Decanteren, hoe en waarom
Over het decanteren van wijn wordt vaak geheimzinnig gedaan. Het overschenken van wijn in een karaf of een andere fles komt op velen overdreven en snobistisch over. Toch kan decanteren bij sommige wijnen wel degelijk zinvol zijn. Met name bij oudere rode wijnen kan zich op de bodem of binnenrand van de fles een residu, ook wel depot genoemd, afzetten. Dit depot maakt de wijn troebel en geeft een bitter smaak. Dan verdient het aanbeveling om de wijn te decanteren. Decanteren heeft echter ook nog een andere functie. Bij het overschenken in een karaf komt de wijn in contact met lucht (dus zuurstof) en zal daardoor zich gaan ontplooien. Een wijn die zijn geur en smaak nog niet helemaal prijsgeeft kan door het decanteren dus een volheid en drinkplezier winnen.

Hanteren bij het decanteren
Bij het decanteren dient men zeer zorgvuldig te werk te gaan. Heeft de fles veel depot, dan is het raadzaam om de fles een of meer dagen rechtop te zetten. Het depot kan zich zo op de bodem van de fles verzamelen. De karaf die men voor het decanteren gebruikt dient schoon en geurloos te zijn. Vaak staat een karaf lange tijd in een muffe kast en neemt allerlei geurtjes op die de geur en de smaak van de wijn beïnvloeden. De karaf moet voor het decanteren dus goed gereinigd worden. Vervolgens begint men de wijn langzaam en rustig in de karaf over te schenken. Het best gaat dit wanneer fles en karaf in licht schuine positie tegenover elkaar worden gehouden. Om precies te kunnen zien wanneer het depot de flessenhals bereikt, is een heldere lichtbron op de achtergrond handig. Van oudsher wordt hierbij een kaars gebruikt. Probeer niet het onderste uit de kan (de fles dus) te krijgen, want het gaat erom zoveel mogelijk zuivere wijn te schenken.

Decanteren bij port, een verhaal apart
De meeste ports ontwikkelen tijdens hun rijping op fles geen depot en behoeven dus niet gedecanteerd te worden. Er is echter één uitzondering, Vintage port. Vintage port geldt als de edelste port in de portfamilie. Omdat hij vlak na de gisting en een korte rijping in houten vaten wordt gebotteld, ontwikkelt deze port na verloop van jaren een forse hoeveelheid depot. Oude Vintage port moet dus altijd gedecanteerd worden. Andere oude portsoorten. zoals Late Bottled Vintage en Colheita, rijpen jarenlang op vat en laten daar hun depot achter. Deze ports komen dus helder en schoon in de fles en behoeven dus niet gedecanteerd te worden.

Bron: EuroSlijter Magazine - Winter 1998


Terug Info-pagina: Artikelen over wijn