Santa Cristina, bijzondere wijn van goede komaf door Magda van der Rijst
De Antinori's maken al eeuwenlang wijn. Kwaliteit staat daarbij voorop. Hun eigenzinnige aanpak had zelfs gevolgen voor de Italiaanse wijnwet.

De adellijke Antinori's sloten zich in 1385 aan bij het gilde van de wijnhandelaren in Florence en gingen druiven verbouwen en wijn maken. Door de eeuwen heen is het bedrijf gegroeid, met al 26 generaties een Antinori aan het hoofd. Vandaag de dag is het wijnhuis wereldwijd een begrip. Antinori dankt zijn reputatie aan de uitstekende kwaliteit van zijn wijnen en aan zijn werkwijze.

Strengere regels
Met name Piero Antinori, de huidige directeur, heeft veel gedaan om het imago van het wijnhuis en van Italiaanse wijn in het algemeen te verhogen. Piero vond dat veel Chianti Classico's van matige kwaliteit waren en dat deze wijnen Chianti, Toscane én Antinori als kwaliteitshuis een slechte naam bezorgden. Hij vocht de wijnwet aan en na intensief lobbyen werden de regels strenger. Zo mochten er minder druiven per hectare worden geoogst, wat zorgde voor krachtiger sap en dus voor vollere wijnen.

Franse druiven
Antinori's vernieuwingsdrang zorgde in het verleden regelmatig voor opschudding. Zo plantte Piero als eerste Franse druivensoorten in Toscane, om te mengen met Italiaanse druivensoorten. De wet stond het gebruik van Franse druivensoorten niet toe en dus mocht Antinori zijn wijn niet als Chianti op de markt brengen, maar moest het 'vino da tavola' - tafelwijn - heten. De wijnkenners hadden echter al snel door dat Antinori's gewone tafelwijn veel beter was dan talloze andere wijnen.

Aandacht voor alle wijnen
Antinori heeft naam gemaakt met een aantal exclusieve wijnen. Toch besteedt het wijnhuis evenveel tijd aan zijn basiswijnen (bedoeld om dagelijks te drinken), zoals de Santa Cristina. Deze soepele wijn van de Italiaanse sangiovese- en de Franse merlot-druif, heeft een frisfruitige, volle en ronde smaak. Hij past bij veel gerechten: van spaghetti bolognese tot lamskotelet en biefstuk, maar hij smaakt ook lekker bij een stukje kaas.

Bron: AllerHande


  Terug etiket: Santa Cristina 1991