leeuwen: "Er zijn gelukkig nog andere aanpassingen mogelijk, zoals het veranderen van de dichtheid van de planten en de manier van opbinden. Alleen echt hete wijnbouwgebieden, zoals het zuiden van Spanje en Italië en de warmste gebieden in Californië en Australië, zijn écht in gevaar."

Bron: nu.nl


2018, het beste Hollandse wijnjaar ooit? - 25 juli 2018

Winnaar van de droogte. De droogte kent niet alleen maar nadelen. Nederlandse wijnmakers profiteren van dit weer. Maar juichen durven ze nog niet.
„Het gaat bizar snel dit jaar.” Wijnboer Henk Breugem staat tussen zijn lange rijen druivenplanten. Hij tilt een van de trossen in het zonlicht. „Hier zie je de kleuromslag.” Tussen de vele groene prijken knalpaarse druiven. „Ze zijn er drie weken eerder dan normaal.”
Vijftien jaar geleden ging relatie- en gezinstherapeut Breugem minder werken om wijnboer te worden. Hij begon het merk Aan de Breede Beek. Op zijn twee hectaren bij Nijkerk maakt hij nu prijswinnende wijnen. Zijn akkerbouwende buurman „sproeit zich het leplazarus”, zegt Breugem, „om de oogst te redden”. Maar de wijnboer had nooit eerder zo’n mooie mei, juni en juli.

Een jaar als dit zal je niet gauw vergeten
In Nederland wordt op veel plekken geworsteld met de droogte: de oogst moet worden gered, tuinen mogen niet worden besproeid, asfalt smelt. Maar er zijn er ook die profiteren. En zeker de Nederlandse wijnboer. Als dit zo doorgaat, wordt 2018 een Hollands wijnjaar om te onthouden.

Breugem – gebruinde huid, afgeknipte spijkerbroek en kort baardje – hakt de bladeren rond de trossen weg zodat zijn druiven genoeg zonlicht krijgen. Veel zon geeft ze een dikkere schil, vertelt hij. „En daarmee meer kleur-, geur- en smaakstoffen.”
Als Nederlandse wijnboer is Breugem gewend dat hij creatief moet zijn. De grootste Nederlandse wijnbedrijven staan in het warmere Limburg en drogere Zeeland. Zijn Gelderse wijngaard is omringd door een rij hoge bomen. Door het gebrek aan wind warmt zijn terrein op: een eigen microklimaat. Zijn druiven voor rode wijn zijn van een ras uit Duitsland dat geschikt is voor het milde klimaat in Nederland: de regentdruif. Zijn website rept van „een duidelijk aroma van zwarte bessen met daarnaast ook vanille, peper en laurier. De afdronk is vol met nog zacht aanwezige tannines”. Behalve twee witte en twee rode wijnen produceert hij ook twee mousserende wijnen.
Sommige zomers, zoals in 2010, was er zoveel regen dat Breugem druiventrossen moest weghakken zodat de overgebleven trossen nog genoeg suiker van de noodlijdende planten kregen. Vorig jaar begon het relatief goed, maar toen viel in september in een paar dagen 20 tot 30 millimeter regen. Dat zijn de weken dat de druiven veel van hun smaak krijgen.
„Een jaar als dit zal je niet gauw vergeten”, zegt Breugem. Hij kan weken eerder oogsten. Door de zelfbestuiving in de mooie maanden mei en juni zijn er zelfs teveel druiven. „Verschrikkelijk veel, we moeten de druiven handmatig uitdunnen zodat ze genoeg ruimte hebben.” Voorovergebogen plukt Breugem losse druiven uit de trossen.

On-Nederlands goed
De warme zomer geeft nog geen garantie op goede wijn. „Heel veel aspecten maken uiteindelijk uit voor de smaak”, zegt Breugem. Hij wijst op de techniek in de wijnkelder, de plantenvoeding in de bodem, de opslag: niet te lang, niet te kort. „Het is alsof je aan heel veel knopjes moet draaien. Maar goed weer is toch wel de belangrijkste knop.”

Met jaarlijks een miljoen flessen per jaar is de Nederlandse wijnbouw allang geen hobby meer, zegt Peter van Houtert van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Hij noemt dit jaar „on-Nederlands goed”. Maar ook hij is voorzichtig. „De nazomer is heel belangrijk. Als het regent, kan het fruit ook gaan rotten.”
„Het kan nog gaan stormen in augustus, er kan hagel vallen. Pas als het sap in de tanks zit, weet ik meer."
Volgens Van Houtert hebben klimaatveranderingen internationaal hun weerslag op de wijn. In de echte wijnlanden als Spanje baart de enorme hitte – te heet is niet fijn voor de druivenplant – en hagel zorgen. De meeste druiven willen zomerse dagen, maar koele nachten. „In die regio’s wordt heel hard nagedacht over andere druivensoorten.” Maar druivenplanten groeien langzaam, dus veranderen van soort kost zo’n negen jaar, zeggen experts.

„Geweldig”, noemt wijnboer Johan van de Velde van het Zeeuwse De Kleine Schorre dit Nederlandse wijnjaar. Dankbaar voor klimaatverandering is hij echter niet. „Klimaatverandering zorgt voor extremen en daar houden druiven ook niet van. Het kan nog gaan stormen in augustus, er kan hagel vallen. Pas als het sap in de tanks zit, weet ik meer.”

Bron: nrc.nl |  Liza van Lonkhuyzen


Franse wijnmakersfamilie veilt 'oudste wijn ter wereld' uit 1774 - 11 mei 2018

In Parijs gaan drie van de oudste flessen wijn ter wereld deze maand onder de hamer. Het gaat om drie flessen vin jaune uit de Jura in het oosten van Frankrijk, die bekend staat als ‘wijn voor koningen en koning van de wijnen’. De flessen zullen waarschijnlijk duizenden euro's opleveren.
De flessen uit 1774 zijn op dit moment per stuk zeker twintigduizend euro waard, maar kunnen dubbel zoveel opbrengen. De flessen van 87 centiliter zijn generaties lang bewaard door de afstammelingen van Pierre Vercel, een gerenommeerde wijnmaker uit de zeventiende eeuw. Het gaat om de laatste flessen van de wijn die de familie in hun wijnkelder heeft liggen.
In 1994 werd een fles van dezelfde eeuwenoude ‘batch’ soldaat gemaakt door een groep wetenschappers, wijnkenners en vinologen. De wijn werd ‘excellent’ bevonden en het selecte clubje raadde toen aan om de wijn nog zeker honderd jaar te bewaren. De smaak werd beschreven als ,,goud en amberkleurig nectar, met vleugjes van noten, kruiden, curry, kaneel, vanille en gedroogd fruit.” De wijn kreeg een score van 9,4 op tien.

Louis Pasteur
2011 en 2012 werden twee flessen van dezelfde collectie verkocht voor 57,000 en 38,000 euro. Louis Pasteur, die ook uit de Jura afkomstig was en bevriend zou zijn geweest met Vercels kleinkinderen, zou zijn toelating tot de Académie Française in 1881 gevierd hebben met een fles 1774 vin jaune.
Behalve de wijn uit 1774, worden er nog 99 andere flessen uit de wijnkelder van de Vercels geveild. De veiling zal op 26 mei plaatsvinden in Lons-le-Saunier, een stad in het oosten van Frankrijk.

Bron: ad.nl


Rode wijn en chocolade blijken wondermiddel tegen veroudering - 10 november 2017

Liefhebber van rode wijn of van chocolade? Die guilty pleasure blijkt zo slecht nog niet: Engelse wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje dat voorkomt in beide de veroudering van de huid tegengaat.
De onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton voegden flavonoïden – stofjes die voorkomen in rode wijn en chocolade, maar ook in blauwe bessen en druiven – toe aan oude huidcellen. Binnen enkele uren begonnen die cellen zich te splitsen en kregen ze langere telomeren, die dienen ter bescherming van de cellen. Dit gedrag is kenmerkend voor jonge cellen. De oude cellen kregen dus als het ware een verjongingskuur.
De ontdekking kan de basis zijn voor nieuwe behandelingen, die zorgen dat mensen op een gezondere manier oud kunnen worden. Onderzoeksleider Lorna Harries: ,,Dit is een eerste stap om mensen een normale levensverwachting te laten hebben, maar waarbij ze hun hele leven gezond zijn. Onze data suggereren dat het gebruik van chemicaliën om de uitgeschakelde cellen weer in te schakelen een manier zou kunnen zijn om oude cellen weer te laten functioneren."

Bredere toepassing
De onderzoekers willen nog nader onderzoek doen om te kijken naar een bredere toepassing van hun ontdekking. Ze willen daarbij ook kijken naar de ethische aspecten van het via medicatie verlengen van de levensduur van cellen.
Overigens moeten we ons volgens de onderzoekers nu niet ineens vol gaan stoppen met wijn en chocolade. De daar ook in aanwezige alcohol en suikers zijn namelijk juist niet zo goed voor de gezondheid.

Bron: ad.nl | Annemart van Rhee

Wijn wordt duurder door slechte oogst - 29 augustus 2017

Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten eraan geloven: Europese wijn wordt duurder. Door extreem weer is een derde van de druivenoogst mislukt.

Door extreem weer - voorjaarsvorst, aanhoudende regenbuien en hagel - is zeker een derde van de Europese druivenoogst mislukt. En dat gaat de wijndrinker vanaf begin volgend jaar, als de voorraad van 2017 op de markt komt, in zijn portemonnee merken, voorspelt vinoloog Hubrecht Duijker.

Zowel snobs als fans van modale supermarktflesjes moeten er volgens hem aan geloven. Frankrijk verwacht in 2017 18 procent minder wijn te produceren in vergelijking met het jaar daarvoor. Duijker: ,,En in bepaalde gebieden in Spanje, Catalonië bijvoorbeeld, ligt dat percentage nog hoger. Er werd zelfs gerapporteerd dat een kwart van de druiven kapot is gegaan. De consequentie is simpel: de prijzen gaan omhoog.''

Flexibel
Volgens Duijker kan die stijging variëren van 50 tot 60 cent bij goedkopere merken tot euro's bij duurdere huizen. ,,Het is nu ingewikkeld te bepalen hoe flexibel de consument is. Ik bedoel: het is onduidelijk hoeveel geld hij extra overheeft voor zijn favoriete wijntje. En ook moeten we afwachten wanneer die consument besluit over te stappen op een goedkopere variant.''

Anders dan Duijker gelooft expert Ilja Gort niet dat de liefhebber financieel ook maar iets gaat merken van de mindere oogst. Hij denkt dat alleen de wijnboeren de dupe zullen zijn. ,,Supermarkten knijpen de makers helemaal uit. Aldi, Lidl en Albert Heijn pikken die prijsverhogingen echt niet. Zij weten: Nederlanders geven gemiddeld 3,44 euro uit aan een fles. Niet meer. Wordt dat bedrag veel hoger, dan haken ze af. Supers zullen daarom eerder overstappen op wijnen uit Chili, Argentinië en Australië dan extra's euro door te berekenen aan hun klanten.''

Over die gemiddelde prijs van 3,44 euro zegt Gort: ,,Eigenlijk kun je daar al geen wijn voor maken. De fles, het etiket, het transport, de accijns, de btw, de druiven - alles moet daarvan betaald worden. Dan moet je of enorme massa's produceren of bocht verkopen om er geld aan over te houden.'' Volgens hem hebben Nederlandse wijnboeren minder last van de mislukte druivenoogst dan hun Europese collega's. ,,Ze maken er vaak nog kaas bij. Of geven toeristische rondleidingen. Ze zijn niet compleet afhankelijk van hun wijngaard.''

Onbruikbaar
Duijker stelt dat mislukte oogst erg vervelend is, maar niet het einde van de wereld. ,,Er wordt nog volop geproduceerd. In 1963 en in 1965 was alles onbruikbaar. Toen was er bijna geen wijn verkrijgbaar. Dat is nu totaal niet aan de orde.''

Bron: ad.nl | Annemart van Rhee


Spätlese of Vendanges Tardives - 19 juli 2017

Vrij vertaald betekent Spätlese en Vendanges Tardive beide late oogst. Heel vaak worden deze twee wijnen daarom ook één op één met elkaar vergeleken. De Spätlese aan de Duitse kant en in de Elzas de Vendanges Tardive. Hoewel beide woorden late oogst betekenen, hebben de wijnen vaak toch een behoorlijk verschil. Het leek ons goed om dit eens toe te lichten.

Spatlese niet één op één te vergelijken met Vendanges Tardives
Een Spätlese is een wijn gemaakt van volledig rijpe druiven die later dan normaal geoogst worden. Een Vendanges Tardives is gemaakt van een overrijpe druif. De traditie bij het gros van de Elzasser wijnboeren is dat deze druiven deels zijn aangetast door edele rotting (Botrys). Als je een vergelijking wil maken met Duitse wijnen, komt een Beerenauslese meer in de buurt van een Vendanges Tardives dan de Spätlese. Zo kan een Duitse Spätlese Riesling een droge wijn zijn. Dat is bij de Vendanges Tardives uitgesloten, hooguit halfdroog is haalbaar, omdat er strengere eisen worden gesteld aan het suikerpercentage in de druiven. Daarnaast wordt de datum vanaf wanneer men mag oogsten voor Vendanges Tardives opgelegd vanuit het wijninstituut van de Elzas. Dat is vaak erg laat, waardoor de meeste druiven al zijn aangetast door edele rotting en het suikergehalte al erg hoog is.

Eisen aan Vendanges Tardives
Een Elzasser wijnboer heeft te maken met zeer strenge eisen voordat deze een wijn als Vendanges Tardives op de markt mag brengen. Er mogen alleen edele druivenrassen worden gebruikt, dit zijn Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer. Het wijninstituut van de Elzas stelt de datum vast vanaf welk moment de druiven voor Vendanges Tardives mogen worden geoogst. Daarnaast moeten de druiven voor de oogst worden geanalyseerd door een onafhankelijke controleur. De wijn mag pas 18 maanden na oogst in de verkoop komen. Vervolgens moet de wijn worden geproefd worden door een onafhankelijke proever. Als de wijn aan alle eisen voldoet mag deze als Vendanges Tardives worden verkocht. Ook bij de Duitse Spätlese worden strengere eisen gesteld dan aan een normale Duitse wijn. Zo moet de oogst van te voren worden aangemeld en dit moet later zijn dan de oogst voor de normale wijnen. Ook een Spätlese moet worden geproefd.

Verschil in suikergehalte
Als het suikergehalte hoog genoeg is mag de wijnboer de druiven gebruiken om een Vendanges Tardives te maken. Dit is voor Gewurztraminer en Pinot Gris minimaal 257gr/liter ofwel 98 Oechsle, voor Riesling is het 235 of wel 90 Oechsle. Bij een Duitse Spätlese ligt het minimale suikergehalte lager, namelijk 222gr/l ofwel 85 Oechsle.

Verschillend in karakter
De Vendanges Tardives heeft over algemeen een ander karakter dan de Spätlese. In Duitsland zien we een opkomst van Spätlese wijnen die toch droog worden gevinificeerd. Aangezien het in de Elzas traditie is om de wijnen dusdanig laat te oogsten, zijn deze nooit droog. Hooguit halfdroog wanneer het bijvoorbeeld om een Riesling gaat. Het zelfde karakter als de Vendanges Tardives vind je wat ons betreft terug in een Beerenauslese. Voor de echte zoetekauwen onder ons hebben we natuurlijk nog de Selection Grains Nobles. Dit is een Elzaswijn geheel gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting, en dat is dan weer min of meer vergelijkbaar met de Trockenbeerenauslese.

Bron: domainealsace.nl


  Vrieskou nekt Franse wijnoogst - 9 mei 2017

De Franse wijnoogst dreigt voor een groot deel te mislukken. De vrieskou heeft veel wijndruiven aangetast, aldus Franse wijnhuizen.
De schade zou volgens Franse handelaren tegen Reuters 350 miljoen flessen wijn uit de regio's Bordeaux, Bergerac, Cognac en Lot-en-Garonne kunnen zijn. Samen is die schade goed voor € 1,1 tot € 1,2 miljard waarde.
In het zuiden zijn delen van de wijnteelt nu al geheel onbruikbaar. Boeren proberen met extra verwarming en ingrepen de oogsten te redden.
Een deel van de resterende oogst is daarom nog ongewis. Maar hoe dan ook zal de vrieskou zijn effect op de wijnkwaliteit kunnen krijgen, aldus wijnkenner Ilja Gort op BNR.

Genoeg voorraad
Tegelijkertijd kende de afgelopen jaren sterke oogsten, die voldoende voorraad kunnen bieden. Al kende de totale uitstroom via export een 10% teruggang voor met name champagne.
De invloed van deze vorstaanval op de prijs is volgens Franse wijnhandelaren tegen Reuters nog onbekend.
De vrieskou dateert van eind april. Het effect wordt nu zichtbaar in de hele Franse productie, een van de belangrijkste exportproducten.
De Bordeaux-regio is naar verluidt het meest geraakt, aldus Reuters. De helft van de oogst van dit jaar zou er wel eens verloren kunnen zijn.

Toeleveranciers geraakt
Volgens Reuters en Gort kan de schade echter sterk per wijnhuis schelen; van sommige oogsten is maar een tiende getroffen. Bij andere oogsten zou het echter om een volledige teloorgang van de oogst gaan.
Bernard Farges, topman van telers van de Bordeaux-wijnen, waarschuwt dat met zo'n 350 miljoen flessen minder op de markt ook veel leveranciers in de wijnsector financieel getroffen worden.

De wijngaarden in de Elzas, Champagne en de Languedoc zouden minder schade kennen.

Bron: De Telegraaf


Snoeploze Frambozen, door Onno Kleyn - mei 2016

De eerste zaterdag in mei:hoog tijd om het rosé seizoen te openen. April gaf er geen aanleiding toe, maar nu moet het dan toch maar eens gebeuren. Als openingszet plaats ik een rosé uit Bordeaux. Rosés zijn in, mondiaal gezien. Na de groei in de eerste jaren van deze eeuw is bij ons het marktaandeel gestabiliseerd op een procent of 13, maar andere landen zijn nog bezig veroverd te worden. Van oudsher komt rosé natuurlijk uit de Provence. Wijnmakers zijn echter net zulke ondernemers als alle andere, en dus is men elders in Frankrijk enthousiast aan de rosémakerij begonnen. Kijken wij dan eventjes in de Médoc, die parmantige punt land tussen Gironde en Oceaan, waar veel van ’s werelds beroemdste wijnen vandaan komen. Château La Tour de By, leverancier van verrukkelijk rood, blijkt een dito rosé te produceren, geheel en al van cabernet sauvignon. Glanst verlokkend zalmroze achter het glas en heeft net iets meer vulling dan veel Zuid-Franse versies. Dampt van bessen en framboos op een intense, elegante en - hoera - snoeploze manier. Bittertje toe om alles recht te zetten: koele houvast in barre lentetijden.

Bron: Volkskrantmagazine  


Brutale wijndieven proosten na miljoenenroof - 25 juli 2015

Brutale dieven hebben in Groot-Brittannië hun geslaagde wijnroof gevierd door ter plekke een paar dure flessen champagne open te trekken. De daders maakten voor zo'n 2 miljoen euro aan dure wijnen buit. Er werden onder meer flessen Château Mouton-Rothschild en Château Latour à 1500 euro per fles buitgemaakt.
De dieven boorden een gat in de muur van de opslag van de exclusieve wijnverkoper Berry Bros & Rudd en kropen daarna onder de laserstralen van het beveiligingssysteem door. Vervolgens vormden ze een menselijke keten om de dozen wijn door te geven en in een gereedstaand busje te laden.

Werknemer betrokken?
Bronnen zeggen tegen de Britse pers dat waarschijnlijk een werknemer van het bedrijf betrokken is geweest bij de roof, omdat de daders precies wisten waar de bewakingscamera's hingen. Ook gingen ze direct naar de stellage met de duurste wijnen.
Toen alles ingeladen was, trokken de dieven een paar flessen champagne van het huis Moët & Chandon open. "Ongelofelijk dat ze een feestje hielden om de roof te vieren", zei de bron tegen de Daily Mail.
Berry Bros & Rudd is een dure wijnhandel in de luxe winkelstraat St James's Street in Londen. Het bedrijf bestaat al sinds 1698 en levert ook aan het Britse koninklijk huis.

Bron: nos.nl


  Champagnemakers krijgen Unesco-bescherming - 4 juli 2015

Champagnebedrijven hebben de beschermde status van 'werelderfgoed' ontvangen van Unesco, de VN-organisatie die over cultureel erfgoed gaat.
De wijngaarden, de wijnkelders en verkoophuizen zijn dermate 'cultureel relevant', dat het onderdeel van de Verenigde Naties elf producenten die bescherming heeft geboden.
Zaterdag maakte de VN dat bekend tijdens een bijeenkomst in Duitsland.
Naast de Champagnebedrijven zijn ook wijngaarden in de Bourgogne aan de werelderfgoedlijst toegevoegd. Zondag wordt de lijst met namen toegelicht, met daarop ook Ruinart, voor zover bekend het oudste champagnehuis.
Dankzij die status kunnen de producenten speciale bescherming ontvangen, bijvoorbeeld bij bouwplannen op de wijngaarden.
Volgens Unesco vormen de champagnemakers een dermate ,,gespecialiseerd ambacht dat het zich heeft ontwikkeld tot een agro-industriële bedrijfstak".

Bron: De Telegraaf


Zuur plukken - juni 2015

Druiven beginnen het leven zuur. Al rijpend verdwijnen zuren en ontstaan druivensuikers. Te koud, en druiven worden niet rijp - en de wijn smaakt groen en zuur. Maar: te weinig zuur is ook niet fijn. Want dan smaakt de wijn log, wee en vaak alcoholisch (want al die druivensuikers worden omgezet in alcohol). De kunst is de druiven te plukken op precies het juiste moment: als ze mooi rijp zijn en nog frisse zuren hebben.

Bron: Tijdschrift: ZIN


  Zonnebrand voor Australische druiven - 9 januari 2015

De Australiërs beschermen niet alleen zichzelf, maar inmiddels ook hun druiven met een zonnebrandmiddel. Het is momenteel hartje zomer in Down Under en één van de heetste zomers ooit. Om te voorkomen dat de druiven verbranden worden de wijngaarden bespoten met een oplossing die zonnebrand bevat.
Warmte bevordert de rijping van druiven, maar te veel hitte kan ertoe leiden dat de druiven verschrompelen. Bij Tyrrell’s Wines in de Hunter Valley brandt de middagzon vol op een aantal van Australië's oudste wijnstokken die dateren uit eind 1800. De temperaturen kunnen er oplopen tot wel 45°C. Reden genoeg dus om de wijnstokken wat extra bescherming tegen de felle zon te bieden. Bruce Tyrrell, directeur van Tyrrell’s Wines: ‘Je smeert je kinderen ook in met zonnebrandcrème als ze de zon in gaan, dus wij beschermen zo ook onze wijnstokken.’

Bron: winelifemagazine.nl


 Overnachten in een enorm wijnvat op Voorne-Putten - 7 januari 2015 

De nacht doorbrengen in een megawijnvat middenin een wijngaard op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Het klinkt als een Bourgondische uitspatting waarbij royaal aan Bacchus wordt geofferd, maar dat is het niet.
"Dit is een unicum in Nederland," zegt eigenaar Fred Lorsheijd van wijndomein de Vier Ambachten in de buurtschap Biert, bij Zuidland. "Wij zijn de enige wijngaard waar je straks in een enorm wijnvat kunt slapen."

  Fred Lorsheijd in zijn wijngaard, waar nu alleen nog wijnranken te vinden zijn. © Arie Kievit.

En het blijft wat hem betreft niet bij deze nieuwe attractie op het terrein, waar nu nog alleen druivenranken en fruitbomen voor wijn en inkomsten zorgen. "Op termijn willen we ook trekkershutten op palen plaatsen, speciaal voor de fietstoerist. Het is een eerste stap op weg naar ons themapark wijnbouw."

Gezinnen
Overnachten in een wijngaard is niet alleen ideaal voor liefhebbers van een 'goed glas', Lorsheijd mikt ook op jonge gezinnen. "Op basis van bed & breakfast of zelfcatering kan voordelig met kinderen van de natuur worden genoten. Er komt een blote-voetenpad door de wijngaard en langs het aangrenzende water, het Oostenrijk, wordt een laarzenpad aangelegd. Daar is ook de steiger van de fluisterboot. Er is een kruidenpluktuin en er is biologisch geteeld fruit. Via een speciale route leren kinderen hoe belangrijk de natuur is en waar hun eten en drinken vandaan komt."

Lorsheijd begon in 1978 met de wijngaard en runt die nu samen met twee zoons. "We draaien duurzaam en houden rekening met dieren. Door de paden om en om te maaien zodat de dieren een veilig heenkomen hebben en door snoeihout langs de hagen als ecologische corridor te gebruiken. Kruiden zijn voedsel voor nuttige insecten zodat we schadelijke insecten niet hoeven te bestrijden. De mega logeervaten in de wijngaard worden aangesloten op zonnecollectoren voor verlichting en warm water en krijgen een eigen afvalwaterzuivering."

Crowdfunding
Lorsheijd mikt op crowdfunding om de komende jaren geld bij elkaar te krijgen voor het themapark wijnbouw. "We hopen op veel particulieren die een klein bedrag investeren en zo partner worden in het project."
In de wijngaard wordt al volop gebouwd aan de nieuwe toekomst. Lorsheijd: "Als alles meezit, kan het eerste wijnvat deze zomer tussen de druivenranken staan."

Bron: AD.nl - Evelyn de Ruijter


Muzikale wijngaarden - 31 oktober 2014

Sinds een jaar gebruiken ze in de appellation Montagne Saint-Émilion (Bordeaux) ‘biologische muziek’ om ziekten in de wijngaarden te bestrijden. Het is een vrij technisch verhaal, maar kort gezegd bevordert of onderdrukt de muziek de eiwitproductie van de wijnstok, wat weer voorkomt dat de ziekte zich verder verspreidt. Verwacht geen lekker deuntje uit de top 40; het is speciale muziek ontwikkeld door een natuurkundige.
De gebruikte muziek wordt officieel ’protéodie’ genoemd en is ontwikkeld aan de hand van observaties van de natuurkundige Jöel Sternheimer.
Hervé Bonnet, regiodirecteur van Genodics, het bedrijf dat de muziek ontwikkelt, legt het nog even uit: "Als een organische entiteit eiwitten produceert, heeft elk aminozuur een eigen trillingsfrequentie. Aan de hand van kwantumfysica kan deze trillingsfrequentie met een vrij eenvoudige wiskundige berekening worden vastgesteld en vervolgens worden omgezet in een hoorbare geluidsgolf."

Tsja... Zoals we al zeiden: een technisch verhaal dus, waarbij de nodige natuurkundige kennis geen overbodige luxe is!
Elke dag klinkt er zeven minuten protéodiemuziek in de wijngaard. Gérard Dupuy, wijnbouwer van het domein: "Op dit stuk grond met 20.000 wijnstokken zijn dit jaar maar tien planten bezweken onder druivenrot. Voorheen waren dit er elk jaar een stuk of honderd." Sinds het verbod op het chemische middel caustisch arseniet in 2000 zijn er geen producten meer beschikbaar voor het bestrijden van deze ziekte, waaraan de wijnstok al binnen 48 uur dood kan gaan. De nieuwe muzikale aanpak wordt inmiddels gebruikt door vijftien wijnbouwers in Libourne (Libournais) en meer dan zeventig wijnbouwers in heel Frankrijk.

Bron: winelifemagazine.nl


'Suzukivlieg gevaar voor Nederlandse wijn' - 20 september 2014

De Nederlandse wijnbouw wordt bedreigd door een schadelijk fruitvliegje, waartegen nog geen remedie bestaat. Vooral de wijngaarden in het oosten des lands geplaagd door de zogenoemde suzukivlieg, die het met name heeft voorzien op blauwe druiven.
In Limburg en Zeeland, waar ook veel wijn wordt verbouwd, heeft het vliegje zich nog niet laten zien. Volgens veel wijnmakers daar is dat een kwestie van tijd, meldt De Telegraaf.
De 3 millimeter kleine suzukivlieg (Drosophila suzukii) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en eet vooral zacht vers fruit, waaronder druiven. Het vliegje is waarschijnlijk via Duitsland, waar het ook al grote schade veroorzaakt aan wijngaarden, ons land binnengekomen.

Bron: AD.nl


Frans ziekenhuis opent wijnbar voor patiënten - 1 augustus 2014

In een Frans ziekenhuis opent in september een ongewoon etablissement: een wijnbar met exquise wijnen, champagne en whisky voor terminale patiënten.
De bar zal gevestigd zijn op de palliatieve afdeling van het Clermont-Ferrand universitair ziekenhuis in Puy-de-Dôme in centraal Frankrijk, zo schrijft Le Point. Diensthoofd Virginie Guastella verdedigt met het initiatief  het 'recht op plezier' en hoopt dat het concept ook in andere ziekenhuizen wordt toegepast om het leven van de patiënten en hun families iets comfortabeler te maken.
'Een palliatieve situatie kan weken, maar ook maanden duren en juist omdat het leven zo waardevol is tot op het eind, hebben we beslist om alles wat goed is te cultiveren', aldus Guastella. 'Het is een manier om de zorg voor anderen anders in te vullen rekening houdend met hun gevoelens die van hen een mens maken.'

Medisch verantwoord
Guastella erkent de traditioneel 'hedonistische' relatie van de Fransen met eten en wijn en volgens haar is het dan ook niet nodig om de goede dingen van het leven te verbieden, vooral wanneer dat leven bijna ten einde is.
Het personeel op de palliatieve afdeling zal opgeleid worden om de patiënten op medisch verantwoorde wijze te laten degusteren in de hoop de terminaal zieken een meer gelukkige en ontspannen ruimte te bieden waar ze hun laatste dagen met familie en vrienden kunnen delen.
Algemeen wordt aangenomen dat af en toe een glaasje rode wijn gezondheidsvoordelen heeft, al spreekt recent onderzoek dat tegen omdat ook blijkt dat zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol al schade kan aanrichten.

Bron: Knack.be - Trui Engels


 Andrea Bocelli leent naam aan gevangeniswijn - 15 juli 2014

De Italiaanse operazanger Andrea Bocelli heeft zijn naam uitgeleend aan een wijn die gemaakt wordt door voormalige gevangenen. Dit meldt persbureau AFP.
Vorig jaar begon de Italiaanse wijnproducent Frescobaldi een werk- en leerproject op het gevangeniseiland Gorgona waarbij vijftig voormalige gevangenen re-integreren. Afgelopen jaar werden er 2700 flessen wijn geproduceerd.
Het merk schakelt nu Bocelli in om bekendheid te geven aan de nieuwe wijn. Het is niet voor het eerst dat de naam van de zanger op flessen wijn verschijnt; Bocelli komt zelf uit een wijnfamilie en heeft ook zijn eigen wijnmakerij.
De combinatie van goede wijn, een mooie wijngaard en vernieuwend ondernemerschap sprak Bocelli aan en hij reageerde dan ook positief op het verzoek van de Italiaanse wijngigant. 'Het project heeft twee van mijn passies: de wijngaard, maar ook de Toscaanse eilandengroep, een waar paradijs op aarde. Gorgona is het meest betoverende eiland maar heeft ook het meest geleden. Ik verleen graag mijn steun aan ondernemende en visionaire projecten die dit eiland verdient', meldde Bocelli.
De wijn wordt verkocht in Italië, de VS, Duitsland en Azië.

Bron: AD.nl


  Wereldwijde wijnproductie in de lift - 30 juni 2014

De wereldwijde wijnproductie is weer aan het toenemen. Zo blijkt uit het nieuwste rapport van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding. In 2013 bedroeg de totale productie 276,6 miljoen hl; dat is 21,8 miljoen hl meer dan in 2012.
Frankrijk (+2% in 2013) bekleedt samen met Italië (+2%) en Spanje (+37%) de top drie van grootste wijnproducerende landen. Samen zijn deze landen goed voor zo'n 47% van de wereldwijde wijnproductie. Ook andere wijnproducerende regio's lieten dit jaar een duidelijke groei zien: in de Verenigde Staten werd 22 miljoen hl meer geproduceerd (+7%) en in Chili 12,8 miljoen hl (+2%). De productie in Argentinië is veelbelovend: dit land produceerde in 2013 15 miljoen hl, ten opzichte van 11,8 miljoen hl in 2012. Dat is een stijging van maar liefst 27%.
In Zuid-Afrika steeg de productie tot bijna 11 miljoen hl. In 2012 was dat nog 10,6 miljoen hl. Dat is een stijging van 4%. De Australische productie vertoonde in 2013 verdere tekenen van herstel en bedroeg 12,5 miljoen hl, terwijl Nieuw Zeeland na het vorige record van 2,35 miljoen hl in 2011 dit jaar opnieuw een nieuw record behaalde met 2,5 miljoen hl.
De Chinezen deden het minder goed; die zagen hun productie met 2,1 miljoen hl dalen tot 11,7 miljoen hl, wat een daling van 15% ten opzichte van het jaar ervoor betekent.

Bron: winelifemagazine.nl


 Wijn fraude met wijn Andrea Bocelli - 31 mei 2014

De Italiaanse operazanger Andrea Bocelli is opgelicht door een aantal fraudeurs die de wijn van Bocelli namaakten en voor echt verkochten. Overigens deden de oplichters dit niet alleen met de wijn van Bocelli, maar ook met andere wijnen.

30.000 valse flessen wijn
Na vele klachten van Italiaanse wijnliefhebbers over de belabberde kwaliteit van bekende Italiaanse wijnen, werd er een onderzoek opgestart. Na 3 maanden van onderzoek konden er 6 mensen worden opgepakt, die zich met een grootschalige zwendel van wijn hebben bezig gehouden. Meer dan 30.000 flessen wijn werden verkocht voor wijn, wat het niet was.
De oplichters kochten liters goedkope tafelwijn in, schonken deze over in andere wijnflessen en deden daar vervolgens de etiketten op van duurdere, bekende wijnen. Deze tafelwijn werd verkocht als de Brunello di Montalcino, de Sagrantino di Montefalco en Chianti. Allemaal wijnen met herkomstbescherming en dus als wijn afkomstig van het wijnhuis Bocelli.
Deze nep-wijnen werden in Italiaanse wijnwinkels, supermarkten en online websites verkocht voor zo’n 30 euro per fles. De oplichters kochten de tafelwijn voor 1 euro per liter in, dus tel uit de winst...

Fraude met wijn blijft in Italië toenemen. Alleen al in 2013 werd er in Italië voor meer dan 31 miljoen euro aan nepwijn in beslag genomen.

Bocelli’s wijngaarden
Andrea Bocelli is afkomstig uit een familie, waar het wijn maken in het bloed zit. Al meer dan 130 jaar (1881) maakt de familie Bocelli wijn op de Toscaanse boerderij. Samen met broer Alberto is Andrea Bocelli de huidige eigenaar van de wijngaard, waar zo’n 300 flessen per jaar geproduceerd worden. Broer Alberto beheert samen met zijn vrouw de wijngaard en ook Mamma Bocelli steekt haar handen nog uit haar mouwen op de wijngaard.
Overigens is ook het wijn maken niet de business waar de familie Bocelli bekend om staat. In Toscane is de naam Bocelli onlosmakelijk verbonden met... tractoren. De familie Bocelli is al jaren één van de grootste dealers van tractoren en andere agrarische werktuigen.

Bron: wijnbloggers.nl


  Museumwijntje - mei 2014

De hoed van Abraham Lincoln, Neil Armstrongs ruimtepak en de Amerikaanse vlag krijgen in de Hall of Fame van het Nationale museum van de Amerikaanse geschiedenis gezelschap van een fles wijn. Volgens het Smithsonian Instituut behoort een fles Cabernet Sauvignon uit 1973 van het wijnbedrijf Stag's Leap tot de '101 items die gezichtsbepalend waren voor de Amerikaanse geschiedenis'. Deze rode wijn uit Napa Valley liet in 1976 tijdens The Paris Tasting, een blindproeverij met de beste proevers, de beroemdste wijnen uit Bordeaux achter zich. Van dit evenement is zelfs een bioscoopfilm gemaakt: Bottle Shock.

Bron: Vomar | Boodschappen


 Populairste vakantiewijnstreken van de wereld - 3 april 2014

Frankrijk bezet eerste twee plekken in top 5 van de meest populaire vakantiewijnstreken ter wereld.
De regio Elzas (Alsace) in Frankrijk is de beste vakantiewijnstreek van de wereld blijkt uit onderzoek van Zoover. Op de tweede vinden we het Franse Bourgondië (Bourgogne) gevolgd door de Westelijke Kaap in Zuid-Afrika. De Duitse regio Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) bezet plek nummer 4 en Piëmont (Piemonte) in Italië completeert de lijst.

Waar de Bordeaux en Champagne streek bekend staan als wijnstreken bij uitstek blijkt uit onderzoek van Zoover dat juist in andere regio’s veel meer gesproken wordt over wijn in de beoordelingen. De onafhankelijke vakantiesite Zoover bekeek beoordelingen van de regio’s en in hoeveel beoordelingen op een positieve manier over wijn wordt gesproken.
Met noteringen op plek 1 en 2 voert Frankrijk de top 5 van beste vakantiewijnstreken aan. Zo wordt er in 6.7% van de beoordelingen over de streek Elzas een ervaring met de wijnen uit de streek gedeeld. In het geval van Bourgondië is dat 5.4%. Bezoekers roemen de wijnen die in de regio’s Elzas en Bourgondië gemaakt worden. Zo schrijft iemand over de Elzas: "Hier vind je de grootste en bekendste wijnkelders met grote namen van prestigieuze wijnen. Wie hier éénmaal komt, komt steeds terug."
Ook de omgeving maakt een reis naar een van de wijnparadijzen aantrekkelijk. In de regio Elzas "zie je de wijnvelden liggen zover je kunt kijken," meldt iemand in het onderzoek. In Bourgondië hebben niet alleen de smaakpapillen maar ook de ogen wat te verwerken. "Als wijnliefhebber kun je in de omgeving erg mooie wijngaarden en wijnboerderijen bezoeken."

Zuid-Afrika, Duitsland en Italië
De derde positie van populairste wijnregio’s op vakantie wordt ingenomen door Zuid-Afrika (
5.2%). De Westelijke Kaap staat bekend als groot leverancier van mooi Zuid-Afrikaanse wijnen. De regio Rijnland-Palts in Duitsland is op de vierde plek geëindigd. In 3.8% van de beoordelingen van deze regio wordt het onderwerp ‘wijn’ aangehaald. De laatste plek in de top 5 vinden we de Italiaanse regio Piëmont waarover 3.2% van de beoordelingen over wijn gaat.

Bron: De Telegraaf


Cliquez ici Handig trucje om wijnfles te openen zonder kurkentrekker - 12 januari 2014

Bijna iedereen zit wel eens verlegen om een kurkentrekker. Lekkere fles wijn gekocht, voeten op de bank van je vakantiehuisje, maar er is in het hele huisje geen kurkentrekker te bekennen.

De tijd dat je vervolgens een uur lang met een mes in de kurk stond te wroeten, is voorbij. Met dit simpele en briljante trucje is de kurk toch nog snel uit de fles te krijgen. Het enige wat ervoor nodig is, is een schoen.

Bron: AD.nl  - 


Wijnproductie zeer laag door weerschade - 26 augustus 2013

Parijs - De wereldwijde wijnproductie is gezakt tot het laagste niveau in 37 jaar, waardoor de voorraden scherp afnemen. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Wijn (l'Organisation internationale de la Vigne et du Vin) maandag gemeld. De productie kan dit jaar dalen naar 248,2 miljoen hectoliter, terwijl in 2011 nog 264,2 miljoen hectoliter wijn van de wijngaarden kwam.
Oorzaak van de afname is droogte en schade door hagelbuien in Frankrijk en Italië, de grootste wijnproducenten ter wereld. Ook in Argentinië merken wijnboeren de gevolgen van het weer aan hun druivenoogst. Daardoor zullen de voorraden afnemen, wat ook gevolgen heeft voor de productie van sterk alcoholische dranken, vermouth en azijn.
Wereldwijd werd vorig jaar naar schatting 235,7 tot 249,4 miljoen hectoliter wijn gedronken, terwijl nog eens 30 miljoen hectoliter wijn nodig was om andere wijnproducten te maken. Volgens OIV-directeur Federico Castellucci neemt de wijnvoorraad nu af en stijgen de prijzen.

Bron: NU.nl


Diefstal van 380 flessen Château d’Yquem - 13 juni 2013

In de nacht van 10 op 11 juni is het beroemde Château d’Yquem in Sauternes beroofd. Dieven namen uit de wijnkelder 380 flessen d’Yquem van het wijnjaar 2010 mee. De flessen hebben een waarde van rond de 330 euro per fles, dus werd er in totaal voor zo'n 125.400 euro gestolen. Het alarm werkte wel, maar toen de politie arriveerde waren de vogels gevlogen. Het Château heeft de diefstal bevestigd en de politie van Langon onderzoekt nu de diefstal.
Château d’Yquem besliste geen
wijn te maken in 2012 en hield de wijn uit 2011 bij tot het begin van dit jaar toen die voor het eerst werd verkocht tijdens een Parijse veilingverkoop in februari. De winnende bieder van het eerste lot kreeg een lunch op het kasteel aangeboden samen met de wijn.

Bron: Decanter.com


Goldman-onderpand: 15000 wijnflessen - 11 juni 2013

Amsterdam - Zakenbank Goldman Sachs heeft een lening verstrekt met als onderpand 15.000 flessen Franse wijn.
De lening, waarvan de hoogte niet is vermeld, blijkt opvallend tussen de kredieten die banken ook verstrekken met kunstwerken en vastgoed als onderpand, omdat met de waardering van de wijnvoorraden in het verleden werd gefraudeerd.
Investeerder en miljardair Bill Koch heeft al een serie rechtszaken tegen de wijnfraude in gang gezet nadat hij gedupeerd bleek.
Volgens hem zit er voor honderden miljoenen dollars aan slechte partijen wijn in de markt die veel hoger zijn gewaardeerd, in ruil voor grote leningen.
De wijnvoorraad blijkt toch interessant, aldus investeerders aan Wall Street, omdat inkomsten uit 'gewoon' bankieren met geld van consumenten terugloopt.
"Ik zou terughoudend zijn om lenen op basis van wijnen die ouder zijn dan 1982, omdat het heel moeilijk is de herkomst vast te stellen", aldus Stephen Burton, oprichter van de Bordeaux-kelders in Frankrijk.

Bron: De Telegraaf


Hoge opbrengst presidentiële wijnen in Parijs - 31 mei 2013

Parijs - De veiling van exclusieve flessen wijn uit de kelder van het Elysée in Parijs heeft donderdag en vrijdag met in totaal een half miljoen euro twee keer zoveel opgebracht als was verwacht. De duurste fles bleek een Petrus uit 1990, die voor 6100 euro werden afgehamerd, zo meldden Franse media vrijdag. Dat was bijna drie keer de verwachte opbrengst.
Twee andere flessen Petrus vonden voor ruim 5500 euro een andere eigenaar, terwijl de veilingmeester een fles Château Lafite wist te slijten voor 3800 euro, ruim vijf maal de geschatte opbrengst.
Het Elysée, het presidentieel paleis van de president, verkocht 10 procent van de voorraad om geld te genereren en plaats te maken voor wat eenvoudiger wijnen.

Bron: De Telegraaf


Vins de Paris - mei 2013

Wijngaard Le Clos Montmartre brengt zo'n vierhonderd flessen per jaar op. In oktober worden hier echte wijnfeesten gehouden en de flessen worden geveild door de burgemeester van Montmartre. In het begin werden de deksels van de kistjes zelfs voorzien van een schilderij van de hand van een lokale kunstenaar. Tegenover de wijngaard ligt café Au Lapin Agile (www.au-lapin-agile.com) Hier bestelde Picasso vroeger graag een drankje. 

In Parc Georges Brassens bewaken twee reusachtige bronzen stieren (er stonden vroeger slachthuizen) de hoofdingang. De geurtuin, Le Jardin des Odeurs, aan de Rue des Morillons, is oorspronkelijk bedacht voor blinden. Het geluid van kleine fonteintjes helpt je de weg te vinden en langs het parcours zijn plantsoenen aangelegd, waar in mei een verrukkelijke geurexplosie plaatsvindt. En ook hier ligt een verborgen wijngaard: Le Clos des Morillons. Ruim zevenhonderd wijnstokken leveren een volle, krachtige Pinot Noir met een rijk bouquet op. Parc Georges Brassens: Rue des Morillons/Rue Brancion. 

Restaurant Il Vino (met Michelin-ster) is een must voor wijnfanaten. Sinds kort werkt hier de Nederlandse sommelier Peter-Paul Kleiss, die het vak leerde bij Cordial, stage liep bij Fat Duck in Londen en nu dus in Parijs zijn reuk- en smaakpapillen aan het werk zet. Peter-Paul sprak geen woord Frans toen hij solliciteerde bij 's werelds beste sommelier, Enrico Bernardo. Deze was onder de indruk van Peter-Pauls wijnkennis en nam hem direct aan. Leuk concept: kies eerst de wijn en zij bedenken er een gerecht bij. Boulevard de la Tour-Maubourg | www.enricobernardo.com

Bron: Nouveau, hét luxe tijdschrift


 Wijngaard in hartje Parijs

Niet het eerste waar je aan denkt bij Parijs! En toch zijn er wijngaarden in het centrum van de stad. De beroemdste van Parijs is Le Clos Montmartre - nog door de Romeinen geplant tegen de hellingen van Montmartre. Te midden van de 1900 wijnstokken heeft u prachtig zicht op de Sacré-Coeur die net boven de bomen uitpiekt. Jaarlijks is er in oktober een groot oogstfeest, waarbij veel beroemdheden acte de présence geven. De opbrengst van de verkochte wijn gaat naar lokale goede doelen.
Aan de Quai de Bercy werden eeuwenlang duizenden tonnen wijn ingescheept. De kleine wijngaard in het Parc Clos de Bercy is alles wat er van de oude glorie over is. Een prachtige plek om even op adem te komen.
La Vigne de Suresnes is een van de meest gecultiveerde wijngaarden van Parijs. Ieder jaar vindt hier in het voorjaar de Oenovidéo plaats, een internationaal filmfestival over wijn.

Bron: tijdschrift Zin  - april 2008


Val af met wijn - 3 januari 2013

Dat een glas rode wijn per dag goed is voor je hart, is al langer bekend. Maar dat je er ook van afvalt weten de meesten nog niet! De universiteit van Navarro in Spanje heeft de afgelopen 30 jaar onderzoek gedaan naar het effect van rode wijn op het lichaamsgewicht. Aangezien rode wijn boordevol antioxidanten zit die goed zijn voor de stofwisseling, helpt het drinken van rode wijn bij gewichtsafname. Maar let op: het gaat hier om één glas rode wijn per dag. Zwaardere drinkers hebben wel meer risico om aan te komen.

Als je wilt afvallen kun je het beste rode wijn drinken. De hoeveelheid calorieën van witte en rode wijn is nagenoeg gelijk. In rode wijn zitten wel meer antioxidanten. Deze antioxidanten zijn in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. De radicalen kunnen leiden tot de ontregeling van de celdeling en dus tot kanker. Door het nuttigen van antioxidanten kan dit worden voorkomen. Verder zijn deze stoffen belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. Als je genoeg groente, fruit en noten nuttigt is het gebruik van antioxidanten als voedingsupplementen overbodig en zelfs af te raden. Antioxidanten zijn te vinden in groenten, fruit, noten en rode wijn. Als dit allemaal voldoende genuttigd wordt heeft het een levensverlengend effect.

Bron: winelifemagazine.nl en mens-en-gezondheid.infonu.nl


  Kurk of schroefdop - 24 september 2012

Er zijn wijnliefhebbers die erbij zweren omdat ze dan geen last hebben van kurkschimmel in het glas. En er zijn schroefdophaters omdat zo’n ding ‘de mystiek uit de wijn wegneemt’. Bovendien heeft het debat over pro of contra ook nog een imago-dimensie. Schroefdoppen zouden een goedkope indruk wekken en kurken refereren aan betere kwaliteiten. Een typisch professioneel argument gaat over de zuurstof die nodig is om wijn te laten ademen. Daarom is een schroefdop ook niet zomaar een metalen afsluiting, maar wordt hij gefabriceerd in verschillende ‘zuurstof-doorlaatbare’ versies. En ook daarover wordt weer gebakkeleid. En dat een schroefdop vooral niet op ‘bewaarwijnen’ moet zitten is ook al zo’n opvatting die in discussie is. Kortom werk aan de winkel voor onderzoekers. De universiteit van Californië begint daar nu serieus aan. De eerste stap is het testen van verschillende sluitingen. Maar om het brede terrein volledig te bestrijken zullen ook de varianten daarvan op eigenschappen moeten worden bezien. Pas dan kan worden vastgesteld welke sluiting voor welke wijn onder wat voor bewaaromstandigheden de beste resultaten geeft.

Bron: WijnWijs.eu


  Kurk of schroefdop? - juni 2008

Steeds vaker komen we flessen wijn tegen waar geen 'gewone' kurk meer op zit. Vroeger stond dit min of meer gelijk aan 'geen kwaliteit'. Maar inmiddels is er veel veranderd. De natuurkurk wordt steeds vaker vervangen door een kunststofuitvoering of een schroefdop om ervoor te zorgen dat de wijn juist wèl lekker in uw glas belandt.

Kurkklachten
De afgelopen jaren werden de wijnmakers geconfronteerd met klachten dat hun wijn niet lekker rook of onprettig smaakte. Maar niet de wijn zelf bleek de boosdoener; de oorzaak was de kurk op de fles. Hoe zit dat? Kurk wordt gemaakt van de kurkeik. Een boom, die net als andere levende wezens, gevoelig is voor bacteriële 'infecties'. Nu zou dat allemaal niet zo erg zijn als dit ongemak beperkt zou blijven tot de eikenboom. Maar de 'besmetting' kan ook de wijn aantasten. En dat komt vaker voor dan u denkt. Soms blijkt per dozijn wel één fles niet in orde. Toegegeven, dat is natuurlijk allemaal niet levensbedreigend, maar lekker is anders...

Ziehier ook waarom de ober in het restaurant u altijd even de wijn laat keuren voordat hij deze aan tafel inschenkt. Hij wil dat u controleert of de wijn wel of niet goed is. Ruikt hij muffig? Is hij - zijn fruitigheid kwijt? Smaakt hij niet zoals het moet? Dan heeft uw wijn 'kurk'. In dat geval haalt hij graag een nieuwe fles voor u. Maar u begrijpt, 'kurk' komt niet alleen in restaurants voor...

Een eigentijdse oplossing
De wijnproducenten zijn niet voor niets massaal overgestapt op een andere afsluiting van hun fles. De een heeft daarbij gekozen voor kunststof en een ander voor de schroefdop. Beide zijn namelijk moderner en hygiënischer en kennen als bijkomend voordeel dat ook het zogeheten 'flesverschil' tot het verleden behoort. Welbeschouwd heeft iedere fles wijn daardoor een soort smaakgarantie. Vooral oudere wijnen van dezelfde soort wilden per fles nog wel eens anders smaken door de invloed van zuurstof. Kurk is immers luchtdoorlatend. De schroefdop heeft nog een extra voordeel: u heeft nooit meer een kurkentrekker nodig. Nu vinden sommige mensen dat wijn zonder kurk niet romantisch is. Men mist de 'plop'. Veel meer liefhebbers hebben echter alleen maar oren naar lekkere wijn. Vandaar dat u steeds meer wijnen aantreft die afgesloten zijn met een kunststof kurk of een schroefdop. Nu vooral nog wit en rosé, maar ook het rood komt eraan. Allemaal wijnen gemaakt door wijnmakers van over de hele wereld die maar één ambitie hebben. Dat de wijn waarop zij trots zijn zo vers, zo knisperig, zo fruitig en zo lekker mogelijk in het glas komt.

Bron: Magazine Boodschappen


  Schroefdop op een wijnfles

'Kurk' is besmetting van de kurk met het chemisch stofje TCA en kan de wijn infecteren. De wijn ruikt meestal schimmelig, muf, bedompt en kan niet meer gedronken worden. 

Oplossing voor dit probleem: De  Schroefdop!
De schroefdop bestaat al een tijdje (10 augustus 1889). Technisch volmaakt, verkooptechnisch wat minder. De whiskyfles gaf zich gewonnen, cognac, sherry en port hielden het bij de kurk (nu onder een plastic dopje), bier was niet van z'n kroonkurk te brengen.
De Franse doppenmaker Pea-Pechiney kwam eind jaren 1950 met de Stelvin schroefdop, speciaal voor wijn. Perfect sluitend, goed ogend, eindeloos getest.
De wijn met stelvin werd als eerste geproefd met de Zwitserse chasselas, heel licht wit en gevoelig dus. Daarna waren luxe bewaarwijnen aan de beurt. Kenners proefden geen verschil tussen dezelfde wijn onder kurk of stelvin.

Klik hier voor meer informatie over de schroefdop


 Oostenrijks dorp erft miljoen van wijnliefhebbers - 22 september 2012

Gols, een klein dorp in Oostenrijk, heeft een erfenis van 1 miljoen euro gekregen van twee broers uit Tsjechië die onlangs overleden. De twee mannen schonken het geld omdat ze verzot waren op de rode wijn die in het dorp wordt gemaakt, vertelt Georg Allacher, een bevriende wijnboer uit de streek.
Allacher ontmoette Radim en Georg Jetel zo'n tien jaar geleden op een evenement in Wenen waar hij zijn wijn aan de man bracht. 'Ze hielden heel veel van de wijn en kwamen ons onmiddellijk bezoeken', aldus de wijnboer. Radim en George woonden respectievelijk in Wenen en Zweden en kwamen diverse keren naar Gols, een dorpje aan de Oostenrijk-Hongaarse grens, om flessen van de lokale wijn in te slaan.
De jongste broer, Radim, stierf een tijdje geleden en maakte zijn bezitting over aan Georg. De oudste broer overleed twee maanden geleden en gaf zijn fortuin aan Gols. De burgemeester van Gols is in de wolken en is van plan om het geld te investeren in vastgoedprojecten in het dorp. "Ik voel me precies in een sprookje", aldus de burgervader.

Bron: parool.nl


  Picpoul de Pinet krijgt zijn eigen AOC - 30 juli 2012

Na dertien jaar procederen – ambtelijke molens in Frankrijk draaien tergend langzaam als het om wijn gaat – heeft het INAO zijn groene licht gegeven aan het dossier dat moet leiden tot de erkenning van de zelfstandige AOC Picpoul de Pinet. Als de verplichte inspraakprocedure geen gemotiveerde bezwaren oplevert, de behandeling van het dossier door de Franse volksvertegenwoordiging zonder vertraging verloopt en het Journal Officiel (Franse staatsblad) het decreet op tijd publiceert, zou de appellation al voor de oogst 2012 van kracht kunnen worden. Picpoul de Pinet is dan niet langer meer een subappellation van Coteaux du Languedoc.
De reden waarom erkenning zo lang op zich heeft laten wachten is mede te danken aan meningsverschillen tussen het INAO en het syndicaat dat de aanvraag had ingediend. In 2007 werd een te restrictief voorstel van het INAO verworpen door dit syndicaat. In maart van dit jaar werd een nieuw voorstel wel aangenomen. De appellation blijft beperkt tot de zes huidige gemeenten Castelneau de Guers, Florensac, Méze, Montagnac, Pinet en Pomerols, maar met uitsluiting van diverse minder geschikt geachte percelen. Dit impliceert een oppervlakte van 2400 hectare in plaats van nu nog 2950. Ook werd het maximumrendement teruggebracht van 60 naar 55 hl/ha en werden de normen voor plantdichtheid aangescherpt.

Bron: wijn.nl - René van Heusden


 Diepzeewijnkelder - 17 juli 2012 

Frank Labeyrie, van Château du Coureau in Cadillac (Côtes de Bordeaux), hoopt zijn eerste diepzeewijnkelder in medio 2013 te openen. De kelder ligt op 1000 meter diepte, zo'n 150 meter uit de Atlantische kust. Als naam is gekozen: Vin Mille Lieu Sous les Mers, gebaseerd op de Franse titel van de Jules Verne's klassieker, 20.000 mijlen onder zee.
Labeyrie gelooft dat de constante koele temperaturen van de oceaan, geen zuurstof en geen  licht ervoor zorgt dat de wijnen langzaam zullen verouderen, en dat ze zo langer de intense fruitigheid behouden, als mede een diepere smaak krijgen.
Hij heeft 10.000 flessen van zijn eigen wijn in de zee laten zakken. Om precies te zijn in de  Arcachon Baai, op een diepte van slechts 5 meter, maar is er zeker van dat de wijn er beter op wordt naarmate de diepte zal toenemen.
De wijn zal worden opgeslagen in versterkte roestvrij stalen kisten, die de druk kunnen weerstaan van maximaal één ton per kubieke meter. De kisten zijn bevestigd aan de oceaanbodem en zijn uitgerust met camera's en locatie signaal. Kurk en capsule zijn verzegeld met was.
De opslag zal maximum 10 jaar duren. Om de 2 jaar zullen de flessen omhoog worden gehaald om te proeven, waarop de eigenaar kan beslissen of hij met deze manier van kelderopslag wil doorgaan of niet.
Labeyrie werkt voor dit project samen met Jifmar Offshore Services, een marine onderhoudsbedrijf, dat het gezamenlijke onderzoek meefinanciert en ook boten en de onderwaterrobots zal verstrekken welke nodig zal zijn om de flessen in zee te leggen en naar boven te halen.
Foad Zahedi, directeur van Jifmar, vertelde Decanter.com dat het onderzoek momenteel wordt uitgevoerd op een diepte van 250 m. "De tests zijn succesvol geweest, hoewel we een probleem met enkele kurken hebben gehad. We hebben een team van 10 mensen die parttime aan de logistiek en onderzoekstests werken."
De oceaan kelderservice, waarvan de kosten geschat worden op ongeveer €17 per fles per jaar, met een minimum aantal flessen per container, zal naar verwachting officieel worden gelanceerd in juni 2013.

Bron: Decanter.com


 Het wijnetiket van de toekomst? - 19 april 2012

Proefnotities zijn vaak de reden om tot aanschaf van een wijn over te gaan. Maar... eenmaal in huis wil je die proefnotitie nog wel eens kwijtraken en vergeten waar die lekkere wijn ook alweer het beste mee te combineren is. Daarvoor biedt dit 'wijnetiket van de toekomst' de uitkomt. Alle informatie staat gewoon op het etiket! Ideaal! Klik hier om de afbeelding in het groot te bekijken.

Bron: winelifemagazine.nl


Rode wijn: het geheim van een langer leven - 2 mei 2012

Het wonderingrediënt resveratrol in rode wijn zou een verjongende kracht hebben en bovendien kanker, hartziekten en obesitas bestrijden, als we Amerikaanse wetenschappers mogen geloven. Helaas kan niet iedereen profiteren van deze voordelen, want je moet hiervoor drager van het gen SIRT1 zijn.
Voor het onderzoek werkten wetenschappers met een speciaal gekweekte muizen die hier geen drager van waren. Wanneer deze dieren een lage dosis van het plantenbestanddeel resveratrol kregen, had dit geen effect op de energieproducerende hartcellen. Wie wel over het juiste gen beschikte, had meer energie nadat ze aan dit plantenbestanddeel werden blootgesteld.

Medicatie
Eerdere studies toonden aan dat het plantenbestanddeel resveratrol de gezondheid van muizen verbetert die veel vet aten, het verlengde ook hun levensduur. Maar de resultaten zorgden voor heel wat controverse, want het nieuwe Amerikaanse onderzoek bracht veel duidelijkheid. Nu willen de vorsers een medicijn ontwikkelen dat even gezond is als 8.000 flessen rode wijn.
Reservatrol stimuleert activiteit bij de mitochondriën, de energieleverancier van de cellen, dit is essentieel voor een lang leven en een goede gezondheid. Onderzoeker David Sinclair: 'De resultaten waren verrassend duidelijk. Maar zonder het bepaalde gen SIRT1, werkt resveratrol niet. Ze zoeken nu moleculen die het effect van bestanddeel nabootsen door zich te richten op SIRT1.'
Volgens Sinclair zou dit soort levensverlengende
medicatie binnen drie jaar verkrijgbaar kunnen zijn.

Bron: AD.nl


  Britse airlines scoren met wijn aan boord - 11 augustus 2011

EasyJet serveert de beste witte wijn en British Airways de beste rode wijn aan boord. Dit blijkt uit onderzoek door een panel van internationale reizigers en wijnexperts in opdracht van online reisagent Skyscanner, die twaalf rode en twaalf witte economy class-wijnen van de luchtvaartmaatschappijen blind proefden. Elke wijn kreeg een rapportcijfer tussen de 1 en 10.
De Louis Mondeville (Côtes de Gascogne) die easyJet aan boord verkoopt voor 5 euro per flesje won de eerste plaats in de categorie witte wijnen. De tweede plaats is voor SAS, vanwege de Crusan Colombard Sauvignon (eveneens uit de regio Côtes de Gascogne). Op nummer drie staat Virgin Atlantic met de in Spanje geproduceerde Paul Sapin Florinda Airen Sauvignon Blanc, gevolgd door KLM (Terra Andina Sauvignon Blanc/Chardonnay uit Chili) en Ryanair (Garganega Trebbiano, Villa Cardini, Italië), die voor 5,50 euro per flesje wordt verkocht aan boord.
Bij de rode wijnen behaalde de Argento Malbec uit Argentinië van British Airways de hoogste plaats. In Nederland is deze alom verkrijgbaar bij de slijterij voor 4,99 euro. Nummer twee is Emirates met de Weighbridge Shiraz by Peter Lehmann (Australië), gevolgd door Air France en KLM, die een gedeelde derde plaats bezetten dankzij respectievelijk de Couleurs du Sud Syrah Pays d’Oc en Terra Andina Cabernet Sauvignon Merlot uit Chili. Virgin Atlantic bezet de vijfde plaats met de Cabernet Sauvingnon van Paul Sapin, Florinda Airen.
KLM en Virgin Atlantic zijn de enige twee maatschappijen die zowel in de witte als de rode categorie een goede beoordeling kregen. Juryvoorzitter James Cave van het wijnblog Regularwino wijst er in zijn toelichting wel op dat wijnen op 30.000 voet hoogte anders smaken. “Je smaakpapillen raken afgestompt, de wijn is mogelijk niet op kamertemperatuur en de verminderde hoeveelheid verse zuurstof in de drukcabine betekent dat de wijn niet op dezelfde wijze ademt als op de grond. Airlines moeten dit allemaal in overweging nemen voordat ze beslissen welke wijnen ze aan boord schenken.”

Bron: Zakenreis.nl


Wijn, goed voor het goede doel - juni 2011

Rotterdam: Georges Janssens (25) en Anja Cheriakova (24) wilden, net als duizenden jongeren, reizen en ontwikkelingswerk doen. Om iets goeds te doen en om te ervaren wat het is om een wereldburger te zijn. Daarna zouden ze weer verder studeren, in Nederland: Anja zou aan haar masterscriptie beginnen, Georges promoveren. Nooit hadden ze kunnen bevroeden dat ze twee jaar later een half miljoen dollar zouden hebben verzameld om te doneren aan een school voor blinde kinderen in Laos.
Hiervoor reisden ze een jaar langs wijngaarden over de hele wereld - onder de noemer Worldwinetour 2010 - en kregen van ruim 250 wijnboeren in totaal 450 flessen wijn. Die collectie werd vorige maand in Hongkong geveild. Zo leverde alleen al een unieke 18-literfles van het Californische wijnlandgoed Portfolio 41.800 dollar op.
Het idee voor de Worldwinetour kwam van Georges' moeder, wijnmaker bij deze Portfolio-wijngaard in Napa Valley, de beroemde wijnstreek waar Georges opgroeide. Een stel Fransen had bij zijn moeder aangeklopt met het verzoek wijn te doneren voor een goed doel. Anja en Georges raakten geïnspireerd en vroegen de Fransen om advies, maar zij raadden het hun min of meer af: het was niet makkelijk en ze zouden met veel tegenslagen te maken krijgen.
Maar ze zetten door, ook toen die tegenslagen kwamen. Bij een rondgang langs potentiële sponsoren werd soms cynisch gereageerd: "Wij zouden moeten betalen voor jullie rondreis?" In India werd Georges doodziek. In Bangkok raakte het stel begin 2010 verstrikt in de anti-regeringsprotesten van de 'rode shirts', en het plan om de wijnen in Californië te veilen ging niet door, omdat de flessen de VS niet in mochten. "We ontdekten dat er altijd andere wegen zijn, de uitdaging was te ontdekken wat het beste werkt", schrijft Anja in een e-mail - het stel is op reis en niet in staat de vragen via de telefoon te beantwoorden. Met vallen en opstaan leerden ze de realiteit van het zakendoen kennen, met als belangrijke les dat er altijd mensen zijn die er iets voor terug verwachten.
Maar dat is niet het hele verhaal. In bijna alle wijngaarden die ze bezochten (zowel in gevestigde wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië, als in landen met een kleinere wijntraditie als China, Vietnam en Thailand) werden ze verwelkomd met een proeverij en soms zelfs een maaltijd en bed. Ook kregen ze medewerking van anderen: een hoofdredacteur van een wijnblad uit Londen bracht het project onder de aandacht in zijn blad, een vrouw uit New York besloot hun reis via podcasts te verslaan.
Het belangrijkste ingrediënt voor hun succes is volgens Anja het geloof in het doel waar ze geld voor inzamelden. Om dit te onderstrepen, verbleef het stel de eerste weken van hun reis in Laos om de zware omstandigheden waaronder de mensen daar leven te beschrijven op hun blog. "We bezochten bijvoorbeeld een dorp waar de vrouwen en kinderen elke dag veertien kilometer moesten lopen om water te halen voor de zevenhonderd inwoners van het dorp. Toen we deze route samen met deze moedige vrouwen liepen, beseften we pas echt hoe zwaar het leven daar is."
Een andere succesfactor is de relatie tussen Georges en Anja. "We hebben twee verschillende karakters die elkaar goed aanvullen", zegt Anja. "Ik ben impulsief, nieuwsgierig en probeer elke mogelijkheid aan te grijpen. Georges is bedachtzaam en volhardt in alles wat hij doet."
Tot slot heeft een deel van het succes volgens Anja te maken met de aard van het product. "Eerst  dacht ik dat het te mooi was om waar te zijn wanneer ik hoorde zeggen dat 'wijn verbindt'. Maar het bleek te kloppen. Mensen die van wijn houden, willen het goede leven met anderen delen omdat ze weten dat je dat op waarde moet schatten. Zo'n instelling motiveert en leidt tot generositeit. Want wat blijkt: mensen in de wijnindustrie zijn vrijgevig. In Californië zijn talloze  wijnveilingen waar miljoenen worden opgehaald voor lokale goede doelen.
Inmiddels is Georges begonnen met zijn promotieonderzoek in de biomedische wetenschappen. Zijn wijnactiviteiten zijn nu beperkt tot een paar druivenranken op zijn balkon. Anja vervolgt haar studie arbeids- en organisatiepsychologie met een scriptie over betrokkenheid en vernieuwing in de wijnindustrie - hiervoor heeft ze tijdens de wijntour gegevens verzameld. Daarnaast zijn ze bezig met een boek over hun wijnavontuur waarmee ze hopen andere jonge mensen te inspireren tot dit soort initiatieven.
Anja heeft tijdens de reis een idee gekregen voor een nieuw project: een onderneming die sociale en duurzame projecten voor studenten en scholieren op touw zet en ondersteunt. Het wereldburgerschap is voor haar in ieder geval een feit. Anja: "Ik zal nooit meer lang op een plek kunnen blijven zitten."

Bron: NRC Handelsblad, Marte Kaan


   Veiling Franse topwijn brengt ruim 8 miljoen euro op - 30 mei 2011

Op een wijnveiling in Hongkong verkocht het gereputeerde huis Acker Merrall & Consit Franse topwijn voor een totaalwaarde van 11,67 miljoen dollar (8,17 miljoen euro).
Voor twee kisten van de befaamde grand cru wijngaard Romanée Conti, in het Franse dorp Vosne-Romanée, werd 106.359 dollar (74.551 euro) per stuk neergeteld. Dat is een nieuw wereldwijd record voor dat domein, meldt het veilinghuis. De wijngaard Romanée Conti produceert jaarlijks ongeveer 6.000 flessen.
Er werden ook acht flessen van het Domaine du Comte Liger-Belair, van de jaartallen 2002 tot 2009, geveild voor 68.821 dollar (48.234 euro). Een kist van het Château Lafleur 1982, grand cru de Pomerol, werd verkocht voor 56.308 dollar (39.467 euro).
In Hongkong werd in 2008 de belasting op wijnimport afgeschaft. Daardoor vormt het samen met New York en Londen de belangrijkste veilingmarkt ter wereld en trekt het kapitaalkrachtige Chinezen aan.

Bron: Trends.be


 Oudste champagne onder de hamer - 20 april 2011

Twee van de oudste flessen champagne ter wereld zullen worden geveild. Dat hebben de provinciale autoriteiten van de Finse eilandengroep Åland woensdag bekend gemaakt.
De flessen werden vorig jaar uit een scheepswrak gehaald, dat begin 19e eeuw was gezonken in de Oostzee. Eén van de flessen is van het huis Veuve Clicquot, dat in 1772 begon te produceren. De andere fles is een Juglar, een champagnemaker die in 1829 werd opgekocht.
De veiling zal plaatsvinden op 3 juni in de Ålandse hoofdstad Mariehamn onder verantwoordelijkheid van veilinghuis Acker Merall & Condit. De opbrengst moet ten goede komen aan charitatieve doeleinden, waaronder verbetering van de Oostzee.

Scheepswrak
De champagneflessen zijn afkomstig van een scheepswrak dat vorig jaar juli in de buurt van de Åland Eilanden werd ontdekt en verkend. In het wrak werden 145 flessen champagne gevonden, die nog drinkbaar bleken te zijn. Deze flessen zijn officieel verklaard tot de oudste, nog drinkbare, champagne ter wereld.
Van de 145 flessen champagne bleken er 95 afkomstig te zijn van het champagnehuis Juglar, 46 van champagnehuis Veuve Cliquot en 4 van champagnehuis Heidsieck. Naast de champagneflessen werd ook enkele flessen met bier gevonden.
De waarde per geveilde fles zou kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Bron: finlandsite.nl


  Mooie huid door rode druiven - 20 april 2011

Amsterdam - We weten allemaal dat je er jonger uit gaat zien van Botox. Maar iets simpels als een tros rode druiven kan dat ook!
De schillen van rode druiven bevatten namelijk een ingrediënt genaamd resveratrol. Dat is volgens nieuw onderzoek een van de meest krachtige antioxidanten op de markt. Vele cosmetische bedrijven gebruiken dit ingrediënt in hun nieuwste anti-aging producten.
Oprichtster van het Franse merk Caudalie, Mathilde Thomas zegt: “Het is allemaal begonnen met een eeuwenoude traditie. Het sap van de stengels van de wijnstok werd ooit gebruikt door jonge vrouwen om vlekken op hun huid te verminderen en deze gladder te maken.” “Studies tonen aan dat resveratrol kan beschermen tegen beschadiging door de zon en zelfs een positief effect heeft op huidkanker”, zegt dermatoloog Jeanette Graf.
Het goede nieuws is dat dit wonder ingrediënt ook zit in een fijn glas rode wijn.

Bron: De Telegraaf


  Eerste Twitter-wijnvat ter wereld bij Vyne - 23 maart 2011

Bij wijnbar Vyne in Amsterdam wordt maandag 28 maart het naar eigen zeggen eerste Twitter-wijnvat ter wereld afgeleverd. Het betreft 'Vat 94 - Clocher d’Antugnac Limoux 2009, AOC Limoux - Producent Jean Louis Fabre ’.
Voor het Twitter-wijnvat toog wijnjournalist Cuno van 't Hoff vorig jaar af naar het Zuid-Franse Limoux voor de Toques et Clochers-veiling. Daar worden wijnen alleen per vat geveild en zijn ze zodoende onbetaalbaar voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-wijnliefhebber.
Geholpen door sommeliere en medeorganisator Saskia Bakker, stuurde Van 't Hoff voorafgaand aan de veiling een tweet de wereld in: 'Wie doet mee met het #twittervat? 300 flessen top-Chardonnay!'.
Binnen 30 minuten stroomden de reacties binnen; enkele uren later waren er voldoende gegadigden voor het Twittervat. Het werd gekocht voor 4.600 euro.
Omdat het naar eigen zeggen het eerste wijnvat ooit is dat via Twitter is aangekocht op een veiling in Frankrijk, haalde de actie de Franse televisie en in Nederland vele andere media.
Exact 1 jaar na de aankoop, op maandag 28 maart, zal Van 't Hoff zijn verhaal over de veiling bij Vyne toelichten en alle kopers hun flessen overhandigen. Daarna is er de mogelijkheid om ook andere wijnen uit Limoux te proeven.
Het naastgelegen Restaurant Envy organiseert aansluitend een Limoux-diner voor liefhebbers.

Bron: Horeca Entree


Nederlandse wijn: lekker of niet? - 23 oktober 2010

Wijnjournalist Cuno van 't Hoff, auteur van de Wijnalmanak 2011, vraagt zich af of het wel zo'n goed idee is: wijn in Nederland. Het lastige klimaat levert vaak een gebrek aan mineralen op, terwijl die zo nodig zijn voordat aangename prikkelt je op de tong bij witte wijn en rosé. Wat rode wijn betreft: de Nederlandse exemplaren die hij geproefd heeft, waren moeizaam. Maar over nieuwe initiatieven is hij enthousiast.
Van De Amsteltuin proeven we de rosé, aangevuld met de rode regent (2008) en de witte johanniter (2008) van de Achterhoekse Wijngaarden. Eerst de witte wijn. De geur verraadt een vleug leer, foelie, citrus, en flink veel zwaveltonen. Enigszins afschrikwekkend, vindt de wijnkenner. Maar: "Hij smaakt zacht." Gele appel, en iets zepigs komen voorbij. De wijn laat zoete slijmerigheid in de kaken na. "Hij verveelt me nu al."
Dan de rosé van De Amsteltuin, 2009. Rosé is moeilijk te maken, zegt Van 't Holf: de balans tussen smaak, kleur en tannine wordt verkregen door op precies het goede moment de druivenschillen en sap van elkaar te scheiden. De kleur is donker, de geur doet denken aan overrijpe rode appels; pruimen, en bessigs, net als rosé-champagne. De smaak valt wat tegen, met perzik, aardbei, wat zuren en weinig mineralen.
Hij is te loom, oordeelt de wijnkenner, nog niet in balans. "Maar met wat kleine aanpassingen zou dit wel een leuke wijn kunnen worden." Het simpele etiket bekoort hem: aangenaam pretentieloos.
Als laatste proeven we de rode regent van de Achterhoekse Wijngaarden. Geur: zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel en aardbei. "Een stuk beter dan de witte wijn,"vindt Van 't Hoff. Smaak: drop, framboos, aardbei. Plezierig.
Conclusie: de rosé was de interessantste wijn, met 'een heel grappige neus'.

Bron: PSvdW


Nederlandse rode wijnen gaan met sprongen vooruit - 19 september 2010

Baarn - Het gaat goed met de kwaliteit van Nederlandse wijn. Tijdens de Nationale wijnkeuring 2010 zijn voor het eerst gouden medailles uitgereikt, en wel meteen vier stuks. Dat hebben het Wijninstituut Nederland en het Wijngaardeniersgilde Nederland bekendgemaakt.
Vooral de kwaliteit van Nederlandse rode wijnen is het afgelopen jaar met sprongen vooruit gegaan. Vorig jaar liet een jurylid zich nog ontvallen dat Nederland beter geen rode wijn kan maken. Die opmerking zou dit jaar ,,op zijn minst ongepast zijn'', aldus juryvoorzitter Ton Kolsteeg.
De met goud onderscheiden wijnen komen van de wijngaarden De Slingerhorst in Groenlo, De Braoke in het Gelderse Laren, De Reestlandhoeve in Balkbrug en Bilderhof in Dordrecht. Er werden ook twaalf zilveren en dertien bronzen medailles uitgereikt. De wijnkeuring werd voor de achtste keer gehouden.

Bron: AD.nl


Topper - 23 augustus |26 september 2010

De meest legendarische rode wijn ter wereld is Château Pétrus. Hij komt uit de Pomerol (Bordeaux) en bestaat, anders dan alle andere bekende Bordeauxwijnen, voor honderd procent uit merlot. Pétrus was een favoriete wijn van de Kennedy's en werd geschonken op het huwelijksdiner van Queen Elizabeth en Prince Philips in 1947.

Bron: Gall&Gall - Proef&Feest


Duurste wijnkist van Nederland: 40.250 euro - 15 juni 2010

De markt voor goede wijn heeft vooralsnog geen last van de economische malaise. Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam ging een wijnkist dinsdag voor een recordprijs onder de hamer.
Twaalf flessen Château Lafite-Rothschild uit 1982 werden afgeslagen voor 40.250 euro, meldde Christie's.
Dit is ruim boven het oude Nederlandse wijnrecord van 36.800 euro voor een kistje Petrus-wijnen. Volgens wijnmeester Peter Mansell van het veilinghuis is de Lafite uit 1982 een wijn ‘die met de jaren nóg harmonieuzer van smaak wordt’.
Dat is ook aan de prijzen te zien. In 1983 kostte deze kist rond de 500 euro. In 2005 werd er een geveild voor 6325 euro en in 2008 gingen de flessen wijn onder de hamer voor 23.000 euro.

Bron: de Volkskrant


Alcohol (wijn) tegen overgewicht - juni 2010

Alcohol bevat veel calorieën en het bevordert de eetlust doordat het de bloedsuikerspiegel laat dalen. Toch word je er niet dik van. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder bijna 20.000 vrouwen van 39 jaar en ouder met een normaal gewicht. Na bijna dertien jaar was ruim 41 procent te dik geworden en bijna 4 procent had obesitas. Van de vrouwen die dagelijks anderhalf tot drie glazen wijn dronken, had 30 procent minder kans op overgewicht en 60 procent minder kans op obesitas.

Bron: Plus Magazine


  Rode wijn beschermt brein - 23 april 2010

Een ’wonder ingrediënt’ in de wijn kan de schade verricht door bloedklonten in de hersenen minimaliseren.
Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine van het Amerikaanse Baltimore.
De onderzoekers gaven gezonde muizen het bestanddeel resveratrol, dat in de zaden en schil van blauwe druiven zit. Deze diertjes liepen duidelijk minder hersenschade op na een beroerte, dan andere kaagdieren. De stof zou het niveau van een beschermend enzym verhogen. Het enzym ’heme oxygenase’ komt bij een beroerte in actie en zorgt ervoor dat de cellen die te weinig zuurstof kregen, niet afsterven.
De stof die behalve in blauwe druiven, ook in aardbeien, bosbessen, veenbessen en pinda’s zit, zou slechts een beetje kunnen helpen. Er vindt nog onderzoek plaats hoeveel je precies van deze stof nodig hebt.
Alcohol helpt het bloed te verdunnen en verkleint op die manier de kans op klontervorming. Aan de andere kant kan alcohol andere soorten beroertes juist bevorderen en daarom is het nog altijd verstandig het met mate te drinken.

Bron: De Telegraaf


Bernar Venet ontwerpt etiket Mouton-Rothschild 2007 - 8 januari 2010

Al 86 jaar is het de traditie dat een beroemde kunstenaar het etiket ontwerpt voor de flessen van Château Mouton-Rothschild. De kunstenaars worden uitbetaald in natura middels een leuke voorraad flessen van dit zeer beroemde Château. Zelfs Pablo Picasso kon deze verleiding niet weerstaan. Dit jaar was het de beurt van de Franse kunstenaar Bernar Venet.

Bordeaux 2009 beste jaar sinds 1983
De euforie over het oogstjaar 2009 neemt ongekende vormen aan. Het jaar kende een perfect verloop: koude winter, vochtig voorjaar, hete zomer en een droge oogst. De wijnmakers van Château Mouton Rothschild en Domaine du Chevalier spreken zelfs van de beste oogst in 25 jaar.

Nieuwe regelgeving voor Cru Bourgeois
De Franse minister voor Landbouw heeft de nieuwe regelgeving rondom de classificatie Cru Bourgeois geaccordeerd. Vanaf oogstjaar 2008 moet de wijn blind geproefd worden door het onafhankelijke bureau Veritas. Dit gebeurt ongeveer twee jaar na de oogst. In 2010 komt dus de eerste Cru Bourgeois op de markt volgens de nieuwe regelgeving. De verwachting is dat ongeveer 250 Châteaux de felbegeerde titel in de wacht gaan slepen.
 
Bron: wijnvoordeel.nl


Het nieuwe etiket 2002 van "Mouton"

Sedert het uitzonderlijke jaartal 1945, het jaar van de overwinning, verzorgt een kunstenaar ieder jaar de illustratie van het etiket van Château Mouton Rothschild. Barones Philippine vertrouwde het etiket van 2002 toe aan Ilya Kabakov, een prominente figuur uit de hedendaagse Russische kunst. Hij staat bekend als tekenaar, schilder en installatieontwerper. Zijn tekening "Okno", wat in het Russisch venster betekent, is een transparante, zinnebeeldige voorstelling van de betovering die van een grote wijn uitgaat".

Bron: Vino magazine - april 2005


Robert Wilson ontwerp etiket Mouton-Rothschild 2001

Chagall, Picasso, Haring, Miró, Warhol, Dali, Baselitz, Cocteau - wat hebben deze kunstenaars gemeen? Sinds 1945 hebben ze allemaal een keer een etiket ontworpen voor de nieuwe jaargang Mounton Rothschild. Op die manier heeft de producent de afgelopen decennia gezorgd voor een oneindige reeks collector's items.
Voor de jaargang 2001 heeft Baronesse Philippine de Rothschild multimediakunstenaar Robert Wilson benaderd. Wilson is sinds jaar en dag vooral bekend om experimentele theaterproducties als Einstein on the Beach en The Life and Times of Joseph Stalin. Vorig jaar was hij nog in het nieuws in verband met de muzikale opera gewijd aan Edgar Allan Poe, waarvoor Lou Reed de muziek componeerde. De Rothshild, die zelf ooit bekendheid genoot als actrice, is een groot theaterliefhebster en wilde tevens dat een Amerikaans kunstenaar het etiket voor de Mouton Rothschild 2001 ontwierp, als eerbetoon aan de Amerikaanse standvastigheid na 9/11. Wilson ontwierp een dubbelportret van de barones met felle, contrasterende kleuren. Het goudgeel staat voor het zonlicht, het groen voor de wijnstok en het licht rood en donkerpurper voor de kleurschakeringen van wijn.

Bron: Proefschrift Wine & Food Professional - februari/maart 2004


Niki de Saint Phalle ontwerpt etiket voor Mouton Rothschild 1997

 Pauillac - Sinds 1945 wordt het etiket van de eerste wijn van Château Mouton Rothschild door een kunstenaar ontworpen. Voor de jaargang 1997 heeft de barones Philippine de Rothschild gekozen voor een Franse kunstenares: Niki de Saint Phalle. Geboren in 1930 in Neuilly-sur-Seine heeft Niki de Saint Phalle haar jeugd door gebracht in New York, waar zij tot haar twintigste als model voor verschillende modebladen heeft gewerkt. In 1952 keert zij terug in Frankrijk in vestigt zich samen met haar man en haar 2 kinderen in Parijs, waar zij tevens begint te schilderen. Tijdens een reis naar Barcelona ontdekte zij Gaudi, die vanaf dat moment haar schilderwerken voor altijd zal blijven beïnvloeden. Niki de Saint Phalle exposeerde voor de eerste keer in 1956 in het Zwitserse St. Gallen.
In 1960 ontmoet zij de beeldhouwer Jean Tinguely met wie zij tot aan zijn dood in 1991 een liefdes-en professionele relatie onderhoudt. In de opvolgende jaren geniet zij haar eerste wereldwijde bekendheid  door haar 'tableaux surprises'. Dit zijn zakken gevuld met vele felle kleuren gips die zij vervolgens kapot schiet. Tijdens deze periode wordt zij lid van de groep 'de Nieuwe Realisten' waarvan tevens Yves Klein, Arman, Christo en Tinguely lid zijn.
Tussen 1965 en 1970 ontwerpt en exposeert zij haar eerste 'Nanas' (meiden) in New Vork, Parijs, Stockholm en Montréal. Deze vrouwelijke, weelderige gestalten, die het modieuze vrouwbeeld tegenspreken, worden het zeer originele embleem van haar werk als beeldhouwster.
Op het etiket van Château Mouton Rothschild 1997 heeft Niki de Saint Phalle tussen de zon tot het bord, o.a. een eetlustige mond en een uitgestrekte hand geschilderd. Hiermee wil zij een kleurrijke, feestelijke en zinnebeeldige voorstelling van het plezier rondom de tafel afbeelden. Tevens heeft zij een slang geschilderd, die dit keer niet de appel aan Eva aanbiedt, maar een fles wijn: natuurlijk Château Mouton Rothschild 1997!

Bron: De Wijnkrant | februari 2000


Karel Appel illustre l'etiquette de Château Mouton Rothschild 1994

Depuis 1945, un grand peintre illustre chaque année l'étiquette de Château Mouton Rothschild. Ainsi se constitue une collection qui réunit les noms les plus célèbres de la peinture de notre temps, et qui, tous les ans, s'accroît d'une oeuvre nouvelle. Pour le millésime 1994, la Baronne Philippine de Rothschild, propriétaire de Mouton, a demandé à Karel Appel d'illustrer l'étiquette de ce Premier Grand Cru. Cet artiste à la manière puissante et colorée, fondateur en 1948 du groupe Cobra, est une des figures les plus marquantes de l'expressionnisme contemporain.
Karel Appel est le premier peintre hollandais auquel est confiée l'étiquette de Mouton: un pas de plus dans la dimension internationalede cette collection.

l'art et l'etiquette
Associer dans un même espace l'art et le vin au plus haut degré de leur perfection, telle est depuis toujours une des ambitions les plus originales des propriétaires de Château Mouton Rothschild, le Baron Philippe de Rothschild, puis sa fille la Baronne Philippine qui lui a succéder en 1988.
Dès les années 20, l'idée était née de confier à un artiste le soin d'illustrer l'étiquette de Mouton Rothschild; en 1924, en effet, pour saluer la première «mise en bouteille au Château», le Baron Philippe avait demandé au fameux affichiste Jean Carlu de réaliser l'étiquette du millésime.
En 1945, pour célébrer la paix reconquise, il décida de couronner l'étiquette du millésime par le «V» de la Victoire, dessiné par le jeune peintre Philippe Jullian. D'une circonstance exceptionnelle naquit une tradition et à partir de 1946, chaque année (exception faite de 1953 et de 1977), un artiste contemporain fut invité à créer une oeuvre originale pour l'étiquette du millésime.

Bron: La Noblesse des Grands Vins


Klik hier voor 'Château Mouton-Rothschild': Wijn en Kunst

  Kunstwerk

Het 1989 Château Mouton Rothschild etiket van de Duitse kunstenaar Georg Baselith werd kortgeleden in Nederland gepresenteerd tijdens een lunch in het sfeervolle restaurant Vermeer van het Golden Tulip Barbizon Palace in Amsterdam, door Yvo Houben, export-manager van Baron Philippe de Rothschild SA en importeur André Kerstens.
De officiële onthulling van het etiket had eerder plaatsgevonden in het Martin Gropius Bau Museum te Berlijn. Barones Philippine de Rothschild was daar gastvrouw tijdens een diner waar flessen Château Mouton Rothschild 1989 werden geveild. Een Nebuchadnezzar, inhoud 20 flessen, gesigneerd door de Barones en de kunstenaar, ging voor DM 45.000. De opbrengst van de geveilde flessen kwam ten goede aan het Museum.
Sinds 1945 hebben beroemde kunstenaars, altijd tegen vergoeding van dozen Château Mouton Rothschild van «hun» oogstjaar, de etiketten van Mouton ontworpen. De historische gebeurtenis van dat eerste jaar (1945) was voor Baron Philippe aanleiding de jonge kunstenaar Philippe Jullian te vragen de «V» voor victorie in zijn ontwerp te gebruiken. Grote namen als Jean Cocteau, George Braque, Masson, Dali, Chagall en vele anderen zouden volgen. Dank zij dochter Paloma verscheen Picasso's «Bacchanale»  (dat al enige tijd eigendom was van Mouton's wijn-museum) in 1973 op het etiket. De weduwe van Kandinsky gaf toestemming voor de reproductie van één van zijn schilderijen. Na 1974 zijn in toenemende mate niet-Franse kunstenaars geselecteerd: Motherwell, Andy Warhol, Delvaux enz.
Georg Baselitz behoort tot de belangrijkste hedendaagse Duitse kunstenaars. Zijn schilderij «Der Wald auf dem Kopf» uit 1969 was een doorbraak waarin de kunstenaar voor zichzelf en zijn publiek een nieuwe, revolutionaire manier vond om naar de wereld te kijken - op z'n kop. Zijn werk wordt beschreven als sterk geladen, met een bijna dreigende heftigheid in kleur en vorm. In een aantal Golden Tulip hotels ging een promotie van start van de wijnen van Baron Philippe de Rothschild. In Restaurant Vermeer creëerde chef-kok Gert-Jan Hageman daar op verfijnde wijze een harmonieuze lunch bij.

Bron: Culinaire Ambiance 1992


  Beste wijnboek is van een Hollander - 25 november 2009

Harry Karis schreef  'een van de beste wijnboeken ooit'. Hij verkocht zelfs zijn eigen wijnkelder om zijn boek te kunnen maken. Vandaag presenteert de Nederlander zijn bejubelde boek in Parijs.
Het is een kloek boekwerk geworden: bijna 500 pagina's dik en 2,7 kilo zwaar. Met een fileermes behandelt Karis bijna elke druivenstok die er te vinden is in het wijngebied in Zuid-Frankrijk. Wijnboeren passeren de revue, de geschiedenis van de regio wordt behandeld, alle druivensoorten krijgen een alinea en zelfs de bodemkwaliteit wordt tot op de steen nauwkeurig behandeld. En het resultaat oogst lof.
"Ik ben de afgelopen jaren toch wel 40 à 50 keer naar Châteauneuf-du-Pape gereisd. Het is precies 1000 kilometer vanuit ons huis. Het heeft een flinke duit gekost. Ja, mijn hele eigen vermogen is aan dit boek opgegaan,'' vertelt Harry Karis in het AD. "Natuurlijk kreeg mijn vrouw er wel eens genoeg van. Maar ze kent me, we zijn al 33 jaar samen. Deze wijnsoort is al 25 jaar een passie voor me en als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook 150 procent voor.''
Mevrouw Karis kan opgelucht adem halen, want het megalomane project van haar echtgenoot zit erop. Vandaag wordt The Châteauneuf-du-Pape Wine Book officieel gepresenteerd in Parijs.

Bron: AD.nl


  Warme rode familie - 14 februari 2009

Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Buiten Europa groeien wel wijndruiven, maar die komen voornamelijk uit Frankrijk. Zoals chardonnay, sauvignon, cabernet, merlot, syrah/shiraz ... Niks mis mee, maar iets van je eige, dat is toch ook wel leuk.
Zo is Californië apetrots op z'n zinfandel. Hebben ze nergens anders. Nou vooruit, in Europa, vanwaar de Hongaar Agoston Haraszthy  'm meenam. Dacht men, tot Californische historicus Charles Sullivan ontdekte dat al in 1834 'zinfindal'  wordt genoemd op de Massaschusetts Horticultural Society, vijftien jaar voor de komst van Haraszthy.
Verder bleek zinfandel niet Hongaars, maar de Zuid-Italiaanse primitivo. En ook dat klopt niet helemaal, zo wijst DNA-onderzoek uit. Zinfandel en primitivo zijn afkomstig van de Kroatische druif crljenak.
Familiekarakter: hartverwarmend rood.

Bron: Elsevier, Nicolaas Klei


  Nederlandse wijnen in de prijzen - 5 februari 2009

Drie Nederlandse wijnen hebben een gouden medaille gewonnen in Duitsland. Dat maakte een van de winnaars, Marius van Stokkom van Wyngaard De Linie, donderdag bekend. De prijzen zijn toegekend door de Berliner Wein Trophy te Berlijn.
Van Stokkom uit Made viel in de prijzen met zijn extra droge witte wijn De Linie (2007). Rudolf en Yvon Jonker uit Venhuizen van Wijngaard Westfriesland De Swanenplaats werden bekroond voor hun droge witte wijn Auxerrois (2007) en Frederik Verhoeven uit Groesbeek van Wijnhoeve De Colonjes kreeg goud voor zijn droge witte wijn Cabernet Blanc 2007.
"Het is nog nooit gebeurd dat een Nederlandse wijn een medaille heeft gewonnen", aldus een trotse Van Stokkom. "Het is heel bijzonder, dit maak je misschien maar één keer in je leven mee".
De winnaars hebben nog geen officieel bericht gekregen van de Berliner Wein Trophy, maar op internet zijn nu de namen bekendgemaakt. Van Stokkom, nuchter: "Zo gaat dat tegenwoordig".

Bron: ANP


Spanje - 2009
Onderzoekers van de universiteiten van León en Santiago de Compostela in Spanje hebben software ontwikkeld waarmee wijngaarden via een satelliet geïdentificeerd en geanalyseerd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeurige berekeningen te maken van het productiepotentieel van een wijngebied.
De software is in staat om met een hoge mate van betrouwbaarheid druivenstokken te herkennen. Tot nu toe gebeurden metingen door het handmatig afbakenen van percelen op foto's. De nieuwe methode is al met succes toegepast in de D.O. Bierzo.

Bron: Hanoskrant  23 februari t/m 7 maart 2009


'Brunello' en maffiawijn verpesten wijnbeurs - 2 april 2008

Valse Brunello di Montalcino en zeventig miljoen flessen goedkope wijn gevuld met ondermeer kunstmest, kankerverwekkende stoffen, water en zuren beheersen deze dagen de grootste wijnbeurs ter wereld, Vinitaly in Verona.
Minister Paolo De Castro van landbouw vertelde een onderzoek te zijn begonnen naar de productiewijze van 70 miljoen flessen goedkope wijn. Volgens de minister is een maffiose organisatie ontdekt die op grote schaal vervuilde wijn heeft geproduceerd en doorverkocht aan grote distributeurs. Er zijn twintig bedrijven uit zowel Noord- als Zuid-Italië bij de zaak betrokken en vele flessen zijn nog in de handel. 'We hebben het probleem gelokaliseerd. De rest van de sector is gezond', aldus De Castro.
Gedurende de beurs maakte de voorzitter van het Brunello-consortium echter ook bekend dat een van de meest prestigieuze Italiaanse wijnen, de Brunello di Montalcino, door vier grote wijnhuizen is vervalst. De prestigieuze huizen Antinori, Frescobaldi, Argiano en Castello Banfi namen de strenge regels voor de productie in 2003 minder serieus om de wijn aantrekkelijker te maken voor de Amerikaanse markt die een zachtere variant wil en omdat de benodigde Sangiovese-druif niet meer beschikbaar was. Justitie heeft onder meer bij Banfi de 600.000 flessen uit 2003 in beslaggenomen.

Bron: Fin. Dagblad,  Maarten Veeger


Wijn beschadigt brein meer dan bier - 17 maart 2008

Vooral het drinken van  wijn verkleint de hippocampus; het hersendeel dat betrokken is bij geheugen en ruimtelijke oriëntatie. Bij bier zijn deze effecten minder sterk.
Vooral vrouwen lopen de kans op een verkleinde hippocampus, zij drinken namelijk het meeste wijn, denkt het team psychiaters van de Göttingen Universiteit in Duitsland. Ook mensen van middelbare leeftijd drinken veel wijn, vanwege de positieve effecten die wijn op de gezondheid zou hebben.
De onderzoekers vergeleken de hersenen van gediagnosticeerde alcoholisten met gezonde proefpersonen. Mensen die helemaal geen alcohol drinken, hebben de grootste hippocampus; een inhoud van 3,85 milliliter. Bierdrinkers hebben een hippocampus van 3,4 milliliter, ook al drinken ze twee keer zoveel bier als de wijnliefhebbers. Mensen die sterke drank drinken moeten het doen met een hippocampus van 2,9 milliliter en bij wijndrinkers is het hersendeel het meest geslonken; tot 2,8 milliliter.
De hippocampus is één van de eerste gebieden in de hersenen die aangedaan is bij de ziekte van Alzheimer. Het drinken van wijn heeft ook positieve bijkomstigheden. Tot nu toe wordt aangenomen dat matig drinken de kans op hartziekten, herseninfarcten en sommige kankersoorten verlaagt.

Bron: NU.nl  en  Gezondheidsnet.nl


 Rode wijn - november 2007

Bevat veel resveratrol (vooral Pinot Noir), een stof die bij dieren een sterk kankerremmende werking heeft. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat matige drinkers langer leven dan geheelonthouders.

Bron: Plus Magazine


  Nachtmerries door rode wijn - augustus 2007

Last van nare dromen? Misschien is het tijd om uw eetpatroon aan te passen. Uit onderzoek blijkt dat producten die gemakkelijk kunnen bederven of fermenteren, nachtmerries kunnen uitlokken. Gorgonzola, maar ook zware rode wijn, sojasaus, gerookt spek, tofu, zuurkool en rode pruimen bevatten veel van het chemische verbindingsstofje tyramine. Dat stofje moet worden afgebroken door een bepaald enzym, dat ook actief is tijdens heftige droomperiodes. Wellicht roept de aanmaak van dit enzym dus de angstige dromen op - Prof. Steve Jones Universty College Londen

Bron: Psychologie Magazine - november 2007


 Feministische wijn - september 2006

Een opmerkelijk bericht uit Italië. In het Toscaanse Montalcino runt Donatella Cinelli Colombini met een staf van vier vrouwen twee kleine wijngaarden, met als uitgangspunt instinct en zintuiglijke waarneming. De Brunello Prime Donne is een van de exclusieve wijnen die er geproduceerd worden. In totaal werken er 26 vrouwen, mannen worden alleen voor de druiven­oogst ingeschakeld.

Bron: NRC Handelsblad


 Wijnveiling: Niet kijken maar proeven - 18 maart 2006

Champagnes hebben meestal geen jaartal op het etiket, wat betekent dat je ze hooguit twee jaar kunt bewaren. Jaartalchampagnes (millésimé) daarentegen kun je vele jaren later nog wel drinken. Ze worden alleen in heel goede jaren gemaakt, uitsluitend van de in dat jaar geoogste druiven en ondergaan een wettelijk voorgeschreven tweede gisting op fles (prise de mousse) van minimaal drie jaar.
Voor een tiental 'vintage' champagnes tussen 1978 en 2003 liet het gerenommeerde huis Taittinger een gelimiteerd aantal flessen Brut (van 75 cl.) decoreren door beroemde kunstenaars, zoals Victor Vasarely, Corneille, Roy Lichtenstein en Toshimitsu Imaï. Deze serie heet de 'Taittinger Collection'. Een kavel van acht verschillende exemplaren daarvan, enkele andere jaartalchampagnes, mooie wijnen, en een paar kleine kavels vintage port en cognac worden op woensdag 22 maart bij Christie's in Amsterdam geveild. Tussen 13.30 en 14.00 uur kunt u een aantal wijnen proeven, daarna begint de middagsessie van de veiling. Om 18.30 uur start de avondsessie, waarin de door de kunstenaars ontworpen flessen aan bod komen (richtprijs 1200 tot 1500 euro).

Bron: Het Financieele Dagblad


De (on)zin van wijn bewaren - januari 2006
Volgens de beroemde wijnschrijfster Jancis Robinson is 98% van de witte en 90% van de rode wijnen gemaakt om binnen één à twee jaar na de oogst te worden gedronken. Alleen topwijnen van uitzonderlijke jaren kunnen in perfecte omstandigheden en als alles meezit beter worden door opleg. Het heeft echt geen zin om frisse, fruitige en snel toegankelijke wijnen jarenlang te bewaren. Met name de witte en roséwijnen zijn extra lekker met hun jeugdige fruitige aroma's. Wilt u een voorraadje rode wijn aanleggen voor dagelijks gebruik, kies dan liever voor wijnen van de cabernet sauvignon of syrah druif.

Bron: hét magazine van Vomar Boodschappen


Mähler Besse ontwerpt nieuwe etiketten - april 2005

Het handelshuis Mähler-Besse, mede-eigenaar van Château Palmer in Margaux en eigenaar van Cheval Noir in Saint-Emilion, heeft haar etiketten een nieuwe look meegegeven om ze makkelijker leesbaar en vooral aantrekkelijker te maken. Op ieder etiket wordt de naam van het product gelinkt aan een sterk en aangepast beeld. Zo bijvoorbeeld een zwart paard voor de gelijknamige wijn, een kroon voor Château La Couronne of de Ark van Noah voor Château d'Arche. Natuurlijk staan op het rugetiket alle wettelijke vermeldingen.

Bron: Vino magazine


Frankrijk heeft logo voor "biowijnen" - april 2005

Sedert 1 januari van dit jaar, mogen etiketten het AB-logo vermelden (dat eigendom was van het Franse ministerie voor landbouw) op alle producten uit de biologische landbouw. Een beslissing waarmee Frankrijk zich aan de Europese wetgeving aanpast. Wettelijk gezien bestaan er geen "biowijnen".  Alleen "wijnen die afkomstig zijn van druiven uit de biologische landbouw" worden officieel erkend. De wijnen die het logo vermelden, moeten duidelijk aangeven dat het logo alleen betrekking heeft op de druiven.

Bron: Vino magazine


  Ruster Ausbruch - november|december 2004

De historie van zoete Oostenrijkse wijnen begint bij de Ausbruch uit het plaatsje Rust. Jarenlang liep de ontwikkeling van de wijn en zijn reputatie parallel aan die van Tokaji, logisch gezien het feit dat de wijnbouwgebieden van Rust tot 1921 Hongaars grondgebied waren en de Ruster Ausbruch en de Tokaji Aszu veel overeenkomsten vertonen. De Ruster Ausbruch verdween echter bijna van het wijntoneel en het imago van zoete Oostenrijkse wijnen had natuurlijk veel te lijden onder het schandaal in de jaren tachtig.

Bron: Proefschrift


    Slimme wijn - november 2004

'Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan'. Uit onderzoek van het University College in Londen bleek dat niet te kloppen: wie ten minste 1 glas wijn per dag drinkt, denkt scherper dan een geheelonthouder. Dat komt door een betere doorbloeding van de hersenen bij maximaal dertig eenheden alcohol per week ofwel 4 tot 5 flessen! En: vrouwen scoorden 10 tot 30 procent beter dan mannen! Dat lijkt te maken te hebben met de verdeling van vet en water in ­het lichaam en de manier waarop alcohol in het lichaam wordt afgebroken.

Bron: Nouveau


Rode wijn verlengt levensduur
Wij wisten het natuurlijk allang: liefhebbers van rode wijn is wellicht een lang leven beschoren. Volgens Amerikaanse wetenschappers bevat rode wijn een stof die de levensduur van cellen verlengt. Het gaat om de stof resveratrol, die in onder meer pinda's en druiven te vinden is. Tot nu toe is slechts de werking van resveratrol op gistcellen getest. Die leefden maximaal 80 procent langer. De resultaten van het onderzoek dat verricht is aan de medische faculteit van de universiteit van Harvard in Massachusetts, staan in de interneteditie van het blad Nature. Volgens een van de onderzoekers zijn er ook al testen met wonnen en vliegen, en die vielen positief uit. Eerder was al bekend dat een zeer beperkte inname van calorieën de levensduur sterk verlengde. Resveratrol zou min of meer hetzelfde effect hebben op cellen als een 'hongerdieet'. De studie in Harvard zou mogelijk ook verklaren waarom een matige consumptie van rode wijn al eerder gunstig bleek te zijn voor het functioneren van het hart en ook zou helpen bij voorkomen van kanker. Overigens bevatten wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili, Australië en Argentinië meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Bron: De Wijnkrant | maart 2004


Reageerbuisdruiven - 2 november 2003
Nu iedereen ter wereld cabernet sauvignon en chardonnay heeft staan, ontdekken sommige producenten dat dat ook wel wat saai is. Steeds vaker hoor je de laatste jaren dus dat ze weer wijn van de oude, plaatselijke druivensoorten (gaan) maken. Dat is niet altijd even makkelijk: soms zijn er nog maar weinig stokken over, in niet al te beste conditie. Daar is wat op gevonden. Het topje van de rank blijkt praktisch altijd virusvrij. Dus dat knip je af, waarna je het in een reageerbuis met voedzame vloeistof opkweekt tot plant. Met wat geduld heb je zo na een aantal jaren een wijngaard met gezonde ranken. De modernste techniek om wijn als vroeger te maken.

Bron: mywinebutler.nl


Edwin Raben wint Trophée Ruinart 2001 - 19 september 2001

Edwin Raben (Restaurant Wofslaar, Breda), won gisteren (17 september 2001) voor de tweede keer de finale van de sommelierwedstrijd Trophée Ruinart 2001 die plaatsvond in Hotel Pulitzer te Amsterdam.
Hij prolongeerde hiermee de titel 'Beste Sommelier van Nederland'. Roy Pelgrim (Hotel De Weverij, Uden) werd 2e en Bob Jurjens (De Kromme Dissel, Heelsum) behaalde de 3e plaats. Hiermee was de uitslag exact het gelijk aan die van twee jaar terug.
Deze sommelier wedstrijd wordt iedere 2 jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers in samenwerking met de importeur van Ruinart champagne in Nederland, Wijnkooperij De Lange uit Oosterhout.
Met het winnen van de Nederlandse finale van de Trophée Ruinart zal Edwin Raben in juni 2002 ons land vertegenwoordigen op de Europese finale te Reims.

Bron: Wijninfo.nl 


Edwin Raben, mede-eigenaar en gastheer van restaurant Wolfslaar in Breda, is op 17 september gekozen tot de beste sommelier (wijnober) van Nederland. Een terechte winnaar: Edwin wist veel te vertellen over de combinatie wijn en eten, herkende wijnen en andere dranken tijdens een blindproeverij en kon een prachtige wijnkaart samenstellen. De Nederlandse verkiezing is een voorronde voor de finale van 'De Beste Sommelier van Europa', die elke twee jaar wordt georganiseerd door het Champagne-huis Ruinart. De landenwinnaars strijden op 15 en 16 juni 2002 in Reims om deze Europese titel en Edwin zal ons land daar gaan vertegenwoordigen.

Bron: Libelle 2001


  Kevertje bedreigt wijngaarden - Zomer 1999

Al een aantal jaren worden wijngaarden in met name Zuid-Europa bedreigd door de ziekte 'flavescence dorée'- goudrot. Het ziekmakende virus wordt door een kevertje (Scaphoï-deus titanus) op de planten overgebracht.
Daar veroorzaakt het geelachtige verkleuringen van de bladeren. De bladeren krullen en verschrompelen vervolgens en de druiven drogen volledig uit.
De kever komt alleen ten zuiden van de Loire voor. In warme maanden met een beetje wind is de verspreiding het sterkst. Met name in Zuid- en Zuidwest- Frankrijk zijn de problemen aanzienlijk, maar ook in Spanje en Italië komt de ziekte voor. De goudrotsymptomen zijn pas na jaren zichtbaar. Nieuwe aanplant kan dus voortdurend voor nieuwe ziektehaarden zorgen. Sinds 1994 heeft de Franse overheid haar bestrijdingsmaatregelen verscherpt. Zo moeten boeren en kwekers minstens drie keer per jaar de kevers bestrijden met bepaalde insecticiden. En als 30% van een wijngaard is aangetast, moet het gehele perceel worden vernietigd. Kwekerijen zijn verplicht om de jonge wijnstokken tegen de ziekte te behandelen, maar er blijken nog steeds besmette stokken te worden aangeplant, mede omdat de eitjes van de kever moeilijk zijn waar te nemen. Toch bestaat er een redelijk betrouwbare oplossing voor het probleem. Door de jonge wijnstok drie kwartier in een warmwaterbad van 50° te dompelen, zijn ze vrij van het insect en de ziektekiem. Hiervoor is zelfs een speciale machine ontworpen. Omdat deze methode nog niet verplicht is, geven veel kwekers nog steeds de voorkeur aan de 'gewone' en tevens goedkopere insectenbestrijding. De verwachting is dat bestrijding van de goudrot ook op Europees niveau zal worden geïntensiveerd.

Bron: EuroSlijter Magazine


Onbekende druivensoorten: clinton en monica - Winter 1998
De affaire Bill Clinton en Monica Lewinsky houdt de gemoederen in Amerika en de rest de wereld flink bezig. Voor wijnliefhebbers heeft de affaire een extra dimensie. Clinton en Monica zijn namelijk ook de namen van twee druivensoorten, minder bekend, maar toch. De clinton-druif werd tot voor kort in Noord-Italië op zeer bescheiden schaal aangeplant. Over de resultaten was men niet zo zeer te speken. Volgens sommigen zou men er zelfs hoofdpijn van krijgen. De monica-druif smaakt anders. In Zuid-Italië en op Sardinië maken wijnboeren er een diepgekleurde, fruitige rode wijn van die velen kan bekoren. De combinatie van clinton en monica leidt niet helemaal tot het gewenste resultaat.

Bron: EuroSlijter Magazine


Wijn drinken kan blindheid voorkomen - 8 juni 1998
Den Haag - Volgens Amerikaanse onderzoekers kan het drinken van wijn het risico op macula degeneratie verminderen. Het gaat om een vorm van blindheid die zich vooral op latere leeftijd voordoet.
Geriater Thomas Obisesan onderzocht met zijn collega's vanaf 1971 het verband tussen het gebruik van alcohol en macula degeneratie bij een groep van ruim 3000 mannen en vrouwen. De oogaandoening deed zich bij 184 personen voor. Van hen dronk 4% wijn en was 9% geheelonthouder.
Het drinken van bier heeft geen effect op het voorkomen van macula degeneratie
. De onderzoekers verklaren het positieve effect van wijn onder andere door het hoge gehalte aan ant-oxidanten.

Bron: Hanos Courant


Recordbedrag op veiling wijnen - 24 april 1997
De veiling van een partij flessen wijn bij Christie's heeft 1.648.632 gulden opgeleverd. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het veilinghuis dat een wijnveiling boven het miljoen uitkwam. Van de 1150 kavels zijn er 1097 verkocht.
Twaalf flessen Château Mouton-Rothschild 1959 gingen voor 16.721 gulden van de hand ofwel voor ruim 1390 gulden per fles. Zes flessen Château Petrus 1970 wisselden voor 8994 gulden van eigenaar, 1499 gulden per fles. Eén fles Château Mouton-Rothschild uit 1945 kostte de nieuwe eigenaar 4151 gulden.

De tien duurste kavels kwamen in handen van wijnhandelaren uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Bron: Het Parool


Delfts wijngenie derde in Parijs - 18 juni 1997
De op twee na beste wijnadviseur van de wereld woont in Delft, heet Edwin Raben, is nog maar 27 jaar en verkeert nu in een lichte roes. Want tijdens een grote internationale sommeliers-wedstrijd van Sopexa, de organisatie die Franse wijn promoot, heeft Raben in Parijs te midden van 24 deelnemers uit even zoveel landen de derde plaats veroverd. "Een flinke opsteker, niet alleen voor mijzelf, ook voor culinair Nederland," vindt de in Delft woonachtige Achterhoeker. "Met zo'n uitslag zet je ons toch even op de kaart, nietwaar? De nummers één en twee komen uit de Verenigde Staten en Canada, nummer vier uit Frankrijk. Die laat je als beste Europeaan dan toch maar even mooi achter je."
Edwin, die als wijnkelner in restaurant De Zwethheul in Delft samenwerkt met de onlangs door Cas Spijkers als meester-kok geïnaugureerde Rotterdammer Erik van Loo, leverde zijn prestatie in het Grand Hotel Intercontinental in Parijs. Daar stond hij, na vele uren hypernerveus wachten, tien minuten lang wijn te adviseren aan een zwijgzame jury. "Da's wel gek hoor," zegt de prijswinnaar. "Normaal krijg je van je klanten altijd een reactie op wat je doet en zegt. Maar ik zag wel bepaalde dingen, waaruit ik kon opmaken dat ik niet helemáál mislukt was." Ze hadden ook allemaal heel veel belangstelling voor me na afloop, buigende Japanners en zo, dan weet je wel dat je het niet slecht gedaan hebt."
Edwin is tevreden met de argumentatie voor zijn derde plaats. Dat de Amerikaan en de Canadees gewoon meer punten hadden, kan hij goed hebben. "De jury vond dat ik alles erg vanuit m'n hart deed. Dat hebben ze dan goed gezien. Ik doe dit werk gepassioneerd, zo ben ik."
En zo zal de jonge sommelier het in de toekomst ook blijven doen. In De Zwethheul, of elders in de wereld? Edwin: "Er zullen best wel aanbiedingen komen, maar daar denk ik nog maar even niet aan. Het buitenland? Ik ben erg francofiel ingesteld, dus wie weet. Maar voorlopig ga ik gewoon enthousiast verder in Delft. Toekomst genoeg, maar nu moet het óók leuk zijn."

Bron: Rotterdams Dagblad


Koelvloeistof in witte wijn Gall & Gall - 3 april 1997
Zaandam - Winkelketen Gall & Gall heeft de witte Elzaswijn Edelzwicker van het merk André Stuber uit het jaar 1995 uit de handel gehaald. Mogelijk zit er koelvloeistof in de flessen. Mensen die de wijn al hebben aangeschaft worden verzocht deze terug te brengen. Dat liet Ahold, het moederbedrijf van Gall & Gall, gisteren weten. De leverancier ontdekte zaterdag bij een kwaliteitsonderzoek de koelvloeistof ethaandiol  in de wijn. Hoe de stof in de wijn terecht is gekomen en waarvoor zij werd gebruikt, is volgens de woordvoerder van Alhold, A. Schmid, niet duidelijk. "Het ligt het meest voor de hand dat de stof is gebruikt bij het koelproces van de wijnvaten. Om het gistingsproces af te remmen wordt koelvloeistof om de vaten geleid. Het kan zijn dat er een lek was."
Van de Elzaswijn zijn sinds december volgens Alhold ongeveer vijfduizend flessen verkocht. Een paar duizend flessen lagen nog in de winkels en zijn teruggehaald. Klachten over de Elzaswijn zijn er nooit geweest. "We weten niet zeker of de flessen koelvloeistof bevatten. Mocht dat wel zo zijn dan krijg je meteen na het drinken hoofdpijn die een poosje later weer wegtrekt. Gevaarlijk is het niet." Ahold denkt nog deze week meer duidelijkheid te hebben.
Via het gratis Gall & Gall-telefoonnummer: 0800-0009 kunnen klanten informatie krijgen. Veel telefoontjes van verontruste wijndrinkers zijn volgens Schmid nog niet binnengekomen.

Bron: Het Parool (van een verslaggeefster)


Verkoop Château d'Yquem verhinderd - 28 maart 1997
Bordeaux - De Franse fabrikant Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) mag de wijngaarden van Château d'Yquem niet overnemen. Graaf Alexandre de Lur Saluces heeft de verkoop via de rechter weten te verhinderen.
De familie van de graaf is sinds 1785 eigenaar van de wijngaarden. Vorig jaar november sloot LVMH een overeenkomst met Eugène de Lur Saluces, een broer van Alexandre, over de verkoop van Château d'Yquem voor 150 miljoen gulden.
Toen Alexandre, die op het moment van de verkoop op reis was, van het plan hoorde, stapte hij naar de rechter. Volgens hem past het op winst gerichte beleid van LVMH niet bij Château d'Yquem, dat door wijndeskundigen tot de beste van de Sauternes-wijnen wordt gerekend. Deze zoetige wijn, gemaakt van druiven die aan de ranken worden gelaten totdat ze beginnen te rotten, serveert men in Frankrijk traditioneel bij ganzenlever en desserts.
LVMH brengt onder meer de merken Moët Chandon, Hennessy, Christian Dior en Guerlain. Onlangs bood het concern 2,6 miljard dollar voor de Amerikaanse Duty Free Shoppers.      

Bron: Het Parool


Edwin Raben verkozen tot sommelier 1996 - 21 oktober 1996

Amsterdam - Edwin Raben, sommelier in restaurant La Rive van het Amstel Hotel te Amsterdam, is onlangs verkozen tot de beste Nederlandse Sommelier van 1996. Hij zal Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de in juni 1997 te houden internationale finale in Parijs. De Grand Prix Sopexa du Meilleur Sommelier en Vins et Spiritueux Francais, zoals de vakwedstrijd voluit heet, is in Frankrijk in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan het beroep van sommelier. Volgens de organisatie 'een ambacht dat het waard is om in ere te worden gehouden'. De vakwedstrijd wordt eens in de drie jaar georganiseerd en werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. De wedstrijd staat open voor iedere wijnkenner die zich beroepsmatig met wijn en het vak van sommelier bezighoudt.
De Nederlandse eindstrijd vond 6 september in Amsterdam plaats. Na een halve finale met 12 deelnemers, waarin een aantal pittige theoretische en praktische examens werden afgelegd, gingen drie wijnkenners door naar de finale. Dit waren Vera Wessels van Restaurant The Raffles te Den Haag, Edwin Raben van Restaurant La Rive te Amsterdam en Peter Bruins van Restaurant De Bokkesprong te Overveen. De finalisten dienden een aantal proeven van bekwaamheid af te leggen op de terreinen harmonie wijn en spijzen en decanteren. Daarna volgde een kort gesprek met de vakjury over het beroep van sommelier en Franse wijn.
's Avonds werden, tijdens een galadiner in de historische Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel, drie jaargangen van een wijn blind geproefd om de appelatie en verschillende jaargangen vast te stellen. Uiteindelijk streek Edwin Raben met de eer en kwam Vera Wessels als tweede uit de bus.

 Bron: Hanos Courant


Revolutie in Franse wijnwereld - 11 september 1996
Parijs - Het notabele gezelschap van wijnexperts in overheiddienst dat een keer per tien jaar de appellations onderzoekt van de Franse wijnchâteaus in de Bordeaux-streek, heeft zijn oordeel bekendgemaakt en met name rond Saint Emilion een heuse revolutie veroorzaakt.
Maar liefst elf châteaus zullen de aanduiding grand cru moeten inleveren en mogen hun wijnen voortaan slechts onder de mindere klasse van appellation St. Emilion contrôlée de markt brengen.
Het zeer kleine groepje van de allerhoogste bordeauxklasse premier grand cru classé krijgt er enkele leden bij.

Bron: De Telegraaf


  AOC op de helling? door Gert Crum - juni/juli 1996

In november 1995 publiceerde de Franse consumentengids Que Choisir een artikel waarin de vloer wordt aangeveegd met het systeem van de appellation contrôlée en de kwaliteit, in algemene zin, van wijnen met een Appellation d'Origine Contrôlée. De essentie van het artikel is dat AOC-wijnen steeds meer op elkaar lijken; de fijnste kunnen amper worden onderscheiden van de top uit de Nieuwe Wereld en lager op de ladder is het niveau bovendien niet zelden bedroevend.
Aanleiding tot het artikel was een door de Franse consumentenbond georganiseerde proeverij. Daarbij werden 24 in naam hoge wijnen geproefd. Het ervaren proefpanel moest een oordeel vellen en daarop een rangorde baseren en ze moest tevens antwoord geven op de vraag of het om een Franse wijn ging of niet. De 13 Franse wijnen eindigden over het algemeen hoog, ook de zes die niet als zodanig werden herkend - 1990 Chablis Bougros (Fèvre), 1992 Château Fuissé, Pouilly-Fuissé (Vincent et Fils), 1990 Clos de Vougeot Grand Cru (Méo-Camuzet), 1990 Volnay-Chevret Premier Cru (Drouhin), 1990 Volnay-Santenots du Milieu (Comtes Lafon), Clos de Vougeot Grand Cru (Labouré-Roi). Tevredenheid dus over de kwaliteit, maar grote schrik vanwege het niet kunnen herkennen van wat Frans is. Vele Franse wijnen, ook toppers, missen tegenwoordig blijkbaar oorspronkelijkheid en identiteit. Misschien niet zo'n verbazingwekkende conclusie, ware het niet dat de Fransen hun hele appellation-systeem hebben gebaseerd op het begrip van de geografische authenticiteit, c.q. identiteit - ze noemen dat terroir. Het AOC-systeem werkt dus niet meer!
Dat heeft alles te maken met het feit dat de Fransen, wijnproducenten en wijnautoriteiten, vanaf de jaren vijftig geleidelijk maar zeker de historisch/geografische formule hebben ingeruild voor een economische benadering. Bij het appellation-systeem wordt sindsdien alleen nog gedacht aan wettelijk afgebakende productiegebieden - hoe meer gebieden, des te meer vreugd - maar wordt nauwelijks nog gerept over 'des usages locaux, loyaux et constants', dat wil zeggen over wijnbouwtradities.
De problemen met het AOC-systeem kunnen niet simpelweg alleen worden geweten aan de laksheid van het INAO. De oorsprong ligt evenzeer in de verwoesting van de bodem en het bodemleven door het intensieve gebruik van chemicaliën, de klonale selectie, het gebruik van industriële gisten, het overal planten van enkele populaire variëteiten, het overmatig gebruik van eikenhout, het verwerken van onrijpe druiven, de vaak veel te hoge rendementen, een gebrek aan terughoudendheid als het om chaptaliseren gaat, het soms grenzeloze vertrouwen in de wijntechnologie. Dit alles leidt ertoe dat wijnen hun identiteit verliezen en steeds meer uniform gaan smaken. Normen en waarden moeten worden hernomen. Het is tijd voor een ethisch reveil!

Bron: Pers-Wijn


Vrouwen en wijn - Winter 1995/96

De oude Griekse samenleving was een mannenmaatschappij waarin de vrouw weinig ruimte had. Het leven van de vrouw speelde zich voornamelijk binnenshuis af. Tot de belangrijkste taken behoorden het grootbrengen van de kinderen en het verrichten van huishoudelijk werk. Voor mannen en vrouwen golden duidelijk verschillende gedragscodes. Terwijl de mannen tijdens de maaltijd "aanlagen", zaten de vrouwenapart op bankjes. Aan drinkfeesten, die soms na de maaltijd plaatsvonden, mochten zij niet meedoen.
Bij de Romeinen kenden vrouwen wat dit betreft meer vrijheden, hoewel het meedrinken in openbare gelegenheden en op feesten zeker niet gebruikelijk was. In de Romeinse keizertijd werd het drinken van wijn door vrouwen steeds gewoner, zeker wanneer dit in familiesfeer gebeurde. In de vroeg-Romeinse tijd was het voor vrouwen nog absoluut verboden om wijn te drinken. Plinius beschrijft hoe een man zijn vrouw zelfs doodsloeg omdat zij had gedronken. En in een ander geval liet een man zich van zijn vrouw scheiden omdat ze het kastje had opengemaakt waarin de sleutel van de wijnkelder hing.
Hoe anders was het leven bij de Etrusken, dat bijzondere volk dat tussen 900 en 100 v. Chr. grote delen van Midden-Italië (o.a. Toscane, Umbrië) bewoonde. Etruskische vrouwen was het wel toegestaan om wijn te drinken. De Griek Athaenaios weet er in de 3e eeuw na Chr. een mooi lied van te zingen:

"Zij (de Etrusken) lieten zich aan tafel door naakte slavenmeisjes bedienen. Bij de vrouwen is het geen schande zich open en bloot te tonen. Zij gebruiken hun maaltijden niet met hun eigen man, maar willekeurig met mannen die toevallig aanwezig zijn en zij toasten op iedereen die maar wil. De vrouwen zijn ook stevige drinkers, maar zij zien er prachtig uit."

Ook de wijze Romein Caecus, op latere leeftijd blind geworden, had goed naar de Etruskische vrouwen gekeken: "Etruskische vrouwen blozen niet of het zou van de wijn moeten zijn." Hij dacht dan ook het einde van de levenslustige Etrusken te voorzien: "Zij leven te goed, worden decadent, zwak en corpulent."

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine


Wijngaard bescherming door Gerhard Horstink - 1995

Bescherming van de wijngaard tegen allerlei ziekten is voortdurend het onderwerp van vele onderzoekers. Zowel landbouw-onderzoeksinstituten als producenten van de bestrijdingsmiddelen zijn druk doen, de steeds efficiëntere en -milieuvriendelijkere producten te testen om de wijngaard optimaal te kunnen beschermen. De aandacht is de laatste jaren vooral gericht op meer betrouwbaarheid en lagere kosten. Ook het aantal keuzemogelijkheden dat de landbouwer kan maken is vergroot.

Amerikaanse ziekten
Tot de ziekten worden gerekend aantasting door schimmels, bacteriën en virussen. Schimmels veroorzaken verreweg de meeste ongemakken. De bekendste in de wijnbouw zijn echte meeldauw (oïdium) veroorzaakt door de schimmel Unicula necator, valse meeldauw (mildiou) door Plasmopara viticola en grijze schimmel of druivenschimmel (Pourriture grise) door Botritis cinerea. De echte en de valse meeldauw zijn in de tweede helft van de vorige eeuw vanuit het Amerikaanse continent naar Europa overgeslagen. Oïdium werd toen al bestreden met zwavelpoeder dat ook in de fruitteeltbekend was. De echte chemise oorlogvoering tegen deze parasieten startte in 1985 met de ontdekking en en toepassing van bordeauxse pap (bouillie bordelaise) een mengsel van kopersulfaat (1%) en gebluste kalk.

Carbamaten
Tot aan de veertiger jaren zijn zwavel en bordeauxse pap vrijwel de enige steunpilaren in de bescherming van de wijngaard geweest. Sindsdien is de ontwikkeling van gesynthetiseerde organische bestrijdingsmiddelen op gang gekomen. Met name carbamaten en phtalmiden vervingen steeds meer kopersulfaat. Deze middelen werken preventief en zijn werkzaam aan de oppervlakte van de plantedelen. Valse meeldauw kan bijna overal woekeren, op de bladeren, de groene ranken, de bloemtrosjes en op de druiven zelf. Hij is herkenbaar aan de witte schimmels die zich overal vormen. Voorkoming hiervan is alleen mogelijk met herhaalde behandelingen, vooral na regenbuien.
De volgende stap is de ontwikkeling van zogenaamde systemische fungiciden (schimmelbestrijdingsmiddelen). Deze stoffen kunnen in de plant doordringen en werken zowel beschermend als genezend ook voor nieuwgevormde plantdelen. Bovendien blijven ze ook na een regenbui hun werking behouden. Bezimidazolen en fenylamiden behoren tot deze fungiciden.

Oogstbescherming
Op de dag van vandaag vertegenwoordigen al deze middelen een imposante markt: werd er in 1974 wereldwijd nog voor 192 miljoen dollar gesproeid, in 1988 was dit opgelopen tot 434 miljoen dollar.
Omgerekend is dat meer dan honderd gulden per hectare wijngaard. Voor Frankrijk ligt dat zelfs op gemiddeld 350 gulden per hectare. Valse- en echte- meeldauwbestrijding nemen hiervan bijna 90% voor hun rekening! De voordelen van de voortdurende ontwikkeling naar fungiciden zijn dat het oogstvolume steeds beter in de hand te houden is (geen grote verliezen meer door schimmelziekten) en dat ook de kwaliteit van de druiven beter is geworden.
Bovendien kunnen de wijnbouwers met mindere behandelingen dezelfde bescherming behouden. De klassieke bordeauxse pap moest bij regen tijdens de bloeiperiode om de vier dagen gesproeid worden, terwijl de nieuwe systemische producten, die inde plant werkzaam zijn, slechts tweewekelijks toegepast behoeven te worden.

Resistentie
De keerzijde van de snelle ontwikkeling van alsmaar nieuwe producten is wel dat er maar weinig bekend is van mogelijke bijwerkingen op bijvoorbeeld gunstige micro-organismen in de wijngaard. Ook de effecten op gistcellen in de wijnkelder zijn nog maar weinig onderzocht. Het is goed mogelijk dat bestrijdingsmiddelen die in de most komen de stofwisseling van de gistcellen goed in de war kunnen sturen. Opvallend is ook dat vooral recent ontwikkelde fungiciden veel last hebben van snel opgebouwde resistentie door de schimmels. Er is nog veel en bedachtzaam onderzoek nodig voordat het ideale middel gevonden is, en wellicht komt dat er nooit.

Bron: Wijn techniek


  Historie wijnetiket door Cees Kingmans - juni 1993

Gedrukte etiketten bestaan al zo'n tweehonderd jaar. In 1798 ontwikkelde Alois Senefelder de techniek van het lithografisch vlakdrukken. Nadien ontstond in 1826 de meerkleurendruk, terwijl in 1837 de chromolithografie werd uitgevonden. Strikt genomen zou men kunnen stellen dat er al tussen 4000 en 6000 jaar geleden een soort etikettering voor wijn werd toegepast. Dat was onder andere het geval bij de Sumeriérs. Later pasten ook Egyptenaren, Grieken en Romeinen een bepaalde vorm van etikettering toe en altijd had dit tot doel om het type wijn en de herkomst aan te geven.
Nadat men in de zeventiende eeuw stilaan op het gebruik van wijnflessen overging werden deze soms voorzien van een ingebrand merk, niet zelden de initialen van de koper. Tevens werd een begin gemaakt met het aanbrengen van handgeschreven etiketten. De uitvinding van de lithografie maakte het tenslotte mogelijk om kleuretiketten in (kleine) series te vervaardigen. Dit kwam onder andere tot uiring in 1840, toen de eerste postzegel werd gedrukt.
Cyprien Nicolas Gaulon was, in 1818, de eerste lithografische drukker in Bordeaux. In 1829 had hij reeds twaalf persen in bedrijf. Volkomen terecht wordt hij in Bordeaux beschouwd als de grondlegger van de hedendaagse wijnetiketten, die in zijn tijd 'vignettes' werden genoemd.
Hoewel er ten tijde van het vervoer van wijn per 'barrique' ook (meestal handgeschreven) etiketten werden gebruikt ontstond de werkelijke noodzaak pas op het moment dat de wijn op het Château werd gebotteld.
Ondanks de classificatie van de Grands Crus in 1866 ligt dat tijdstip voor elk Château verschillend en varieert van het einde van de negentiende eeuw tot zelfs in de zestiger jaren. Sinds wijlen baron Philippe de Rothschild in 1945 besloot om jaarlijks het etiket van Château Mouton-Rothschild door een eigentijdse kunstenaar te laten ontwerpen, is de belangstelling voor het etiket toegenomen. Zelfs in die mate dat veel wijnliefhebbers er toe overgaan om de etiketten te verzamelen.
Dat is een zeer loffelijk streven, omdat op die wijze in ieder geval een deel van de geschiedenis van de betreffende wijn wordt bewaard. Het etiket vertegenwoordigt de wijn en zijn maker uit een bepaalde periode, die wordt gereflecteerd in haar eigen stijl en lettertype.
Tenslotte wil ik de lezer erop wijzen dat het etiket, net zoals de fles en de wijn, het beschermde en geregistreerde handelsmerk van de eigenaren van de châteaux vormt. Het zijn alleen zij die gerechtigd zijn om het etiket te gebruiken.
Het is om die reden dat men vaak de vermelding 'specimen' op een etiket gedrukt ziet. Dat is misschien niet altijd even fraai voor de verzamelaar, maar het biedt wel enige bescherming aan de eigenaar van de wijn.
Ik wil echter met enige nadruk stellen dat het etiket slechts dán waarde voor de verzamelaar heeft, indien men de bijbehorende fles wijn ook daadwerkelijk heeft geproefd. Dat dient het uitgangspunt te zijn voor de ware liefhebber.

Bron: Lekker Eten & Drinken


Bacillus thuringiensis

Bacillus thuringiensis is een bacterie die een natuurlijke vijand van rupsen vormt. Wanneer rupsen deze bacterie binnenkrijgen, kiemen de sporen en worden de bacteriën actief. Als de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, scheiden ze gifstoffen af. Deze gifstoffen zorgen ervoor dat de rups binnen 1 tot 7 dagen dood gaat.
Rupsen krijgen de bacterie binnen door het eten van blad dat behandeld is met Bacillus thuringiensis. Bij een temperatuur van 15°C of hoger zijn rupsen actief en eten zij veel. Bij de inzet van Bacillus thuringiensis is de temperatuur daarom een belangrijke factor: ligt de temperatuur lager dan 15°C dan eten de rupsen te weinig om genoeg bacteriën binnen te krijgen, en is de inzet van Bacillus thuringiensis dus niet effectief (genoeg).

Bron: royalbrinkman.nl


  Enkele bewaartips voor opslag van wijn

Om wijn korte of langere tijd te bewaren is een kelder ideaal.
De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 14
°C.

Flessen wijn moeten altijd liggen: als de kurk uitdroogt, verzuurt de wijn.
Flessen moeten rustig liggen: dus niet in de buurt van trillende huishoudelijke apparatuur.
Licht is funest voor de smaak
, denk daarom aan donkere plekken zoals de meterkast of de trapkast.
In de keuken: zover mogelijk van de kookplek, op de vloer onder het raam, omdat het daar als regel het koelste is. Luxaflex kan uitstekend dienen om direct zonlicht op de flessen te weren.


 Grote wijn- of champagneflessen

De fles genaamd bouteille met een inhoud van 0,75 liter is de meest gebruikte fles en de fles genaamd Magnum met een inhoud van 1,5 liter is een vrij vaak gebruikte fles. De flesjes genaamd Quart de bouteille met een inhoud van 0,18 liter en de Piccolo met een inhoud van 0,2 liter zijn de kleinste flesjes. De daarop volgende flessen zijn:
 

Naam: Inhoud liter Aantal flessen
Chopine 0,25 ¼
Demi-bouteille 0,375 ½
Bouteille 0,75
Litre 1 1
Magnum 1,5 2
Jéroboam 3 4
Rehoboam 4,5 6
Mathusalem 6 8
Salmanazar 9 12
Balthazar 12 16
Nabuchodonosor 15 20
Salomon 18 24
Primat 27 36
Melchisédech 30 40

  Galets Roulés

De bodem van ronde kiezelstenen in het wijngebied Châteauneuf-du-Pape


Moscatel Oro - Vino Licor

Is een Vino Dulce Natural (VDN) en is gemaakt van de Muskaatdruif. Een halfzoete wijn met de smaak van rozijntjes, honing en speculaaskruiden. Is nu goed op dronk, maar kan ook zo'n 20 jaar blijven liggen.


Druiven door Edelrot - Pourriture noble - Edelfäule - Marciume nobile aangetast.

Pourriture noble: schimmel (Botrytis cinerea) die onder gunstige omstandigheden de Edelrot kan veroorzaken.


Pourriture noire

Pourriture noire: alias Black rot, is een schimmelziekte die zonder behandeling vele jaren in wijnstokken aanhoudt. Infectie symptomen worden meestal pas gezien als de druiven ongeveer halverwege zijn ontwikkeld. In het begin ontstaan er witte vlekken van circa 1 mm, die snel veranderen in vlekken omringd door een roodbruine ring. Binnen enkele dagen drogen, verschrompelen de zieke druiven, worden hard en zwart en worden dan gemummificeerd. Gemummificeerde druiven blijven over het algemeen stevig aan het steeltje vastzitten. Net als bij de bladeren en scheuten, bevatten de mummies kleine zwarte schimmelstructuren die pycnidia worden genoemd.


Pourriture grise: tijdens koud en regenachtig weer opereert de grijze rotting. Deze catastrofale schimmel heeft een vernietigende uitwerking op de bladeren en het fruit van de wijnstok. Men ziet een grijze, viltige schimmellaag, die snel om zich heen grijpt.  De edele vorm hiervan is de pourriture noble, veroorzaakt door botrytis cinerea.


Passerillage: het proces waarbij rijpe druiven extra lang aan de stokken blijven hangen en daardoor indrogen. Dit resulteert in druiven met een geconcentreerd sap dat een hoog suikergehalte en een hoge concentratie aan geur- en smaakstoffen bezit.


Amarone: wijnterm voor wijnen van half ingedroogde druiven, vooral in de provincie Veneto in Italië


Recioto: wordt gemaakt van de bovenste, uitstekende delen van de druiventros die in de wijngaard het meest van de zon hebben geprofiteerd en voor 100% gezond zijn. Deze druiven worden opgeslagen voor indroging. De loodsen waarin de druiven maandenlang zorgvuldig in kistjes worden opgeslagen moeten dus over een goede ventilatie beschikken. In het begin van januari zijn de druiven wat rimpelig en de steeltjes broos geworden. De druiven zijn dan 35% ingedroogd. Ze hebben voldoende vocht verloren en daarmee is het suiker- en glycerinegehalte fors gestegen. Deze langzame manier om druiven op natuurlijke wijze in te drogen wordt kwalitatief door geen enkel kunstmatig proces geëvenaard. De vinificatie van de ingedroogde druiven vindt plaats in eikenhouten vaten of roestvrijstalen tanks. Het hoge suikergehalte is er de oorzaak van dat het type amarone (= droog) op natuurlijke wijze 15% alcohol kan verkrijgen. Dan nog wordt de wijn gekenmerkt door veel fruit en tannine. Sommige producenten laten de wijn jarenlang op fust rijpen en flesrijping is in andere gevallen noodzakelijk om de wijn uit te laten rijpen.
De reciototechniek komt niet alleen voor bij Valpolicella. In het wijngebied Veneto wordt de techniek ook toegepast bij de DOC Recioto di Soave, DOC Recioto di Gambellara  en de tafelwijn Recioto bianco uit het gebied Marano, ten noordwesten van Verona. Er wordt ook nog een DOC Recioto della Valpolicella spumante geproduceerd.
Een Recioto della Valpolicelle Amarone is één van de grote wijnen van Italë. De wijn rijpt 3 tot 5 jaar op vat en moet daarna nog 3 tot 12 jaar flessenrust krijgen om zich te ontwikkelen.


Orvieto Classico: komt van de wijngaarden rondom de stad Orvieto. De wijn werd vroeger 'Het goud van de stad' genoemd. Ook verschillende wijnproducenten uit Toscane hebben daar van oudsher hun wijnboerderijen gehad. Wat de DOC-wetgeving nooit toestaat, gebeurde daarom hier: wie hier al vóór 1971 wijngaarden bezat mag met de druiven daarvan ook buiten het gebied Orvieto maken. 'Met permissie van het Ministerie van Landbouw en Bosbouw.' Niet ten onrechte. Verschillende grote Chianti-producenten hebben het Orvieto-gebied in de jaren vijftig gered, toen er omgeschakeld moest worden naar een droge wijn.


Classico: de aanduiding 'Classico' bij alle Italiaanse wijnen betekent dat de wijn afkomstig is uit dat deel van het wijngebied dat van oudsher als beste wordt beschouwd. In feite is Classico dus een districtsaanduiding. De extra titel 'Superiore' verdient hij omdat hij meer alcohol bevat dan minimaal wettelijk is vereist.


Rancio: smaakwijziging die gerijpte wijnen kunnen ondergaan. Ze worden dan enigszins ranzig. Meestal een geoxideerde of gemaderiseerde witte wijn: amberkleurig, hoog in alcohol.
Oude, vaak zoete wijn die men moedwillig heeft laten oxideren en maderiseren waardoor er een madera-, sherry- en chocoladeachtige geur- en smaaktoon in de wijn is ontstaan. Men laat de wijnen daartoe in kleine houten vaten (Banyuls, Zuid-Frankrijk) of in grote flessen (bombones, Spanje) gedurende meerdere maanden in de zon, kou en andere weersomstandigheden onbeschermd buiten staan.


Maderisatie: de franse term is 'madérisé. Hier wordt bedoeld een witte wijn die door oxidatie enigszins bruin van kleur is geworden en die ook in smaak aan Madera doet denken.


Edelzwicker: is een droge witte mengwijn van eventueel alle druivensoorten van de Elzas.  De wijn wordt vaak voor een groot deel samengesteld uit de pinot blanc met daaraan toegevoegd (al naar gelang de gewenste stijl) de riesling, gewürztraminer, pinot gris en/of muscat. Doorgaans zijn het aangenaam frisse, fruitige wijnen die makkelijk drinkbaar zijn maar niet het specifieke karakter hebben van de gebruikte druiven.


Millésimé: het oogstjaar, de jaargang, van de wijn. Wordt bij Champagne gebruikt om een speciale  hoge kwaliteit aan te geven die is gemaakt van druiven uit een bijzonder goed jaar.  De gangbare en meest gemaakte champagnes zijn melanges uit verschillende jaren. 


Saignée méthode: saignée betekent in het Frans: het bloeden van de druiven. Hierbij worden de gekneusde blauwe druiven in een gistkuip gedaan, Na 12-24 uur, afhankelijk van de kleur rosé die de wijnmaker wil hebben, laat hij een gedeelte van het sap aflopen. Dit deel (saignée genaamd) gist verder zonder schillen en pitten. Het overige deel gist verder tot rode wijn.


Méthode champenoise: een methode om mousserende wijn te maken. Jonge wijn wordt met suiker en gistcellen gebotteld. Op fles ontstaat een tweede gisting, die alcohol en koolzuurgas brengt, waardoor de wijn gaat mousseren. In de fles ontstaat bezinksel dat moet worden verwijderd. Hiertoe plaatsen remueurs (bewegers) de flessen horizontaal, met de halzen iets naar beneden gericht, in houten flessenrekken (pupitres). Gedurende enige weken schudden en draaien ze de fles waardoor het depot loskomt en naar de hals, tegen de onderzijde van de kurk, wordt gedreven. De hals wordt door een ijskoud pekelbad gehaald, waardoor het bezinksel bevriest. Daarna wordt de fles geopend, waarna het ijspropje onder druk wegschiet. Met wijn en een liqueur d'expédition wordt de inhoud aangevuld, en daarna ontvangt de fles zijn definitieve kurk.


Méthode traditionelle: dit is de nieuwe term die wordt gebruikt voor mousserende wijnen à la méthode champenoise die in Frankrijk buiten het Champagnegebied worden gemaakt.


Méthode dioise: is een methode om mousserende wijn uit de druivensoorten clairette en muscat à petits grains te maken. Na persing van de vruchten laat men de most gedurende een periode van drie tot vier maanden langzaam bij zeer lage temperatuur gisten. Daarna vindt de botteling van de nog gistende wijn plaats. De gisting zet zich in de fles voort en het daarbij ontwikkelde koolzuurgas blijft in de wijn gevangen. Hierbij ontstaat eveneens bezinksel dat na enige maanden wordt verwijderd, door de wijn licht te filtreren, zodanig dat de mousse intact blijft. Men slaat de wijn een week in tanks op en vult hem daarna op fles af.


Méthode rurale: is een minder bekende methode om mousserende wijnen te maken. Na een korte gisting stopt men deze door middel van afkoelen. Volgens deze oude manier wordt de wijn enkele malen door doeken gefiltreerd, waarbij deze wat extra zuurstof krijgt. Na filtreren wordt de wijn gebotteld.


Méthode gaillacoise: een licht mousserende wijn uit Gaillac wordt bereid volgens de méthode rurale, die sterk overeenkomt met de méthode dioise.


Méthode ancestrale: de vinificatie geschiedt volgens de méthode ancestrale, dat wil zeggen een gisting op een temperatuurgecontroleerde inox-tank bij een lage temperatuur, vervolgens bij 6 graden alcohol een grove filtratie gevolgd door een botteling waarbij de restsuikers en achtergebleven gisten zorgen voor een vervolg van de gisting en het ontstaan van een prise de mousse (term voor 2e gisting; bij de 2e gisting op fles ontstaat de mousse), een druk van 5 bar en restsuikergehalte van ongeveer 45 g per liter en een alcoholpercentage van 7,5%. De wijn is dus een licht mousserende wijn met een behoorlijk milde zoetheid.


Marcération carbonique: druiven worden in hermetisch afgesloten stalen  gistkuipen gedaan en onder CO,-atmosfeer (koolzuurgas) druk tot gisting gebracht.  Door het gewicht van de druivenmassa kneust slechts een deel van de druiven. Bij deze begint nu de fermentatie op gang te komen; er ontstaat alcohol en koolzuurgas. Binnenin de niet-gekneusde druiven vindt een intercellulaire gisting plaats. Daarbij komen veel kleur- en smaakstoffen vrij. Het resultaat van de macération carbonique is een wijn met een lage zuurgraad, die minder tannine bevat waardoor hij ronder, soepeler en krachtiger is.


Appellation d'Origine Contrôlée (AOC): gegarandeerde hoogste kwaliteitscategorie herkomstbenaming, waarbij onder andere de afbakening van het productiegebied, de druivensoort, de opbrengst per hectare en het minimale alcoholgehalte in de wet zijn omschreven. Alle AOC-wijnen worden van overheidswege via I.N.A.O (Institut National des Appellations d'Origine, opgericht in 1932 te Parijs) officieel gekeurd.


Vins Délimité de Qualité Supérieure (VDQS): een kwaliteitscategorie voor Franse wijnen tussen de hogere AOC en de lagere Vins de Pays in. V.D.Q.S wijnen moeten aan een aantal wettelijke regels voldoen met betrekking tot o.a. de productie (expositie en de ligging van de wijngaard), aangeplante druivensoorten en het minimum alcoholgehalte. Deze regels zijn minder streng dan die voor de AOC-wijnen. Net als de AOC valt de VDQS-catogorie onder de overkoepelende EG-classificatie V.Q.P.R.D.
Sinds 31 december 2011 bestaat de benaming VDQS (1949) niet meer en is onder druk van Europa veranderd in IGP (Indication Géographique Protégée) het equivalent van een 'vin de pays' of landwijn.


Vins de Qualité Produits dans des Régions Délimitées (VQPRD): kwaliteitswijnen die binnen de Gemeenschap worden geproduceerd. Deze wijnen moeten aan een groot aantal wettelijke vastgestelde eisen voldoen. Ze moeten afkomstig zijn uit een nauwkeurig vastgesteld gebied, dorp of wijngaard en moeten bovendien aan een aantal minimum eisen voldoen. De moet gemaakt worden van voorgeschreven druivensoorten. De opbrengst per hectare is aan beperkingen onderheven. Er is een minimum of maximum alcohol-gehalte is voorgeschreven en kunnen er allerlei voorschriften gelden voor de wijnbereiding en rijping. De naam van de appellation ( herkomst) moet op het etiket worden vermeld.


Vin Doux Naturel (VDN): zijn zoete versterkte wijnen. De gisting wordt voortijdig gestopt door de toevoeging van wijnalcohol (alcohol verkregen door wijn te distilleren) waardoor er nog onvergiste suikers in de wijn overblijven.


Klik hier voor De Franse Vins Doux Naturels zijn


Vin de presse: wijn van het druivensap dat is gewonnen bij het persen en napersen. Vooral de wijn die wordt gewonnen bij het napersen heeft een hogere percentage zuren en tannine, dat is de minst goede wijn van de oogst.


Denominación de Origen (DO): is een wettelijk beschermde herkomstbenaming voor Spaanse wijngebieden. Het instituut stelt normen vast waaraan de daar geproduceerde wijnen moeten voldoen. Vergelijkbaar met de Franse appellation contrôlée.


Denominación de Origen Controlada (DOC): in 1970 zijn herkomst en kwaliteit officieel geregeld met de instelling van het Instituto Nacional de Denominaciónes de Origen voor een groot aantal Italiaanse wijnbouwregio's. Hoewel de term 'Denominación de Origen Controlada' is te vergelijken het de Franse 'Appellation d'Origine Côntrolée', zijn de etiketteringvoorschriften op dit punt minder in strijd met de wet.


Denominazione di Origene Controllata e Garantita (DOCG): dit is de allerhoogste klassering voor Italiaanse wijnen. De G van garantita staat voor gegarandeerd.


Indicazione Geografica Tipica (IGT): kwaliteitsniveau voor Italiaanse wijnen van bepaalde geografische herkomst met een gecontroleerde herkomstaanduiding, die binnen nauwkeurige regels geproduceerd is. Op het etiket staat de herkomst van de wijn vermeld en ook mag de gebruikte druivensoort op het etiket worden vermeld. Vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays. Is een categorie van de Vino da Tavola en lager dan de DOC-wijnen.


Rosé: roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Binnen de Europese Unie is het namelijk verboden om rosé te maken door witte en rode wijn met elkaar te mengen. De enige uitzondering hierop is rosé Champagne. Aan de witte mousserende wijn wordt op het allerlaatste moment wat rode wijn toegevoegd om de rosétint te krijgen.


Blanc de blanc: wit van witte druiven. Staat soms vermeld op het etiket van witte wijn om aan te geven dat deze is gemaakt van uitsluitend witte druiven. Dit in tegenstelling tot blanc de noirs. Verreweg de meeste witte wijn wordt gemaakt van witte druiven.


Blanc de noir: witte of bleekroze wijn van uitsluitend blauwe druiven. De meeste Champagnes zijn blanc de noirs: het zijn melanges van witte wijnen gemaakt van zowel de witte chardonnay, de blauwe pinot noir en de blauwe pinot meunier. Doordat de kleurstoffen van blauwe druiven in de schil zitten en niet in het vruchtvlees (behalve bij hybriden), is het mogelijk om het gekleurde sap te verkrijgen door de druiven zeer mild te persen. De blanke most laat men vervolgens gisten tot een witte wijn. Perst men met iets grotere kracht dan komen er toch kleurstoffen in de wijn, waardoor er een lichtgekleurde, 'blozende' rosé (vin gris) ontstaat.


Hybride: kruisingsproduct, bastaard. In de wijnwereld: kruising tussen een druivensoort van de familie Vitis vinifera en een Noordamerikaanse soort (Vitis labrusca)


Vitis vinifera: de 'moeder' aller Europese wijnstokken, afgeleid van het Latijnse woorden vinum voor 'wijn' en ferens voor 'dragend'


Vitis labrusca: het bekendste Amerikaanse wijnstokkengeslacht van resistente soorten die wijnen leveren met de bekende foxy geur en smaak. Soorten als concord, catawba en niagara.


Cosecha: wijnjaar - jaargang - oogstjaar


GAEC: Groupement Agricole de Exploitation en Commun


Guyot-methode: snoeiwijze waarbij de druivenstok tot op 1 tak wordt teruggesnoeid. Deze snoeiwijze komt in de Nederlandse wijngaarden het meest voor en is ook kenmerkend voor de streek Bordeaux.


Snoei: enkel Guyot


Snoei: dubbel Guyot

Aan een vrij korte, ongeveer 1 meter, meerjarige stam worden 1 of 2 eenjarige scheuten horizontaal langs ijzerdraden geleid, al dan niet in boogvorm, meestal met het uiteinde van de stengel naar beneden gericht. Laat men 1 scheut aan de hoofdstam, dan spreekt men van enkel Guyot, bij 2 scheuten van dubbel Guyot. Het aantal ogen van de scheut(en) dus ook de lengte van de scheut(en) bepaalt de mogelijke opbrengst aan druiven per plant. Op ieder oog ontstaat als regel een jonge zijtak die bloemknoppen draagt en zodoende ook druiven kan vormen. De jonge zijtakken groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale steundraden vastgebonden. In de winter laat men 1 jonge zijtak aan de scheut die het dichtst bij de stam is geplaatst staan en snoeit de scheut weg. Deze zijtak wordt net als de scheut van het vorige jaar weer horizontaal langs het ijzerdraad geleid op lengte (het gewenste aantal ogen) teruggesnoeid.


Cordon: die voluit Cordon de Royat heet, is genoemd naar het stadje Royat in het departement Puy-de-Dôme. Cordon is een veel toegepaste snoei- en geleidingswijze van een druif door middel van de snoei van vruchtsporen. Hierbij worden één of twee scheuten van de plant op een hoogte van 0,5 tot 1,0 meter horizontaal langs een steundraad geleid. Laat men één meerjarige zijtak (arm) aan de hoofdstam, dan noemt men dit een enkele cordon, bij twee armen spreekt men van dubbele cordon. Op deze één of twee vaste zijtakken, laat men na de wintersnoei het gewenste aantal ogen (of sporen) staan waaruit in het voorjaar weer vruchtdragende jonge scheuten groeien. Deze groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale draden vastgebonden. Deze jonge scheuten worden in de winter weer teruggesnoeid tot het gewenste aantal ogen, enz. De horizontale arm(en) van de druivenplant is (zijn) dus dik en meerjarig. Dit in tegenstelling tot de eenjarige zijtakken van de druif die ieder jaar worden vervangen bij de nog veelvuldiger toegepaste Guyot-methode, (Dts. Zapfen-Kordon, Eng. cordon pruning, spur pruning.)


Snoei: enkel cordon


Snoei: dubbel cordon


Polyfenolen: zit vooral in de druiven (schillen) waar rode wijn van wordt gemaakt en men denkt dat door deze plantaardige stoffen de functie van de bloedvaatwanden gestimuleerd wordt. Een Cabernet Sauvignon gemaakt van deze druif, welke relatief veel schil bevat, zou het gunstigst zijn. 


Glycerol/Glycerine: een belangrijke chemische stof (een driewaardige alcohol) die tijdens de fermentatie ontstaat. Het is een kleurloze, zoete, stroopachtige vloeistof die het meest voorkomt in zoete wijnen en deze de volle, fluweelachtige zachte smaak geeft. 


Sulfiet (zwavel): conserveringsmiddel en antioxidant dat bij de wijnbereiding wordt gebruikt. Naast deze positieve eigenschappen heeft sulfiet een extra gunstig effect op de wijnbereiding. Zo doet sulfiet tijdens de gisting het glycerolgehalte toenemen (geeft een volle, zachte smaak) en het klaren van met name witte wijnen gemakkelijker verlopen. Bij het oplossen van sulfiet in water wordt zwaveldioxide gevormd. Dit zwaveldioxide is de werkzame stof in het vinificatie-proces. Zwaveldioxide is een gas dat goed oplosbaar is in water en een zeer scherpe en prikkelende geur heeft. Het is in hogere concentraties en grotere hoeveelheden schadelijk, maar in de bij de wijnbereiding gebruikte lage concentraties voor de mens onschadelijk. Het remt reeds bij lage concentraties de groei en activiteit van vele micro-organismen. De meeste bacteriën en gisten die het wijnmaakproces bedreigen zijn zeer gevoelig voor het vrije zwaveldioxide. De wijngisten zoals Saccharomyces cerevisiae zijn er echter veel minder gevoelig voor. Dit betekent dat in gesulfiteerde druivenmost alleen de gewenste gisten actief kunnen zijn en de aanwezige suikers in ethylalcohol en koolzuurgas omzetten. Het gebruik van sulfiet is aan strenge regels gebonden. Zo is er een maximum vastgesteld voor de hoeveelheid vrije zwaveldioxide in een liter wijn. Het vrije zwaveldioxide in een wijn gaat oxydatie tegen en zorgt ervoor dat met name witte wijnen niet te snel bruin en ondrinkbaar worden. Zwaveldioxide is niet alleen in de vrije vorm in wijn aanwezig, maar ook voor een deel in een (met name aan suikers) gebonden vorm. Zoete witte wijnen bevatten dan ook een hoger totaal gehalte (gebonden en vrij) zwaveldioxide dan droge witte wijnen. Rode wijnen hebben minder sulfiet nodig dan witte wijnen omdat ze veel meer conserverende tannine bevatten. Men kan het gebruik van sulfiet bij het produceren van wijn sterk beperken door zeer schoon en zorgvuldig te werken. Tot op heden heeft men in de wijnproductie nog geen goed alternatief voor sulfiet. (Boek: Prisma van de wijn - Karel Meesters)


Saccharomyces cerevisiae: genus (geslacht) van circa 30 schimmelsoorten, met onder andere de wijngisten, die suikers (koolhydraten, zetmeel) omzetten in koolzuur en alcohol.


Coulure: een plantenziekte, waarbij de jonge druifjes voortijdig, soms al tijdens de bloeiperiode, afvallen.


Millerandage:  is de naam voor ziekte waardoor de druiven aan een druiventros niet alleen volgroeide druiven bevat, maar ook talrijke minuscule, onontwikkelde druifjes zonder pit. Wordt veroorzaakt door een onregelmatige en slechte vruchtzetting. Er zitten zowel rijpe als onrijpe druiven aan de trossen, hetgeen de kwaliteit van de wijn nadelig beïnvloedt. Bepaalde druivensoorten hebben snel de neiging millerandage te vertonen, met name bij ongunstig weer (nat, koud en somber) tijdens vlak na de bloei.


Mildiou: alias valse meeldauw (populaire benaming van Peronospora viticola), niet te verwarren met oïdium. Valse meeldauw is een veel voorkomende schimmelziekte die snel evolueert wanneer de omstandigheden gunstig zijn: regen, hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen 12 en 25°C. Als deze ziekte onbehandeld blijft, kan deze snel leiden tot totale oogstverlies.  In samenhang met een ernstige verzwakking van de aangetaste wijnstokken gedurende verscheidene jaren.


Oïdium: meeldauw (plasmopora viticola), een zwam die parasiteert op het ontluikende groen en het vruchtbeginsel van de druivenstok. De ziekte manifesteert zich als een witbepoederde of witbedauwde laag op de bladeren. De vruchtjes verschrompelen en vallen af. Oïdium werd ongewild in 1845 vanuit de Verenigde Staten in Engeland geïntroduceerd en verspreidde zich met grote snelheid over bijna alle Europese wijngebieden en richtte daar een ware ravage aan.


Peronospora: of donzige meeldauw is een gevaarlijke schimmel die het blad en later de vrucht van de wijnstok aantast. Peronospora werd ongewild in 1878 vanuit de Verenigde State in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd.


Phylloxera  vastatrix (fylloxera):  druifluis of wijnbladluis die de wijnstok aantast. De Phylloxera heet officieel Dactylosphaera vitifoliae. Dit insect is inheems in het oosten van de Verenigde Staten en het stroomdal van de Mississippi. Het komt voor op de daar levende inheemse wilde druivensoorten die er min of meer immuun voor zijn. Voor de Europese druivensoort Vitis vivifera is dit insect het meest schadelijke. Waaraan in de periode tussen 1867 en 1880 ruim 2/3 van de Franse wijngaarden ten offer viel.


Klik hier voor:  'Phylloxera in Europa'

Botrytis cinerea: een schimmel, ook wel kortweg Botrytis genoemd. Heeft meestal een schadelijke uitwerking, maar kan ook een kwaliteitsverhogende invloed op de druiven, zoals pourriture noble (edele rotting), hebben. Botrytis tast zowel het fruit als de druivenplant aan als pourriture grise (grijze rotting) en veroorzaakt bij blauwe druiven kleur- en kwaliteitsverlies. Tast ook witte druiven aan en heeft op onrijpe of beschadigde druiven een negatieve uitwerking. Vochtige ochtenden zorgen voor een sterke spreiding van de schimmel door de wijngaard, droge, zonnige middagen doen de aangetaste druiven indrogen en verschrompelen. Wanneer de druiven rijp en gezond zijn kan er onder speciale omstandigheden pourriture noble optreden: het gehalte aan suiker, glycerol, geur- en smaakstoffen in de druiven neemt door uitdroging sterk toe, terwijl het zuurgehalte ongeveer gelijk blijft.  Van deze druiven kan men intens zoete wijnen van topkwaliteit maken.


Oxidatie: reactie van wijn met zuurstof, waardoor zowel kleur, geur als smaak van de wijn kunnen worden aangetast. De oxideerbare stoffen in wijn zijn onder andere tannine, kleurstof, ijzer en zwavelig zuur. Wijnen oxideren als ze in het vat of in de fles met lucht in contact komen. Zowel rode als witte geoxideerde wijn krijgt een bruinachtige kleur en gaat naar een overrijpe appel geuren.


Vinificatie: staat voor het hele wijnbereidingssproces. Zoals de gisting (alcoholische en malolactische), het persen, stabiliseren (koelen, centrifugeren, filteren) en soms ook de rijping van de wijn. Moderne vinificatie is o.a.: macération pelliculaire en marcération carbonique en de klassieke vinificatie is o.a. het vergisten in open cuve. Witte wijn wordt gewoonlijk gemaakt door de druiven te persen en de most daarna te laten gisten. Rode wijn ontstaat na gisting van de most, schillen, pitten en eventueel de steeltjes, die voor de tannine in de wijn zorgen. De blauwe druiven worden dan niet geperst, maar gekneusd. Rosé wordt op delfde manier als de rode wijn gemaakt, alleen worden de kleurgevende schillen eerder verwijderd. Zo ontstaat een roze kleur.  Voor mousserende wijnen gelden verschillende vinificatiemethoden. Het simpelste is de methode gazéifiée: daarbij wordt koolzuurgas in een 'stille' wijn gespoten. Een betere manier is die van de cuve close, waarbij de wijn zijn 2e gisting in een gesloten tank ondergaat. De beste manier is de méthode champenoise, waarbij de 2e gisting in de fles plaats heeft.


Cuve: open vat of kuip. Meestal wordt er de gistkuip mee bedoeld en kan verschillende afmetingen hebben en van allerlei materiaal zijn: eikenhout, cement (aan de binnenkant met glas bekleed) polyester of roestvrij staal. Wordt meestal gebruikt voor het vergisten van gekneusde druiven (rode wijn).


Charmat-methode: een Franse methode om de tweede gisting bij mousserende wijnen in afgesloten grote vaten of in tanks te laten plaatsvinden, in plaats van in flessen. Ten onrechte wordt deze methode soms als minderwaardig beschouwd.


Ripasso: vinificatie-methode voor Valipocella-wijnen waarbij de gerede jonge wijn nog even in contact wordt gebracht met het bezinksel van Valopolicella recioto of amarone. Hierdoor wordt een geringe hergisting van de jonge wijn veroorzaakt, hetgeen in een meer tintelende en zachtere wijn resulteert.


Frizzante en Spumante: een wijn die 'frizzante' is heeft een heel licht belletje dankzij de toevoeging van wat koolzuur. Italiaanse wijnen met 'spumante' op het etiket hebben vaak wat meer 'bruis'. Deze hebben hun mousse te danken aan een tweede gisting die in de tank of in de fles is ontstaan.


Qualitätswein/Kwaliteitswijn: gemaakt van rijpe, zeer rijpe of overrijpe druiven. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) is de categorie, waarin de grootste hoeveelheid Duitse wijn wordt ondergebracht. De wijn komt uit één van de dertien gespecificeerde wijnbouwgebieden en is gemaakt van goedgekeurde druivensoorten, die voldoende zijn gerijpt om de stijl en de traditionele smaak van hun gebied waar te maken. Deze lichte, verfrissende en fruitige wijnen zijn bedoeld om jong te worden gedronken, wijnen voor alledag of voor aan tafel.

Qualitätswein mit Prädikat: (kwaliteitswijn, met bepaalde onderscheidingen, predikaten) is de categorie, waarin de mooiste wijnen van Duitsland te vinden zijn. Elke wijn vermeldt één van de zes speciale predikaten (Prädikat) op zijn etiket. Die predikaten zijn, in stijgen de lijn van kwaliteit en rijpheid bij de oogst.

Kabinett: fijne, meestal lichte wijn, gemaakt van volledig rijpe druiven. De Kabinett is meestal de droogste van de predikaatswijnen. Uitstekend, óók aan tafel.


Klik hier voor meer info:  Kabinett en Spätlese

Spätlese: betekent letterlijk late oogst. Edele wijnen, vervaardigd van druiven, die minimaal zeven dagen na de normale oogst worden binnengehaald. Deze wijnen zijn intens van smaak en meer geconcentreerd, maar niet per se zoet. Prima bij zwaardere gerechten, die een meer uitgesproken smaak hebben of om zomaar te drinken.


Klik hier voor: 'Spätlese, een Duitse specialiteit'        |        Klik hier voor: 'Spätlese of Vendanges Tardives'

Auslese: geoogst van speciaal uitgekozen, zeer rijpe druiventrossen. Edele wijnen, intens van boeket en smaak, meestal zoet.

Beerenauslese: geoogst van speciaal geselecteerde, overrijpe druiven. Zeldzame, buitengewoon rijke, zoete dessertwijnen, die natuurlijk ook zo maar alleen genoten kunnen worden.


Klik hier voor: 'Beerenaulese rosé'

Eiswein: wordt gemaakt van druiven die in een zeer warme zomer zijn gerijpt en aan de wijnstokken  blijven hangen totdat ze bevroren zijn door nachtvorst. De druiven worden bevroren geoogst (bij een temperatuur die niet hoger mag zijn dan -7 °C) en geperst.  Zeldzame en unieke wijnen met een buitengewone concentratie van fruitig zuur en zoetheid.


Klik hier voor:  'Winterwijn: ijswijn of Eiswein'


Klik hier voor:  'Succesvolle Eisweinoogst in 2003 dankzij ijskoude omstandigheden'


Klik hier voor:  'Koude kerst redt Duitse Eiswein'

Trockenbeerenauslese (TBA): geoogst van druiven, die stuk voor stuk uitgekozen zijn, druiven, die overrijp zijn en bijna tot rozijnen verschrompeld. Rijke, zoete, weelderige, honingachtige wijn.


Klik hier voor meer info:  Trockenbeerenauslese

Ausbruch: wijnterm voor zeer zoete wijnen uit Burgenland, van overrijpe en door edelerot (pourriture noble) aangetaste druiven. Minimaal 27° KMW (ca. 150 graden Öchsle mostgewicht) is vereist volgens de Oostenrijkse wijnwet. Ausbruch is een kwaliteitscategorie tussen Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.
KMW =
Klosterneuburger Mostwaage.
Het suikergehalte wordt in Oostenrijk uitgedrukt in graden KMW. In andere Europese landen wordt het suikergehalte uitgedrukt in Öchsle of Baumé.


VDP: Die Prädikatsweingüter. VDP, de vereniging van Duitse predikaatswijngoederen, is de grote motor achter de kwaliteitsverbetering in Duitse wijnbouwgebieden. De organisatie telt ongeveer 200 leden die alle tot eredivisie van hun gebied behoren en actief zijn binnen regionale afdelingen. Ze moeten voldoen aan strenge nationale richtlijnen ten aanzien van het productieproces. Op afdelingsniveau hebben de leden in diverse regio's concepten uitgewerkt voor topwijn onder de noemer Grosses Gewächs.
Deze wijnen zijn in overgrote meerderheid Rieslings. Voor meer informatie: www.vdp.de  


Versterkte wijn: wijnen die met wijnalcohol (alcohol verkregen door wijn te distilleren) zijn aangesterkt, meestal om gisting voortijdig te stoppen waardoor er nog restsuiker in de wijn overblijft. (Zie ook Fortificeren)


Kritt: is een soort onkruid dat groeit in de omgeving. De wijngaard, 100% biologisch-dynamisch sinds 1989, ligt op een kleine heuvel met een steenachtige bodem, die rijk is aan ijzer, leisteen, zandsteen en graniet, buiten het dorpje Eichhoffen.


Fortificeren: betekent versterken - toevoegen van wijnalcohol. Bij een alcoholgehalte van circa 14 procent of hoger sterven de gistcellen. Dat betekent dat het moment van toevoegen, van zoveel wijnalcohol dat de totale vloeistof ten minste 14 procent bevat, mede bepalend is voor het eindproduct.
Eerste mogelijkheid: de alcohol wordt direct aan de schone most toegevoegd, met als resultaat dat er geen gisting optreedt (Pineau de Charentes).
Tweede mogelijkheid: de alcohol wordt tijdens de gisting toegevoegd, met als resultaat dat de gisting stopt en de uiteindelijke wijn zoet is (Port).
Derde mogelijkheid: de alcohol wordt na de gisting toegevoegd, met een droge wijn als resultaat (Sherry)


Élevage sur lies: techniek waarbij een wijn wordt gerijpt zonder deze van de droesem te scheiden om de rondheid en de aroma's te vergroten. De droesem is deze geelachtige afzetting die zich na de fermentatiefase op de bodem van de tank of het vat bevindt.


Hochgewächs: een officiële aan duiding voor een wijn van minimaal Kabinett-kwaliteit (10 graden Öchsle hoger dan Q.b.A.) uitsluitend gemaakt van de rieslingdruif en droog tot halfdroog van karakter. Voorts moet de wijn bij de verplichte proeverij van Amtliche Prüfung minimaal 3 (van de 5 te behalen) punten krijgen toegekend. In alle Duitse wijngebieden is het toegestaan Hochgewächs-wijnen te produceren.


Weiβherbst: is het Duitse equivalent voor rosé. Het is een lichtrode wijn van minimaal Q.B.A.-kwaliteit, gemaakt van rode druiven die meteen na aankomst in de kelder zijn geperst. Door dit persen komt er een zeer kleine hoeveelheid rode kleurstof in de wijn terecht die verantwoordelijk is voor de rosétint. Deze rosé is vaak erg fruitig, fris en licht van smaak. Wordt veel gemaakt in Baden van de spätburgunder.


Öchsle: schaal voor suikermeting in most. Deze meting berust op het feit dat suiker zwaarder is dan water.  Een oplossing van 2,5 gram suiker in 1 liter water (= 1000) komt overeen met 1 graad Öchsle. Geeft de Öchslemeter 1080 aan, dan spreekt men van 80 graden Öchsle en bevat de most ongeveer 2,5 maal 80 gram suiker per liter.


Refractometer: dichtheidsmeter die de brekingsindex van stoffen bepaalt. Hiermee is het suikergehalte van het druivensap in de wijngaard te meten.


Polyfenolen: de verzameling van bittere smaakstoffen in wijn, onder andere tannines en anthocyanen. Chemische benaming van een groep ingewikkeld gebouwde aan elkaar verwante organische stoffen.


Anthocyanen: rode kleurstoffen die behalve in rode kool ook in rode wijn en rosé voorkomen (afkomstig uit de schil van de blauwe druif). Anthocyanen zijn ingewikkelde organische verbindingen, behoren tot de polyfenolen. Ze hebben betrekkelijk weinig invloed op de smaak van de wijn.


Cerasualo: kleur van de wijn: kersrood, wordt verkregen door de schillen van de montepulcianodruiven kortere tijd mee te laten gisten. Men verkrijgt dan een kersrode wijn die jong gedronken kan worden maar zich zelden met de kwaliteit van de rosso kan meten.


Superiore: wijn met een hogere alcoholische waarde dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit.


Cru bourgeois: van 1977, beneden het niveau van grands crus classés; verdeeld in crus grands bourgeois exeptionnels, crus grands bourgeois, en crus bourgeois.


Cru classé: officieel grand cru classé, wijnen die behoren tot de 5 officiële niveaus van de classificatie van médoc, die in 1855 werd opgesteld voor de belangrijkste rode Bordeauxwijnen. De rangorde kent 5 premiers grands crus classés in, daarna volgen 14 deuxièmes, 14 troisièmes, 10 quatrièmes en 18 cinquièmes.


Grand cru classé: hoogste categorie van Haut-Médoc-wijnen in de classificatie van 1855. Het Château Cantemerle is de trost van Macau en werd in 1855 het laatste in de vijfde klasse geplaatst, maar de rode wijn die het produceert, halen veelal hogere prijzen dan de meeste wijnen van de 4e en 3e klassen.


Remuage:  het proces waarbij flessen Champagne door ervaren kelderwerkers elke dag worden gedraaid, geschut en iets meer rechtop in pupitres worden bewogen. Op deze manier worden ongeveer zo'n 40.000 flessen per dag behandeld.


Pupitre: (lessenaar) dat zijn 2 schuin tegen elkaar staande houten panelen waarin 60 gaten zijn gemaakt. Flessen mousserende wijn worden met de hals in die gaten gestoken, om door middel van de remuage het bezinksel naar de kurk te drijven.


Gyropallette: het arbeidsintensief en daarvoor kostbare systeem van de remuage wordt meer en meer vervangen door machinaal bewegende metalen bakken en die per stuk zo'n 500 flessen kunnen bevatten. Ze draaien, schudden en plaatsen de flessen steeds iets meer ondersteboven. Voordeel van dit mechanische systeem is dat ze dag en nacht doorwerken, inclusief de weekends.


Vendange verte: groen oogsten of verdunnen is een wijnbouwmethode die tot doel heeft de hoeveelheid druiven te verminderen. De druivenstokken kunnen erg productief zijn, dus enorm veel fruit dragen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede dus knipt de wijnboer soms een flinke hoeveelheid jong, onrijp fruit weg. Hierdoor krijgen de druiven die blijven hangen meer voedsel uit de plant waardoor de kwaliteit stijgt.


Vendanges tardives: (late oogst) wordt vaak toegepast om extra rijpe druiven te verkrijgen voor zoete dessertwijnen zoals in de Elzas.


Klik hier voor:  'Spätlese of Vendanges Tardives'

Sélection de Grains Nobles: is  een intense zoete en rijke wijn die uitsluitend is gemaakt van de door pourriture noble aangetaste druiven en zéér kostbaar!
Om deze bijzondere wijn te kunnen maken moeten een aantal elementen samenvallen: een bijzondere wijngaard, oude wijnstokken, perfecte rijpheid en vroege ochtendnevel, gevolgd door maximale zonneschijn om de ontwikkeling van pourriture noble te stimuleren. De verschrompelde druiven worden één voor één geoogst en vervolgens met uiterste zorg gevinificeerd. De godendrank die dan ontstaat, heeft een ongelofelijke finesse en complexiteit en een bijna oneindige levensduur.


Vin jaune: bijzondere gele wijn van uitsluitend savagnin. Rijpt minimaal 6 jaar in eikenhouten vaten. Net als in het Sherrygebied kan hier flor del vino vormen. Specialiteit van de Jura, die op een bijzonder model fles, met een inhoud van ruim 6 deciliter, de clavelin, wordt gebotteld.


Vin de paille: (strowijn) een specialiteit uit de Jura. De druiven worden op stromatten in de zon te drogen gelegd of opgehangen in een goed geventileerde droge ruimte. Daar verliezen ze in 2, 3 maanden een deel van hun vocht. Daarna gist de zeer zoete most heel langzaam; de gisting kan tot 2 jaar duren. Tot slot rijpt de wijn 3 tot 4 jaar. De wijnen bezitten een rijke, zoete smaak met aantrekkelijk veel zuur en een geconcentreerde geur en smaak. Het zijn kostbare wijnen vanwege hun lage opbrengst per hectare en kostbare, langdurige en bewerkelijke, productiewijze. Vin de paille heeft 14 tot 17% alcohol en komt in halve flessen in de handel. Nagenoeg onbeperkt te bewaren. In Italië maakt men ook zulke wijnen, daar heten ze recioto en passito


Flor: of flor del vino, bloesem van de wijn. Een witte laag van grijs-witte gistcellen dat spontaan op de wijn ontstaat. Het is deze laag (flor-gisting), die de onderliggende wijn van de lucht afsluit en zodoende oxydatie daarvan tegengaat. De gisten behoren tot de soort Saccharomyces cerevisiae. Het zijn echter specifieke stammen van deze soort die goede en voldoende dikke flor-laag op de wijn kunnen maken.  De wijn verliest wat zuren en krijgt een nootachtige aroma, dat bijvoorbeeld Sherry typeert.


Solera: een systeem om een specifieke standaardkwaliteit van de wijn te waarborgen en wordt bij uitstek bij de productie van Sherry, Montilla-Moriles en Málaga toegepast. De solera bestaat uit 3 of meer rijen op elkaar gestapelde houten vaten. De kant-en-klare sherry wordt uit de onderste vaten getapt, die vervolgens uit de bovenliggende vatenlaag worden bijgevuld. Zo ontstaat een menging van jonge en oude wijnen die steeds hetzelfde smaken. Men tapt eens per jaar uit de onderste rij uit elk vat maximaal 1/3 van de wijn en bottelt die. Door middel van een solera met 5 lagen krijgt men een wijn met een minimale leeftijd van 5 jaar. Het voortdurend mengen en ten dele vervangen van de oudere wijn is de essentie van het solera-systeem.  Dit systeem wordt ook toegepast voor Madera (in aangepaste vorm) en voor enkele Ports.


Criadera: letterlijk kinderkamer, term ter beschrijving van de rij vaten gevuld met sherry van één oogstjaar in een solera-systeem.


Saumur-Champigny: een betere AOC van Saumur gemaakt van de cabernet franc, cabernet sauvignon en pineau d'Aunis. Kenmerken van de Champigny zijn: frisheid en lichte, zeer fruitige, framboosachtige smaak. De krachtiger typen hebben meer stenig karakter en zijn donkerder gekleurd.


Vin de Pays 'De Cépage': steeds vaker komen we Vins de Pays tegen die de naam van een druivenras op het etiket voeren (cépage is Frans voor wijnstok of druivenras). In tegenstelling tot de Europese wijnwet, die 85% als norm stelt, moeten Franse Vins de Pays voor de volle 100% van het genoemde druivenras gemaakt zijn. Enkele veel gebruikte druivenrassen voor cépage wijnen zijn: cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc. Steeds meer consumenten hebben de zuivere smaak van het druivenras leren waarderen. Door de wijn van één druivenras te maken beschikken ze over een zeer herkenbaar karakter.