Saumur, expressief en bijzonder 

In de zeventiende eeuw waren de Hollanders de belangrijkste afnemers van wijnen uit Muscadet en Saumur. Dit blijkt uit een notitie van een handelaar in Saumur: 'Sinds de handel met de Hollanders is gestopt, is de oogst met de helft teruggelopen. De inwoners van Saumur zijn geruïneerd en verwaarlozen de wijnbouw.' De reden van de stagnatie was dat Holland op dat moment oorlog voerde. Gelukkig ligt deze periode weer heel lang achter ons en komen er tegenwoordig voortreffelijke wijnen uit Saumur. 

Bron: Gall&Gall | Wijnkaart Nieuws - Juni 2001


Zomerliefde begint in de Saumur
De mousserende Saumur is de wijn waaraan deze, aan de zuidelijke oever van de Loire beginnende, streek eigenlijk zijn bekendheid aan ontleent. Na Champagne is Saumur het belangrijkste productiegebied van mousserende wijnen in Frankrijk. Ook hier zorgt de typisch kalkrijke bodem voor een natuurlijke pareling in de wijn.

Al bij het begin van onze jaartelling brachten de Romeinse legioenen hun wijnstokken hier mee naar toe. En net als elders langs de Loire speelden Hollandse kooplieden tot het einde van de zeventiende eeuw een belangrijke rol in de afzet van de wijn. Veel historische zaken zijn bewaard gebleven en te bezichtigen in het dorpje Saumur zelf.

In het Saumur-gebied worden niet alleen mousserende wijnen geproduceerd. Ook komt er 'stille' witte, rode en roséwijn vandaan. Het gebied kent twee AOC's: Saumur (ca 500 ha) hoofdzakelijk voor witte en mousserende wijn en Saumur-Champigny (ca 500 ha cabernet franc en pineau d'Aunis) uitsluitend voor de productie van rode wijn. Serveren op een temperatuur van 10-12°C voor de jonge wijnen en op 14-15°C voor Saumur-Champigny-wijnen ouder dan vijf jaar). De stille witte en rosé uit de Saumur op 7-8°C. De mousserende wijnen worden gemaakt van verschillende druivenrassen, waarvan de chenin, chardonnay en sauvignon de belangrijkste zijn. Net als champagne rijpen de wijnen tenminste negen maanden op fles. Dat gebeurt veelal in kilometerslange in de rotsen uitgehakte kelders. De Saumur brut is licht, fris, fijn en elegant en is een prima alternatief voor de duurdere Champagne. Serveren op een temperatuur van ongeveer 7°C.

Bron: Gastronomisch Magazine Lekker Eten & Drinken met Ambiance - september 1997


Wijngebied Saumur  >>