Klik hier voor De wijndruif

Klik hier voor De vinificatie

Klik hier voor Hoe maak je een topwijn?


 

Wijnproeven

 


Als je wijn inschenkt om te proeven, houd dan genoeg ruimte in het glas over, zodat je de wijn goed kunt laten walsen.

Een licht draaiende beweging met de hand is voldoende om een draaikokje in het glad te creëren.

Snuif zacht en lang, met de neus net iets over de rand van het glas.

Neem een flinke slok wijn, zodat alle smaakpapillen met wijn bedekt zijn.

 Smaakpapillen

1 -

 zoet

2 -

 zout

3 -

 zuur

4 -

 bitter


Nog meer genieten van de wijn in je glas: als een wijn te warm wordt geserveerd, kan hij log of wee overkomen. Is hij te koud, dan blijven er aroma's verstopt. De serveertemperatuur beïnvloedt zowel de geur als de smaak. Maar wat is de juiste temperatuur? De één drinkt z'n wijn namelijk graag aan de koele kant en de ander heeft 'm liever iets warmer. Ook het moment waarop de wijn geschonken wordt, heeft invloed op hoe warm of koud de wijn mag zijn. Zit de wijn in de buurt van de aanbevolen serveertemperatuur, dan komt hij met al z'n aroma's absoluut tot z'n recht.

Op kamertemperatuur: vaak staat op het rugetiket van een fles wijn 'Serveren op  kamertemperatuur'.  Dit komt nog uit de tijd dat de kamers verwarmd werden met een kachel. In de buurt van de kachel was het behaaglijk en warm, maar op de meeste plekken in het huis was het rond de 16 en 18°C. In onze tijd worden de huizen centraal verwarmd en is 'op kamertemperatuur' een veel te hoge temperatuur voor het drinken van wijn. Rode wijn kun je het beste in een koele kamer op temperatuur laten komen. Is de rode wijn te warm geworden? Een kwartier in de koelkast doet wonderen. Ook in de zomer mag zelfs een rode wijn voor gebruik best even in de koelkast.

Snel op de juiste temperatuur: witte wijn wordt gekoeld geschonken. De serveertemperatuur ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 5 à 12°C. Wijn koel je niet het snelst, maar wel het makkelijkst in de koelkast. Als je de fles vanuit de kast in de koelkast legt, is de wijn na één à anderhalf uur op zo'n 10°C. Wil je de wijn liever iets kouder serveren, laat hem dan nog minstens een uur liggen. Wijn koel je het snelst in een (koel)emmer met water en ijsblokjes. Water met ijsblokjes geleidt de koude beter dan alleen ijsblokjes. In een kwartier tijd is de temperatuur naar zo'n 12°C gedaald. Ook Rapid Ice is een handig hulpje bij het koelen. Het is een soort ijspakking die je om de fles schuift. Rapid Ice bewaar je als plat pakje in het vriesvak.

Op temperatuur houden: vooral in warme kamers is een goed gekoelde wijn in een mum van tijd te warm. Zet je de fles niet terug in de koelkast, plaats de fles dan in een emmer met water en vijf ijsblokjes. Vijf blokjes zijn voldoende om de wijn koel te houden. Als je hem kouder wilt maken heb je het dubbele aantal blokjes nodig. Om er zeker van te zijn dat witte wijn in het glas niet te snel warm wordt, kun je de glazen voorkoelen. Zet ze een half uur voor gebruik in de koelkast. De temperatuur van de wijn zal in het koude glas nog iets dalen.Bewaren van een geopende fles wijn: sluit de fles af met een vacuüm afsluitdop. Deze voorkomt dat de wijn wordt blootgesteld aan zuurstof. Dat is belangrijk, want door blootstelling aan de lucht veroudert de wijn snel. Ook andere omgevingsfactoren, zoals hoge temperaturen en zonlicht, zijn van invloed op de houdbaarheid van wijn. Deze kan een bruine kleur krijgen en zurig gaan smaken. Hoeveel dagen een wijn na opening werkelijk houdbaar is, verschilt overigens per fles. Drink een fles rode wijn daarom altijd in 2 à 3 dagen leeg. Zet witte wijn en rosé na opening altijd in de koelkast, deze wijnen kunnen iets langer in de koelkast blijven staan, maar ook kun je ze het beste binnen 3 à 4 dagen opdrinken. Een rode wijn is ook na opening goed te bewaren in de koelkast, want de kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces.Passende uitdrukking voor het karakter van de wijn
Om de smaak van de wijn treffend te beschrijven, worden schilderachtige, welluidende of ook wel technisch aandoende uitdrukkingen gekozen, die men vaak niet direct kan begrijpen. Voor een beter begrip hier een kleine selectie met dienovereenkomstige verklaringen:

Bloemig Vaak dezelfde betekenis als fruitig. Duidt echter meer op bloemengeuren.
Charmant Lichte, zachte smaak. Wordt graag gezegd van Loire-wijnen.
Elegant Een klassieke favoriete uitdrukking voor een wijn, waarvan smaak en aroma met elkaar in evenwicht zijn.
Evenwichtig Alle elementen die deel uitmaken van een goede wijn (zuurgraad, alcohol, smaakstoffen enz.) zijn met elkaar in balans.
Fris Zo moet een jonge witte wijn smaken. Met een portie fruitige zuren, die duiden op een sprankelende jeugd.
Fruitig Deze uitdrukking benoemt de body en de gevarieerdheid van een van goede, rijpe druiven gemaakte wijn. Bij de fruitigheid hoort een klein zoetje.
Gronderig Positieve uitdrukking. Betekent dat de grond van de wijnberg tot uitdrukking komt in het aroma. De Franse uitdrukking hiervoor is "terroir".


Diverse artikelen


Rood voor warm weer door Hilary Akers > klik hier

Langs Georgische wijnproeverijen door Fleur de Weerd > klik hier

Wijn uit de blender door Hilary Akers > klik hier

Eigen wijn? Bezin je eerst! door Matthijs Smits  > klik hier

Goede wijn behoeft geen kurk door Wouter Klootwijk  > klik hier 

Het mengen van wijnen: de Assemblage door Nico McGough  > klik hier 

Stimuleer uw reukvermogen door Noële Ruitenberg > klik hier

Dessertwijnen: drogen, zoeten, rotten en vriezen door Albert de Jong > klik hier 

Wijn door de eeuwen heen door Gerard van Keken > klik hier

Het opvoeden van wijn door Karine Hoenderdos > klik hier

Wijn als aangenaam medicijn door I. Stoel, cardioloog > klik hier

Decanteren, hoe en waarom > klik hier

De Kunst van het wijn drinken door Lucette M. Faber > klik hier

Wijnheiligen door Robert Leenaers > klik hier

Zo wordt een druif wijn > klik hier

Sensationele vondst van 7000 jaar oude wijn > klik hier

Wijnproeven is geen kunst door Heinz J. Maahs > klik hier

De wijnwetten van het Oude Rome door Heinz J. Maahs > klik hier Annoncée Wijnprijsvraag Frankrijk de 100 vragenlijst: jaar 1995 - jaar 1996 - jaar 1997Klik hier voor de bezochte wijnboeren in beeldCliquez ici