Ontdek de Bergerac
De Bergerac is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Hier cultiveerde Keltische druïden al lang voor de Romeinen druivenstokken voor het maken van hun geheimzinnige toverdranken.

Door de belangrijkste appellationgebieden van de Bergerac is een toeristische route uitgestippeld. Geen asfaltlint, geen vastomlijnde route, maar een groot aantal markeringspunten aan twee zijden van de Dordogne, met toeristische, cultuurhistorische bezienswaardigheden èn de te bezoeken wijnboeren, waartussen eenieder zijn eigen weg kan kiezen. Wie op weg gaat, haalt vooraf natuurlijk een gratis informatiemap op bij het Maison de Vins in Bergerac, gevestigd in het mooie 17e eeuwse klooster des Récollets. Om de hoek kijk je even naar het fraaie standbeeld van Cyrano de Bergerac en breng eventueel nog een bezoekje aan het wijn- en tabaksmuseum, op enkele passen afstand van Cyrano. De wijnroute brengt je onder meer naar pittoreske dorpjes in het Pécharmant-gebied, waar schitterende rode wijnen worden geproduceerd. Sainte Foy, is het centrum van de Bergerac-appellation Montravel. Hier komen mooie droge witte wijnen vandaan. Maar ook wat zoetere. Het verschil is te herkennen aan toevoegingen 'Côtes de' of 'Haut'. Voor het gemak daarom een klein overzichtje als geheugensteuntje om de verschillen snel te kunnen herkennen. Standbeeld
 Cyrano de Bergerac

  • Bergerac rouge, Côtes de Bergerac, Pécharmant: Mooie volle rode wijnen, qua stijl vergelijkbaar met de Bordeaux.

  • Bergerac Rosé, Rosette: Fruitige rosé-wijnen

  • Bergerac (sec), Montravel: droge witte wijn

  • Côtes de Bergerac Moelleux, Haut Montravel, Saussignac, Monbazillac: Zachte aromatische aperitief- en dessertwijnen. Zoetheid loopt op in deze volgorde.


Bron: Gastronomische Magazine Lekker Eten, Drinken en Reizen | februari 1999


Wijnen uit de Bergerac hebben 'Le Vent en poupe' - tekst en fotografie: Ton Borghouts
'Toegangspoort van de Périgord'. 'Kerkhof van de prehistorische Cromagnon mens'. 'Land van duizend kastelen' zwaar bevochten gedurende de honderdjarige oorlog (1337-1453). Maar, dankzij de duizenden hectaren bos, ook dé streek voor (winter)truffel, gans, eend en wild zwijn. En, zo willen de overleveringen: in de omgeving van Monbazillac zouden allang vóór de komst van de Romeinen druivenstokken zijn aangeplant door Keltische druïdes, die het sap van de druif als basis gebruikten voor hun geneeskrachtige- en toverbrouwsels.

 

Lange tijd stonden de wijnen van de Bergeracois zelfs beter aangeschreven dan die van de Bordelais. Bergerac was in de middeleeuwen dan ook al een vaste aanloophaven voor Hollandse hanzeschepen. Voor het laden van tabak en vooral wijn. Het wekte de afgunst in de door oorlogsgeweld geteisterde Bordelais. Meermalen sloot het stadsbestuur van Bordeaux de vrije doorvaart over de Dordogne dan ook voor meerdere jaren af, om illegale wapenaanvoer te belemmeren, zo heette 't. Maar de werkelijke reden was de eigen wijnboeren en négociants zo te bevoordelen. De wijnbouw in de Bergerac raakte er geleidelijk door in het slop en zou die van naaste buur Bordeaux nooit meer echt overvleugelen.

Tot voor kort, want de wijnbouw in de Bergerac leeft weer meer dan ooit. Mede dankzij een nieuwe generatie wijnboeren, die de bezem haalden door hun bedrijven en nu met uiterst geavanceerde technologie op een moderne manier kwaliteitswijn produceren. Door de prijs-explosie in de Bordelais komen ze nu ineens weer in het brandpunt van de belangstelling te staan. Ze hebben, zoals een fraai Frans spreekwoord zegt: 'le vent en poupe' (vrijvertaald: de wind mee). Hoewel Nederland in deze eeuw altijd al een van de, zo niet dé belangrijkste exportbestemming is geweest voor Bergerac-wijnen, traden deze wijnen niet echt op de voorgrond. Daar gaat verandering in komen, want de Bergeracois hebben een marketing-offensief aangekondigd richting lage landen bij de zee. Ook al gaat het transport allang niet meer over zee; de tijd is wel daar voor een nieuwe alliantie. Bergerac en gastronomie.


Standbeeld  Cyrano de Bergerac
 

Bergerac is de algemene appellation voor rode, rosé en witte wijn uit deze streek. De naam Côtes de Bergerac mag gevoerd worden door die wijnen, die een procent méér alcohol hebben dan de aangegeven minimale waarde voor dat jaar. Verder kent de streek nog een aantal geografisch omschreven appellations, die alleen aan wijnen van druiven binnen die afgebakende gebieden gegeven mag worden, waarvan Pécharmant de belangrijkste is. Daarnaast is er het grote alternatief voor de Sauternes: de Monbazillac (likeurwijn). Kleinere, minder belangrijke appellations zijn: Saussignac (halfzoete witte wijnen), Montravel (droge witte wijn) en de bijna geheel verdwenen appellation Rosette (halfzoete witte wijn), die slechts in enkele dorpjes ten noorden van Bergerac nog geproduceerd mag worden. Leuk voor de lokale hotellerie; in Nederland nooit te vinden.

Bron: Gastronomische Magazine Lekker Eten, Drinken en Reizen | november 1998


Wijngebied Bergerac  >>