Sauternes

De Sauternes, op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Bordeaux op de westelijke oever van de Garonne, bestaat uit de agglomeraties Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. Hun behoren tot de spannendste die er maar zijn. Na de reguliere oogst laat men de druiven hangen in de hoop dat zij worden aangetast door de 'pourriture noble' ofwel de edele rotting die wordt veroorzaakt door de botrytis cinerea. Deze schimmel vormt zich in de ochtendnevel doordat het koude water van de kleine rivier Ciron zich stort in het veel warmere water van de Garonne. De schimmel perforeert de schil en eenmaal binnen voedt hij zich met het sap van de druif zodat de druiven verschrompelen. Wat achterblijft is een zeer geconcentreerd, bijna olieachtig geheel dat zeer suikerrijk is. De toegestane druivensoorten zijn sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. Mooie Sauternes zijn goudgele zoete met voldoende zuur en een honingachtige botrytis-fruitgeur in de neus. Het alcoholpercentage loopt uiteen van 12 tot 13,5 procent. De wijnen uit Barsac zijn over het algemeen wat bleker van kleur en frisser van aard, maar minder rijk. Sauternes past uitstekend bij ganzenlever, blauwschimmelkaas, kreeft en- een eeuw geleden was het zelfs heel gewoon om Sauternes bij rauwe oesters te serveren (de droge hype is niets anders dan een mode-trend!).

Bron: Rotterdamse dagblad - 16 februari 1999


Wijngebied Sauternes  >>