Zingend als cicaden  - Onno Kleyn drinkt een Hollandse aanpak uit Frankrijk.

En dan is het eindelijk zover: met blijdschap introduceer ik hier de eerste Europese wijn van de laatste oogst, de Cuvée Luc Blanc 2014 van Domaine de Marotte. Met blijdschap en trots zelfs, want de maker ervan, Daan van Dijkman, komt een verrukkelijk wijncollege geven in de serie die ik organiseer met de Volkskrant.

De wijnen van Marotte, aan de voet van de Mont Ventoux, zijn ongecompliceerd goed, biologisch en met een oprechtheid die in alle varianten doorklinkt. De rode Cuvées Niels, Antoine en Eline hebben grenache, syrah, carignan en mourvèdre als basis, net als de Rosé Jules. Hoe verschillend ze ook zijn, jong en fruitig of langer doorgerijpt, in allemaal proefje iets van wat de Hollandse aanpakmentaliteit doet onder de Zuid-Franse zon.

'Schone', fruitige wijnen zijn het, onbezoedeld, zingend als de cicaden in de pijnbomen. Cuvée Luc is dus mijn eerste witte 2014 die niet van het zuidelijk halfrond komt, opmerkelijk geurig, met bloemetjes, perzik en abrikoos, en in de mond een smakkend citroenige, vuurstenige knauw. Wijn voor bij de eerste lunch in de tuin, bij tapenade en patés en visjes en mosselen.

Bron: Volkskrant - maart 2015


Domaine de Marotte - Cuvée Luc Blanc 2006  >>