Karakter van de druif: Garnacha tinta (grenache noir)
De meest belangrijke druivensoort in de Priorato is de garnacha tinta. Deze van oorsprong Spaanse druif wordt veel gebruikt in de Rioja en Navarra en in het zuidelijke Rhônedal en de Midi. In verschillende streken vormt hij de basis voor zoete dessertwijnen, die traditioneel een oxidatieve rijping kennen: o.a. Banyuls en Priorato (rancio). Sinds enkele decennia maakt hij ook in Californië en Australië deel uit van Rhône-blends.

Na de witte airén is de garnacha tinta de meest aangeplante variëteit ter wereld, en dat is ook geen wonder gezien zijn van nature hoge opbrengst.
Het is een druif die het goed doet in een droog klimaat en, mits hij veel zon krijgt, zeer rijk is aan polyfenolen, sap en suikers. De garnacha kent een relatief lang groeiseizoen. Het wat zoetige karakter maakt hem geschikt voor de productie van rosé. Rode wijnen gemaakt van 100% garnacha zijn hecht van kleur, vooral krachtig, vettig, rond en rijk aan primaire aroma's, alcohol (tot 17%) en droog extract, maar in het algemeen tevens weinig karaktervol. Bovendien zijn ze gevoelig voor oxidatie vanwege een laag gehalte aan appelzuren. Meestal wordt de garnacha dan ook gebruikt om een blend met temopranillo, mazuela, garnacha tintorera, bobal en/of cabernet meer body te geven.

Producenten die streven naar een betere kwaliteit garnacha-wijnen zoeken het vooral in oude stokken en beperkte van de rendementen. Recente kwaliteitswijnen uit o.a. Rioja, Navarra en Priorato bleken behoorlijk complex en geconcentreerd. Ook uit Châteauneuf-du-Pape komen een aantal succesvolle, pure grenache-wijnen (o.a. Château Rayas).


Synoniemen voor de garnacha tinta zijn naast grenache noir onder meer: garnacho, tinto de navalcarnero, tinto aragones, Iladoner, garnatxa negra. De variëteiten garnacha blanca, garnacha roja, garnacha peluda en garnacha tintorera zijn genetisch niet verwant aan de garnacha tinta
.

Bron: Proefschrift - april/mei 2004

Terug webpagina Alle druivensoorten:  Garnacha tinta (grenache noir)