Beerenauslese Rosé
In Burgenland (Oostenrijk), aan de Hongaarse grens, maakt een rosé Beerenauslese. Het wijngoed is gelegen aan het 300 vierkante kilometer uitgestrekte Neusiedlersee. Dit steppemeer, dat nergens dieper is dan één meter, zorgt voor vochtigheid over de wijngaarden. De nevel samen met de warme herfst vormen ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de Botrytis cinerea. Druiven die door deze edele schimmel zijn aangetast, drogen in en leveren hier vrijwel elk jaar prachtige edelzoete wijnen. Kwalitatief zijn ze te vergelijken met Sauternes en Tokaj. PMC staat voor Peter en Christoph Munzenrieder. Deze twee broers runnen samen parttimer het kleine familie wijngoed. Hun specialiteit is een zeldzame rosé dessertwijn, gemaakt van door de edele schimmel aangetaste zweigelt. De blauwe zweigelt heeft een dikkere schil dan de witte druiven en laten zich niet zo makkelijk aantasten door de Botrytis-schimmel. Alléén in geval van optimale omstandigheden van luchtvochtigheid en warmte kan de roze edelzoete wijn worden gemaakt. In de Beerenauslese van 1999 zijn gedroogde pruimen, aardbeienconfiture en rozijnen te proeven die samen met een fors restzoet en mooie zuren een zachtzoete en elegante smaak opleveren.
Bron: Rosé (boek) | Cees van Casteren en Magda van der Rijst
Weingut PMC Münzenrieder
De broers Peter en Cristoph Münzenrieder hebben in 1999 het bedrijf van hun ouders overgenomen. Toen nog slechts 4 ha groot, inmiddels gegroeid tot 20 ha. Het bedrijf ligt 5 km van de Neusiedlersee. De omstandigheden in deze regio zijn perfect voor 'botrytis-wijnen' maar ook zeker voor droge witte- en rode wijnen. Per jaar produceren ze ongeveer 70.000 flessen bij een gemiddeld rendement van 3.500/5.000 kilo per hectare. De productie is verdeeld in 55% rode wijn, 30% zoete wijn en 15% witte wijn. De stijl van wijn maken is een combinatie van traditionele en moderne/dynamische technieken.
|