Palette de wijn van koning René door Michel Smith en Christian Flaceliére
Via enkele steile wegkronkels bereik je, weggedoken tussen de rotsige, zonovergoten heuvels, de zeer oude wijngaard van de graven van Provence.

Château Simone was lange tijd één van de enige crus van Palette

Nog maar nauwelijks heb je via de route nationale 7 Aix, gewezen hoofdplaats van de Provence, verlaten of je wordt al opgehouden door de verkeerslichten. Hier ligt Palette, een gehucht dat geklemd zit tussen Le Tholonet, waarvan het deel uitmaakt, en Meyreuil, aan de andere oever van de Arc. Even voor Palette moet u deze prachtige rivier oversteken, die thans zo verdrongen wordt door de vele residenties, dat ze haast onzichtbaar is geworden. We rijden verder over een hobbelig, middeleeuws uitziend maar goed bewaard bruggetje. Niets duidt de richting aan naar het prestigieuze kasteel Simone (genoemd naar een oude eigenares, 'demoiselle Simone'), een witte, imposante woning met leien dak, midden in een-hondertal-hectaren-grote tuin vol dennenbomen. Van op het noordelijk gelegen terras kijkt u uit over een wijds kuipvormig landschap. Een prachtig dal, omringd door bergen die een beschutting vormen tegen de oosten- en zuidenwind.
Aan onze voeten strekt zich een tuin vol wijnstokken uit, afdalend naar de Arc. 'Hier ligt een derde van mijn in totaal 17 ha grote wijngaard'. René Rougier, met lachende blik en zachte stem, schenkt nog amper aandacht aan het autoverkeer dat voor zijn ogen voorbijglijdt, en nog minder aan de vele constructies die zijn geliefde dal ontsieren. "Mijn vader bracht veel tijd door met het snoeien van de bomen, om van het zicht te kunnen genieten. Ik doe het tegenovergestelde: ik kom er niet meer aan!"

René Rougier, in Château Simone, gebruikt nog steeds de traditionele verticale pers

Een rijke verzameling druivensoorten
Jean Rougier, de vader van René, ligt aan de oorsprong van de appellation Palette, in 1948. Misschien wilde hij van zijn kasteel een gemonopoliseerde appellation maken, op dezelfde wijze als Château Grillet in de Rhône-vallei. Maar men raadde hem aan eerder een syndicaat te vormen met andere wijnbouwers en een naam te zoeken, een geologische entiteit. En zo ontstond Palette, waarvan het decreet berust op de kalksteen formatie van Langesse, gedeeltelijk gelegen op het grondgebied Meyreuil en Tholonet, en ook op een heel klein stukje van Aix-en-Provence.
De wijngaard van de Arc-vallei bedroeg, vóór de fylloxera-plaag in het begin van de eeuw, meer dan 500 ha. De toenmalige specialiteit was de 'vin cuit'. De gegiste most - vooral die van de clairette druif - werd ingekookt volgens een voorouderlijke Provençaalse traditie. En die wijn werd gedronken op de Cours Mirabeau, bij knapperige 'biscotins' of 'calissons' (soort gebakjes), zoals de schilder Paul Cézanne, die zoveel van deze streek hield, het wellicht heeft gedaan.
Meerdere decennia lang was 'la Simouno', zoals het kasteel hier genoemd wordt, de enige vertegenwoordiger van Palette die zijn wijn rechtstreeks verkocht. Sinds korte tijd trekt een andere wijnbouwer zijn wijn ook op flessen, nadat deze lange tijd voorbehouden was voor de groothandel. Het gaat om Château Crémade, een mooi bouwwerk waar Antoinette Vidalin de zorg over de 6 ha wijngaard overlaat aan haar dochter Christine en haar schoonzoon Philippe.

Château Crémade, één van de twee crus van de AOC Palette. Nog niet alle grondgebied is beplant. Christine en Philippe Bourgon, erfgenamen van Château Crémade en de 6 ha wijnstokken.

De heropleving van Crémade is ook te danken aan het enthousiasme van een oenoloog uit Aix, Olivier Naslès, die de familie Bougon met veel goede raad bijstaat.
Crémade en Simone zijn twee zeer verschillende crus. René Rougier, conservatief van aard, streeft ernaar dezelfde presentatie te behouden als zijn voorouders. 'In zeventig jaar tijd is het etiket identiek gebleven'. De enige toegeving aan de moderne techniek was de uitrusting voor het bottelen. Al de wijnen, ook de rosé en de witte, rijpen in soms zeer oude houten vaten. Alle wijnen worden bewaard in kelders die eertijds in de heuvel Montaiguet werden uitgegraven door kloosterlingen, die grote wijnen produceerden voor de goede koning René. Het is diezelfde koning die de muscat druif geïntroduceerd zou hebben in het gamma druivensoorten, toegelaten in de Palette.
Naast de panse muscade van koning René van Provence vind je hier de variëteiten clairette, tokay, aragnan, colombard, piquepoul, plant d'arles, manosquin, durif, cabernet, mourvèdre... Een unieke verzameling Provençaalse druivensoorten, soms verrijkt met vreemde variëteiten. "Jarenlang hebben we Bandol bevoorraad met mourvèdre", vertelt René Rougier ons nog.

Bron: Ambiance, het Beneluxmagazine over gastronomie, wijn & toerisme - juni 1994


Wijngebied Palette >>