La Clape, elegante wijn uit de Languedoc
Bijna een derde van alle Franse wijngaarden ligt in de Languedoc. De beste wijnen komen van de heuvels.
In het zuiden van Frankrijk ligt de Languedoc, een enorm gebied waar heel veel wijn wordt geproduceerd. In het verleden ging hier de kwantiteit boven de kwaliteit. Niet voor niets werd deze streek 'de wijnschuur' van Frankrijk genoemd. Inmiddels is er het een en ander veranderd. Meer en meer worden er kwaliteitswijnen geproduceerd; La Clape van Château Pech-Céleyran is daar één van (pech betekent heuvel). Het prachtige kasteel, dat ooit eigendom was van de grootvader van de kunstschilder Henri Toulouse-Lautrec, ligt in de heuvels van het Massif de la Clape. Het landschap is ruig en stenig. Er wil weinig groeien, behalve de wijndruif; die doet het er uitstekend. In La Clape worden rode wijnen gemaakt die krachtig en vol smaken maar tegelijkertijd ook heel soepel en elegant zijn. De wijn is zacht genoeg om zo te drinken en past heel goed bij gerechten waarin lamsvlees, tomaat, knoflook en tijm zijn verwerkt.

Volop wijnfeesten in de zomermaanden
Vanaf midden juli tot in het begin van november zijn er wijnfeesten en -beurzen in de Languedoc. Het gaat dan om de wijnen maar ook andere regionale specialiteiten komen tijdens die feesten op tafel.

Cassoulet du Languedoc
Eén van de specialiteiten van de Languedoc is de cassoulet, een schotel met bonen en vlees. Sinds jaar en dag wordt er tussen de steden Toulouse, Carcassonne en Castelnaudary gediscussieerd waar het oorspronkelijke en het beste recept vandaan komt. In een cassoulet uit Toulouse mag het ganzenvlees niet ontbreken. Lamsvlees is een onmisbaar ingrediënt in die uit Carcassonne en in Castelnaudary mag de schotel pas cassoulet heten als er varkensvlees is gebruikt. Om iedereen te vriend te blijven, noemen vele restaurants de schotel 'Cassoulet de Languedoc'.

Bron: AllerHande 1998


  Wijngebied La Clape  >>