Bijna één derde van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit de druivensoort Grüner Veltliner. De druif groeit vooral ten noordwesten van Wenen in onder andere de gebieden Wachau, Kremstal en Kamptal. Naast Oostenrijk is de druif ook aangeplant in Tsjechië, maar verder is hij bijna nergens anders te vinden.
De druif heeft veel zonuren en een lange rijpingsperiode nodig. Rond half oktober is de druif rijp. Het druivenras reageert heftig op diverse klimaten en bodemsoorten, daarom is 'Der Grüne' in meerdere stijlen te vinden. Enerzijds is er de lichte fruitige variant met een fijne zuurgraad, die jong gedronken kan worden. Anderzijds heb je de krachtige, rijke variant met een hoger alcoholpercentage. De rijke wijnen hebben een pepertje in de smaak en zijn vaak goede bewaarwijnen.
De Steininger Grüner Veltliner Kamptal zit qua geur en smaak tussen deze varianten in. Dit maakt de wijn zeer geschikt voor vele verschillende gerechten. Deze Grüner Veltliner is dan ook een opmerkelijke kwaliteitswijn en een bron van inspiratie voor sommeliers.
|