Het beste van Pellegrino…
|
Als zoon van Paolo en de uit Bordeaux afkomstige Josephine Despagne heeft Carlo Pellegrino het wijnmaken als het ware in zijn genen meegekregen.
Momenteel bezit dit Siciliaanse familiebedrijf ongeveer 400 hectare wijngaard, het merendeel bij de stad Marsala in het westen van het eiland. Het wijnaanbod van Pellegrino is compleet en zeer gevarieerd. Zowel voor de bekende Marsala, een met wijnalcohol versterkte aperitief- en dessertwijn, als voor de overige witte en rode wijnen maakt men veelal gebruik van inheemse druivensoorten, zoals Greciano, Nero d'Avola en Mantellato. Tot de bekendste wijnen behoren de Alcamo Bianco, een elegante fijndroge witte wijn, en de houtgerijpte Etna Rosso die tegelijk krachtig en soepel is.
Van Pellegrino's wijnbedrijf, op het kleine eiland Pantelleria voor de kust van Noord-Afrika, komen twee zoete dessertwijnen vandaan, die beide gemaakt zijn van de Moscato-druif. De Moscato di Pantelleria wordt gemaakt van zeer rijpe druiven met een hoog suikergehalte, terwijl de druiven voor de 'Passito' di Pantelleria door de zon extra zijn ingedroogd, zodat de wijn nog intenser en rijker van smaak is.
Bron: EuroSlijter Magazine - Voorjaar 1999
Pellegrino Sicilië op zijn best...
In 1880 begon Paolo Pellegrino, een kleine wijnboer in het plaatsje Marsala op Sicilië zijn eigen wijn te verkopen. Door het huwelijk van zijn zoon Carlo met de uit Bordeaux afkomstige Josephine Despagne ontstond niet alleen een mooie romance maar ook een unieke combinatie op wijngebied.
Intussen is Pellegrino uitgegroeid tot de belangrijkste wijnproducent van Sicilië met een ongelooflijke variatie in stijlen en smaken. Het bedrijf is er in geslaagd om een boeiende mix van klassiek en modern te realiseren. Dit is o.a. te zien aan de vele druivensoorten, die deels uit de regio (Greciano, Nero d'Avola, Mantellato etc.) komen en deels uit streken met aanzien in het buitenland, met name Frankrijk (bijv. Cabernet Sauvignon, Chardonnay). In 1992 begon Pellegrino een vestiging op het kleine eiland Pantelleria, waar men van de Moscato-druif een heerlijke zoete dessertwijn maakt.
Bron: EuroSlijter Magazine - Winter 1998
|