Wijnetiketten door Onno Kleyn  - dinsdag 28 juni 2011
“Zeg nou eens wat over etiketten,” spreekt een deelneemster aan de SNP-wijnwandelreis me toe. We zitten om een houten tafel bij de Domaine de Cabasse in Séguret, een dorp om de hoek van Gigondas en Vaison-la-Romaine. Els Groot is de echte wijnreisorganisator en –begeleider, ik mag mee voor, eeh, wat toegevoegde waarde. Voor het leuk. En of ik nu eens wat wil zeggen over etiketten. Dat de Fransen er zo vaak niks van bakken, wordt er bedoeld. Toch heeft iemand zijn of haar best zitten doen, hier in Séguret. Op de Les Deux Anges, Côtes du Rhône-Villages Sablet 2010 prijken twee engeltjes - ja, wat wil je ook – die iets sierlijks doen met linten. “Doet me denken aan mijn poëziealbum van vroeger,” zegt Anneke met een afkeurende frons. Hm. Het zijn anders heel goed gelukte engeltjes, zo recht uit een of andere rococokerk in Beieren, lijkt wel.

Les Deux Anges
En de wijn is verdraaide lekker. Geen houtrijping – daar heeft Cabasse andere cuvées voor, maar dat pure, dat druivige, met die donkerrode specerijen van de grenache- en syrahdruiven, veel grenache dan, de spierballendruif, en een kleiner deel syrah, voor de paarse aroma’s, nobel trillende cassis, een blaadje laurier. Het gezelschap begin hardop te verzinnen waar hij bij gedronken kan worden. Charcuterie, vindt de een, gebraden kip, vindt een ander. En heel licht koelen mag, moet zelfs, als het zoals nu 31 graden is, buiten dan.

Daarna vallen de aanwezige heren en bloc voor de weelderige, barriquegerijpte Cuvée d’Eux 2006, het prestigepaard van het wijnbedrijf. Kost dertig euro bij de Nederlandse vertegenwoordiging, Portovino.nl, en is daarmee twintig piek duurder dan de engelenwijn. Krijg je daar nou ook een flitsender etiket voor? “Hm,” bromt Anneke. Het design krijgt van haar geen hoofdprijs. “Maar de wijn is goed!” Mooi zo.

Bron: bythegrape.com


Terug Etiketten: Domaine de Cabasse - Côtes du Rhône Villages