Het etiket - paspoort van de wijn
Het Duitse wijnetiket is waarschijnlijk het informatiefste ter wereld. Door het etiket goed te lezen komt de consument al zeer veel over smaak en karakter van de wijn aan de weet.
Aan de hand van een fictief voorbeeld zie je wat het etiket zo allemaal vermeldt.

|
1. herkomstgebied
2. oogstjaar
3. plaats- en wijngaardsnaam
4. druivenras
5. smaakrichting
6. kwaliteitsniveau
7. officieel controlenummer
8. wijnmaker/bottelaar
|
Ook moet het alcoholgehalte (tot op 0,5% nauwkeurig) vermeld worden, evenals het land van herkomst.
De aanduiding 'Erzeugerabfüllung' betekent dat degene die de wijn gemaakt heeft ook de bottelaar is.
Door middel van speciale zegels wordt aangegeven of de wijn op regionale dan wel landelijke concoursen een onderscheiding heeft ontvangen. Regionale onderscheidingen zijn er in brons, zilver en goud. De hoogste nationale onderscheiding is 'Grosser Preis'.
Bron: 't Gilde Wijnhuis Magazine - Winter 1992
|