Pouilly-Fumé
Pouilly-Fumé is de meest oostelijk gelegen appellation d'origine contrôlée van de Loirevallei. De wijnen van Pouilly-Fumé genieten enorme populariteit. Die grote waardering hebben ze te danken aan hun fantastische smaak waarin een lichte kruidigheid en frisheid gecombineerd worden met een zekere weelderigheid. Over de oorsprong van het woordje fumé doen verschillende verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat de smaak wat rokerig aandoet door het terroir. De meest logische interpretatie lijkt dat de sauvignon blanc, waarvan de wijnen worden gemaakt, vlak voor de oogst een enigszins grijzige tint aannemen die aan rook doet denken. Een derde is nog dat er tijdens perioden met nachtvorst in de wijngaarden vuren worden gestookt die nogal wat rook veroorzaken…

Bron: Gall&Gall | Wijnkaart Nieuws - juni 2001


Sancerre en Pouilly Fumé
Sancerre en Pouilly-sur-Loire brengen wijnen voort die tot de aller-fijnste van de Loire (en Frankrijk) behoren. De plaatsen liggen tegenover elkaar aan weerszijden van de rivier. De appellatie Pouilly-Fumé geldt uitsluitend voor droge witte wijnen van de sauvignon blanc. Van oudsher heet de Sauvignon hier "Blanc fumé". De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken vanwege het soms aanwezige licht rokerige aroma van de wijn. Anderen brengen het in verband met de dunne schimmellaag die op de druif kan voorkomen, en die in stof opgaat (fumé) zodra men de druif aanraakt.
De appellatie Sancerre staat voor witte wijn van de sauvignon blanc (fruitig, elegant, besachtig, zuiver), alsmede verrassend stevige, fruitige rode én rosé wijnen. De twee laatstgenoemde wijnen worden gemaakt van de edele pinot noir. De rode wijnen geeft men vaak (net als rode Bourgogne) een periode van houtrijping mee. Het verschil tussen Sancerre en Pouilly-Fumé is dat de laatste vanwege zijn hogere fruitzuur doorgaans een ietwat drogere indruk maakt. Beide wijnen laten zich met vele mooie gerechten (vis, kalfsvlees, geitenkaas) combineren.

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine | Voorjaar/Zomer 1997


Wijngebied Pouilly-Fumé  >>