1.

De witte droge wijnen worden op traditionele wijze gevinifieerd. Het persen van de druiven gevolgd door gisting in kuipen met controle van de temperaturen. Bij de Muscadet wordt de specifieke "Sur Lie" methode gebruikt (letterlijk 'op droesem'). Dit betekent dat de wijn tot het moment van botteling op het bezinksel heeft gelegen dat tijdens de gisting is ontstaan. De wijn is hierdoor net iets frisser en heeft een lichte pareling.

2.

De witte Loire wijnen rijpen in het algemeen in gistkuipen en daarna in flessen. De lengte daarvan verschilt van appellation tot appellation en hangt af van het type wijn.

3.

De witte zoete wijnen zijn allemaal gemaakt van de Chenin-druif. De gisting die op lage temperatuur gebeurd is veel langer dan die van de droge witte wijnen, soms meer dan een maand! De verzorging in gist kuipen of soms in fusten neemt ook meer tijd in beslag.

4.

De witte mousserend wijnen worden gevinifieerd volgens de 'methode traditionelle'. Na de Champagne is de Loire het belangrijkste productiegebied van mousserende wijnen. Deze wijnen, gemaakt van verschillende druivenrassen rijpen op fles waar een tweede gisting plaatsvindt.

De rode wijnen worden in gist-kuipen verzorgd en met controle van de temperaturen gevinifieerd. De melkzuurgisting wordt systematisch gebruikt om de rode Loire-wijnen extra souplesse te geven. Wat de appellations Touraine en Anjou-Gamay betreft wordt er meestal gekozen voor een koolzuurgisting in gesloten kuipen. Deze methode laat het fruit in de wijn beter tot zijn recht komen.

De rosé-wijnen. Naast de witte en de rode wijnen heeft de Loire ook de 'derde kleur', de Rosé. Deze wijnen die in Nederland weer in de belangstelling zijn, verkrijgen hun kleur door een kort contact tussen de schillen van de gekneusde blauwe druiven, met het blanke sap.


Wijngebieden van de Loire  >>