De familie Catarratti

De telgen uit de familie Catarratti zijn goed voor bijna 45% van alle wijndruiven op SiciliŽ. De Catarratti's zijn een oud geslacht en hun oorsprong is hoogstwaarschijnlijk op het eiland SiciliŽ zelf te zoeken.

Nog niet zo lang geleden bepaalden de Catarratti's zo'n 75% van de totale Siciliaanse wijnproductie. De witte Catarratti (er is ook een rode versie, hetgeen overigens heel gewoon is bij oude druivenrassen) toont zich in een klassieke, en in ieder geval zeer uitgebreide, verscheidenheid.
Tot de belangrijkste behoren:

Catarratto comune: een robuuste druif met een hoge suikeropbouw gedurende de rijpingsfase; normaal varieert deze van 22-24%, maar het kan oplopen tot 28%
Catarratti lucido spargolo: een variant die een wat gavere huid heeft dan de 'comune' maar een wat geringere suikeropbouw heeft.
Catarratto lucido serrato: eveneens voorzien van een glanzende schil, gekenmerkt door een relatief geringe suikeropbouw en een gunstig zuurgehalte.
Catarratto extra lucido o lucidissimo:  gekenmerkt door een gave schil, minder suikeropbouw en een relatief hoge zuurgraad.

De 'Catarratto lucido serrato' is de meest voorkomende van de vier. Afhankelijk van de positie ten opzichte van de zon is zijn kleur groengeel tot goudgeel. In het algemeen beschikt deze druif over een zachtzure en saprijke smaak. Geheel volgens de volksaard is de Catarratto voor de Sicilianen dť wijn. Met zijn uitgesproken zoete smaak doet hij hen denken aan hun jeugd, terwijl de druif toch ook een typische kruidige smaak heeft. De wijze van wijnbereiding is van aanzienlijke invloed op het eindresultaat. Met name bij een gecontroleerde, koele gisting komen frisheid en fruitigheid sterker tot uitdrukking en in de gunstigste gevallen laat de wijn zelfs rijkdom en evenwicht zien.

Vaak wordt de Catarratto samen met verschillende andere druivenrassen gebruikt, zoals de Inzolia, Grillo of Trebbiano. Samen met de Grillo vormt de Catarratto de basis voor de beroemde Marsala wijnen.

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine - Najaar 1996


Webpagina: Alle druivensoorten - Catarratto  >>