Vin Doux Naturel (VDN)
Ook uit de Zuid-Franse wijngebieden Rhóne, Languedoc en Roussillon komen enkele met alcohol versterkte zoete wijnen. De alcohol wordt ongeveer halverwege de gisting toegevoegd (mutage), waardoor deze stopt en een bepaalde hoeveelheid suikers overblijft. De Fransen noemen deze wijnen, die een minimaal alcoholgehalte van 15% hebben, Vins Doux Naturels. De meeste Vins Doux Naturels zijn wit en worden gemaakt van de Muscatdruif, die de wijn een verleidelijk aroma geeft. Er zijn ook enkele rode Vins Doux Naturels, waarvan Banyuls (in het uiterste zuiden van de Roussillon) de bekendste is. Deze, maar ook andere VDN, worden gemaakt van de Grenache, hoewel ook enkele andere druivensoorten (in beperkte mate zelfs ook witte) zijn toegestaan. Rode VDN laat men vaak een tijd lang op vat in de warme buitenlucht rijpen, een methode die men rancio noemt. Banyuls Grand Cru bijvoorbeeld rijpt minimaal 30 maanden in houten vaten alvorens gebotteld te worden. Het is een prachtige wijn die aan port doet denken. Bij de meeste witte VDN wordt het contact met lucht en zuurstof daarentegen zo veel mogelijk vermeden, om het frisse en fruitige karakter van de wijn optimaal te behouden.
Bron: EuroSlijter Magazine - Voorjaar 2000

|
|