De Moezel - Tekst Willem Barnaart
De wijnstreken langs Moezel en Rijn hebben in de wijnwereld nauwelijks gelijken als het gaat om de lieflijkheid van het landschap, de zuiverheid van het milieu, de gastvrijheid van de bewoners. Hun wijnen hebben een ongeëvenaarde harmonie van zuren en suikers en zijn daarmee de ideale wijnen voor het zoete leven.

Voor de Duitse wijnboer is het leven niet altijd even makkelijk. Het klimaat is de wijndruif langs Rijn en Moezel niet onverdeeld gunstig gezind. De stokken moeten vaak op de steilste hellingen geplant worden, zodat ze optimaal kunnen profiteren van de zonnestraling die onmisbaar is om druiven zó ver te laten rijpen dat er wijn van gemaakt kan worden.

Met een uitgekiende aanleg van hun wijngaarden zijn de Duitse wijnboeren de weergoden meestal te slim af. Ze zetten de stokken in kalkrijke bodem, met uitzicht op het oosten en het zuiden om zoveel mogelijk zon te krijgen, met rugdekking van bergen die ze beschutten tegen de wind, langs rivieren die het zonlicht weerkaatsen en voor de nodige luchtvochtigheid zorgen. Al die zorg wordt beloond: de druiven die met soms halsbrekende toeren tros voor tros van de steile wijngaarden gehaald worden, zijn goed voor wijnen met een perfect evenwicht tussen zuur en zoet.

Met de tweelingstad Bernkastel-Kues (rechts en links van de Moezel) als uitgangspunt, kunnen op één dag vele van de beroemdste wijngaarden van de Moezel bezichtigd worden. De zogenaamde 'Lagen' zijn over het algemeen niet moeilijk te vinden: de beroemde namen staan meestal op grote borden tussen de wijnstokken. Een van de meest opvallende is de Wehlener Sonnenuhr; vanaf de overkant van de Moezel kun je duidelijk de zonnewijzer in de wijngaard zien. En de Lage met de meest beroemde naam is zonder twijfel de Bernkasteler Kurfürstlay. Geniet eens van een koele Auslese uit deze vermaarde wijngaard. Een bijkomend voordeel is dat je vanwege zijn bescheiden alcoholgehalte van 8,5% niet mondjesmaat te werk hoeft te gaan.

Bron: Mitra's Wijn Etcetera - oktober 1999


 

Wijngebieden Mosel-Saar-Ruwer  >>