De Elzas, een fascinerende combinatie van Franse verfijning en Duits degelijkheid

Bij het zien van het lieflijke landschap en de gezellige dorpjes is het nauwelijks voor te stellen dat er in de Elzas veel en hevig is gevochten. Begrijpelijk is het wel, want de Elzas vormt het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk. Na de Kelten, Romeinen, Barbaren en Franken hadden afwisselend de Duitsers en de Fransen deze strategisch gelegen streek in handen. Inmiddels is de Elzas al lange tijd Frans grondgebied, maar veel doet aan Duitsland denken zoals veel plaatsnamen, de vakwerkhuizen, de uitbundig gevulde geraniumbakken, de stevige - maar op z'n Frans verfijnde keuken en de druivensoorten.                 

Gunstige ligging
De wijngaarden van de Elzas beginnen iets ten westen van Straatsburg bij Marlenheim. Aan de ene kant stroomt de Rijn, aan de andere kant bieden de Vogezen beschutting tegen ongunstige weersomstandigheden. Het smalle, langgerekte wijngebied eindigt bijna 120 kilometer zuidelijker, voorbij de stad Colmar. De Elzas heeft een aangenaam klimaat. Het regent er niet vaak, maar wel voldoende en de zon maakt veel uren. De  wijnstokken zijn er op tamelijk steile hellingen aangeplant.

De prachtige vakwerkhuizen bewijzen dat deze Franse steek jarenlang onder Duitse invloed heeft gestaan

Hoewel het steeds vaker voorkomt, is het eigenlijk uitgesproken on-Frans om een wijn de naam van, de gebruikte druivensoort(en) te geven. De Elzas vormt hierop een uitzondering. Net zoals in Duitsland gebeurt dat hier al sinds jaar en dag. Sylvaner, pinot blanc en chasselas worden als de gewone druivenrassen gezien. Gewürztraminer, pinot gris, muscat en vooral riesling zijn de zogenaamde edele soorten waarvan de beste wijnen gemaakt kunnen worden. Edelzwicker, ook een Elzaswijn, is geen druif maar een mix van onder andere pinot blanc en chasselas. In Duitsland komen voor een deel dezelfde druivensoorten voor. Het grote verschil tussen de wijnen is dat die uit de Elzas altijd droog zijn en meer alcohol bevatten. Hoewel elke druif z'n eigen aroma's heeft en ieder producent z'n eigen type wijn maakt, hebben wijnen uit de Elzas ook gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn droog, maar zelden kurkdroog, en ze hebben altijd iets fruitigs en kruidigs. Die combinatie van mild, fris en fruitig maakt dat elzassers heerlijk zijn om zo, zonder iets erbij, te drinken. Tegelijkertijd smaken ze vol en rijk, zodat ze eveneens uitstekend aan tafel geschonken kunnen worden.

Bron: AllerHande


Wijngebied Elzas  >>