Beaujolais
Beaujolais, de vriendelijke en fruitige rode wijn afkomstig uit het zuidelijk deel van de Bourgogne ten noorden van Lyon, is voor velen de meest Franse van alle wijnen en daardoor één van de bekendste ter wereld. Rode Beaujolais wijnen worden zonder uitzondering gemaakt van de dieprode, bijna zwarte, Gamaydruif, die natuurlijk een blank sap geeft. Vandaar de naam 'Gamay Noir à jus blanc'. Mede aan de basis van het succes van Beaujolais staat vanzelfsprekend het vakmanschap van de wijnmakers, die jaarlijks zo 'n 83,3 miljoen flessen produceren. Ongeveer de helft van deze wijnen komt eind november als Beaujolais Nouveau (of Primeur) op de markt. De romantische namen van sommige dorpen in de Beaujolais (Fleurie, Saint-Amour, Moulin-à-Vent) klinken tal van wijndrinkers als muziek in de oren.


Handmatig oogsten uit traditie én noodzaak
De wijnoogst in de Beaujolais vindt nog geheel op traditionele wijze plaats. Alle druiven worden met de hand geoogst, er komt geen enkele oogstmachine aan te pas. Toch is traditie niet de enige reden. Het handmatig oogsten is noodzakelijk voor de in de Beaujolais toegepaste methode van wijnbereiding, 'macération carbonique'. Deze methode houdt in dat de druiven geheel intact, dus ongekneusd, de gistkuipen ingaan. Dit kan alleen wanneer de druiven met de hand zijn geplukt. Een deel van de gisting vindt zodoende plaats binnen in de ongekneusde druif zelf, en wel in kleine afgesloten kuipen, die gevuld zijn met koolzuurgas. Zuurstof wordt hierdoor op afstand gehouden. De methode macération carbonique zorgt er voor dat een maximale hoeveelheid kleur-, geur- en smaakstoffen aan de druif wordt onttrokken.

Appellation Beaujolais Contrôlée
Deze wijnen worden verbouwd op zo'n 10.200 hectare, voornamelijk in het zuiden van de Beaujolais, met name in het 'Pays des Pierres Dorées' (land van de gouden stenen, genoemd naar de keien die men aantreft in plaatselijke oude bouwwerken). De bodem heeft hier een hoog kalkgehalte. De wijnen smaken licht en fruitig en vormen een ideale combinatie met charcuterie (Franse vleeswaren), kaas en landelijke gerechten. De Beaujolais A.C. dient koeler te worden gedronken dan de meeste andere rode wijnen. Het is aan te bevelen de wijn te drinken binnen een jaar na de oogst, want dan heeft hij de meeste frisheid en fruitigheid.

Appellation Beaujolais Villages Contrôlée
Deze wijnen komen overwegend uit de midden-Beaujolais. De wijngaarden beslaan een oppervlak van zo'n 5.800 ha. De Beaujolais telt 39 dorpen die de aanduiding 'villages' op het etiket mogen voeren. Villages wijnen zijn in het algemeen wat steviger van smaak en stijl. Ook het karakter van de Gamaydruif komt wat subtieler tot uiting. De zachte geur doet denken aan bloesem en kleine rode vruchten. Villages wijnen komen na één à twee jaar tot optimale rijping. Een fijn gekruid gebraden haantje, zo mogelijk uit het dorp Bresse, met een glas Beaujolais Villages is een voortreffelijke combinatie.

Appellation Cru du Beaujolais - 10 maal topklasse
Tien topwijnen maken deel uit van de appellation 'Cru du Beaujolais'. Deze wijnen voldoen aan extra hoge kwaliteitseisen en dragen de naam van de gemeente van herkomst op het etiket (met uitzondering van Brouilly). Iedere Cru bezit zijn eigen karakteristieke eigenschappen, het resultaat van een uniek samenspel van druif, microklimaat en bodemgesteldheid. 'Les Crus du Beaujolais ontfait leurs Pâques'.  Dit gezegde verwijst naar een oude regionale wijnwijsheid. De Crus du Beaujolais hebben aan het eind van de winter hun persoonlijkheid ontwikkeld en geven deze dan omstreeks Pasen prijs. De verwijzing naar Pasen heeft veel te maken met de lente en alles wat het voorjaar te bieden heeft: blijheid, jeugd, plezier, allemaal kwaliteiten die met Beaujolais worden geassocieerd. Toch geldt voor een aantal cru's dat ze uitstekend enkele jaren houdbaar zijn en er dan ook beter op worden.


Bron: Gilde Wijnhuis Magazine - Voorjaar/Zomer 1996


Wijngebieden Beaujolais >>