Stimuleer uw reukvermogen door NoŽle Ruitenberg
Aan de hand van drie oefeningen stomen we ons reukvermogen klaar. Ons vermogen om te ruiken neemt een zeer bijzondere plek in. Een indicatie van het belang van geur is de plek van het reukcentrum in ons hoofd. Het reukcentrum in onze hersenen is direct naast het geheugencentrum gesitueerd. Deze bibliotheek met herinneringen en associaties is door zijn ligging uiterst gevoelig voor geuren. Verbaas u dan ook niet als u uzelf hoort zeggen dat een bepaalde wijn u doet denken aan de zolder van uw oma. Hier komen we gelijk bij een belangrijke spelregel bij het spreken over geuren. Het zijn uw associaties en die zijn nooit fout. Net zo goed als die van een ander nooit fout zijn. De een denkt bij de geur van walnoten aan een glas zoete likeur en de andere aan de geur van vers geraapte noten. Beschrijf uw associatie altijd zo nauwkeurig mogelijk, dan voorkomt u dergelijke verwarringen.
Alcohol beÔnvloedt onze ruik- en proefervaringen. Het ontwaakt herinneringen,  die anders niet vrij komen. Het verstoort echter ook het evenwicht van de hersenfuncties. De professionele proever slikt de wijn dan ook niet door.

Reukoefeningen
Voor de eerste oefening hoeft u eigenlijk niet zoveel te doen. Zet de schakelaar van uw neus op aan. We beseffen ons maar zelden hoezeer we door geuren omringd worden. Bouw de komende dagen regelmatig vijf minuten ruiken in. Als u over de markt loopt, als u aan het barbecueŽn bent of als u ontspannen door het bos loopt.

De 'Aromazon'
Hierboven staat de Aromazon afgebeeld. Het bevat voorbeelden van aroma's. Voor de beginnende proever vormt het een hulpmiddel bij het beschrijven van de aroma's in wijn. Neem een geur in gedachte en sluit uw ogen. Kunt u de geuren vinden in uw geheugen? Misschien kunt u het zelfs bijna ruiken. Let in gedachte ook eens op verschillen van een aromagroep. Bijvoorbeeld tussen een groene jonge appel en een rijpe zoete appel.
Ga nu op zoek of u de geuren in huis heeft. Begin met de bekendere geuren zoals fruit (citrus, rood fruit, jam), floraal (viooltje, jasmijn, anijs) en vegetaal (paprika, gras, asperges). Snuffel daarna aan aardse, microbiologische en houtachtige tonen, zoals brioche, vanille, boter, toast, yoghurt, paddenstoelen, karton en alcohol.

Geur herkennen met uw ogen dicht
Misschien kent u deze oefening wel van verjaardagspartijen voor kinderen. Laat iemand voor u een flink aantal 'geuren' verzamelen. Dit kunnen bijvoorbeeld planten, bloemen of etenswaren zijn. Probeer geblinddoekt te raden wat u ruikt. Weet u zeker dat u geblinddoekt de geur van cacao en jasmijnthee herkent?
U zult merken dat u binnen een paar weken, steeds meer geuren met uw ogen dicht herkent en bovendien - belangrijk voor straks bij het echte ruiken - onderscheid kunt maken wat betreft zuiverheid, kracht en ontwikkeling.

Bron: De Wijnkrant | juli/augustus 2001


Terug Info-pagina: Artikelen over wijn