Puglia, de wijnkelder van Italië - tekst Patrick Fiévez
Het wijngebied in de hak van de laars is de op een na grootste wijnproducerende streek van Italië (na Sicilië) met 100.000 hectare wijngaarden die jaarlijks ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn voortbrengen ... Ook deze regio heeft al enkele jaren geleden beslist het accent te leggen op kwaliteit, originaliteit en eigenheid van de eigen druivenrassen.

Hoewel er duidelijk vooruitgang te merken is (in hoge mate het werk van steeds meer producenten die wijnen met een eigen karakter willen maken), blijft het merendeel van de Apulische wijnen toch erg 'basic'. We weten dat de wijntraditie van deze streek eruit bestond (en er nog steeds uit bestaat) gewone wijntjes naar het noorden van het land te sturen die dan moesten dienen voor de productie van Piëmontese vermout, industriële alcohol of geconcentreerde most... We weten ook dat het percentage DOC-wijnen (herkomstbenaming) in Puglia erg laag ligt: minder dan 5% van de totale productie.

En toch beschikt deze streek in de hiel van Italië over voldoende argumenten om interessante en karaktervolle wijnen te produceren. De situatie is een beetje te vergelijken met die van de Languedoc, een streek die nog maar twee decennia geleden heeft beslist de wijnproductie meer op kwaliteit toe te spitsen. In Puglia zijn ook alle omstandigheden verenigd om kwaliteitswijnen te kunnen maken. Erg belangrijk is natuurlijk het klimaat. De Griekse kolonisten hadden dat ook al in de gaten toen zij van het zuiden van Italië een van hun geliefkoosde wijngebieden maakten. Verder zijn er ook de talrijke waardevolle druivensoorten. Op een moment dat veel jonge wijnliefhebbers de universele druivenrassen van het type cabernet en chardonnay een beetje beu zijn, biedt de streek van Puglia ons (vooral) rode wijnen op basis van karaktervolle druivensoorten. De meest verbreide druivenstok is de negroamaro die ongeveer 30.000 hectare voor zijn rekening neemt in de DOC-streek van Salice Salentino. Waar komt die druivensoort vandaan? Bij het formuleren van een antwoord moeten we wel erg voorzichtig zijn. Waarschijnlijk is het druivenras afkomstig uit Griekenland. De druivenvariëteit zou naar Italië zijn gekomen via Albanië en zou - nog steeds in de voorwaardelijke wijs - verwant zijn met de Griekse xinomavro. Deze druivensoort is erg resistent tegen ziekten en kan goed tegen de droogte. De kleur is intens (negro) en de afdronk bitter (amaro). Vaak wordt deze variëteit geassembleerd met de malvasia negra, de montepulciano en de primitivo. Van deze laatste soort werden ook een paar duizend hectaren aangeplant (in Californië is deze druif beter bekend onder de naam zinfandel). Niets is echter zeker. De druivensoort zou ook uit de Balkan kunnen stammen. Verder vinden we in Puglia nog de uva di troia (druif van Troje) terug die ook van Griekse origine is en de aglianico. De grote wijnhuizen in het noorden van Italië tonen de afgelopen jaren steeds meer belangstelling voor de wijn uit Puglia. Voorbeelden zijn Antinori (Toscane), Pasqua (Verona) en Gancia (Piemont): het bewijs dat Puglia wel degelijk een interessante wijnstreek is.

Belangrijkste herkomstbenaming van Puglia:

Alesio - Brindisi - Salice - Salentino - Leverano - Castel del Monte - Primitivo di Manduria

Bron: Vino Magazine - april 2005


Wijngebied Púglia/Apulië  >>