Riesling - kameleon met karakter
Er zijn verschillende druivensoorten die zich thuisvoelen in diverse wijnstreken en -landen. Edele variëteiten als chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en merlot passen zich vrij gemakkelijk aan aan uiteenlopende klimaten en bodemsoorten. Wijnmakers overal ter wereld plantten deze soorten graag aan, omdat ze gegarandeerd de gewenste kwaliteit wijnen opleveren.

Ook de riesling bezit zo'n wereldwijd aanpassingsvermogen, maar daarnaast biedt hij nog iets extra's: in elke wijnstreek waar hij is aangeplant presenteert hij zich anders. Zet twee Riesling-wijnen uit twee wijngaarden naast elkaar en je proeft de verschillen, zelfs al zijn beide wijnen op exact dezelfde wijze gevinifieerd. Geen druif die overal hetzelfde smaakt, maar een die een specifiek terroir en klimaat optimaal tot uitdrukking laat komen. Een plooibare druif dus, maar mét een eigenzinnig karakter. Daarmee sluit de riesling perfect aan op de internationaal groeiende vraag naar eerlijke, zuivere wijnen met karakter en typiciteit. En niet het minst omdat Rieslings vrijwel altijd geproduceerd worden zonder (merkbare) houtinvloed - druif en wijngaard staan dus altijd voorop.

De kwaliteit van Elzasser Rieslings stond al langer buiten kijf, maar sinds de andere twee riesling-"oerlanden" Duitsland en Oostenrijk radicaal zijn overgestapt op een kwaliteitsgericht wijnbeleid, is deze unieke druif pas echt aan een wereldwijde doorbraak begonnen.

De riesling heeft nog meer positieve aspecten. In de eerste plaats zijn veelzijdige karakter: hij leent zich voor de productie van uiteenlopende stijlen, van droge en halfdroge, maar altijd aromatische wijnen met verfrissende zuren tot en met honingzoete, complexe wijnen en alles wat daar tussenin zit. Verder bezitten Rieslings over het algemeen een groot ouderingspotentieel. Het mede dankzij een laag alcoholpercentage verteerbare karakter maakt de wijnen uitstekend inzetbaar in de gastronomie.

Kenmerkende aroma's

Van zichzelf geeft de riesling de wijn naast florale impressies als rozenblad en viooltjes vooral fruittonen: appel, perzik, peer, abrikoos en in de nieuwe wereld vaak citrusfruit. Afhankelijk van rijping en wijngaard komen daar de karakteristieke gout de pétrol bij en mineralige tonen als staal en vuursteen. Herkenbaarheid qua herkomst is vooral sterk aanwezig bij wijnen uit de Elzas, Duitsland en Oostenrijk, waar terroir, microklimaat en zonexpositie voorname rollen spelen. De Duitse Rieslings worden in het algemeen gekenmerkt door een ranke structuur en een sterke mineraliteit. Een heel ander type mineralen vinden we terug bij de Oostenrijkse wijnen, die bovendien voller en romiger van smaak zijn. Ook de Elzas-wijnen zijn vol van smaak, vaak aangevuld met een karakteristiek zoetje. Riesling uit de nieuwe wereld (o.a. Nieuw-Zeeland, Zuid-Australië, Californië, Washington, New York, Canada) laat zich niet vergelijken met die uit Europa; de stijl loopt sterk uiteen van zeer fijn, soms bijna iel met een uitstekende zoet-zuurbalans tot log en vaak met een eigenwijs karakter.

Bron: Proefschrift - oktober 2004


Riesling meest besproken druif door Mariëlle Bevers
Wijnkenners en -drinkers hadden het afgelopen jaar hun mond vol van Riesling, zowel wat drinken als praten betreft.
De Rieslingdruif werd, voor zover bekend, in Duitsland voor het eerst verbouwd in de l5e eeuw, maar men gaat ervan uit dat ze in de rivierdalen van de Rijn, Main of Moezel al veel eerder verbouwd werd. In de 19e eeuw genoten de Rieslingwijnen uit de gebieden Moezel-Saar-Ruwer en de Rheingau wereldfaam en werden ze geschonken bij feestelijke diners van koningen, keizers en tsaren. Later nam de wat eenvoudiger, maar smaakvolle Müller-Thurgau-druif het roer een beetje over bij de Duitse wijnmakers.  Sinds enkele jaren is de Rieslingdruif weer helemaal terug als de meest populaire en meest aangeplante druif in Duitsland. Met zo'n 22.000 hectare Rieslingaanplant is Duitsland wereldwijd met afstand de grootse voortbrenger van Rieslingwijnen.

   Riesling wijngaard in de De Hessische Bergstraβe

Jarenlang heeft de Riesling in moderne wijnkringen in de schaduw gestaan van haar wat lichtere, internationale, trendy "collega's", zoals de Chardonnay of de Pinot Gris. Maar zelfs in Amerika spreekt men nu van de wedergeboorte van de Riesling. "Riesling, believe it or not, is in", schreef the Times Magazine in mei 2000. De Washington Post deed er in juni nog een schepje bovenop: "Riesling's Rising Renaissance as Hip Wine". Zelfs de talentvolle Californische wijnmaker Michael Mondavi deed in een interview in november 2000 de volgende bekentenis: "In onze blinde proeverijen kiest bijna altijd tweederde van de consumenten voor de Riesling. Ik denk dat de restauranthouders en de wijnhandelaren niet genoeg over deze wijnen weten. Als het aan mij lag, zou ik een grote hoeveelheid aan Chardonnays inkrimpen en vervangen door Rieslingwijnen". De vernieuwde interesse voor de Riesling laat zich ook direct in cijfers uitdrukken. De export van Duitse wijn naar de USA is tussen oktober 1999 en september 2000 met 26 % verhoogd.

Ook aan deze kant van de oceaan wordt veel over de Riesling gesproken en geschreven. Jane MacQuitty van de Engelse Times schrijft in haar artikel The unfashionable aristocrats: "De Rieslingdruif geeft de meest aristocratische witte wijnsoort ter wereld. Ik heb grootse Rieslingwijnen geproefd van meer dan 50 jaar oud, die nog altijd springlevend waren. Ik hou van de Riesling". Verderop in het artikel betreurt ze het dat Riesling nog altijd te kampen heeft met een onterecht slecht imago bij de consument. In Duitsland is men verheugd over deze internationale doorbraak en men hoopt dat dit goede invloed zal hebben op de Duitse wijn in het algemeen. "De Riesling opent vele deuren voor ons over de hele wereld. Als we de consumenten eenmaal overtuigd hebben van de goede kwaliteit van de Duitse Rieslingwijnen, zal men zich ook gaan interesseren voor andere klassieke Duitse druivensoorten en wijnen", aldus Armin Göring, directeur van het Duitse Wijninstituut in Mainz.

Bron: De Wijnkrant | april/mei 2001


  Riesling
De riesling is een bijzondere wijndruif. Zijn belangrijkste verspreidingsgebieden zijn Duitsland en de Franse Elzas. Het is een wijndruif die zowel droge, halfdroge als (vol)zoete wijnen levert. Het aroma van de riesling is zeer veelzijdig. Fruitige componenten (appel, citrus, perzik, abrikoos) gaan samen met een pittige kruidigheid en een lange, verfijnde afdronk. De fruitige zuren van de rieslingdruif garanderen een goede houdbaarheid. Riesling-wijnen zijn zeer geschikt als aperitief en perfecte begeleiders van vis en (wild)gevogelte. Zoete wijnen van de riesling zijn ideaal als dessertwijn, bijvoorbeeld Auslese en Beerenauslese uit Duitsland of Vendange Tardive uit de Elzas

Bron: EuroSlijter Magazine - Winter 1998


Terug webpagina Alle druivensoorten: Riesling