Trockenbeerenauslese
Als er één wijn is die Eiswein kan overtreffen, dan is het de Trockenbeerenauslese. Ook Trockenbeerenauslese is een zeldzaam product, want niet ieder jaar zijn de weergoden de wijnboer goed gezind.

Trockenbeerenauslese is gemaakt van overrijpe, ingedroogde druiven (rozijnachtig) die bovendien door de beroemde schimmel Botrytis Cinerea zijn aangetast. Deze schimmel bevalt de druiven het sterkst bij een bepaald weertype: 's ochtends nevel en vochtig (goed voor de schimmel), daarna zonnig en warm. De schimmel tast de schil van de druif aan waardoor deze poreus wordt, zodat water uit de druif verdampt. Wat overblijft in de druif is een enorm dik, suikerrijk concentraat vol geur- en smaakstoffen. Het aantal Öchsle graden moet minimaal 150 zijn.

Trockenbeerenauslese is het summum van Duitse wijnmakerskunst en kan zich meten met de allerhoogste zoete witte wijn van waar dan ook, ook met de beroemdste Sauternes uit Bordeaux. Net als bij Eiswein en Beerenauslese is ook voor Trockenbeerenauslese de houdbaarheid bijna onbeperkt. Met de jaren wordt het bouquet nog fraaier en complexer. 

Bron: 't Gilde Wijnhuis Magazine - Winter 1992


 Terug webpagina Wijnweetjes: Trockenbeerenauslese