Anjou
Met wordt 'la douceur angevine' wordt het zachte, en voor wijnbouw zeer geschikte klimaat bedoeld. De winters zijn niet extreem koud en de zomers zelden brandend heet. In tegenstelling tot de Muscadet worden hier naast witte ook rode en rosé wijnen gemaakt. Jaren geleden waren de rosé wijnen (rosé d'Anjou) uit deze streek enorm populair in Nederland. Helaas liet de kwaliteit nogal eens te wensen over. Dat is tegenwoordig gelukkig anders en men kan kiezen uit heerlijk fruitige rosé's, die variëren van droog tot halfzoet en zoet.
Anjou is ook beroemd om zijn voortreffelijke zoete witte wijnen, bijvoorbeeld van de Coteaux du Layon. De wijnboeren in deze streek streven er naar om de druiven zo laat mogelijk, in overrijpe toestand, te plukken. Vaak zijn de druiven aangetast door pourriture noble (edele rotting), zodat water via de druivenschil verdampt en geuren smaakstoffen binnen in de druif aan concentratie winnen. Door selectief te oogsten (de plukkers trekken dan meerdere keren door de wijngaard) wordt de hoogste kwaliteit bereikt. Coteaux du Layon is een heerlijk volle, zoete witte wijn met een honingachtig bouquet. Een wijn om zo van te genieten, maar ook zeer geschikt als dessertwijn. Grenzend aan Anjou vinden je de Saumur-streek, waar o.a. een grote productie van mousserende wijnen plaatsvindt.
Bron: Gilde Wijnhuis Magazine | Voorjaar/Zomer 1997
|