Een glaasje van eigen bodem
Vanaf de Romeinse tijd tot aan de tijd van Napoleon werd in ons land succesvol wijn verbouwd. De kleine ijstijd en een hardnekkige luizenplaag deden de productie echter de das om en een paar eeuwen lang kwam er geen druppel wijn van Nederlandse bodem. Maar sinds de jaren '70 is de productie langzaamaan weer begonnen. Eerst alleen in Limburg en later ook in veel andere provincies. Momenteel mogen we trots zijn op zo'n 200 wijngaarden die ons van wel 800.000 liter wijn per jaar kunnen voorzien.
Succesvolle druivensoorten
Het klimaat in ons contreien is niet ideaal te noemen. Kou en vocht zijn precies de dingen waar veel druivensoorten niet van houden. Maar door het kruisen van druivenrassen lukt het nu toch om ook hier mooie wijnen te produceren.
Er worden klassieke rassen verbouwd, zoals de Pinot Gris en Chardonnay. Maar omdat wijnboeren hier tegen strenge regels aanlopen rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen, worden er veel nieuwe, schimmeltolerante rassen gebruikt. Zoals de Regent, Pinotin, Cabertin, Riesel en Johanniter.
Proost met biologische wijn
Ondanks dat we een klein wijnland zijn, is juist hier de biologische wijn in opkomst. Dat is goed nieuws voor de natuur én voor de fijnproever. Want er zijn al Nederlandse biologische wijnen die internationale prijzen hebben gewonnen. Wijngaard Wageningse Berg is de eerste Nederlandse volledig biologische wijngaard. De wijnen die hier vandaan komen zijn zelfs zo heerlijk dat er enkele bekroond zijn tijdens het AWC Vienna (Oostenrijkse wijncompetitie in Wenen).
Bron: maandblad Zin - juli 2013
|