Lirac, een cru uit de Rhône
Minder dan twintig kilometer ten noorden van de prachtige stad Avignon ligt Lirac. Als plaats zal Lirac minder indruk wekken dan het voormalig pausenverblijf, maar de wijnen die hier gemaakt worden verdienen alle aandacht. Lirac is één van de zogenaamde cru's uit de Côtes du Rhône. Cru is de Franse aanduiding voor een wijngaard of een gebied waar wijnen van goede of zelfs uitstekende kwaliteit vandaan komen. De herkomst van een cru moet nauwkeurig aangegeven kunnen worden. Niet alleen wijnen uit Lirac zelf, maar ook die uit de omringende plaatsen, Saint-Laurent-des-Arbres, Roquemaure en Saint-Geniès-de-Comolas, mogen Lirac op hun etiket vermelden.
Discussie in Lirac
Lirac is omgeven door heuvels. De wijnstokken zijn vooral op terrassen aangeplant. De bodem bestaat uit rolkeien, löss, zand en kalksteen. De rode wijnen die er vandaan komen, kunnen gespierd en weelderig zijn, maar worden vooral gekenmerkt door hun frisse, rijpe fruit. Natuurlijk heeft elke wijnmaker, ook in Lirac, z'n eigen stijl. Dat eigen accent komt onder andere tot uiting in z'n blend. Een Lirac moet bijvoorbeeld voor 40 procent van de grenache-druif gemaakt zijn, maar sommige wijnmakers kiezen ervoor om 60 procent te gebruiken. Het resultaat zal dan extra fruitig zijn, want veel fruitige aroma's is één van de eigenschappen van de grenache. Vooral het wel of niet laten rijpen op houten vaten is een eindeloze discussie in Lirac. Sommige producenten vinden dat de wijn er steviger en completer van wordt. De tegenstanders willen ook stevige wijnen, maar noemen het frisse fruit het kenmerkende van Lirac. Door (langdurige) houtrijping krijgt de wijn extra aroma's die de fijne, subtiele geur en smaak van de typische Lirac-terroir overheersen. Daarom kiezen zij voor lagering in beton. De producenten in Lirac zijn er nog niet helemaal uit.
Bron: Vrienden van de Goede Wijn - september 1998
|