Vin de Pays, de nieuwe smaak uit Frankrijk

Aan Franse 'Vin de Pays' valt veel te beleven. 'Veel' in de zin van rijkdom aan smaak van de wijnen, maar 'veel' ook in variatie. Want Frankrijk kent maar liefst 141 'vin de pays' gebieden, en ieder gebied produceert wijnen met een eigen karakter en stijl. Klimaat, bodem en druivenrassen reageren immers overal anders op elkaar. De bijna oneindige variaties die hierdoor ontstaat maakt 'vin de pays' zo interessant.

De meeste van de 141 vin de pays gebieden bevinden zich in het zonnige zuiden van Frankrijk, bij veel Nederlanders bekend omdat het vaak ook een favoriete vakantiebestemming is. De Ardèche, de Gascogne, de Pyreneeën en de Camargue zijn streken waar vakantieplezier en wijnproeven (natuurlijk ook wijn drinken) op zeer prettige wijze samen kunnen gaan.
Hoewel wij Nederlanders vaak de term 'landwijn' gebruiken en daarbij misschien denken aan eenvoudig terras- of slobberwijntje,  heeft het begrip 'vin de pays' eigenlijk een veel diepere betekenis. Vins de pays hebben namelijk in de vele wijnstreken die Frankrijk rijk is een lange traditie. Hun karakter en smaak is geheel authentiek en daarom zeer eigen aan het karakter van de streek herkomst. Daar komt hij bij dat vins de pays volgens strenge kwaliteitsnormen en in (per wijngebied)  vastgestelde hoeveelheden worden geproduceerd. Hiermee onderscheiden ze zich duidelijk van tafelwijnen (vins de table), en worden zij terecht als wijnen van bijzondere hoge kwaliteit beschouwd. Een speurtocht door de veelzijdige wereld van vins de pays levert voor de liefhebber dan ook de mooiste verrassingen op. 

Vin de Pays uit een bepaalde streek
Van de Loire tot Provence, van de Rhône tot Pyreneeën, in Frankrijk kun je heel wat meer dan één 'pays' ontdekken. Bodem klimaat vormen de basis voor een enorme verscheidenheid aan wijnen. Enkele zeer bekende streken zijn: Hérault, Aude, Gascogne, namen die direct een authentieke smaak en charme oproepen.

Vin de Pays van een bepaald druivenras
Steeds vaker komen we vins de pays tegen met de naam van een druivensoort op het etiket. Men spreekt dan over 'cépage wijn'.
De Franse wijnwet schrijft voor dat de wijn in dat de wijn in dat geval 100% van de genoemde druif gemaakt moet zijn. Bekende druivenrassen zijn cabernet sauvignon, sauvignon blanc, chardonnay, syrah en merlot.

Vin de Pays als 'Primeur'
Sedert enkele jaren worden vanaf de derde donderdag in oktober de vins de pays 'primeur' verkocht. Het zijn de eerste wijnen van de oogst, vol fruitige en bloemige aroma's en met een jonge, frisse smaak. Het zijn geen opleg wijnen, je kunt ze het best binnen zes maanden drinken.

Bron: Gilde Wijnhuis Magazine - Najaar 1996


Wijngebieden IGP/Vin de Pays  >>