Etiketten, wat vertellen ze?


Wijnen hebben een veelzeggend etiket. Hoe exclusiever de wijn, hoe gedetailleerder het adres. Op het hieronder afgebeelde etiket staat te lezen dat het gaat om een wijn waar Unidor de verantwoordelijkheid voor neemt. Unidor is een vereniging van wijnboeren in Saint-Laurent-des-Vignes in de Franse Dordogne.  


  1. Oogstjaar 

  2. Naam van de wijn  

  3. Gecontroleerd en officieel goedgekeurd  

  4. Land van herkomst  

  5. Vereniging van wijnproducenten

  6. Plaats van vestiging van Unidor

  7. Franse provincie


Etiketten zijn bedoeld om te verleiden, maar ze moeten ook informeren. Er is zelfs in wetten vastgelegd wat er wel en niet op een etiket mag en moet staan. Hieronder worden 2 etiketten besproken. Bij de ene wijn is de druif het belangrijkst, bij de andere het gebied.

Châteauwijn uit een specifiek gebied: bij wijnen met als belangrijkste kenmerk de gebiedsnaam bepaalt vooral het gebied de stijl van het etiket. De rol van de druif is minder belangrijk.

  1. Land of streek van herkomst

  2. Kwaliteitsaanduiding en gebiedsnaam  

  3. Naam van het wijnhuis (veelal beginnend met bijvoorbeeld Château, Domaine)

  4. Oogstjaar  

  5. Bottelinformatie  

  6. Alcoholpercentage

Cépagewijn: een wijn gemaakt van één enkele druivenvariëteit. Bij cépagewijn bepaalt vooral de druif de stijl van het etiket. Dit soort wijn wordt veel in de nieuwe wijnlanden gemaakt. De etiketten zijn vaak erg overzichtelijk, doordat de meeste informatie is te vinden op het andere etiket, op de rug van de fles.

  1. Serienaam 

  2. Druivenvariëteit (en)  

  3. Oogstjaar (Let op: het zuidelijk halfrond loopt een halfjaar voor, daar wordt al in februari en maart geoogst)  

  4. Wijngebied  

  5. Wijnhuis/merknaam  

  6. Alcoholpercentage


 

  1. Naam van het Kasteel 

  2. Gecontroleerde benaming

  3. Naam en adres van de eigenaar  

  4. Inhoud van de fles  

  5. Aantal graden in % alcohol

  6. Wijn uit Frankrijk

  7. Plaats van botteling

  8. Jaartal (jaar van de oogst)


Betekenis van de afkortingen op het etiket


AC/AOC: appellation contrôllée of appellation d'origine contrôllée d.w.z. gecontroleerde (herkomst) benaming. Wijnen die recht hebben op een "appellation contrôllée" dragen, moeten afkomstig zijn van:
- een nauwkeurig afgebakend gebied met benaming,
- één of meerdere erkende wijnstokken.
Deze twee punten zijn vastgesteld in een aparte wet voor elke benaming en worden strikt gecontroleerd.
VDQS: vin délimité de qualité supérieure (wijn uit een afgebakend gebied van zeer hoge kwaliteit). Deze wijnen beantwoorden, net als wijnen met appellation contrôllée, aan wettelijk vastgestelde normen en moeten het VDQS-label dragen.
VDP: vin de pays. Ook de streekwijnen beantwoorden aan productienormen (wijnstok en streek).

 MO:

mise d'origine (ter plaatse gebotteld). De wijn wordt gebotteld op het domein waar de druiven geoogst en bereid werden.

 MDC:

mise au château (op het kasteel gebotteld). De botteling moet op het kasteel gebeuren.

MRP: mise dans la région de production. Gebotteld in de streek van productie.
BO: de wijn werd gebotteld in België.  
BI: de wijn werd in flessen ingevoerd uit een land dat niet tot de EEG behoort.

Voor 'Historie wijnetiket' > klik hier   |   Voor 'Het wijnetiket van de toekomst' > klik hier