Nieuwe wijn van Top-wijnhuis uit de Elzas - Tekst: Carla van Vliet
De vraag naar betaalbare kwaliteitswijnen en het overvloedige, kwalitatief zeer goede oogstjaar 1992 zijn voor wijnhuis HUGEL & FILS te Riquewihr aanleiding geweest een nieuwe wijn op de markt te brengen: GENTIL.
Een wijn die vriendelijk is voor de tong én de portemonnee, zo typeert initiatiefnemer Etienne Hugel de jongste aanwinst in het voortreffelijke assortiment van dit toonaangevende, inmiddels 355 jaar oude, familiebedrijf. Oorspronkelijk alleen bestemd voor de Amerikaanse en Engelse markten (waar de wijn een enorme vlucht heeft genomen), maar vanwege zijn geschiktheid voor de Nederlandse markt is GENTIL "HUGEL" sinds het voorjaar van 1994 ook beschikbaar voor de Nederlandse horeca.

Rijke historie
In vroeger dagen werd in de Elzas alleen onderscheid gemaakt tussen wijnen van gewone en van edele druivensoorten. Men maakte toen ook vrijwel uitsluitend mengwijnen. Met de naam GENTIL doet Hugel de rijke historie van de Elzaswijnen en die van het wijnbouwersgeslacht Hugel herleven. GENTIL was namelijk ooit een vooraanstaande mengwijn, veelal gemaakt uit alleen edele druivensoorten. Bij de maaltijd dronk men deze wijn als voorlaatste en op één na beste wijn (Tokay - tegenwoordig op voorschrift van Brussel 'Pinot Gris' genoemd - was destijds meestal de laatste en beste wijn).
Zo wordt op het Menu ter gelegenheid van het huwelijk in 1921 van de heer en mevrouw Jean Hugel, ouders en grootouders van de huidige 11e en 12e generatie, onder meer de GENTIL SPOREN vermeld (de fameuze Sporen-wijngaard aan de zuid-oostkant van Riquewihr behoort grotendeels toe aan de familie Hugel).
Met het produceren van wijnen van één enkel druiventype begon men in de Elzas pas omstreeks het begin van deze eeuw. Vandaag de dag wordt het overgrote deel van de Elzaswijnen van één druivensoort gemaakt en daar bovendien naar genoemd. Als mengwijn is er de Edelzwicker, die volgens de wet uit ten minste twee betere druivensoorten moet bestaan. Afhankelijk van het aandeel edele druiven in deze wijn (en het komt nogal eens voor dat dat slechts 'een drupje' is) kan de kwaliteit ervan van producent tot producent sterk variëren.

Super-Edelzwicker
Zoals bij Edelzwickers gebruikelijk is, heeft GENTIL "HUGEL" als basis de Sylvaner-druif. Een eerlijke, pretentieloze soort die op de gunstige Elzas-bodem wel een krachtige, volle wijn kan geven, maar in z'n eentje nogal neutraal is. Meer dan 50% van de GENTIL "HUGEL" bestaat echter uit edele druivensoorten: Gewürztraminer en Muscat dragen kruidigheid en fruitigheid aan de wijn bij, Pinot Gris geeft ronding en de aristocratische Riesling geeft elegantie en verfijning. En daarmee heeft Etienne Hugel, in feite, een super-Edelzwicker gemaakt met meer structuur, body en finesse dan de doorsnee Edelzwicker.
De wijn is fris, beschaafd geurig, zeer toegankelijk, aangenaam droog, harmonieus en soepel; past zich met zijn gulle en stevige karakter (12,5% alcohol) uitstekend aan bij talloze gerechten van zowel delicate asperges tot en met kruidige gerechten uit de Aziatische keuken, maar is evenzeer een smakelijk en verfrissend aperitief; kortom, de betere huiswijn bij uitstek. En omdat GENTIL "HUGEL" uiteraard aan dezelfde strenge kwaliteitsnormen moet voldoen als alle andere Hugel-wijnen, is het een wijn waarvan je als consument altijd zeker kunt zijn.

Bron: Ambiance, Het Beneluxmagazine over Gastronomie, Wijn & Toerisme - mei 1994


 

Hugel et Fils - Riquewihr  >>