Spätlese, een Duitse specialiteit
Het is nog mistig in de vroege ochtend van deze oktoberdag. De dauwdruppels glinsteren op de bladeren en druiven van de wijnstok. Het is niet echt koud geweest vannacht, en gevroren heeft het zeker niet. In de loop van de ochtend, zo rond negen of tien uur, breekt een waterig zonnetje door de ochtendnevel en even later schijnt hij volop. Het wordt een stralende herfstdag, vandaag is het 'Spätlese'-weer.
De combinatie van ochtendnevel, gevolgd door een droge zonnige dag is het ideale uitgangspunt voor het maken van de beroemde Spätlese, maar ook van andere hoogwaardige wijnen zoals Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.
Wat is het geheim van Spätlese? Spätlese (letterlijk 'late oogst') wordt gemaakt van druiven die later dan normaal worden geoogst en die in sommige gevallen in contact zijn geweest met een bijzondere schimmelsoort. 'Botrytis Cinerea'. Deze schimmel tast de schil van de druiven aan en maakt deze enigszins poreus. Hierdoor verdampt er water uit de druif en blijft er een extra hoge concentratie aan geuren smaakstoffen in de druif achter. Ook het suikergehalte is hoger dan bij normaal geoogste druiven, en zo is de basis geschapen voor een prachtige zoete of halfzoete wijn met een rijk, complex aroma en een volle, fruitige smaak. Maar dit is niet alles, want door het contact met de schimmel krijgt de wijn ook een licht en verfijnd vleugje 'botryris-aroma' mee. Door de toenemende vraag naar droge Duitse wijn maken steeds meer wijnboeren tegenwoordig ook uitstekende droge Spätlese-wijnen. De echte Duitse specialiteit.
Bron: EuroSlijter Magazine - Winter 1998
|