Tempranillo, de vroege vogel
De blauwe Tempranillo druif is iets vroeger rijp dan veel andere soortgenoten. Daaraan ontleent hij z'n naam: temprano betekent vroeg.

Vroeg in het jaar rijpen is een eigenschap van druiven die in koudere gebieden - noordelijker en hoger - groeien. In die omstandigheden moet de druif rijp zijn vóór de herfstkou invalt. Daar ligt ongetwijfeld de herkomst van Tempranillo. Tegenwoordig wordt deze druiven soort echter in een groot aantal DO's over geheel Spanje verbouwd als de basis voor kwalitatieve, rode en rosado wijnen.

De wijn van Tempranillo heeft de aangename smaak van bessen en is fris en droog. Een belangrijke eigenschap is bovendien zijn geschiktheid om op hout te rijpen en zich te ontwikkelen, dankzij het tanninegehalte van de druiven, terwijl de kleur en de zuurgraad tijdens het rijpingsproces mooi overeind blijven.

De druif wordt overigens niet overal Tempranillo genoemd. Leest men Cencibel, Tinto Fino, Tinta de Toro, Tinta del País, Ull de Llebre, dan heeft men ook met de Tempranillo te maken.

Bron: Spaans Wijn Magazine 1999/2000  


Terug webpagina Alle druivensoorten: Tempranillo