Vino Nobile - Tekst: Huub Brand

Het oude ommuurde stadje Montepulciano ligt in het zuidoosten van Toscane, niet ver van het Trasmeense Meer.

Ook zonder wijn zou het een bezoek meer dan waard zijn, met zijn indrukwekkende stadspaleizen en schitterende theatertje. Maar wijn is er ook, de Vino Nobile di Montepulciano. De regels voor de Nobile komen sterk overeen met die voor Chianti Classico, maar de kleiige bodem lijkt regelrecht door te werken in de wijn: die smaakt inderdaad vetter dan de meeste Chianti. Ook de geur is anders, er is soms iets van pruimen in te bespeuren (de plaatselijke naam voor de Sangiovese is ook Prugnolo, 'pruimendruif).

Het gebiedje heeft tot nu toe veel minder aan de weg getimmerd dan het grote Chianti Classico en dan Montalcino met zijn spectaculaire Brunello. De wijn is minder bekend dan die twee anderen en heeft ook minder een eigen gezicht. Tussen de wijnen van de ongeveer dertig bottelende bedrijven zitten flinke verschillen. Experimenten met barriques (kleine Franse vaten, in tegenstelling tot de grote Italiaanse) en een gedeelte Franse druiven (soms merlot) zijn in Montepulciano nog in volle gang. Naar mijn idee heeft de Prugnolo echter geen enkele behoefte aan uitheemse steun. Wijnen van Boscarelli, Le Casalte, Poliziano en anderen zijn vaak schitterend zonder dat er één merlot- of cabernet-druif aan te pas is gekomen. Montepulciano loopt niet voorop, maar het is volop in beweging.

De laatste jaren hebben enkele grote Toscaanse wijnhuizen zich verzekerd van een domein in Montepulciano: Antinori maakt nu zijn eigen Nobile op La Braccesca en Ruffino op Lodola Nuova. De grote jongens uit Florence en omgeving kunnen niet meer op de Vino Nobile heen.

Bron: Het Parool | woensdag 21 mei 1997


Terug: Vino Nobile di Montepulciano - Toscana