'Les Vins Noirs de Cahors'

Ten zuidoosten van Bordeaux ligt het departement Lot. Dit gebied is bij ons veel beter bekend als Cahors. De appellation contrôlée voor de wijnen uit deze streek heet namelijk niet Lot, maar is genoemd naar Cahors, de hoofdstad van het departement. De wijndorpen die onder deze appellation vallen, liggen vooral ten westen van de eeuwenoude hoofdstad. De Lot slingert zich door het ruige landschap vol bosjes, struiken en kreupelhout. De wijngaarden liggen zowel op de kalkhoudende plateaus als in de vallei waar de bodem uit voornamelijk zand en kiezel bestaat. Het hoogteverschil en de variatie in bodem hebben invloed op de smaak en structuur van de wijn.

'Les vins noirs de Cahors' hebben ooit bestaan. De Cahors van nu hebben nog steeds veel kleur, maar wat structuur en smaak betreft zijn ze er flink op vooruitgegaan.
Vroeger werden de wijnen uit Cahors aangeduid als zwarte wijnen. Ten onrechte wordt er nu weleens gedacht dat die term op de kleur van de wijn slaat. Maar de vins noirs waren eigenlijk inferieure wijnen die hun ondoorzichtige donkerpaarse kleur te danken hadden aan langdurige verhitting van de schillen of de hele druif waardoor er veel kleurstof vrijkwam. Dit zwarte sap werd gebruikt om bleke wijnen kleur te geven. Toch is vin noir een soort handelsmerk geworden waarvan sommige producenten gebruik maken als ze een nieuwe naam bedenken of etiket ontwerpen.

Cahors wijnen zijn rood, diep donkerrood. De wijnen worden gemaakt van de auxerrois. Het gaat hier om de blauwe auxerrois, niet te verwarren met de witte druif die in Luxemburg en de Elzas voorkomt. In de Bordeaux wordt de blauwe auxerrois malbec genoemd waar hij bleke rode wijnen levert. Van de auxerrois worden in het net iets koelere klimaat van Cahors en op de kalk-zandbodems juist volle, tamelijk strakke wijnen gemaakt. Door toevoeging van merlot worden de wijnen wat ronder, sappiger en fruitiger gemaakt. Afhankelijk van de verhouding van de verwerkte druivensoorten, de ligging van de wijngaarden, het oogstjaar en de stijl van de wijnmaker komt de ene wijn wat forser en de andere wat ronder over.

12 eeuwen wijnervaring
In Cahors of beter Lot wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. De eerste aanwijzingen daarvoor  dateren uit de zevende eeuw. De stad Cahors lag heel gunstig aan een, in die tijd, bevaarbare rivier even ver (zo'n 200 kilometer) van zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. De Cahors heeft als wijnstreek veel tegenslagen gehad. Natuurrampen en handelsboycots door Bordeaux maakten de productie en verkoop van de wijnen vaak lastig. Toch heeft het gebied in het verre verleden grote bloei gekend; zo zou het de lievelingswijn van Tsaar Peter de Grote geweest zijn en had Cahors de voorkeur van vele pausen. Maar het succes verging en halverwege deze eeuw hadden de wijnen nauwelijks niveau. Met de komst van de coöperatie in Parnac in 1947 trad het herstel in. Tegenwoordig worden er in Cahors goede, karaktervolle wijnen gemaakt.

Bron: Genootschap voor de Vrienden van de Goede Wijn - maart 1998


Wijngebied Cahors  >>