Chablis en Bourgogne horen oorspronkelijk tot hetzelfde wijngebied. Tegenwoordig zit er een 'gat' van zo'n 100 kilometer tussen. De achtergrond daaraan is interessant. Aan het eind van de negentiende eeuw verwoestte de gevreesde druifluis (phylloxera) bijna alle wijngaarden in die streek. Met het aanplanten van nieuwe wijnstokken begon men echter bij de beste gronden in het gebied. Die lagen in de twee huidige, van elkaar gescheiden gebieden. Een strook van honderd kilometer bleef zodoende onbeplant.

Chablis: synoniem voor kwaliteitswijn
Van de vijf districten in Bourgogne is Chablis het meest noordelijk en geÔsoleerd gelegen. In feite ligt het dichter bij de champagnewijngaarden van Aube als de CŰte d'Or.
Door het klimaat (grote kans op vorst) is de wijnbouw in Chablis van oudsher een riskante onderneming. Moderne technieken hebben er echter voor gezorgd dat het areaal de afgelopen decennia is uitgebreid en de opbrengst aanmerkelijk is verhoogd. De naam Chablis staat voor de meeste wijn drinkers synoniem voor kwaliteit.
Er zijn vijf categorieŽn Chablis, met aan de top Chablis Grand Cru. Deze kwaliteitswijn is afkomstig uit een van de zeven wijngaarden op valleihellingen ten noorden en oosten van het gelijknamige stadje aan het riviertje Serein.

Premier Cru
De Premier Cru-wijnen zijn iets minder rond en afkomstig van circa 600 hectare die over ruim dertig wijngaarden zijn verdeeld. Bij decreet van 2 januari 1967 mochten deze gronden de classificatie Chablis Premier Cru gaan dragen. Enkele van deze wijnen zijn ook in Nederland bekend. Van de rechter oever van de Serein komen Fourchaume, Montee de Tonnere, Mont de Milieu, l'Homme Mort. Van de linkeroever komen Vaillons, CŰte de Lechet, Beauroy, Montmains.

Misbruikt
De druifsoort voor Chablis is de chardonnay, in deze regio Beaunnois genaamd.
Voor classificatie moeten de wijnstokken geplant worden in Kimmeridge klei. Deze kleisoort komt ook voor in Engeland en de Jura en bevat extreem veel kalk. Chablis is ook ongetwijfeld de meest misbruikte wijnnaam ter wereld. Vooral in Noord-Amerika, CaliforniŽ, Canada, AustraliŽ en Zuid-Amerika heeft Chablis een goede naam. Zo goed, dat veel van de wijnen, gemaakt van de chardonnay-druif, worden verkocht onder de naam Chablis.

Bron: Hanoscourant 13 - mei 1996


Wijngebied Chablis  >>