Spaanse wijnbouw, volop in ontwikkeling
In Spanje wordt niet de grootste hoeveelheid wijn gemaakt, maar het is wereldwijd wel het land met de meeste wijngaarden. Hoewel het in Spanje lekker warm kan worden, bestaan er grote verschillen in klimaat. Ook het landschap en de grondsoort wisselen per regio. Al die factoren be´nvloeden de rijping van de druiven en de stijl van de uiteindelijke wijn.

Jaren geleden zorgde Rioja ervoor dat Spanje als wijnland bekend werd. Uit de noordelijk gelegen streek kwamen, en komen nog steeds, volle, zachte wijnen met vanille en zoete specerijen. Veel liefhebbers vielen voor de verleidelijke Rioja's, maar het duurde enkele decennia voordat de rest van Spanje van zich liet horen. In de meeste andere streken was minder aandacht voor de kwaliteit. Die tijd is inmiddels al lang voorbij. Technische ontwikkelingen en een nieuwe generatie wijnmakers hebben ervoor gezorgd dat de wijnen jaar in, jaar uit lekkerder en beter werden.

Tempranillo
Het grootste deel van alle vino tinto, de rode wijn, wordt van de tempranillo gemaakt. Sommige wijnmakers mengen deze Spaanse druif met andere soorten. Zo zorgt de garnacha voor meer kracht, geeft de cabernet sauvignon de wijn meer body en fruitigheid en maken witte druivensoorten de wijn wat lichter. Sommige tempranillo wijnen geuren naar aardbeien, maar ze zijn zelden heel fruitig. Het is vooral de wijze van 'opvoeding' die de smaak en de wijnstijl be´nvloedt. Lagering op vaten van eikenhout voegen aroma's van vanille, kokos en soms speculaaskruiden toe.

De smaak van hout
In Spanje staat de tijd die de wijn in het vat rijpt op het etiket. De duur van die vatrijping zegt veel over de smaak. Hoe langer 'op hout', des te kruidiger, zwoeler en zachter is de wijn.

Etiket

Tijd op vat

Smaak van de wijn

Vino tinto

niet of nauwelijks

fris en fruitig

Roble

ca. 3 maanden

fruitig en kruidig

Crianza

6-12 maanden

fruitig met aroma's van vanille

Reserva

minstens 1 jaar

zachte, zwoele wijnen met de aroma's van vanille en kokos

Gran Reserva

minstens 2 jaar

rijpe, tijk smaak, zacht vol

Bron: AllerHande | 13-2004


Wijngebieden Spanje  >>