Parador, de trots van Bodegas Julian Chivite
Bodegas Julian Chivite staat bekend als de beste bodega van Navarra. In dit eeuwenoude familiebedrijf worden veel verschillende wijnen gemaakt die allemaal karakteristiek zijn voor de streek. In deze Parador proef je Spanje.
Julian Chivite is de oudste bodega in Navarra. Sinds de oprichting in 1647 wordt het bedrijf ononderbroken door de familie geleid. De Chivites bezitten 340 hectare wijngaard waar zowel autochtone als allochtone druivenrassen groeien. Bij deze bodega worden traditie en nieuwe technologieën op een zorgvuldige manier geïntegreerd met als doel goede wijnen met het kenmerkende karakter van Navarra te maken.
Vruchtbaar Navarra
Van Navarra wordt wel gezegd dat het Spanje in het klein is. Door z'n langgerekte vorm en ligging heeft de streek drie verschillende klimaatzones en landschappen, die min of meer representatief zijn voor het hele land. Het noorden, grenzend aan de Pyreneeën, is relatief koud en vochtig. Het midden heeft een mild klimaat en een lieflijk, glooiend landschap. In het zuiden wordt het droger en warmer. Navarra is een gebied waar veel gewassen het goed doen. De lekkerste asperges, de beste bonen, de mooiste paprika's, paddenstoelen en artisjokken, allerlei soorten fruit, mals lamsvlees: noem het en Navarra kan het leveren. Ook de druiven doen het goed in deze vruchtbare streek.
Liefde voor de streek
Carlos, Fernando en Mercedes Chivite, de huidige directie van Bodegas Julian Chivite, zijn trots op hun streek en de wijnen die er vandaan komen. Uiteraard volgen ze de wereldwijde smaakontwikkelingen, maar zij streven naar het behoud van het typisch Spaanse in hun wijnen. Samen met nog vier bodega's heeft Chivite The Foundation for the Wine Culture opgericht. Het instituut heeft als doel de consument te informeren over de culturele waarde en het kenmerkende van Spaanse wijnen in het algemeen en van wijnen uit een bepaalde streek in het bijzonder.
Op en top Spaans
In deze Parador-wijnen proef je de missie van Bodegas Julian Chivite. Typerend voor Navarra is de combinatie van fruit en hout. De wijnen zijn zacht en volledig op dronk als ze op de markt komen. De crianza, gemaakt van tempranillo, garnacha en cabernet sauvignon, heeft een jaar op vaten van Frans en Amerikaans eikenhout gelegen. Het is een fluweelzachte wijn met naast de fruitige aroma's het zwoele, vanille-achtige van de houtlagering. De reserva heeft tempranillo en cabernet sauvignon als basis. Ook deze wijn heeft twaalf maanden hout gehad, maar in dit geval is er gedeeltelijk gebruik gemaakt van nieuwe vaten. Hierdoor zijn de kruidige en vanille-achtige aroma's van het hout duidelijker aanwezig. Voordat de reserva de kelder mocht verlaten, heeft hij eerst drie jaar op fles moeten rijpen en rusten. Het resultaat is een ronde, rijpe, volle, complexe wijn die nu gedronken kan worden, maar ook gerust nog even kan blijven liggen.
Bron: Vrienden van de Goede Wijn | maart 2001
|