Wijneiland Malta
Het eiland Malta bevindt zich midden in de Middellandse Zee, bijna 100 km ten zuiden van Sicilië en zo 'n 300 km boven de kust van Noord-Afrika.
Malta is het hoofdeiland van een groep van drie, de andere twee zijn Gozo en Comino. Het gezamenlijke oppervlak bedraagt 316 vierkante km, waarvan Malta er 246 voor zijn rekening neemt.

Bescheiden wijnproducent
Het klimaat op Malta is doorgaans warm en zonnig, regenval blijft beperkt tot een korte periode in het voorjaar en is zelden of nooit meer dan 600 mm per jaar.
De warmste periode is van half juli tot half september, waarbij wind van zee gelukkig voor een aangename verkoeling zorgt. De gemiddelde zomertemperatuur (mei - oktober) bedraagt 23°C. Opmerkelijk is dat Malta nauwelijks bergen en rivieren kent. Het wijnbouwoppervlak van Malta bedraagt zo'n 1000 hectare en concentreert zich voornamelijk aan de zuidkust. Behalve een aanzienlijke lokale consumptie vinden van oudsher ook veel wijnen hun weg naar Engeland, met name zoete Muskaatwijn.
De druiventeelt van Malta richt zich voor een belangrijk deel op de productie van tafeldruiven. In totaal produceert Malta jaarlijks circa 30.000 hectoliter wijn. De wijngaarden op Malta zijn doorgaans vrij klein en variëren in grootte van 0,1 ha tot soms 20 ha. In de meeste gevallen is wijnbouw niet het hoofdberoep van de boer. Daarvoor zouden de inkomsten veel te gering zijn.

Inheemse en uitheemse druivensoorten
De belangrijkste twee lokale druivensoorten zijn de Gellewza en de Ghirgentina. Van de Gellewza maakt men soepele, prettig drinkbare rode wijn en uitstekende fruitige rosé's die over een verfijnd aroma beschikken. De Ghirgentina staat aan de basis van een karaktervolle, harmonieuze droge witte wijn, die vaak 'Italiaans' overkomt. Beide druivensoorten worden eind augustus geoogst. Daarnaast komen op Malta ook, geïmporteerde, Italiaanse druivensoorten voor. Nieuwe druivensoorten, met name ook uit Frankrijk, winnen echter steeds meer terrein. De wijnen van Malta kunnen globaal in drie categorieën onderverdeeld worden:

1 - wijnen gemaakt van inheemse druivensoorten

2 - wijnen van Italiaanse soorten
3 - wijnen die het resultaat zijn van een blend van beide

Omdat de wijnbedrijven op Malta veel meer druiven nodig hebben dan het eiland zelf kan produceren, worden vanuit het buitenland druiven ingevoerd. Het gaat dan meestal om bekende Franse en Italiaanse soorten als Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio en Blanco, Sauvignon Blanc, Moscato en Trebbiano. Het overgrote deel van de wijnproductie op het eiland vindt plaats in slechts een paar grote bedrijven. Zij hebben de nodige vakkennis en deskundigheid in huis en maken gebruik van moderne, vaak computergestuurde, apparatuur. De afgelopen jaren is de wijnbouw van Malta in een interessante stroomversnelling geraakt. Op internationale concoursen in Engeland en Frankrijk behoorden enkele wijnen tot de prijswinnaars.

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine - Najaar 1996


Wijngebied Sicilië  >>