Vins d'Alsace; uitsluitend topkwaliteit

Een eerste kennismaking met het Elzasser wijnlandschap laat direct een onvergetelijke indruk na van harmonie tussen natuur en cultuur. De glooiende wijngaarden lijken in volmaakte symbiose met de pittoreske middeleeuwse dorpjes aan de voet van de hoogrijzende Vogezen.

Allerhoogste kwaliteit
De Elzas neemt in het wijnlandschap van Frankrijk een unieke plaats in. De combinatie van traditie, vakmanschap en een waterdicht systeem van kwaliteitscontrole maakt dat de Elzas een wereldwijde reputatie heeft kunnen opbouwen. Ook in ons land is Elzasser wijn bij veel liefhebbers favoriet.

Wat maakt Elzasser wijnen zo bijzonder?
Colmar, het wijnhart van de Elzas, bevindt zich op een uitermate gunstig klimatologisch punt tussen noord en zuid (de Elzas ligt op de 48ste breedtegraad), waarbij het Vogezen gebergte de wijngaarden beschermt tegen koele westenwinden en sterke regenval. Dank zij de oriŽntering van de wijngaarden is er bovendien sprake van een optimale licht- en warmteabsorptie.

Bodem
Wat de bodem betreft is er een belangrijk onderscheid tussen de vlakte van de Rijn en de kleine Ill, waar graniet, gneis en kalk overheersen, en het lagere gedeelte van de hellingen, waar men meer kalk, kiezel en klei aantreft. Met name uit het laatst genoemde deel komen de hogere kwaliteiten.


Klimaat
De Elzas profiteert van een uiterst gunstig microklimaat, hetgeen voor de wijnkwaliteit van doorslaggevend belang is. De wijngaarden bevinden zich namelijk niet alleen in een overgangsgebied van noord naar zuid, maar de Elzas is tevens een overgangsgebied van zee naar landklimaat. Men registreert er gemiddeld tussen 1900 en 2000 zonuren per jaar, slechts 500 tot 700 mm neerslag en de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 10,3įC.

In de maand juli is het in Colmar even warm als in Bordeaux. In de rest van het jaar is het in de Elzas iets frisser dan aan de Franse westkust. Maar dit heeft voor de overwegend witte wijnen uit dit gebied juist positieve gevolgen. De wijnkwaliteit hangt namelijk nauw samen met een klimatologisch evenwicht. Langdurige warmte tijdens het rijpingsproces bijvoorbeeld leidt niet alleen tot een hogere suikerconcentratie in de druiven, maar tevens tot een zekere stevigheid van de wijn. Hoe meer men naar het noorden gaat, en waar dus minder zonuren zijn, des te sneller het suikergehalte en volheid afnemen, terwijl zuurgraad en de gewenste fruitigheid toenemen.

Klimatologisch bevindt de Elzas zich in een perfecte toestand, omdat deze voldoende stevigheid, een juiste zuurgraad en een optimale fruitsmaak garandeert.

Overwegend witte wijnen
In de Elzas maakt men overwegend witte wijnen (van de pinot noir maakt men de enige rode wijn) van een groot aantal bekende witte druivenrassen. Een overzicht:

Chasselas licht, fris en fruitig
Sylvaner droog, elegant en fruitig
Pinot Blanc droog, soepel, evenwichtig
Muscat droog, sterke fruitsmaak, licht van karakter maar sterk geurend
Pinot Gris droog, vol, met een verfijnde fruitsmaak
Gewurztraminer iets minder droog, vol, sterk bouquet, uitgesproken kruidig
Riesling zeer droog, mannelijk, met een verfijnde fruitsmaak en een delicaat bouquet

Hugh Johnson zei eens over de Riesling: "Een Riesling biedt iets dat moeilijk te definiŽren is: een balanceren tussen hard en zacht, bloemrijk en sterk, dat steeds blijft intrigeren en nooit verveelt.

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine voorjaar 1994


Wijngebied Elzas  >>