Wijnen uit Portugal

Levende traditie
Portugese wijnen nemen een unieke plaats in binnen het mondiale wijnaanbod. Ze beschikken namelijk stuk voor stuk over een volstrekt eigen, authentiek karakter. Dat bijzondere karakter is gebaseerd op een samenspel van diverse factoren: uitstekende natuurlijke condities, unieke inheemse druivensoorten en oude gebruiken gecombineerd met moderne productiemethodes. Levende traditie dus.

Authentiek karakter
Wijnbouw komt vanouds in heel Portugal voor, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, onder telkens wisselende natuurlijke omstandigheden. De variatie in smaken en stijlen is dan ook zeer groot en er is voor ieder wat wils. Rood, wit, rosé, mousserend, versterkt, je vindt het er allemaal.
Kenmerkend voor de meeste Portugese wijnen is het gegeven, dat ze assemblages zijn. Dit wil zeggen, dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort. In iedere regio zijn dat weer verschillende en over het hele land staan er vele tientallen aangeplant. Soorten die je buiten Portugal nauwelijks vindt.

DOC
Portugals beste wijnen dragen in de regel een Denominaçäo de Origem Controlada (DOC), een gecontroleerde herkomstbenaming met strenge regels ten aanzien van de productie (bodem, druivensoorten, rijping etc.) en dus een garantie voor kwaliteit.


De belangrijkste DOC wijnregio's van Portugal, van Noord naar Zuid


Vinho Verde
Dit gebied strekt zich uit over de hele kuststreek ten noorden van de Douro tot aan de grens met Spanje en omvat ca. 10% van het hele land. De Vinho Verde is een vrolijke, jonge en vrije wijn. Helder geel van kleur en met een verfijnde fruitige smaak, fris en elegant.
Druivesoorten o.a.: Wit: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederná.
Alcoholpercentage: vanaf  8,5%
Serveren bij: vis, schaal- en schelpdieren. Ook heerlijk als aperitief. Koel serveren.

Douro
Uit dit afgebakende gebied, dat ook de geboorteplaats is van de genereuze Port, komen uitstekende witte en rode wijnen van nobele druivensoorten. De rode wijnen hebben een rijk aroma en volle kleur, zijn fluweelzacht en winnen met het ouder worden aan karakter. De witte wijnen zijn licht, hebben een plezierige rinsheid en zijn sterk aromatisch.
Druivesoorten o.a.: Wit: Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Donzelinho. Rood: Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Touriga Nacional.
Alcoholpercentage: 11%
Serveren bij: gerookt vlees, rood vlees, haarwild, veerwild en kaas (rood) en bij vis, schaal- en schelpdieren en fijne vleeswaren (wit).

Dão
Gelegen ten zuiden van de Douro is dit een van de bekendste en oudste wijngebieden van Portugal met een oppervlakte van ca 20.000 ha. De witte wijnen zijn helder geel van kleur, licht en fris, met een fruitige smaak. De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en hun nobel karakter komt met name bij wat langere rijping tot uiting, als de wijn nog milder en zachter en bijna stroperig wordt.
Druivensoorten o.a.: Wit: Encruzado, Assario-Branco, Borrado das Moscas. Rood: Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Pinheiro, Tinta- Roriz.
Alcoholpercentage: 11 % voor wit en rood. Rijping: wit 6 maanden, rood 18 maanden (voor botteling).
Serveren bij: vis, schaal- en schelpdieren, koud vlees (wit). En bij vlees, wild en kaas (rood).

Bairrada
Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC, bevindt zich tussen de stedelijke centra Águeda en Coimbra en strekt zich uit over een lengte van ca. 40 km. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha. Er wordt aanzienlijk meer rode wijn geproduceerd dan witte of rosé.
Druivensoorten o.a.: Wit: Bical, Maria Gomes, Rabo de Ovelha. Rood: Baga, Castelo en Moreto.
Alcoholpercentage: 11%
Serveren bij: geroosterd en gegrild vlees, wild, varkensvlees en rijpe kazen.

Alentejo
Alentejo is de noemer voor vijf afzonderlijke districten in het zonnige zuiden van Portugal, die sinds kort elk een DOC dragen: Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos en Vidigueira. In korte tijd heeft zich in de Alentejo een ware revolutie voltrokken op het vlak van wijn maken. De recente toekenning van vijf DOC's is daarvan een overtuigend bewijs.
Druivensoorten o.a.: Wit: Roupeiro, Rabo de Ovelha, Antäo Vaz. Rood: Periquita, Trincadeira, Aragonez.
Alcoholpercentage: wit 11%, rood 11,5% (na rijping van 12 maanden voor botteling).
Serveren bij: in de oven gestoofde vis, stokvisgerechten, schaal- en schelpdieren, gebakken vis (wit). Gebraden varkensvlees, haarwild, groot wild, rood vlees (rood).

Bron: ICEP/Portugese Dienst voor Handel en Toerisme - Brussel 1998


Wijngebied Portugal  >>