De sauvigon blanc-beleving door Michael de Rooij
Wellicht overbodig om te vermelden, maar we hebben het hier niet over sauvignon blanc-wijnen afkomstig van te zware bodems. Deze zijn slechts een lichte afspiegeling van de ware mogelijkheid van sauvignon Blanc.

De toevoeging 'blanc' geeft de gebruikte of aanwezige kleur van de druif aan. Naast 'blanc' is er ook sauvignon jaune, -noir, -gris (ook wel Rosé genaamd) en -violet. De sauvignon vert is echter de commercieel meest voorkomende en is een synoniem voor sauvignonasse die op zijn beurt nauw verwant schijnt te zijn aan de tocai friulano. Voor de ware herkomst van deze druif blijft het gissen tussen de Loire-vallei en Bordeaux.

De bekendste Loirewijnen die van de sauvignon blanc druif worden gemaakt doen zelfs een belletje rinkelen bij niet-wijnkenners: Sancerre en Pouilly Fumé. Dit zijn dan ook de meest traditionele namen op wijnkaarten en vormen voor de behoudende restaurantbezoeker een veilige haven. Niks mis mee overigens, want ook in deze regio's wordt blijvend aan kwaliteitsprogressie gewerkt. Toch reikt de beleving een stuk verder dan de heersende orde en daarvoor hoeven we de streek en het land van herkomst niet direct te verlaten. Ook in de Loire-vallei komen we mooie voorbeelden tegen en dat betreft dan niet altijd de wijnen met een appellation contrôlée. De mooiste benaming voor een Vin de Pays is wel die uit de Loire streek: 'Vin de Pays du Jardin de la France', ofwel streekwijn uit de tuin van Frankrijk!

Domaine des Rochelles bewijst hier met hun Sauvignon in gelijknamige uitvoering dat A.C.'s geenszins betere wijnen hoeven voort te brengen. Dit bewonderenswaardig voorbeeld van uitbundig fruit en terroir-expressie doet menig Sancerre of Pouilly Fumé-boer achter de oren krabben.

De Bordeauxstreek kent, dankzij de geleverde inspanningen van Claude Ricard - en vreemd genoeg ook een Australisch wijnproductieteam onder leiding van Len Evans, geassisteerd door de Deen Peter Vinding-Diers - een hernieuwde wijnkennismaking met de Sauvignon Blanc. In navolging van het succes paste ook Pierre Coste en vader en zoon Dubordieu de beproefde methode toe. Eind jaren '70 van de vorige eeuw werd de nieuwe moderne wijnstijl met deze druif realiteit. De Bordeaux-boeren die de stokken van deze druif hadden gerooid ten faveure van de ogenschijnlijk populairdere cabernet sauvignon en merlot, denken daar nu waarschijnlijk anders over.

De te volgen werkwijze voor een wijn die de levenslust opwekt is een steriele productieomgeving, 'maceration pelliculaire' (tijdskader van 4 tot 24 uur waarin de gekneusde druif sap en schilcontact heeft voor de persing. Deze techniek werd eind jaren '80 door Denis Dubordieu toegepast) dan persen, vervolgens koude stabilisatie op 0°C waardoor alle vaste deeltjes uitzakken naar de bodem van de gistingstank en uiteindelijk vergisting op een gematigde temperatuur om zo zoveel mogelijk aromatische bestanddelen te kunnen behouden. Vooral Australiërs doen dit. Het juiste oogstmoment is cruciaal. Te vroeg en teveel oogsten resulteert in een te kruidige en groene onrijpe wijn en te laat geoogste druiven ontbreekt het aan de zo belangrijke herkenbare frisse zuren. De beroemde witte Bordeaux-wijnen van oa. Domaine de Chevalier en Laville Haut Brion zijn een blend van sauvignon blanc samen met sémillon. Deze wijnen krijgen een opvoeding op nieuw eikenhout en moeten meestal eerst een aantal jaren bewaard worden om er ten volle van te kunnen genieten. Het hout en fruit hebben meestal een paar jaar nodig om te trouwen. Op de Premières Côtes de Bordeaux is het Château des Roques die een zeer verdienstelijke 100% sauvignon-versie zonder houtopvoeding maakt.

Evenals chardonnay is de sauvignon blanc een goede reiziger. Hiermee bedoel ik te zeggen dat hij wereldwijd in diverse wijnbouwgebieden succesvol wordt gecultiveerd. Het zuiden van Frankrijk is een broeinest van kwaliteitsjagers en Catherine Delauney is er één van. In samenwerking met een vooraanstaande Sancerre-boer en ex studievriendje heeft ze een sappige, expressievolle sauvignon uitgebracht in haar Les Jamelles-serie. De Noord-Italiaanse gebieden Friuli en Alto Adige bieden ook huisvesting aan deze edele variëteit. Hier wordt met name de zuiverheid die de druif kan bereiken weergegeven door de Terlaner (specifieke steilere wijngaard) Sauvignon van Aloïs Lageder. Buiten Europa zijn Zuid-Afrika met bijvoorbeeld  Uiterwijk Sauvignon Blanc en Nieuw Zeeland met Isabel Estate geduchte opponenten voor Sancerre. De vraagt rijst zelfs wat nu het referentiepunt voor sauvignon blanc is, zeker als je deze met recht 'aromatische kanonnen' te noemen wijnen gaat vergelijken. Wat voor al deze sauvignon blanc-wijnen geldt is dat de geur en smaak de bijbehorende nuanceverschillen hebben - en ook behoren te hebben - maar dat de zuren in de wijn met een chirurgische precisie de daarvoor bestemde smaakpapillen blootleggen en dit mede voor een zalige, mondwaterende beleving zorg draagt. Uiteindelijk komen alle superlatieven naar voren in de Sancerre Silex van Serge Lalou. Je zou kunnen stellen dat sauvignon blanc een perfecte wijn kan zijn, als je er maar minstens je neus voor ophaalt.

Bron: De Wijnkrant | april/mei 2002


Sauvignon Blanc
De sauvignon blanc krijgt de afgelopen jaren bij wijnboeren in de hele wereld steeds meer aandacht. De sauvignon blanc stamt uit Bordeaux en bezit een lekker frisfruitig, pittig aroma van kruisbessen en zwarte bessen, gecombineerd met een verfijnde kruidigheid. De sauvignon blanc is ook de belangrijkste wijndruif voor Sancerre en Pouilly Fumé, twee beroemde wijnen uit de Loirestreek. Inmiddels hebben ook andere Franse wijnstreken en landen de bijzondere kwaliteit van de sauvignon blanc ontdekt. Wijnen van de sauvignon blanc (of wijnen met een hoog aandeel sauvignon blanc) zijn een heerlijk aperitief en passen uitstekend bij gerechten met vis en gevogelte.

Bron: EuroSlijter Magazine - Winter 1998 


Terug webpagina Alle druivensoorten: Sauvignon Blanc