Wijneiland Sardinië
Na Sicilië is Sardinië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het ligt op zo'n 180 km van het Italiaanse vasteland, ten zuiden van Corsica. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. Het totale wijnbouwareaal van Sardinië bedraagt circa 75.000 ha en de wijnproductie bereikt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen hl. Deze relatief geringe hoeveelheid is te verklaren door het sterk bergachtige karakter van het eiland. Naast een 16-tal DOC-wijnen produceert Sardinië een aanzienlijke hoeveelheid tafelwijnen (vino da tavola) die echter van een verrassend goede kwaliteit zijn.
Trotse bezitter van een eigen karakter
Phoeniciërs, Grieken en Carthagers hebben in Sardinië de wijnbouw tot ontwikkeling gebracht, die in de loop van de eeuwen vele wisselvalligheden heeft gekend Tot voor kort ontwikkelde de wijncultuur van Sardinië zich vrijwel onafhankelijk van het Europese gebeuren. Zelfs de invloed van drie eeuwen Spaanse bezetting (tot in het begin van de 18e eeuw) was gering. Zoals Sardinië een eigen taal en cultuur heeft, zo verschilt ook de wijnbouw van die in de rest van Italië. Het volk en zijn geschiedenis weerspiegelen zich in de wijncultuur.
Klimaat, bodem en druivensoorten
Sardinië staat uiteraard onder sterke invloed van het Middellandse Zeeklimaat. Dit betekent dat de neerslag doorgaans gering is. De bodemgesteldheid vertoont een opmerkelijke verscheidenheid. In het binnenland overheersen hoogvlakten en bergmassieven. Hier is op veel plaatsen de bodem niet of nauwelijks bewerkbaar. Sardinië kent een aantal druivensoorten die men elders niet aantreft. Wel eens gehoord van Cannonau, Giró, Monica, Nasco, Nuragas of Vermentino?
Smaakvolle variatie
In veel gevallen vormt de naam van het druivenras in combinatie met een afgebakend herkomstgebied ook de naam van de wijn. Sardinië produceert witte, rode en rosé wijnen in praktisch alle smaakrichtingen, van strakdroog tot volzoet. Omdat visvangst een belangrijk onderdeel van het bestaan op Sardinië is, zal het niemand verrassen dat het eiland een aantal voortreffelijke witte wijnen voortbrengt die uitstekend met visgerechten combineren. Een van de populairste witte wijnen van Sardinië is de Vernaccia di Aristano, een soepele wijn met een lichte geur van amandelbloesem en, zo zeggen de eilandbewoners, "il vino di tutte le ore" (de wijn voor alle uren).
Bijzonder geliefd is ook de Vermentino di Gallura, een fraaie droge witte wijn en een perfecte begeleider van visgerechten.
 |
Andere bekende witte wijnen zijn: Nasco di Cagliari (droog of zoet), Moscato di Cagliari (zoete dessertwijn), Malvasia di Cagliari (droog of zoet), Nuragus di Cagliari (droog). Daarnaast kent Sardinië ook uitstekende rode wijnen. Tot de bekendste behoren: Cannonau di Sardegna, een droge, soms ook lichtzoete wijn met een opvallend bouquet die een jaar in vaten van eiken- of kastanjehout moet rijpen. Pas na drie jaar houtrijping mag hij zich 'riserva' noemen. Ook de Monica di Cagliari mag er zijn, in de smaken droog en zoet. De sterke 'secco' past met zijn rijke zware geur en krachtige smaak uitstekend bij vleesgerechten. Hetzelfde geldt voor de stevige, droge Girò di Cagliari, waarvan overigens ook zoetere versies gemaakt worden.
Bron: Gilde Wijnhuis Magazine - Najaar 1996
|