Margaux door Ivan Nimmegeers

De glooiende wijngaarden van de appellation Margaux, op ongeveer 25 km ten noorden van Bordeaux, strekken zich zoals bepaald in het decreet van 10 augustus 1954 uit over de gemeenten Arsac, Labarde, Cantenac, Margaux en Soussans.
De 1264 hectare, hoofdzakelijk op kiezel- en grindhoudende gronden met enkele kalk-, mergel- en zandbanken, die de appellation Margaux omvatten, zijn verdeeld onder negenenzeventig exploitanten, waarvan er vijfenzestig op het domein bottelen.

Het rendement van de Bordelaise aanplant, gedomineerd door Cabernet Sauvignon en met weinig verschillen tussen de wijndomeinen, is beperkt tot 40 hectoliter.
Goed beschermd tegen de oceaanwinden door brede dennenbossen, profiteert dit gebied van het estuarium om het klimaat te verzachten. De Margaux-wijnen zijn doorgaans soepel, rond, toeschietelijk en delicaat met een indringend boeket en veel finesse. Bovendien rijpen ze goed.
Geserveerd tussen 15 en 19 graden C begeleiden de Margaux uitstekend entrecôte, gevogelte, wild, hazen en konijnen.

Aanplant
De wijnen afkomstig van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec en Petit Verdot hebben recht op de appellation Margaux Contrôllée.
Enkel door het percentage Merlot en de aanwezigheid van Petit Verdot verschilt de aanplant van de wijndomeinen. De wijnstok Carmenère is bijna volledig verdwenen.
De kleine cylindrische trossen met de middelgrote, laatrijpende zwartblauwe Cabernet Sauvignon-druiven leveren gesloten donkere wijnen, rijk aan tannine en met een matig
alcoholgehalte. Streng en hard in zijn jeugd, krijgt deze forse wijn belegen corps en soepelheid met een zeer fijn delicaat boeket. Gemengd met zachtere duivenvariëteiten (Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot) wint deze voor oïdium gevoelige druif aan finesse en evenwicht.
De voor meeldauwvatbare Cabernet Franc, groter en productiever dan de Cabernet Sauvignon produceert minder looiige en gekleurde wijnen.
De zachtere Cabernet Franc met zijn dunnere huid rijpt goed en bezit eigen aromatische elementen (framboos, kruisbes, viooltje, zoethout, zwarte bes).
De wijnen van de zeer talrijke kleine donkere bessen van de vroegrijpe Merlot zijn soepel en fluwelig, vlezig en rond. Door zijn fluwelige zachtheid met zijn lage zuurgraad maakt hij de Cabernetwijn toegankelijker. De aroma's van de vlugger rijpende Merlotwijn evolueren van fruit, zwarte bes en blauwe pruimen naar een dierlijk boeket met tonen van leer.
De vroegrijpende kleine tot middelgrote Malbecdruiven leveren diepgekleurde zachte fijne mondvullende wijnen, rijk aan finesse en tannine, die vlug ouderen.
De voor coulure gevoelige Carmenère geeft een rijke wijn met een mooie kleur, die fijner wordt door rijping, maar met een geringe opbrengst.  

Bron: De Wijnspecial | Nr. 2 - 1991 


Wijngebied Margaux  >>