Een nieuwe wijnwereld in de Languedoc

Le Nouveau Monde en Languedoc. Hiermee geven wijnmakers aan dat er ook in het traditionele Frankrijk een nieuwe wijnwereld bestaat, en wel in de Languedoc. Dit wil niet zeggen dat er alleen maar wijnen in een nieuwe-wereldstijl worden gemaakt. Integendeel. Maar om vrijuit te experimenteren en te vernieuwen is wel vanuit niet-traditionele wijngebieden als Australië en Californië overgenomen.

Er gebeurt heel veel in de Languedoc. Wat lange tijd het gebied van oninteressante lobberwijntjes was, is nu de rijzende ster van Frankrijk. De ene wijnboer na de andere gooit het roer om en kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In de Languedoc is een nieuwe generatie wijnmakers aan het werk die er alles aan doen om tot een beter product te komen. Velen deden ervaring op in niet-traditionele wijnlanden als Californië, Chili en Australië en combineren in hun Languedoc het beste van de oude en de nieuwe wereld.

Streekjuwelen
De ontwikkelingen volgen elkaar hier in rap tempo op. Aan de ene kant zijn er de vins de pays: wijnen gemaakt van één of meer druivenrassen in een stijl die wereldwijd herkend en gewaardeerd wordt. Dit zijn de soepele, ronde, vrolijke kwaliteitswijnen waarin druiven vanuit de hele Languedoc verwerkt mogen worden. Aan de andere kant zijn er de 'appellations': terroirwijnen met de specifieke kenmerken van een bepaald gebied.

Terroirwijnen

Corbières: grofweg gesteld ligt de bergachtige, hier en daar ruige, Corbières in de driehoek Carcassonne, Narbonne en Perpignan. De grond is er arm en het regent weinig. Eigenlijk is de wijndruif het enige gewas dat hier, onder deze omstandigheden, goed gedijt. Geen wonder dus dat zowel hellingen als valleien met wijnstokken zijn beplant. In de Corbières vechten vooral de jonge wijnmakers en -maaksters, voor kwaliteit en een eigen streekstijl. Met elkaar werken ze eraan om Corbières als gebied letterlijk op de kaart te krijgen.
Minervois: de Minervois wordt in vergelijking met de Corbières als een gebied van de elegantere en soepelere wijn gezien. Heerlijk om zo te drinken en heel geschikt bij geroosterde steaks of belegen kaas.
Cabardès: ten westen van de Minervois ligt Cabardès, een nieuwe appellation. Naast de traditionele druivenrassen als carignan, grenache, cinsault en mourvèdre mag hier ook met merlot en cabernet sauvignon worden gewerkt.
Saint-Chinian: wat noordelijker dan de Minervois ligt het gebied Saint-Chinian met als centrum het gelijknamige stadje. Traditioneel zijn de wijnen uit dit gebied diep donkerrood. Het zijn aardse, beetje boerse wijnen met body die zich bij veel vleesgerechten thuis voelt.
La Clape: aan de noordoost kant van de Corbières, hoog op de heuvels en pal aan de kust ligt La Clape. Dit Frankrijks kleinste wijngebied valt onder de AOC Coteaux du Languedoc. De druiven groeien op heuvels van kalksteen. De wijnen uit dit bijzonder gelegen gebied zijn doorgaans krachtig.

Bron: Genootschap voor de Vrienden van de Goede Wijn - Februari 2000


Prachtig rood én wit in opkomst
Er gebeurt veel in de Languedoc. Wat lange tijd het gebied van oninteressante slobberwijntjes was, is nu de rijzende ster van Frankrijk. De ene wijnboer na de andere gooit het roer om en kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een revolutionaire ontwikkeling met verrukkelijke resultaten.
Sommige wijngaarden in het diepe zuiden van Frankrijk dateren uit de Romeinse tijd. Hier wordt al eeuwen wijn gemaakt. Lange tijd was die wijn uitsluitend voor eigen gebruik. Later, in de tweede helft van deze eeuw, kreeg de Languedoc de naam 'wijnschuur' van Frankrijk': een gebied waar gigantisch veel goedkope wijn in een eenvoudige, vaak nietszeggende stijl werd geproduceerd. Die tijd lijkt voor veel wijnboeren voorgoed voorbij. Nog steeds komt er uit de Languedoc een enorme plas slobberwijn, maar het aantal interessante wijnen neemt met de dag toe. In de Languedoc is een nieuwe generatie wijnmakers aan het werk die er alles aan doet om tot een beter product te komen. Velen deden ervaring op in niet-traditionele wijnlanden als Californië, Chili en Australië en combineren in de Languedoc het beste van de oude en de nieuwe wereld.Eigenzinnig karakter
De ontwikkelingen volgen elkaar hier in rap tempo op. Aan de ene kant zijn er de vins de pays: wijnen gemaakt van een of meer druivenrassen in een stijl die wereldwijd herkend en gewaardeerd wordt. Dit zijn de soepele, ronde, kwaliteitswijnen waarin druiven vanuit de hele Languedoc verwerkt mogen worden. Aan de andere kant zijn er de appellations: wijnen met de specifieke kenmerken van een bepaald gebied (terroir noemen de Fransen dat).

Witte wijn uit de Languedoc
De Languedoc was het gebied van de rode wijnen. In de streek zelf wordt 's zomers volop goed gekoelde rosé gedronken: verrukkelijk bij de kruidige keuken. Lekkere witte wijn werd nauwelijks gemaakt, maar ook dat is verleden tijd. Dankzij nieuwe vinificatietechnieken en blends van druivenrassen weten de wijnmakers nu het accent te leggen op de frisse aroma's met behoud van de typische terroirtonen die de witte wijnen uit deze streek een eigen gezicht geven.

Bron: A.H AllerHande  - Oktober 1999


Wijngebieden Languedoc  >>