Etiketten, wat vertellen ze?


Wijnen hebben een veelzeggend etiket. Hoe exclusiever de wijn, hoe gedetailleerder het adres. Op het hieronder afgebeelde etiket staat te lezen dat het gaat om een wijn waar Unidor de verantwoordelijkheid voor neemt. Unidor is een vereniging van wijnboeren in Saint-Laurent-des-Vignes in de Franse Dordogne.  

 

 

 1. Oogstjaar 

 2. Naam van de wijn  

 3. Gecontroleerd en officieel goedgekeurd  

 4. Land van herkomst  

 5. Vereniging van wijnproducenten

 6. Plaats van vestiging van Unidor

 7. Franse provincie


Etiketten zijn bedoeld om te verleiden, maar ze moeten ook informeren. Er is zelfs in wetten vastgelegd wat er wel en niet op een etiket mag en moet staan. Hieronder worden 2 etiketten besproken. Bij de ene wijn is de druif het belangrijkst, bij de andere het gebied.


Châteauwijn uit een specifiek gebied: bij wijnen met als belangrijkste kenmerk de gebiedsnaam bepaalt vooral het gebied de stijl van het etiket. De rol van de druif is minder belangrijk.

 1. Land of streek van herkomst

 2. Kwaliteitsaanduiding en gebiedsnaam  

 3. Naam van het wijnhuis (veelal beginnend met bijvoorbeeld Château, Domaine)

 4. Oogstjaar  

 5. Bottelinformatie  

 6. Alcoholpercentage

 

Cépagewijn: een wijn gemaakt van één enkele druivenvariëteit. Bij cépagewijn bepaalt vooral de druif de stijl van het etiket. Dit soort wijn wordt veel in de nieuwe wijnlanden gemaakt. De etiketten zijn vaak erg overzichtelijk, doordat de meeste informatie is te vinden op het andere etiket, op de rug van de fles.

 1. Serienaam 

 2. Druivenvariëteit (en)  

 3. Oogstjaar (Let op: het zuidelijk halfrond loopt een halfjaar voor, daar wordt al in februari en maart geoogst)  

 4. Wijngebied  

 5. Wijnhuis/merknaam  

 6. Alcoholpercentage